DeSUS povsem brez kadrov in koncepta – bo oportunistični Šoltes njihov Zoran Janković?

Igor Šoltes in Karl Erjavec (Foto: STA)

Igor Šoltes, ki kot pripadnik ekosocialističnih Zelenih rad reciklira stare socialistične ideje, je bil tokrat recikliran kar sam. Ujel se je namreč v reciklažni ciklus stranke DeSUS, ki pred evropskimi volitvami rada ponovno uporabi odslužene politike, kot so to za evropske volitve leta 2014 storili z bivšim pripadnikom propadle Zares Vajglom, ali pa na parlamentarnih volitvah 2018, ko so pod svoje okrilje vzeli Zorana Jankovića, kar se je izkazalo za napako. Šoltes je tako tudi ponovno potrdil, da je velik oportunist, že leta 2014 je namreč ustanovil osebno stranko Verjamem, da si je tako priboril evroposlanski stolček, ko pa mu na državnozborskih volitvah, ki so sledile malo zatem, zaradi lenobe ni uspelo zbrati enega odstotka glasov in s tem proračunskih sredstev, je stranko enostavno zavrgel. Da gre za elitneža sil kontinuitete dokazuje dejstvo, da je dolga leta kot dobro plačan predsednik računskega sodišča živel v neprofitnem stanovanju, nato pa se s prihranjenim denarjem preselil na elitno lokacijo, kjer si je omislil lastniško stanovanje, pri njegovi karieri pa mu veliko uslugo delajo mediji, ki ga še kar (še posebno pred volitvami) vabijo k sodelovanju kot neodvisnega strokovnjaka in mu tako delajo reklamo. V vlogi evroposlanca se je izkazal za popolnega političnega kameleona, rad pa se pohvali tudi s tem, da je njegov ded ideolog komunističnih pobojev, Edvard Kardelj!

Ekosocialistični evropski poslanec Igor Šoltes,vnuk morilca Edvarda Kardelja, je že celotno profesionalno kariero znan kot oportunist in izkoriščevalec davkoplačevalskega denarja. Zaradi njegovega pedigreja ga globoka država uporablja kot politično orožje. Zadnjih pet let je kot pripadnik Zelenih v evropskem parlamentu pridno recikliral stare socialistične ideje, v petek pa ga je izvršni odbor DeSUS soglasno potrdil za nosilca kandidatne liste DeSUS za evropske volitve.

Pred tem se je ugibalo, ali bo Šoltes morda nastopil v sodelovanju s skrajno Levico (skupaj z levičarskim ekonomistom Jožetom Mencingerjem ter nekdanjim članom Združene levice in takratnim podpornikom skrajne Levice Dušanom Plutom se je znašel v središču pozornosti, ko je predlansko leto zašel na kongres skrajne Levice), a po tem, ko je dosedanji poslanec DeSUS Ivo Vajgl napovedal umik, ni bilo več dileme. Celotno listo, ki jo bodo oblikovali skupaj, bodo predstavili v prihodnjih desetih dneh, je poročala STA, Karl Erjavec pa je na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora stranke izrazil zadovoljstvo, da sta s Šoltesom dobro sodelovala, zlasti tedaj, ko je šlo za problematiko starejših.

Tokrat ni recikliral Šoltes, pač pa je bil recikliran kar sam
Pri tem opažamo, da kot ekosocialist ne reciklira rad le Šoltes, pač pa se je v tem primeru tudi sam ujel v reciklažni ciklus stranke DeSUS, ki pa pravzaprav razkriva precej patetično propadanje stranke. Že na evropskih volitvah leta 2014 so reciklirali odsluženega evroposlanca Vajgla, ki je pred tem zastopal barve Zares in v evropskem parlamentu skupine ALDE, zdaj so enako storili s politično mrtvim Šoltesom, katerega politična kariera bi bila brez zaledja katere izmed strank mrtva. Resnici na ljubo imata DeSUS in Šoltes ob tem še eno skupno lastnost.

