fbpx

V katerih ljubljanskih soseskah rešujejo milijone družine Janković?!

Rok Furlan je velik prijatelj in poslovni partner Zorana Jankovića in Damijana Jankovića (Foto: STA)

Je parcela v neposredni bližini formalnega stalnega prebivališča ljubljanskega župana Zorana Jankovića v ljubljanskem predelu Rudnik za investitorje popolnoma nezanimiva ali si zemljišča v polovični lasti župana in njegovega starejšega sina Damijana Jankovića nihče ne upa kupiti?

Prodaja jo sodišče v postopku osebnega stečaja Damijana Jankovića, za katerega vse kaže, da se bo milijonskih dolgov dejansko z lahkoto otresel.

Parcela Jankovićavih del stečajne mase
Obveščam vas, da v stečajnem postopku ni bila vplačana nobena varščina in je bila dražba neuspešna. Nepremičnini sta se prodajali kot celota po izklicni ceni 138.000 evrov. Glede na neuspelo prodajo je vložen predlog za izdajo dodatnega sklepa o prodaji, na podlagi katerega bo potem razpisana novo dražba,« je stečajna upraviteljica Sara Pušenjak Petek pojasnila situacijo po dražbi parcel, sklicani za 30. januar letos. Medtem je 18. februarja sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Irena Pahor že podpisala dodatni sklep o prodaji k tistemu iz lanskega decembra in izklicno ceno znižala na 110 tisoč evrov. Po preteku roka za pritožbe je v začetku marca pričakovati novo dražbo za približno 1.500 kvadratov parcele pod Jankovićevim domovanjem.

Po pričevanju naših virov gre v naravi za parcelo, na kateri raste gozd in ki je obdana z zeleno žičnato ograjo. Dejansko predstavlja razširjeni del parcele, na kateri stoji hiša, katere lastnika sta ljubljanski župan in njegova soproga Marija Janković. Parcela je po pričevanjih ograjena skupaj z drugo parcelo, ki je v formalni lasti župana in mlajšega sina Jureta Jankovića.

Reševanje stanovanja v Močeradu
Osebni stečaj Damijana Jankovića je zahteval upnik TCK, slaba banka avstrijskega Hypa. Na zemljišču ljubljanskega župana in njegovega starejšega sina Damijana je bila leta 2014 predzaznamovana hipoteka v višini več kot 749 tisoč evrov. V dodatnem pojasnilu piše: “Predznamba zastavne pravice v znesku glavnice 749.831,10 evrov z zzo (zakonitimi zamudnimi obrestmi, op. p.) od 17. 7. 2013 dalje do plačila in izvršilnih stroškov v znesku 1.019,00 evrov z zzo od 7. 9. 2013 dalje do plačila. Ta predhodna odredba velja še osem dni po nastopu pogojev za izvršbo.”

A to ni edini dolg Damijana Jankovića, ki je v dneh obilja in najemanja posojil živel v ljubljanskem predelu Trnovo v manjšem bloku s slovesom luksuzne nepremičnine, imenovane Močerad. 215 kvadratov veliko stanovanje je po oceni geodetske uprave vredno več kot 600 tisoč evrov, do leta 2009 pa je bilo v lasti Jankovićevega družinskega podjetja Electa. Tega leta so začeli z manevri za zavarovanje stanovanja pred upniki in stanovanje je bilo prodano Hypo Leasingu, Janković pa je lahko v njem ostal po principu »sale-and-leaseback«. Heta je lani avgusta začela prodajati stanovanje, register pa razkriva, da je bil 7. januarja letos vložen predlog za vpis novega lastnika v zemljiško knjigo, o katerem pa še ni odločeno.

Novi lastnik stanovanja na luksuzni lokaciji, v katerem je doslej prebival županov starejši sin, je dejansko Jankovićev slamnati mož Jan Bec oziroma njegovo podjetje Paladin investicije. Kako mu je uspelo kupiti stanovanje, ki je po oceni geodetske uprave vredno 622 tisoč evrov, podjetje Paladin, ki, mimogrede, nima zaposlenih, pa je v poslovnem letu 2017 ustvarilo 482 evrov prihodkov in poslovno leto končalo z več kot 20 tisoč evri v minusu? Očitno s posojilom, saj je Heta Asset Resolution k vlogi za vpis v zemljiško knjigo predlagala tudi ta vpis: “Na podlagi zemljiškoknjižnega predloga z dne 19. 2. 2019 se vknjiži zaznamba vrstnega reda za pridobitev hipoteke do najvišjega zneska 1.000.000,00 evrov.” Milijon evrov hipoteke torej. Kdo je odobril to posojilo, ni znano.

