[Foto] Statistika kaže, da je šlo v času desne vlade upokojencem najbolje: V štirih letih so se pokojnine povišale za enkrat več, kot v enajstih letih vladanja levih vlad!

Foto: iStock

Statistika kaže, da gre upokojencem boljše v času desne vlade. Medtem, ko so levičarske vlade zanemarjale upokojence, se lahko spomnimo, kako so se pokojnine v času prve Janševe vlade v zgolj štirih letih povišale za kar 111,32 evra, prav tako je država v tem času zgradila zadnji dom za upokojence, kljub temu, da se prebivalstvo v zadnjih letih pospešeno stara. SDS je bila sicer precej aktivna tudi kot opozicijska stranka, med drugim so predlagali vzpostavitev demografskega sklada in odpravo nekaterih nepravičnosti, a se s predlogi koalicija ni strinjala. V drugih primerih pa so ideje enostavno kopirali.

Stranka SDS se je v preteklosti izkazala, da zna poskrbeti za upokojence. Ti so med letoma 2004 in 2008 v času prve vlade pod vodstvom Janeza Janše zabeležili dvig pokojnin v višini 111,32 evra v samo štirih letih, v naslednjih enajstih letih, ko so bile na oblasti pretežno levičarske vlade, pa zgolj 54,27 evra in to kljub solidni gospodarski rasti, ki jo uživamo v zadnjem času.

Država je zadnji dom za starejše zgradila v času prve Janševe vlade
Kljub staranju prebivalstva levičarske vlade prav tako niso poskrbele niti za izgradnjo novih domov za starejše, država je namreč zadnjega zgradila v času prve Janševe vlade.

SDS aktivna tudi kot opozicijska stranka, v tem mandatu so predlagali vzpostavitev demografskega sklada in opozarjali na nepravičnosti v slovenskem pokojninskem sistemu
SDS si je aktivno prizadevala za izboljšanje situacije upokojencev tudi kot opozicijska stranka, samo v tem mandatu so namreč predlagali več ukrepov. Njihovi poslanci so na primer zaradi spreminjanja strukture prebivalstva pripravili predlog zakona o Slovenskem demografskem skladu, po katerem bi koncentrirali vse naložbe države pri enem upravljavcu, prihodke iz teh naložb pa namenili predvsem za sedanje in prihodnje generacije upokojencev.

“V preteklosti je bilo že kar nekaj poizkusov, da se demografski sklad ustanovi, vendar noben poskus ni bil uspešen zaradi razlik v stališčih vladnih strank v preteklih dveh mandatih glede tega, kateri del državnega premoženja naj gre v omenjeni sklad. V predlogu zakona še posebej izpostavljamo, da vodenje sklada ne sme biti odvisno od vsakokratne večine ali manjšine, ki ima oblast, ampak mora skupščina postati Državni zbor RS, ki bo odločitve sprejemal z večino glasov vseh poslancev, saj gre za upravljanje skupnega premoženja,” so maja lansko leto sporočili iz SDS. Koalicija kljub svoji nedejavnosti ni podprla predloga SDS.

Prav tako so se poslanci SDS zavzemali za odpravo nepravičnih situacij v pokojninskem sistemu, septembra lani so v parlamentarni postopek ponovno vložili predlog o dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim so predlagali rešitve za dve skupini zavarovancev oziroma upravičencev do pokojnine. Prva skupina so zavarovanci ali upravičenci, ki so pokojninsko dobo dokupili po veljavnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, in so v neenakem položaju s tistimi, katerim se je doba prostovoljnega zavarovanja priznala kot pokojninska doba brez dokupa. Druga skupina pa so nekdanji kmečki zavarovanci, ki so v preteklosti plačevali višino zavarovanja za polni obseg pravic, priznalo pa se jim je zavarovanje za ožji obseg pravic in s tem manjša odmera pokojnine, ko so izpolnili pogoje za pridobitev pokojnine.

Foto: STA

Levičarji brezsramno kradli ideje SDS in jih prodajali kot svoje
Nekatere ideje SDS pa je koalicija vendarle uresničila, a ne tako, da bi jih podprla, pač pa so jih dobesedno ukradli in predstavili kot svoje. Tipičen primer kopiranja dobrih predlogov SDS s strani koalicije je brezplačen javni prevoz za upokojence. “Res smo veseli, da koalicija kopira naše dobre predloge! Spoštovani upokojenci, brezplačni javni potniški prevoz v prihodnjem letu smo vam zagotovili v SDS,” so sporočili oktobra. V koaliciji so si enega svetlih trenutkov Šarčeve vlade želeli prilastiti kar zase. To so storili tako, da so umaknili predlog SDS in v svojih amandmajih zapisali, da “popravek amandmaja povzema predlog amandmaja poslanske skupine SDS in določa roke za uveljavitev.”