Igor Šoltes (Foto: STA)

Da si je priboril stolček evroposlanca ustanovil stranko Verjamem, ko mu ta na parlamentarnih volitvah ni prinesla niti 1% glasov, jo je preprosto zavrgel
Kot predstavo za javnost pa je Šoltes po evropskih volitvah leta 2014, ko si je priboril stolček v Evropskem parlamentu organiziral še volilno kampanjo svoje osebne stranke Verjamem za državnozborske volitve, ki so sledile nedolgo za tem in na katerih si Šoltes zaradi finančnih in drugih koristi, ki jih uživa kot evroposlanec, v resnici nikakor ni želel biti izvoljen. Sicer je bila takrat vsa pozornost javnosti s pomočjo mainstream medijev in režimskih trobil usmerjena v stranko najnovejših obrazov, tj. Stranko Mira Cerarja in rezultat je bil pričakovan, stranka Verjamem je namreč na takratnih državnozborskih volitvah prejela zgolj pičlih 0,78 odstotka podpore. Ne samo, da se mu ni uspelo uvrstiti v parlament s svojo stranko, pač pa stranka ni dosegla praga enega odstotka, kolikor je potrebno doseči za upravičenost do državnih sredstev.

Verjeli so, da je mogoče z državo upravljati bolje, vse dokler so si obetali proračunska sredstva za financiranje stranke (Foto: Facebook)

Kako je Šoltes prišel do luksuznega stanovanja, v katerem živi? Z izkoriščanjem socialne države!
Šoltes je ob zadnjih volitvah po podatkih Državne volilne komisije prebival v bližini centra Ljubljane, in sicer v luksuznem stanovanju v stanovanjskem bloku novejšega letnika na Viški cesti. V tem delu Ljubljane stanovanjske nepremičnine dosegajo vrtoglave cene, stanovanja novejšega letnika, kakršno je Šoltesovo, pa lahko dosežejo celo ceno 4.000 do 5.000 evrov na kvadratni meter. Slovenske novice so v tistem času poročale, da je Šoltes v pičlih petih letih odplačal posojilo za stanovanje v vrednosti 155.000 evrov, kar je skupaj z obrestmi zneslo blizu 3.000 evrov, torej približno tri povprečne mesečne neto plače, del stanovanja pa je verjetno plačal tudi s prihranki. Poleg tega Šoltes razpolaga tudi z delom nepremičnine v Piranu. Nimamo nič proti, da visok državni funkcionar in politik živi v nepremičnini višjega cenovnega razreda. Toda samo spomnimo naj, kako si je Igor Šoltes olajšal pot do svojih luksuznih nepremičnin.


Po socialistično! 16 let je živel v občinskem stanovanju, za katerega je plačeval netržno najemnino v višini pičlih 400 evrov, razliko do tržne najemnine pa smo mu lepo subvencionirali davkoplačevalci. V občinsko stanovanje, ki je veliko 80 kvadratnih metrov, se je vselil že leta 1993, v njem pa ostal kar šestnajst let, vse dokler za njegovo izkoriščanje socialne države ni izvedela javnost, ki je bila ob razkritjih ogorčena. Zakaj ga je pozneje kljub temu podprla na volitvah v Evropski parlament, ne moremo razumeti, lahko si pa predstavljamo, da so imeli veliko vlogo pri tem mainstream mediji, kot ponavadi.

Elitna soseska ob Viški cesti (Vir: Google Streetview) 

Pomembno pa je povedati tudi, da je njegovo trenutno stanovanje na Viški cesti veliko kar 100 kvadratnih metrov. Glede na to, da so ga kot pravega ekosocialista vedno polna usta solidarnosti (vsaj, ko gre za tuj denar) in “strpnosti” do nelegalnih migrantov, se lahko upravičeno vprašamo, zakaj ni v svojem domu nastanil tri do štiri ilegalce, kolikor bi jih glede na velikost stanovanja brez problema sprejel? Tako bi namreč davkoplačevalcem prihranil kar nekaj denarja in se na ta način delno oddolžil davkoplačevalcem za grehe iz preteklosti, hkrati pa pokazal, da izjemoma njegovim besedam sledijo tudi dejanja.