Čistilna akcija donatorja Zoranu Jankoviću?
Paladium oziroma Jan Bec je lani aprila kupil območje propadle tovarne MKT Print za Bežigradom, tik ob Mercatorjevi poslovni zgradbi. Portal Siol je takrat o Becu, čigar obraza javnost ne pozna, zapisal, da spada v najožji krog Damijana Jankovića in je njegov dobri prijatelj: “V njegovem poslovnem omrežju se je uradno pojavil oktobra 2012. To je bilo v obdobju, ko je več državnih institucij že preiskovalo finančno poslovanje članov družine Janković. Poleg finančne uprave tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je v začetku leta 2013 pri pregledu premoženja in prihodkov prvakov parlamentarnih strank pri Zoranu Jankoviću zaznala korupcijska tveganja. Konec leta 2013 je Bec postal direktor hotela Jelovica na Bledu, ki je bil nekdaj v lasti Electe. Že pred tem pa je očitno posojal ime v različnih poslih, povezanih z družino Janković. Njegova podjetja so odkupovala milijonske terjatve do podjetij iz skupine Electa, s čimer so prevzemala nadzor v insolvenčnih postopkih. Prav od podjetij, ki so uradno v lasti Beca, je odvisno, ali se bo družini Janković z izigravanjem zakonodaje uspelo znebiti več kot 20 milijonov evrov dolgov. Ključno terjatev v vrednosti pet milijonov evrov, s katero poskuša preprečiti stečaj podjetij iz skupine Electa in potrditi odpis dolgov, je Bec odkupil od Zorana Jankovića. Odkupoval je tudi podjetja, ki so bila prej v lasti družine Janković, na primer od Mete Logar, nekdanje partnerice Damijana Jankovića. Ob tem pa je leta 2010 daroval finančna sredstva za župansko kampanjo Zorana Jankovića.”

Zanimive povezave z ustanovitelji Ninamedie
Jan Bec je v poslovnih evidencah prijavljen na stalnem naslovu v Ljubljani za Bežigradom, in sicer na Štihovi 4. Gre za hišno številko, kjer je, kot so v članku na portalu Siol ugotovili že avtorji Primož Cirman, Tomaž Modic in Vesna Vuković, večina od dvaindvajsetih stanovanj v lasti občinskega stanovanjskega sklada, kjer Beca nimajo v evidencah. In poleg stanovanjskega sklada je na celotnem vhodu samo še eno stanovanje, ki pa ga je omenjena novinarska trojka pozabila omeniti − stanovanje v pritličju, katerega lastnica je bila dolga leta Gracijela Damjanić, soustanoviteljica družbe Ninamedia, najbolj prepoznavne v času predvolilnih kampanj, ko s svojimi meritvami ustvarja javno mnenje in skuša vplivati na izide volitev.

V poslu, tudi tistem, preden so ga mediji povezali z Jankovići, je Bec večino časa posloval na Tržaški 2, kjer ima tudi danes odprt s. p. za poslovno svetovanje. Poleg Paladina, ki je kupil Jankovićevo stanovanje, je še ustanovitelj in zastopnik podjetij Dobi, Aoms, Glanc in Afekt Oms. Kot zastopnik se pojavlja pri podjetjih Hotel Jelovica Bled in Artisana projekt. V preteklosti je imel dva hrvaška partnerja – eden je bil Tihomir Petak iz Pčelića, s katerim je leta 2004 ustanovil podjetje Imortal, za katerega se je izkazalo, da je ime preoptimistično, saj je hitro prišel njegov konec − že leta 2007 je bilo izbrisano iz sodnega registra. Drugi Bečev hrvaški partner pa je bil Zvonko Razum iz Volodera, s katerim je imel podjetje Ekscelenca. Leta 2006 je bilo izbrisano iz poslovnega registra.

Zdi pa se, da bo Jan Bec oziroma katero od njegovih številnih podjetij najverjetnejši kupec parcel na Rudniku. Je pa podjetje Paladin, ki je kupilo stanovanje Damijana Jankovića v Močeradu, ustanovila še ena soseda Jankovićevih. Gre za leta 1983 rojeno Uršo Kunej, v času ustanovitve podjetja Paladin investicije stalno prijavljeno na naslovu Spodnji Rudnik II 39, kar je sosednja hiša od tiste, kjer je ta čas − uradno je veljalo, da je pri materinih starših − stalno prijavljen Jankovićev mlajši sin Jure.