Rok Krajnc

 • karpelec

  Levaki so bili tako zaverovani v svojo vlado, da so pozabili vladati. Rutina jih je zavedla in naenkrat niso imeli kaj pokazati. Prepustili so se strastem in sanjali samo boljša korita in sedaj šepa njihova rutina. Butalci pa so le začeli razmišljat s svojo glavo, da je lahko tudi druga stran na oblasti, morda pa se le nekaj premakne naprej, ker jim je dovolj ritja po blatu. Rekli so,; vse je enkrat dovolj in so se naveličali gledat te rdeče dolgočasne ksihte.

  • sunday

   sicer se strinjam s tabo, no, rad bi se ampak…. bom ti povedal zgodbo o butalcih, resnično zgodbo – so se odpravili butalci iz butal na dunaj, da ga vidijo in med potjo jih seveda dohiti noč, tako, da se spravijo k počitku. se pa najde nepridiprav, ki jim ponoči obrne vozove nazaj v smer iz katere so prišli. seveda zjutraj nadebudni butalci gredo veselo na vozove in nadaljujejo pot proti dunaju, ampak glej ga zlomka, prispejo v butale in kaj butalci rečejo, ja pa zakaj se mi trudimo priti na dunaj in se matramo s potjo, če pa je dunaj popolnoma enak kot butale – no, toliko v kratkem o butalcih, upam, da je razumljivo !!! lp. p.s. res smo, so butalci, ker še to golazen, ki nam vozove obrača sploh gledamo!!!

  • Slovenec

   Se premalo…

 • sunday

  ja upokojenci in veste zakaj je tako, ker ste za leviste strošek, nepotrebni strošek, ki ga je potrebno zmanjšati, ukiniti – zato imate (imamo) tudi takšno zdavstvo, da se vas čimprej odstrani, ker ste strošek – zavedajte se – raja neuka – da je za leviste tudi delavec strošek (ne vir dodane vrednosti, ampak strošek) kot da se izdelek naredi sam – res vam naj povem, da tisti, ki jih volite vam perejo glavo, ker mozga nimate in oni se tega dobro zavedajo – imeli ste hejavca v vseh vladah in kam vas je pripeljal – na 59% mizerne plače in vi še kar hajlate po levistično – ali želite še manj????

  • Unikatna

   Nihče ne bo ostal mlad….ampak oni poskrbijo za svoje riti in jim na starost ne bo nič hudega…

   • sunday

    v resnici so neuki volivci tisti, ki so poskrbeli za njihove riti !!!

 • Beli Sneg

  Res je žalostno da večina starčkov še vedno verjame da jim pokojnino daje Milan.

  • Slovenec

   Ja so rdecuhi svarili če ne bo Kučan zmagal ne bo več pokojnin. Ljudje pa zagrizli kot lisica v vabo. Bee, bee…

   • Vera

    Ne vsi, predvsem na podeželju ne .

  • šmentanamuha

   Res je neverjetno, prav šokantno, kako so ljudem otopili možgani po nekaj desetletjih socialistične dresure.

   • aatiduj

    Naj nehajo gledat TV Slo, da pridejo nazaj k pameti.

  • Vera

   Kdor tako misli, je do skrajnosti nerazgledan in še zarukan povrh .

 • branči

  nimam slabe pokojnine, se pa ne morem spomniti točnega leta (tam nekje 2013-2016) ko se mi je pokojnina v celem letu dvignila za 0.15 €. mislim da je bilo poslano obvesto o tej bedni povišici višje, kot sam znesek povečanja!

  • Simon Rožič

   …potem pa poglej še leto 2008, ko je bila SDS vladajoča stranka! …pa ti bo jasno!
   Tudi Pahor se je trudil z uskladitvijo, pa je bila daleč izpod pričakovanj, saj mu je vse
   pobral “zeleni semafor” uspehov!

   • branči

    ne morem, še nisem bil v pokoju

    • Simon Rožič

     …potem pa drži lape, ali pa mamo vprašaj!

     • branči

      a ti res ne razumeš napisanega? a rabiš podnapise?