V medijih mu redno delajo prikrito reklamo, ko ga vabijo kot neodvisnega strokovnjaka
Ni skrivnost, da mediji za Šoltesa izvajajo tudi prikrito propagando s tem, ko ga vabijo v studio kot neodvisnega strokovnjaka, kjer pametuje o javnih naročilih in korupciji, v resnici pa ščiti izrojeno elito, ki izigrava in ropa sistem. Na Planet TV v lasti državnega Telekoma Slovenije so tako nedavno razburili s svojo oddajo na temo korupcije, kjer je glavno vlogo odigral kar Šoltes, nato pa so se skupaj z gosti ostro spravili nad KPK, vse z namenom, da razvrednotijo delo njenega predsednika Borisa Štefaneca. Šli so celo tako daleč, da so v oddaji predvajali javljanje v živo nekdanjega predsednika KPK Draga Kosa, o katerem smo že veliko pisali, na čigar sporno delovanje je opozoril prav Štefanec, ko je protikorupcijska komisija ugotovila, da je s pogodbo z državno NLB ‘pokasiral’ skoraj milijon evrov. V celotnem konceptu oddaje so šli celo tako daleč, da so predsedniku KPK želeli podtakniti krivdo za incident enega izmed uslužbencem na mednarodnem dogodku. V oddaji je takrat sodeloval tudi dr. Vinko Gorenak, ki je kasneje javno izrazil ogorčenje nad oddajo in dejal, da če bi vedel kaj se pripravlja v njej ne bi nastopil. Gorenak je sicer v oddaji poudaril, da je v Sloveniji sistem zastavljen narobe in ima KPK preventivno vlogo, boj proti koruptivnim kaznivim dejanjem pa je naloga organov pregona.

Drago Kos v oddaji Argument (Foto: posnetek zaslona)

Lovenjakova se redno pojavlja ob Šoltesu, decembra mu je delala reklamo v Petričevem glasilu
Pozornost je vzbudilo tudi sodelovanje starlete in novinarke Slovenskih novic Danice Lovenjak pri Šoltesovi kampanji, saj se je ta v zadnjem času že dobro uveljavila kot podpornica Šoltesa. Kot “novinarka” mu je že novembra delala reklamo v rumeni reviji Suzy, ki sodi v skupino Delo v lasti Stojana Petriča, ustanovnega člana Foruma 21 Milana Kučana. Pogovarjala sta se o lokalno pridelani hrani, kuhanju, glasbi, politiki, konoplji, spregovorila pa sta tudi o nasilju, s katerim naj bi se Šoltes kot novi predsednik društva Beli obroč Slovenije še posebno zavzeto spopadel. Tudi rumena glasila so tako uporabna za odvračanje pozornosti od nekaterih pomembnih tem in oglaševanje posameznih kandidatov. Že konec januarja sta se Lovenjakova in Šoltes zopet srečala, takrat na kulinaričnem dogodku “Slovenija v loncu” na glavni ljubljanski tržnici.

 

Revija Suzy (Foto: Facebook)

Reklama v glasilu Zveze lovcev Slovenije, kjer se je javno pohvalil, da je vnuk morilca Kardelja
Nedavno je bil deležen tudi reklame v glasilu Lovec, kjer je avtorica prispevka povsem nekritično med intervjujem sama Šoltesa spomnila, da je bil njegov dedek Kardelj: “Vaš dedek, Edvard Kardelj, je bil tudi lovec.” Šoltes je nato slikovito opisal svoje privilegirano otroštvo v nekdanjem totalitarnem režimu SFRJ: “Članstvo v lovski organizaciji je bilo v tistem času sestavni del službe. Z dedkom sem šel večkrat v naravo, nikoli pa na lov. Veliko je fotografiral, še posebno se spominjam njegove zelo lepe fotografije divjega petelina v času petja. Sem pa ob priložnosti lova na Velem polju delal družbo pisatelju Janezu Vipotniku, a sva se z lova vrnila praznih rok. Zanimiva izkušnja je od blizu videti gamse, gorske koze, lepoto narave … Intervju z Igorjem Šoltesom v glasilu Lovec (Foto: posnetek zaslona)

