[Video] Dr. Anže Logar: Koalicija je leta 2012 ob grozeči gospodarski krizi v enem samem letu spravila skozi pet strukturnih reform, zato me ne skrbi, da tudi ta ekipa ne bi uspela uresničiti večine zapisanega v koalicijskem sporazumu

Dr. Anže Logar v oddaji Tema dneva na Nova24TV (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji Tema dneva je gostoval poslanec SDS dr. Anže Logar, ki je pogajalski proces, ki bo najverjetneje pripeljal do 14. slovenske vlade opisal kot zelo dober, spregovoril pa je tudi o grožnjah, pritiskih in ustrahovanjih, ki so jih bile deležne koalicijske stranke med pogajanji: “To me prepričuje o tem, da je zavedanje o tem, da neka vlada, ki prihaja sedaj pomeni zelo nevarno grožnjo, v narekovajih, za nek parasistem, ki se je vzpostavil z raznimi pijavkami v vseh finančnih modelih, kjer lahko odteka denar in na vseh tistih področjih, kjer imamo zelo neurejene razmere, bodisi pri pregonu kriminala, bodisi pri ostalih subdejavnikih države.” Logar je povedal tudi, da verjame, da bo nova vlada uspela uresničiti večino zastavljenih ciljev.

Predsednik republike Borut Pahor je v sredo pisal predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu in mu predlagal, da parlament za novega predsednika vlade izvoli prvaka Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo. Uspeh sestavljanja nove vlade sicer ne bo znan vse do končnega štetja poslanskih glasov, ki bodo oddani tajno, predvidoma v torek.

O vsebini koalicijske pogodbe, kadrovskem razrezu in prednostnih nalogah 14. vlade Republike Slovenije in tretje pod vodstvom Janeza Janše je v oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino spregovoril poslanec SDS dr. Anže Logar, ki je uvodoma povedal: “Zame bi bilo presenečenje, če bi se sveti strank odločili drugače. Namreč, pogajanja, ki so potekala tri tedne pred tem, so bila zelo temeljita in vse dileme, ki so bile izpostavljene predhodno, so se v tem pogajalskem procesu razrešile. Bili smo priča nekemu zanimivemu fenomenu, da so predsedniki strank na teh pogajanjih dejansko zagotavljali, da so strasti v njihovih strankah relativno umirjene in, da konstruktivno sodelujejo pri tem koalicijskem usklajevanju, če smo po drugi strani poslušali javna občila, medije, so pa govorili, kakšen razdor oziroma kakšne razprtije se dogajajo v posameznih strankah.” Torkova glasovanja so po Logarjevih besedah pokazala, da so imeli predsedniki teh strank prav in, da so se na nek način mediji ali motili, ali pa so namenoma prikazovali drugačno zgodbo.

Pogajalski proces je bil po Logarjevem mnenju zelo dobro voden
Vsa pogajanja o oblikovanju nove vlade so potekala stran od oči javnosti, kar je bilo nekaj novega, predvsem v primerjavi s sestavljanjem vlade Marjana Šarca. Ravno to je nekako po mnenju nekaterih botrovalo temu, da so že v torek lahko predsedniki strank podpisali koalicijsko pogodbo, Logar pa je izpostavil, da je šlo za izrazito projektno usmerjeno delo, kjer so štiri stranke najprej izrazile svoje želje, pričakovanja, potem so se pa ta štiri različna videnja prihodnjega razvoja Slovenije usklajevala za zaprtimi vrati, ker je to tudi edini način, da lahko nek tak dokument varno pripelješ k podpisu predsednikom vseh štirih strank in hkrati k soglasju vseh odgovornih teles vseh strank: “Mislim, da je bil pogajalski proces zelo dobro voden, potrebno je dati priznanje vsem pogajalcem, da so se držali dogovora, da nihče ni sporočal medinformacij oziroma delnih informacij javnosti in, če bi se to slučajno dogajalo, potem mi ne bi imeli 14. vlade pred vrati, ampak bi odšli na volitve.”