Odpust obveznosti Damijana Jankovića
Na Hrvaško pa je svoj stalni naslov po začetku propada družinskega imperija, ki ga sestavljajo podjetja pod krovno blagovno znamko Electa, prenesel tudi Damijan Janković, za katerega poznavalci pripovedujejo, da je bil v Zambratiji na Hrvaškem, kjer je ta čas uradno prijavljen, morda trikrat. A 13. februarja je Okrožno sodišče v Ljubljani objavilo oklic o začetku odpusta obveznosti stečajnemu dolžniku Damijanu Jankoviću. Kdo je sprejel tako odločitev, ni znano, saj objavljeni dokument ni podpisan.

V priloženi tabeli, kjer so nanizane priznane terjatve, je razvidno, da Damijan Janković dolguje več kot pet milijonov evrov. Največji upnik je avstrijski TCK, ki je v postopku Jankovićevega osebnega stečaja, ki ga je sprožil, prijavil 2,3 milijona evrov terjatev. A 1,959 milijona evrov je ostal Damijan Janković dolžan tudi državni Družbi za upravljanje terjatev bank (Dutb), Finančni upravi RS in v času, ko so dolgovi nastajali, še državnima Novi Kreditni banki Maribor in NLB Leasingu, ki je danes v stečaju. Največji državni upnik je Dutb, ki mu dolguje več kot 1,3 milijona evrov. Fursu je v času trajanja postopkov plačal 192 evrov.

Sodišče je v nepodpisanem sklepu iz 13. februarja letos Jankoviću določilo “preizkusno obdobje 4 (štirih) let od začetka postopka odpusta obveznosti. Zadnji dan preizkusnega obdobja poteče 13. 2. 2023.” Določilo je tudi, da lahko vsak upnik stečajnega dolžnika ali upravitelj vloži ugovor, da ni pogojev za odpust obveznosti, Janković pa, da je preizkusno obdobje predolgo. Pri tem sklep določa, da je treba ugovor proti odpustu obveznosti vložiti do poteka preizkusnega obdobja.

Damijan Janković je kot direktor Electe Inženiringa na valentinovo ljubljanskemu okrožnemu sodišču poslal poročilo o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja za obdobje od oktobra do konca decembra 2018, v katerega je med drugim zapisal, da lani načrtovanih prihodkov niso dosegli, kar naj bi nadomestili letos tudi s »prodajo poslovnih prostorov na Mestnem trgu 8 prek javne dražbe, za katero smo že imeli podpisano prodajno pogodbo, vendar ta ni bila realizirana, ker z enim od manjših upnikov dogovor ni bil mogoč«. Gre za poslovne prostore, kjer ima od lani poleti sedež tudi s. p. njegove partnerke Ursule Gawish.

Electa, ki se je insolventnosti za zdaj izognila prek poenostavljene prisilne poravnave, je lani poslovala daleč pod zastavljenimi cilji. Načrtovani čisti dobiček v višini 85.730 evrov je ostal črka na papirju kakor tudi 400 tisoč evrov prihodkov. Ustvarili niso niti desetine načrtovanega, komaj 38.800 evrov čistih prihodkov od prodaje, namesto dobička pa približno 114 tisoč evrov čiste izgube. Electi, ki je zabredla v 18 milijonov evrov dolga, je uspelo odpisati kar 16,6 milijona evrov dolga, saj je bil ob pomoči prijateljskih upnikov potrjen načrt finančnega prestrukturiranja, po katerem so upnikom ponudili 90-odstotno poplačilo dolga, preostalih 10 odstotkov pa naj bi bilo poplačanih do 31. decembra 2020. Daleč največji upnik je bil s 7,67 milijona evrov terjatev lepotni salon Bodi, nekoč v lasti nekdanje partnerice Damijana Jankovića Mete Logar, danes pa v lasti Jana Beca, ki je kupil tudi stanovanje v Močeradu.

Podoben načrt pa se je za zdaj izjalovil pri poskusu odprave insolventnosti pri družbah Electa Naložbe in Electa Holding. Višje sodišče je namreč ugodilo pritožbi Hetine hčerinske družbe TCK, ki je Jankoviću očitala zlorabo prisilke in ga spravila v osebni stečaj. Višje sodišče je zadevo vrnilo v nov postopek, v katerem je prvostopenjsko sodišče zavrnilo prisilko. Na potezi je višje sodišče.

Demokracija