Kardelj je raje kot lovil živali, moril ljudi, a pri tem si ni maral sam umazati rok
Dedek Kardelj je sicer raje pobijal ljudi, kot pa lovil živali, a sam si ni maral umazati rok. Srbski mediji so že pred časom namreč objavili slovenski dokument komunistične tajne službe iz časa OF, ki je nedvoumno dokazoval, da je leta 1943 Kardelj osebno odredil uboj vseh nekomunistov in njihovih družin. V članku so opisovali njegovo vsebino, pod dokument se je podpisal vodilni komunistični ideolog Kardelj, po koncu vojne pa se je komunistični scenarij uresničil v najbolj krvavi moriji v zgodovini slovenskega naroda. Slovensko zemljo so tako prepojili z več kot 600 množičnimi morišči in več deset tisoč nedolžnimi žrtvami. Prav tako je srbski Blic objavil dokumente, ki razkrivajo tudi navodilo Kardelja Borisu Kidriču, v katerem 25. junija 1945 med drugim zapiše: “Nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej.” Podrobno je so bile opredeljene tudi osebe, ki bi jih bilo potrebno “počistiti”, tako bi bilo potrebno umoriti celotne družine, ki so vključevale vsaj enega protikomunističnega člana, vse intelektualce, ki niso strogo sledili marksizmu, vse meščane, veleposestnike, duhovnike in tako naprej.

Navodilo Kardelja Kidriču (Foto: Facebook)

Tako kot njegov ded, je tudi Šoltes izdajalec domovine, v EP se je izkazal za velikega hinavca
Sicer javnost po tem, ko se je Šoltes udobno namestil na stolček v Evropskem parlamentu, o v zvezi z omenjenimi propagandnimi sporočili ni slišala kaj dosti konkretnega. Kot hinavec je molčal ob političnem zaprtju Janeza Janše tik pred državnozborskimi volitvami leta 2014, oglasil pa se je, da bi v en glas z drugimi levičarji podpiral nesojene katalonske osamosvojitelje. Osebni interesi so pri tem vidni že na prvi pogled: leta 2014 je upal na to, da bo presegel en odstotek glasov na državnozborskih volitvah, ob dogajanju v Kataloniji pa je preusmerjal pozornost od domačih težav z migranti, korupcije v zdravstvu ter gospodarskih težav. Sodeč po njegovem Instagram profilu državljane, kot se za ekološkega socialista spodobi, straši pred uporabo plastike. Prav tako je nedavno podprl obremenilno poročilo, polno laži in zavajanj o dogajanju na Madžarskem, s katerim evropski socialisti skušajo nagajati Viktorju Orbánu ter pokazati, da želijo uničiti vsak odpor proti naraščajočemu vplivu zbirokratizirane Evropske unije. Kakšno mnenje pa ima Šoltes o svobodi izražanja pa priča tudi dejstvo, da je v soboto na Prešernovem trgu protestiral v družbi zloglasne levičarske evroposlanke Tanje Fajon in skrajno levičarskega aktivista Domna Saviča!

Foto: Twitter

J. Ž.

 • Antonius

  Igor Šoltes je srečen, ker je z morilskim Kardeljem v žlahti. Če ne bi bil, bi se moral nesrečnik za svojo politikantsko karero prilizovati ZZB.
  Boris Kobal je moral po poti prilizovanja partizanskim okupatorjem, ker ni mogel dokazati, da je vsaj Kidrčev vnuk.

  • Steiermark

   Mislim, da valter branislav ni “pobrisal” , ker bi sicer težko “prevažal” kufre polne denarja, ki mu jih je udbovsko kardeljanska svojat dala za popotnico……..

   • Antonius

    V ljudskem žargonu ima beseda *pobrisati* malo širši pomen. Pobrišeš, na cedilu pustiš, lahko tudi na povsem legalen način. Zato pa sem omenil tisti metek, ki je v nekem drugem primeru proslavil proslulega Maslešo.
    Sicer pa *pobrisani* v resnici ni pobrisal, ker ga je izdala strešica na š. Na koncu se mi je izgovarjal, da ima v ZDA na mobiju slovensko abecedo.

 • FRANC3

  Lepo je biti EU poslanec brez stranke, kar Šoltes je.

 • Darth Vader

  prokleta golazen…..da sem jaz na oblasti ti ljudje izginejo CIA clandestine operations style

 • Silka

  Najbolj podel politik, kar smo jih kdaj imeli je ta Erjavec slinavi.

  • Steiermark

   …..eden izmed najbolj podlih – rdeči pač!

   • hladnik

    kameleon.