Vlada, ki prihaja, predstavlja grožnjo pijavkam v vseh finančnih modelih, kjer odteka denar
Koalicijska pogodba je sicer nekoliko drugačna od osnutkov, ki so prišli v javnost, med drugim ni alineje, kjer je bilo zapisano, da si bodo prizadevali za izenačitev financiranja državnih in zasebnih osnovnih šol, o čemer je Janša povedal, da je za SDS upoštevanje ustavnih odločb samoumevno. Logar je povedal, da se vsi koalicijski partnerji zavedajo, da je potrebno to področje urediti, saj je potrebno izvršiti kar 14 neuresničenih ustavnih odločb: “Če zapišeš eno ustavno odločbo, na nek način delaš krivico ostalim, ki jih nisi omenil oziroma jih postavljaš nad druge neuresničene ustavne odločbe.” V tem primeru Logar meni, da je ustavni red jasen.

Med pogajanji smo bili sicer priča še nevidenim pritiskom, grožnjam in ustrahovanjem s strani nasprotnikov Janševe vlade, ki so na ta način skušali odvrniti predvsem DeSUS in Stranko modernega centra od vstopa v koalicijo. Po Logarjevih besedah gre za novost, česa takega stranke v Sloveniji še niso doživljale: “To me prepričuje o tem, da je zavedanje o tem, da neka vlada, ki prihaja sedaj pomeni zelo nevarno grožnjo, v narekovajih, za nek parasistem, ki se je vzpostavil z raznimi pijavkami v vseh finančnih modelih, kjer lahko odteka denar in na vseh tistih področjih, kjer imamo zelo neurejene razmere, bodisi pri pregonu kriminala, bodisi pri ostalih subdejavnikih države.” Verjetno je tistim, ki jim takšen sistem ugaja, življenjskega pomena, da bi se vlada Marjana Šarca ali pa oblika njegove vlade obdržala še naprej. Kljub temu pa so pritiski po Logarjevem mnenju na nek način dobri, saj so pokazali, da so predsedniki strank sposobni prenesti pritiske in se tudi v prihodnje, ko se bodo sprejemali ukrepi, ne bodo ustrašili pritiskov.

Logar je pojasnil tudi obliko koalicijske pogodbe, ki ni opisna, pač pa je v alinejski obliki, kar pomeni, da lahko samo odklukajo ukrepe, ko bodo izvršeni: “Tudi v protokolu, ki zaokroži koalicijski sporazum jasno piše, da bo koalicija vsake pol leta preverjala izvrševanje koalicijskih zavez in jih bo na področjih, ki bodo v zaostanku, pospešila. Jaz verjamem, da so predsedniki strank v ta koalicijski sporazum zapisali tisto, kar je izvedljivo in tudi ta koalicija bo ravnala drugače, kot je ravnala koalicija Marjana Šarca.” Šarčeva koalicija je seje vlade zaključevala že po nekaj minutah, Logar pa je spomnil še na izkušnje iz leta 2012, ko je koalicija ob grozeči gospodarski krizi v enem samem letu spravila skozi pet strukturnih reform, zato ga ne skrbi, da tudi ta ekipa ne bi uspela uresničiti večine zapisanega v koalicijskem sporazumu.

Rok Krajnc

 • dUSAnSlovenia

  Da. Bravo, Anže.
  Končno.
  Iskreno.
  Lep pozdrav Poštenim.
  Janez D. OBERČ.

 • dUSAnSlovenia

  On ostali, seveda!
  Lp.O.

 • Vrhovni sodnik

  Rožle, pod maj ti zvoni .

 • Black_hawk

  Vlada naj dela tisto kar je prav in bo vse vredu.

 • Black_hawk

  Rešiti najnižje sloje, pobrati tajkunom, razvijati gospodarstvo. Nekaj stvari ki so nujne. Potem pa naprej.

 • Ježek Teka Teka

  Anže ti raj povej kdaj boš opankovića prbil na križ in ustavil gradnjo kanalizacije čez vodovarstveno območje …

  • Rožle

   Jpp … jest tut mislim, da je to na prvem mestu ..

   • Ježek Teka Teka

    As bil na kurah …

    • Rožle

     Čist mal :) .. zdej smo že vsi skupi stonickni za Srebrnega Mačorja ..

