[Video] Analitiki enotni: Tako kot je LMŠ instant stranka, je bila to instant vlada, v kateri je prišlo do notranjega kolapsa – Šarec pa ji je izklopil umetno dihanje

Datum:

Marjan Šarec je očitno imel dovolj, v ponedeljek se je namreč odločil potopiti svoj čoln. Jasno je povedal, da si želi predčasne volitve, torej da naj ljudje povedo ali želijo, da dela še naprej. S 13 poslanci in to koalicijo pa da ne more izpolniti pričakovanj ljudi, je pojasnil v odstopu. “Da je premier povlekel takšno potezo je le predstava za javnost. Nič ni naredil, nobene poteze. Njemu je v resnici lastna stranka razpadla,” je prepričan politični analitik Peter Jančič

Na začetku Šarčeve vlade, septembra 2018, so se pričela pojavljati vprašanja, koliko časa bo zdržala ta vlada. “To je bilo eno najbolj pogostih vprašanj. Kadar je kdo mene to vprašal, sem nekako dal vladi dve leti. Zdelo se mi je, da vlada ne bo zdržala do konca mandata, očitno pa je prej, kot sem napovedal. Je manjše presenečenje, ker sem mislil, da bo dlje zdržala. To, da pa se predsednik vlade glede tega ni posvetoval z nikomer znotraj koalicije, pa se mi zdi pričakovano,” je v oddaji Tema dneva povedal politični analitik dr. Matevž Tomšič.

Prišlo do notranjega upora
Po besedah Jančiča je Šarcu lastna stranka razpadla. “Zgodil se mu je notranji upor, ker je preveč popuščal Levici. V parlamentu je ta poskušal ta teden nepremišljeno spremeniti obliko zavarovanja, pa mu je odstopil finančni minister s svojo ekipo, pred tem pa še obrambni minister. Decembra je ta komaj spravil skozi ministrico za kohezijo Mlinarjevo, kjer ministra dolgo ni imel.” Jančič je poudaril, da je v slovenski politiki relativno nevarno prej obveščati, ker potem njegova tiskovna konferenca ne bi bila več novica, ampak bi o tem mediji že poročali. “Manjšinska vlada ki ni imela legitimnosti iz volitev, ki je ni lotila večina, je zdaj pač padla zaradi notranjih razlogov. Opozicija bi jo težko sklatila glede na to, da ni notranje koherentna. Sestavljata jo namreč dve desni stranki (SDS, ki je daleč najmočnejša in NSi), ki pa skupaj nimata dovolj glasov, na drugi strani pa je Levica in se niso bili sposobni povezati. Zdaj smo pač priča padcu vlade iz logičnih notranjih razlogov. V največji vladni stranki LMŠ se je zgodil razpad. Od tam je namreč finančni minister. To je pomembno dejstvo, vprašanje pa kaj bodo posledice.”

Marjan Šarec (Foto: STA)

Stranka, ki je vodila vlado, je začela krhati
Glede afere z N. H. in zaslišanjem Šarca pred preiskovalno komisijo je Tomšič povedal, da je je bil to verjetno nek kamenček v mozaiku. Ob tem poudarja, da je prišlo do notranjega kolapsa. “Koalicija je razpadla. Stranka, ki je vodila vlado, se je očitno začela krhati. Moramo se zavedati, da stranka, ki jo je ustanovil Marjan Šarec, je bila podobno kot Cerarjeva stranka pred tem instant stranka. Torej stranka, ki je nastala za potrebe, da bo Šarec nastopil na volitvah, da je imel neke kandidate, da je formiral poslansko in ministrsko ekipo. Ni pa bila to neka stranka v pravem pomenu besede z neko jasno platformo, ideološko orientacijo, programom. Tega tukaj seveda ni bilo. Stranke po naravi stvari niso koherentne. Hitro pride do notranje demontaže. Sploh v taki situaciji, ko stranka sploh ni dobila volitev za razliko od Cerarjeve stranke. Tukaj ima tudi medijsko pumpanje, ki smo mu bila priča, od vsega začetka, ko se je Šarca prikazovala kot močnega voditelja, ki vlada na nek zelo avtoritativen način, omejen domet.”