 • Anton

  jaz še nisem videl komunista, ki bi mu bilo mar za naravo, sem pa imel priliko spoznati kar nekaj rdeče prebarvanih “jajc” na zeleno

  sarkazem press

 • janezxy

  Na katerem mestu je ta Šoltesova stranka.

  • Steiermark

   Je pa ogromno, bojda, naredil za nas in uboge migrante, ki jih z ostalo človeku sovražno drhaljo vabi med nas, da mu nebi bilo potrebno odstranjevati ljudi, kot je to počel zločinnec – stari foter, kardel (on je bolj “prefinjen” umazana dela pusti izvajati tistim, ki jih vabi med nas, da bodo opravljali krvavo delo , namesto njega, tako kot to že počnejo povsod, kjer so jih privabili in potrdili willkommerski satanisti)!

 • karpelec

  No in taki veleum pristane pri Karčiju; vse za ljubi kruhec.

 • Janez Kepic-Kern

  NAJ SI ŽE ENKRAT ZRIHTAJO KAKŠNE
  OBRTNE DELAVNICE DOMA,
  DA JIM NE TREBA KOT ENIM POSTARANIM
  . “PROSILCEM ZA POZORNOST DO NJIH
  – ” RAZKAZOVATI SE IN GOVORITI NESMISLOV NAM,
  KI TAKOINTAKO UGASNEMO TV,, KO SE KAK
  DESUS
  – KARL E. ALI KAK
  – IGOR Š. – POJAVI NA ZASLONU.A ne vejo tega?
  Naj jim kdo pove, da so popolnoma nezanimivi, nekredibilni itd. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • antimur

  Nosata šklenfa Erjavec, ki so ga volilci od=bali kot knof od gat, naj bo bolj previden pri naslednjem kandidatu za EU, naj mu na listek napiše katero stranko zastopa, da se ne bo ponovila Vajglova sramota.Pred EU volitvami pričakujem, da bo ta baraba zopet vandral od enega doma starostnikov do drugega ter nategoval naivne starostnike in jim sadil rožice.

 • Peter

  Verjamem, no.

 • xtc

  Desus in Šoltes bi že davno morala na političen odpad in upam ,da tokrat oddideta složno.
  Ah ja,Lovenjakova bo pa že našla kak biznis v klubih za moške na Koroškem ali Štajerskem preko meje.

 • Andrej

  DeSus je postal odlagališče propadlih politikov. Šit je samo, da jim upokojenci še vedno verjamejo. Kot ljudje z življenskimi izkušnjami bi lahko imeli več pameti.

  • Steiermark

   Verjetno jih “volijo” tisti, ki pač trpijo zaradi altzheimerja….

 • zokispoki

  Sram me je, da je vnuk vojnega zlocinca predstavnik Slovenije v Evropskem parlamentu !

  • Steiermark

   To bi morali “drugi” v EU paramentu, obelodaniti in potem nam naj pravičniki iz EU in pijani išijarski bolnik, pojasnijo, zakaj ta primerek, kot npr. Hitlerjevi sodelavci, ne binglja s kakšnega kandelabra ampak lahko celo pametuje po tej instituciji!

 • Janez Kepic-Kern

  OH?
  NA BORZO DELA – NAJ ODIDEJO.
  Kot drugi – na “ČAKANJE” na kakršno so porinili stare delavce. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Hun

  Erjavca bi SDS še tretjič vzel v vlado. Ja osel gre samo enkrat na led.

 • montyamp

  Banditstvo generira pač čudne sorte , če so to ljudje , vam bodo povedali svojci od živih zazidanih , katere so očetje in dedje te rdeče fašistične falange zabetonirali .

 • montyamp

  Lubenica z rdečo gnilo sredino .
  Ekosocialist , EU urar , vnuk največjega morilca slovenskega naroda .
  A Hitlerjevi vnuki tudi zabušavajo v EU parlamentu ????????????????????????????????????????

 • Olga101

  Šoltes je vnuk Komunističnega zločinca! Še danes zagovarja zločinski totalitarni režim in s tem zločine svojega deda! Komunizem=nacizmu=fašizmu!

