fbpx

[Foto] Statistika kaže, da je šlo v času desne vlade upokojencem najbolje: V štirih letih so se pokojnine povišale za enkrat več, kot v enajstih letih vladanja levih vlad!

Foto: iStock

Statistika kaže, da gre upokojencem boljše v času desne vlade. Medtem, ko so levičarske vlade zanemarjale upokojence, se lahko spomnimo, kako so se pokojnine v času prve Janševe vlade v zgolj štirih letih povišale za kar 111,32 evra, prav tako je država v tem času zgradila zadnji dom za upokojence, kljub temu, da se prebivalstvo v zadnjih letih pospešeno stara. SDS je bila sicer precej aktivna tudi kot opozicijska stranka, med drugim so predlagali vzpostavitev demografskega sklada in odpravo nekaterih nepravičnosti, a se s predlogi koalicija ni strinjala. V drugih primerih pa so ideje enostavno kopirali.

Stranka SDS se je v preteklosti izkazala, da zna poskrbeti za upokojence. Ti so med letoma 2004 in 2008 v času prve vlade pod vodstvom Janeza Janše zabeležili dvig pokojnin v višini 111,32 evra v samo štirih letih, v naslednjih enajstih letih, ko so bile na oblasti pretežno levičarske vlade, pa zgolj 54,27 evra in to kljub solidni gospodarski rasti, ki jo uživamo v zadnjem času.

Država je zadnji dom za starejše zgradila v času prve Janševe vlade
Kljub staranju prebivalstva levičarske vlade prav tako niso poskrbele niti za izgradnjo novih domov za starejše, država je namreč zadnjega zgradila v času prve Janševe vlade.

SDS aktivna tudi kot opozicijska stranka, v tem mandatu so predlagali vzpostavitev demografskega sklada in opozarjali na nepravičnosti v slovenskem pokojninskem sistemu
SDS si je aktivno prizadevala za izboljšanje situacije upokojencev tudi kot opozicijska stranka, samo v tem mandatu so namreč predlagali več ukrepov. Njihovi poslanci so na primer zaradi spreminjanja strukture prebivalstva pripravili predlog zakona o Slovenskem demografskem skladu, po katerem bi koncentrirali vse naložbe države pri enem upravljavcu, prihodke iz teh naložb pa namenili predvsem za sedanje in prihodnje generacije upokojencev.

“V preteklosti je bilo že kar nekaj poizkusov, da se demografski sklad ustanovi, vendar noben poskus ni bil uspešen zaradi razlik v stališčih vladnih strank v preteklih dveh mandatih glede tega, kateri del državnega premoženja naj gre v omenjeni sklad. V predlogu zakona še posebej izpostavljamo, da vodenje sklada ne sme biti odvisno od vsakokratne večine ali manjšine, ki ima oblast, ampak mora skupščina postati Državni zbor RS, ki bo odločitve sprejemal z večino glasov vseh poslancev, saj gre za upravljanje skupnega premoženja,” so maja lansko leto sporočili iz SDS. Koalicija kljub svoji nedejavnosti ni podprla predloga SDS.

Prav tako so se poslanci SDS zavzemali za odpravo nepravičnih situacij v pokojninskem sistemu, septembra lani so v parlamentarni postopek ponovno vložili predlog o dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim so predlagali rešitve za dve skupini zavarovancev oziroma upravičencev do pokojnine. Prva skupina so zavarovanci ali upravičenci, ki so pokojninsko dobo dokupili po veljavnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, in so v neenakem položaju s tistimi, katerim se je doba prostovoljnega zavarovanja priznala kot pokojninska doba brez dokupa. Druga skupina pa so nekdanji kmečki zavarovanci, ki so v preteklosti plačevali višino zavarovanja za polni obseg pravic, priznalo pa se jim je zavarovanje za ožji obseg pravic in s tem manjša odmera pokojnine, ko so izpolnili pogoje za pridobitev pokojnine.

Foto: STA

Levičarji brezsramno kradli ideje SDS in jih prodajali kot svoje
Nekatere ideje SDS pa je koalicija vendarle uresničila, a ne tako, da bi jih podprla, pač pa so jih dobesedno ukradli in predstavili kot svoje. Tipičen primer kopiranja dobrih predlogov SDS s strani koalicije je brezplačen javni prevoz za upokojence. “Res smo veseli, da koalicija kopira naše dobre predloge! Spoštovani upokojenci, brezplačni javni potniški prevoz v prihodnjem letu smo vam zagotovili v SDS,” so sporočili oktobra. V koaliciji so si enega svetlih trenutkov Šarčeve vlade želeli prilastiti kar zase. To so storili tako, da so umaknili predlog SDS in v svojih amandmajih zapisali, da “popravek amandmaja povzema predlog amandmaja poslanske skupine SDS in določa roke za uveljavitev.”

Jošt Žagar