fbpx

[Video] Dr. Anže Logar: Koalicija je leta 2012 ob grozeči gospodarski krizi v enem samem letu spravila skozi pet strukturnih reform, zato me ne skrbi, da tudi ta ekipa ne bi uspela uresničiti večine zapisanega v koalicijskem sporazumu

Dr. Anže Logar v oddaji Tema dneva na Nova24TV (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji Tema dneva je gostoval poslanec SDS dr. Anže Logar, ki je pogajalski proces, ki bo najverjetneje pripeljal do 14. slovenske vlade opisal kot zelo dober, spregovoril pa je tudi o grožnjah, pritiskih in ustrahovanjih, ki so jih bile deležne koalicijske stranke med pogajanji: “To me prepričuje o tem, da je zavedanje o tem, da neka vlada, ki prihaja sedaj pomeni zelo nevarno grožnjo, v narekovajih, za nek parasistem, ki se je vzpostavil z raznimi pijavkami v vseh finančnih modelih, kjer lahko odteka denar in na vseh tistih področjih, kjer imamo zelo neurejene razmere, bodisi pri pregonu kriminala, bodisi pri ostalih subdejavnikih države.” Logar je povedal tudi, da verjame, da bo nova vlada uspela uresničiti večino zastavljenih ciljev.

Predsednik republike Borut Pahor je v sredo pisal predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu in mu predlagal, da parlament za novega predsednika vlade izvoli prvaka Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo. Uspeh sestavljanja nove vlade sicer ne bo znan vse do končnega štetja poslanskih glasov, ki bodo oddani tajno, predvidoma v torek.

O vsebini koalicijske pogodbe, kadrovskem razrezu in prednostnih nalogah 14. vlade Republike Slovenije in tretje pod vodstvom Janeza Janše je v oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino spregovoril poslanec SDS dr. Anže Logar, ki je uvodoma povedal: “Zame bi bilo presenečenje, če bi se sveti strank odločili drugače. Namreč, pogajanja, ki so potekala tri tedne pred tem, so bila zelo temeljita in vse dileme, ki so bile izpostavljene predhodno, so se v tem pogajalskem procesu razrešile. Bili smo priča nekemu zanimivemu fenomenu, da so predsedniki strank na teh pogajanjih dejansko zagotavljali, da so strasti v njihovih strankah relativno umirjene in, da konstruktivno sodelujejo pri tem koalicijskem usklajevanju, če smo po drugi strani poslušali javna občila, medije, so pa govorili, kakšen razdor oziroma kakšne razprtije se dogajajo v posameznih strankah.” Torkova glasovanja so po Logarjevih besedah pokazala, da so imeli predsedniki teh strank prav in, da so se na nek način mediji ali motili, ali pa so namenoma prikazovali drugačno zgodbo.

Pogajalski proces je bil po Logarjevem mnenju zelo dobro voden
Vsa pogajanja o oblikovanju nove vlade so potekala stran od oči javnosti, kar je bilo nekaj novega, predvsem v primerjavi s sestavljanjem vlade Marjana Šarca. Ravno to je nekako po mnenju nekaterih botrovalo temu, da so že v torek lahko predsedniki strank podpisali koalicijsko pogodbo, Logar pa je izpostavil, da je šlo za izrazito projektno usmerjeno delo, kjer so štiri stranke najprej izrazile svoje želje, pričakovanja, potem so se pa ta štiri različna videnja prihodnjega razvoja Slovenije usklajevala za zaprtimi vrati, ker je to tudi edini način, da lahko nek tak dokument varno pripelješ k podpisu predsednikom vseh štirih strank in hkrati k soglasju vseh odgovornih teles vseh strank: “Mislim, da je bil pogajalski proces zelo dobro voden, potrebno je dati priznanje vsem pogajalcem, da so se držali dogovora, da nihče ni sporočal medinformacij oziroma delnih informacij javnosti in, če bi se to slučajno dogajalo, potem mi ne bi imeli 14. vlade pred vrati, ampak bi odšli na volitve.”

Vlada, ki prihaja, predstavlja grožnjo pijavkam v vseh finančnih modelih, kjer odteka denar
Koalicijska pogodba je sicer nekoliko drugačna od osnutkov, ki so prišli v javnost, med drugim ni alineje, kjer je bilo zapisano, da si bodo prizadevali za izenačitev financiranja državnih in zasebnih osnovnih šol, o čemer je Janša povedal, da je za SDS upoštevanje ustavnih odločb samoumevno. Logar je povedal, da se vsi koalicijski partnerji zavedajo, da je potrebno to področje urediti, saj je potrebno izvršiti kar 14 neuresničenih ustavnih odločb: “Če zapišeš eno ustavno odločbo, na nek način delaš krivico ostalim, ki jih nisi omenil oziroma jih postavljaš nad druge neuresničene ustavne odločbe.” V tem primeru Logar meni, da je ustavni red jasen.

Med pogajanji smo bili sicer priča še nevidenim pritiskom, grožnjam in ustrahovanjem s strani nasprotnikov Janševe vlade, ki so na ta način skušali odvrniti predvsem DeSUS in Stranko modernega centra od vstopa v koalicijo. Po Logarjevih besedah gre za novost, česa takega stranke v Sloveniji še niso doživljale: “To me prepričuje o tem, da je zavedanje o tem, da neka vlada, ki prihaja sedaj pomeni zelo nevarno grožnjo, v narekovajih, za nek parasistem, ki se je vzpostavil z raznimi pijavkami v vseh finančnih modelih, kjer lahko odteka denar in na vseh tistih področjih, kjer imamo zelo neurejene razmere, bodisi pri pregonu kriminala, bodisi pri ostalih subdejavnikih države.” Verjetno je tistim, ki jim takšen sistem ugaja, življenjskega pomena, da bi se vlada Marjana Šarca ali pa oblika njegove vlade obdržala še naprej. Kljub temu pa so pritiski po Logarjevem mnenju na nek način dobri, saj so pokazali, da so predsedniki strank sposobni prenesti pritiske in se tudi v prihodnje, ko se bodo sprejemali ukrepi, ne bodo ustrašili pritiskov.

Logar je pojasnil tudi obliko koalicijske pogodbe, ki ni opisna, pač pa je v alinejski obliki, kar pomeni, da lahko samo odklukajo ukrepe, ko bodo izvršeni: “Tudi v protokolu, ki zaokroži koalicijski sporazum jasno piše, da bo koalicija vsake pol leta preverjala izvrševanje koalicijskih zavez in jih bo na področjih, ki bodo v zaostanku, pospešila. Jaz verjamem, da so predsedniki strank v ta koalicijski sporazum zapisali tisto, kar je izvedljivo in tudi ta koalicija bo ravnala drugače, kot je ravnala koalicija Marjana Šarca.” Šarčeva koalicija je seje vlade zaključevala že po nekaj minutah, Logar pa je spomnil še na izkušnje iz leta 2012, ko je koalicija ob grozeči gospodarski krizi v enem samem letu spravila skozi pet strukturnih reform, zato ga ne skrbi, da tudi ta ekipa ne bi uspela uresničiti večine zapisanega v koalicijskem sporazumu.

Rok Krajnc