Po oceni Jančiča je zaposlitev Šarčeve nekdanje sodelavke na Sovi predstavljala veliko napako Šarca in njegove ekipe. “Popolnoma po nepotrebnem so to spremenili v nacionalni škandal. Nadzornikom bi pustili, da preverijo kaj hočejo. To da onemogočiš preiskovanje, seveda pritegne velikansko pozornost. Da pa rečeš, da preiskovanje neke Nataše ruši obveščevalno službo, pa državo, pa skoraj že demokratični socializem, to pa je že smešno. To je dejansko škodilo vladi. Ulovili so jih na lastno nervozo,” je prepričan Jančič. V luči tega je Tomšič izpostavil, da če bi se vse to dogajalo naprimer na Telekomu, tega ne bi nihče opazil. “Tako kot je bila stranka LMŠ instant stranka, je bila to instant vlada. Take disfunkcionalnosti so logična posledica.” Po besedah Jančiča zadev v zvezi z Sovo sicer niso dobro odigrali, ampak to ni bila ključna stvar za odstop.

Na vprašanje v povezavi z nervozo prvaka SD Dejana Židana, ki jo je pokazal po odstopu, je Tomšič izpostavil, da je že obstoječa vlada predstavljala antiJanša koalicijo. “Ta vlada je nastala zgolj z enim razlogom, da vlade ne bi sestavil Janez Janša in SDS. Ta vlada ni imela nobenega pozitivnega programa. Program je bil Janši preprečiti, da sestavi vlado in s tem ohraniti status quo, ohraniti vpliv raznim lobijem, koalicijskim skupinam, globoki državi. To je bil dejansko smoter tega.” Po besedah Jančiča so v SD investirali v to koalicijo kot stranka in v vladanje. “Javno so govorili, da bo ta vlada zdržala vsa štiri leta, Šarec pa jim je sedaj to igro razblinil. Skušajo ven potegniti ves kapital od vladanja. Židan mora najti odgovor temu. Ni v najlažjem položaju. Nenadoma mora preiti v novo vlogo.” Po besedah Tomšiča je bila SD edina stranka v tej vladi, ki je dejansko imela neko jasno agendo. “Če pogledamo resorje, ki jih je ta stranka pokrivala: izobraževanje, kulturo, tukaj so dejansko imeli konkretne ambicije, cilje.  Ti cilji v razvojnem smislu nikakor niso bili pozitivni. Ker pa so imeli konkretne cilje, so se jim z odstopom zadeve bolj podrle, kot drugim strankam. Ni problem zgolj to, da bodo mogli na volitve. “ je prepričan Tomšič. Ob tem pa je še opozoril, da se je stranki SD tudi Levica zajedla v njihovo volilno telo.

Foto: STA

Počivalšek presenečen glede Šarčeve ponudbe
Glede Šarčeve ponudbe partnerstva SMC-ju in odzivu, ki ga Počivalšek podal v odzivu na odstop, Jančič izpostavlja, da se Šarec ni nič dogovoril. “Bil je precej presenečen, zato je verjetno reagiral z izjavo, da je skoraj pozval, da se sestavi neka nova koalicija in vlada in potem zanikal, da naj bi bil tak dogovor sklenjen. Najbrž si je težko predstavljati, kako bo takšna koalicija o kateri je govoril Počivalšek sploh sestavljena. Kako se bo dogovoril s stranko SDS, ki ima 26 poslancev in je zmagal na volitvah, če ima v svojih vrstah Janija Möderndorferja, ki je znan kot sveti borec proti predsedniku SDS? V resnici ni tako lahka ta rešitev, da bi neka nova bolj desna vlada nastala v prihodnjem mescu.” Tudi po prepričanju Tomšiča bi bila takšna povezava za stranko, ki jo vodi Počivalšek problematična. Prav tako je potrebno zavedanje, da si je dosedanja največja vladna stranka, na račun SMC ustvarila večji bazen. “Vemo, kako se je SMC odrezala na evropskih volitvah. Stratka tudi javnomnenjske ankete kažejo, da je stranka pod parlamentarnim pragom. To bildanje priljubljenosti Šarcu je šlo na rovaš tistim strankam, ki so njegovi stranki nekako najbližje po zasnovi. Predvsem SMC. Ta povezava bi pomenila, da SMC izgine.”