  • Osti jarej

   ..ni nujno res

 • RATATA

  Nevedno zaveden folk z zaigranimi parolami!
  Parole so za lenuhe, ki se jim ne ljubi razmišljati o dejstvih, o pristnosti poizkusov izpolnjevanja tistega, kar izrečene parole obljubljajo.
  Od neuresničitve obljubljenega pa do ugotovitve, da obljube niso bile mišljene tako, da bi se res izpolnile, lahko traja tudi zelo dolgo.
  Včasih traja celo za vedno. Do našega končanja.

 • Osti jarej

  …a šoltes ve,da se je s to kandidaturo zaklal ali zayebal…po domače?!??

 • gorjanc

  Pod LEVICO Slovenci konstantno zgubljamo ozemlje:
  -Koroški plebiscit:LEVICA GLASUJE ZA AVSTRIJO
  -Zaradi komunistične ideologije komunisti niso mogli doseči boljše Meje na zahodu ! Meja med dvema demokratičnema državama nebi mogla biti tako krivična okoli Trsta za Slovence,ob tem da je bila Italija do 1943 še celo agresor !!!!
  -Določanje meje v Savudrili : Akademik Bakarič nadmudril šomaštra Kardelja-kaj nam bo tisto kamenje v Savudriji,saj bomo živeli v isti državi!-Savurijčeni Slovenci in Italijani so hoteli k Piranu!!!!
  -Arbitražni sporazum-izgubili kar nekaj domov z prebivalci!!!
  LEVIČARJI IMAJO KAR NEKAJ PREMOŽENJA NA HRVAŠKEM ŠPA SO SE PODELALI ZARADI LAS TNIH KORISTI ;DA NEBI BILI ŠIKANIRANI s strani Hrvatov !!!

 • Get Smart

  Bakarić (Kupferstein) ni nadmudrio Kardelja (Kardaly), ampak sta obe kaviaržidokominternistični lutki le odigrali vlogo, ki ju jima je namenil CENTRALNI KOMITE KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE

  in sta Istro prepisala na Rvacku, ki je de iure in de facto tvorba kaviaržidokominterne,
  za razliko od Slovenije, ki je bila, je in bo tvorba SVOBODOLJUBNIH ljudi.
  .
  Vse MURGL JUGOKOMUNJARE so kaviaržidokominternistični-srbo-rvacki-šipći-turški-itd. bastardi, za SERBUSE rojeni SERBUSI, biča željni in vejeni, in seveda imajo vsi počitniške hiše u Rvackoj nje,
  ampak se zaradi tega res ne podelavajo, saj so tam na svojem med svojimi.

  • Get Smart

   »LEVA vs. DESNA politična opcija«, je kaviaržidokominternistični propagandni bulšit, NAREJEN za gledališke predstave: »KUćANOVA žlahtna levica« vs »KUćANOVA žlahtna desnica«. Kasneje pojem »desnica« podtaknejo še SVOBODOLJUBNIM ljudem. Če uporabljate prispodobo »L vs D« na način, da notri vpletete ČLOVEKA, potem jo MORATE uporabiti tako, da kaže dejansko stanje: ni 1000 skrajnih/neskrajnih levic in desnic, ampak le 1 »L« (sinister = zlo = MURGL JUGOKOMUNIZEM = sužnstvo) in 1 »D« (dexter = prav = svoboden ČLOVEK). Na svetu sta v bistvu le 2 RAZLIČICI državotvornosti/državnosti (POLITIKA = državnost/državotvornost = skrb oz. delo za POLITEJO):

   • Get Smart

    – kaviaržido KOMINTERNISTIČNA država = komunizem = socializem = fašizem = fevdalizem = muslićkultizem = četnicizem = ustašizem = vukojebizem = kamelojebizem = transićizem = MURGL JUGOKOMUNIZEM
    [LM_Šarac_Levica_SD_DeSUS_SMC_SABratušak …] = satanistično SUŽNJELASTNIŠTVO = red razredov = skratka »kultura SMRTI«:
    1. prvorazredni paraziti = gazde = krvosesi = vampirji
    2. drugorazredni psi čuvaji = WATCHDOGI = volkodlaki
    3. brezpravni sužnji = LJUDJE
    vs
    – država (politeja) LJUDI,
    kjer vladajo RESNICA, pravica, dobri človeški odnosi, domoljubje, rodoljubje, SVOBODA, … skratka »KULTURA ŽIVLJENJA«, ki smo jo Slovenci podarili ljudem tega sveta.

    Pamet v glavo.