     • Ježek Teka Teka

      Tip je res bolnik … pa mi ga ni žal … :))

 • Rožle

  POZOR !!! Vsi pošteni že vemo kako se bo Koronavirus med rdeče
  protestnike pomešal .. !!! … … in mask ni. Vemo kje so. Pošteni bomo
  ostali doma …

 • alojz

  Sem gledal burlesko z Violeto na seji Odbora za kulturo. Še sedaj se smejim. Na koncu ji ni bilo nič jasno. Če bodo sklepe izvajali se bo Repovž in še kdo jutri ukinil (da ne bom bolj konkreten).
  Če bo kje ponovitev priporočam ogled. Smeh zagotovljen.

  • zaslosds

   Ta zna samo ciganko špilat v kursađiji,drugo je pa out

 • zaslosds

  Danes je bil levi vrtec na tv3,ciganka in njej podobni lagali 7 ur.

  • Vera

   Očitno Violeta doma nima ogledala, da bi si videla razmrščeno frizuro ? Starejše preproste gospe z nizko pokojnino dajo veliko več na videz,kot ona,ki prejema preveč nezasluženega denarja .Saj res ” poslance na minimalce”,to je pozabila,ko je sama prestopila prag parlamenta .

 • 0 Cool

  Če resno mislijo glede mladih naj prvo študentsko delo popolnoma ukinijo za začetek. Danes obstaja dovolj spletnih platform (npr. videolectures.com), da bi se lahko celoten študij popolnoma elektroniziralo do te meje, da bi lahko vsak študiral kar od doma. Z izjemo pri tistih predmetih, kjer so neke terenske ali laboratorijske vaje.

  Študentsko delo je glavni krivec za beg možganov (50 % sigurno).

  Zraven imaš potem odprte meje (dotok tujcev), migranti in pa predvsem debilni delodajalci, ki izvajajo ekonomski vidik Kalergijeve Agende. Kjer raje zaposlujejo tujce/migrante, medtem ko je pa domače prebivalstvo prisiljeno v status ekonomskega migranta, prekarstvo ali v nasplošno socialno izključenost.

  Ker čim, ko imaš odprte meje obstaja (neutemeljena) domneva, da se nekje nahaja bolj izobražena in poceni delovna sila, ki ti bo delala za nek kapital. Poudarek na domneva. Vendar je to že čisto dovolj, da lahko ti tudi za visoko kvalificirana delovna mesta (npr. PHP programer) kar postaviš minimalca. Potem pa ljudem žugaš, da če ti ne boš delal za ta denar, bo pa nek Maročan.

  Danes ti (po razgovorih) ne grozijo več, da bodo vzeli študenta, temveč tujca !

  Potem se pa čudijo zakaj so se zgodili Celjski roparji (bili so vsi brezposelni mimogrede).

  • Jurij Krist

   Ste vi doštudirali?

 • tokrat so zadeve bistveno drugačne…..

 • Anže Logar ne razume obsega pizdarije v katerem se je znašel svet….

  • Andrej

   Svet pusti reševati Trumpu, Putinu, pa kakemu Kitajcu.

   • kdo a jaz? ker jaz načeloma usode svojega življenja ne prepuščam ljudem, za katere sem mnenja, da somanj sposobni in manj inteligentni od mene….to bi bilo avtodestruktivno dejanje, če bi to storil

    • Andrej

     Torej pusti tudi Anžetu, da ureja Slovenijo. Če boš dojel tisto o tvoji inteligenci.

 • Andrej Žalec

  Ogromna medijska promocija in objavljanje raznih izmišljenih FB profilov, kaže na dobro organizirano in finančno zelo dobro podprto organizacijo, ki očitno brani svoje interese. Žalostno je, da so ta denar nakazali iz proračuna in jim je malo mar za lačne upokojence in izgube v zdravstvu…da ne naštevam naprej. Imenovati državljane, ki ne podpirajo njihovih apetitov fašisti, nacisti in pisat laži po medijih je lep dokaz s kakšno Organizacijo imamo opravka in, da je potrebno konkretno čiščenje te organizirane kriminalne strukture.

 • macon

  Levici je prioriteta korupcija in kriminal, zato morajo imeti podrejene vse veje oblasti. Država in korist slehernikov jih ne zanimajo, so samo žrtve in talci udbomafijskega režima in zlorabe.

  Nujno je treba sodno procesirati udbomafijske velekriminalce in potem se bo njihova banda razblinila kot milni mehurček, na Dražgoše pa bo romalo par jugonostalgikov.

  Levičarji si zaslužijo pomilovanje in tolažbo, skrajneži pa zapore in norišnice.