 • Joc 52

  Ja, če bi se gradili domovi za upokojence kot v času desne vlade, kdo bi pa potem delal “študije” in izčrpaval proračun? Nenasitne rdeče hijene

  • Drago

   Naj kdo razišče, koliko denarja je v Sloveniji bilo dobesedno zapravljenega, za razne študije, ki niso obrodile sadov.

 • Slovenec

  Ah, pa ja ne. Ali ni Korl Erjavec zrihtal jurja pokojnine?

 • Michael

  Do letošnjega leta pa je bila odmerna stopnja upokojevanja za moške za starostno pokojnino 57,2%, po ZPIZ2, ki pa je bil sprejet kdaj že?

  • fiat lux

   Najnižjo odmerno stopnjo v zgodovini Slovenije 57,25,
   ki je med leti 2013 in 2019 povzročala revščino upokojencev,
   je uzakonila Janševa vlada leta 2012.
   Na srečo so leta 2019 komunisti začeli
   odmerno stopnjo dvigovati.
   Hvala komunistom!

   Še dobro, da SDS nima večine v parlamentu,
   kajti sicer bi Janša odmerno stopnjo še znižal.
   Toliko o tem, kdo naredi več za upokojence,
   Janša ali komunisti.

   Kar zadeva dvig pokojnin v času prve Janševe vlade,
   pa takole:
   Ja, res so v času prve Janševe vlade pokojnine zrasle za 24 %.
   Toliko, kolikor je bila v tistih štirih letih inflacija.
   Ampak to ni še nič!
   V času Anteja Markoviča so pokojnine zrasle
   za tisoč procentov na mesec!

   • Joc 52

    Bebo

   • aatiduj

    A to je bil tisti Hrvat še v času, ko smo živeli za železno zaveso ?
    Ki je stalno štempljal nove dinarje in DINARJU končno odrezal še 4 ničle – 0.000.

    V obdobju povojne Jugoslavije je bil dinar dvakrat denominiran.
    Leta 1965 so mu odvzeli dve ničli.
    V letu 1990 je prišlo do ponovne denominacije: zaradi hiperinflacije in je razvrednotenemu dinarju odvzel še štiri ničle.
    V tistem obdobju je bil izdan bankovec z največ natisnjenimi ničlami (500.000.000.000 dinarjev).
    bilismosamibogataši.press

 • Unikatna

  Jezna sem na te leve vlade in te bedne njihove povišice. Kaj ti bo ta sramotno mala povišica, če ti višji zneski storitev na položnicah to zvišanje sproti izničijo. Jezna na župana MB. Sedaj so si v MB izmislili odvoz smeti na vsakih tri tedne in še povišali ceno…Kaj župan in tisti, ki so bili za zvišanje mislijo, da imamo vsi tako velike prihodke kot oni…

  • šmentanamuha

   Boš pa manj kofetkala, je reku Arso.

   • Unikatna

    A to je reku? :)

    • šmentanamuha

     Mhm, tri do pet kav manj na mesec, odvisno od tega a so expresso ali pa z mlekom ali smetano.

     • Unikatna

      Dobro, da vem…Si bom zapomnila…hehe…

  • sunday

   verjemi, da točno vedo kakšne prihodke imaš, ampak oni imajo večje in bolj plemenite potrebe kot ti zato potrebujejo tudi več sredstev – no, če so ga izvolili, ga pa naj tudi primerno nagradijo – vem, da ga ti nisi in se oproščam za del sarkazma, da si samo eden izmed trpinov – in med drugim, zakaj so že ulice in kocke???

 • Olga101

  Srečno SDS!

 • mona lisa

  Tudi leva vlada je naredila ogromno za razne študije so zapravili milijone. Ali ljudem še ni kapnilo da je treba iti na volitve in nikoli več izvoli teh lopovskih izdajalcev. Molzejo nas oni sami, potem migranti in še pri grožnji s koronavirusu smo prepuščeni sami sebi. Trenutno je edina prava opcija SDS z Janšo.

 • Vsi bi morali imet za polno delovno dobo enake penzije.

  • aatiduj

   Ti bi tudi rad Projektno vlado, kot Bratušca, kajne ?
   Da bi moral imeti vsak, ki je imel polno delovno dobo tudi dostojno pokojnino je prav in pravično.
   Da bo imela čistilka enako penzijo, kot recimo zdravnik, ki je lahko začel, če je šlo vse po sreči le okoli 27, ali 28 leta služit pa ne. Čistilka je imela do takrat že najmanj 10 let delovne dobe in se je z metlo sprehajala vse življenje in si prepevala in kofetkala, zdaj pa se po nekje celo s stroji prevažajo – to ne gre.