Šarec izklopil umetno dihanje
Dogajanje je komentiral tudi nekdanji poslanec SDS in notranji minister Vinko Gorenak, ki je izjavil, da težko reče, da je presenečen. “Vse je bilo možno pričakovati. Predvolilni čas prihaja in očitno ne bo mogel kar tako malo prodajati, da mu SDS ni všeč, ker je financirana iz tujine. Takega dokaza ni, odnosno takega financiranja ni. Padale so različne ocene političnih analitikov. Izkazalo se je, da je ocena Janše najbolj pravilna, da je koalicija politično truplo, ki je odvisno od tega kako Jelinčič pomaga ali ne. Ta koalicija je bil politični mrtvec in očitno je to spoznal tudi Šarec do te mere, da je naredil takole in tajnica je dobila naročilo, da odpošlje odstopno izjavo.  Lahko bi rekli, da je s tem izklopil umetno dihanje. Sledi torej politična smrt te koalicije, kar je na nek način dobro. Vprašanje pa je, kako bodo stvari potekale v času, ki prihaja.” 

Foto: Nova24TV

Sodeč po izjavah vseh predsednikov strank Gorenak predvideva, da je sestava nove koalicije praktično nemogoča. “Če dve največji politični stranki stavita na volitve in ne rekonstrukcijo vlado, potem bo najverjetneje prišlo do volitev. Poskusi seveda bodo, takšni in drugačni. Resnih poskusov pa po mojem ne bo.” Po besedah Gorenaka sta Luka Mesec in Židan dala vedeti, da ne želita sodelovati z Janšo, kar pa ni moč reči za Šarca, ki je dejal, da se bo o vsem tem še pogovarjalo. “Izjava Židana se mi je zdela najbolj podla, pa tudi od Bratuškove delno. Že v času Cerarja je udaril proti Cerarju, vse je bil on kriv, samo SD, ki je bila tudi v njegovi vladi, pa nič. V primeru Šarca pa je naredil popolnoma isto zadevo. Šel je na debelo kritizirati Šarca, on pa njegov SD pa nič. Začutil sem zelo nekorekten odnos. Počivalšek in SMC je seveda v veliki zadregi. Na eni strani ima ponudbo Šarca, na drugi strani pa ve, da bi najlažje kot minister delal z Janšo in desno vlado. Volitve mu najmanj dišijo glede na rezultate anket.”

Bratuškova- kot da je ona rešitelj te vlade
“Prav tako menim, da nad volitvami ni navdušena Bratuškova. Spet je začela, smo poskrbeli za upokojence. Ja, kaj je pa poskrbela? Šest evrov decembra 2020. To je še danes v zakonu. Vse ostalo pa je tako redno usklajevanje pokojnin, ki bi se zgodilo z njo ali pa brez nje. Potem je začela o infrastrukturnih projektih. Skratka, kot da je bila ona rešitelj te vlade.” Če po besedah Gorenaka pogledamo pretekle volitve, glede katerih je zapisal odziv, je ta v njem sporočil, da je Bratuškova odigrala odlično vlogo v času volitev. “Njo si vprašal karkoli, vsak odgovor je bil: pustite to temo. Mi smo za upokojence in zdravstvo. S tema dvema besedama nagovori milijon in 600 tisoč ljudi. Imela je izjemno učinkovito kampanjo.” V primeru odstopa se je po oceni Gorenaka izkazala samosvojost in nepredvidljivost Šarca. “Mislim, da se Šarec v petek ni vodil po Murglah, ampak je to naredil brez vednosti političnega podzemlja. To podzemlje bo sedaj odločilo kako naprej: Šarec, Židan ali Mesec. Vse ostalo je neuporabno, ostalo so priveski. Mislim, da se jim je Šarec zameril, ker je zasoliral in ker vidijo, da je nepredvidljiv.”

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...