fbpx

[Video] Državljanom prekipelo: Bodo smeti migrantov dali na kup in jih odpeljali Šarcu v Šmarco?!

Foto: Facebook

Razmere na slovensko-hrvaški meji se vse bolj zaostrujejo; kot je bilo razbrati na družbenih omrežjih, naj bi nekateri smeti, ki jih migranti puščajo za seboj, dali na kup in jih odpeljali v Šmarco pri Kamniku, kjer živi premier Šarec. Maja Kocjan iz Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini pravi, da se tam smeti ne dotikajo zaradi zdravstvenih tveganj, vodja metliške vaške straže Blaž Zidar pa pravi, da smeti dajejo na kup in zažigajo. Z akcijo so pričeli tudi pri Generaciji identitete, kjer nesnago počistijo, nato pa smeti zapakirajo in jih pošljejo nevladnim organizacijam!

Razmere na meji so zaradi povečanega števila ilegalnih migrantov vse bolj zaostrene. Njihove sledi so ob slovensko-hrvaški državni meji opazne prav povsod. Novinarka Demokracije Vida Kocjan je na to opozorila tudi na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisala: “Vse je ušlo izpod nadzora, @[email protected][email protected]+Boštjan Poklukar pa v mišjih luknjah. Včeraj novo smetišče pri Črnomlju, danes pri Novem mestu. Pravijo, da jih bodo odpeljali v Šmarco. Edino to bo zaleglo. Ljudje se prebujajo, ko pride do njihovih dvorišč.” V Šmarci pri Kamniku namreč živi premier Marjan Šarec in prav zanimivo bi bilo videti, ali bi ohranil svoje permisivno stališče do množičnih nenadzorovanih ilegalnih prehodov meje, če bi se za spremembo moral tudi sam soočiti z njihovimi posledicami. Dnevno zaradi dejanj nelegalnih migrantov že trpijo številni državljani, priča pa smo že bili ugrabitvam in nasilnim kaznivim dejanjem, povezanimi z nelegalnimi prehodi meje.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini se s smetmi zaradi morebitnih bolezni ne ukvarja
Za komentar smo prosili tudi Majo Kocjan iz Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, ki je povedala, da se teh smeti sploh ne smejo dotikati zaradi morebitnih bolezni in jih tako ne morejo pobirati: “Že leta 2015 je prišlo opozorilo z ministrstva glede tega in mi tega tudi ne mislimo pobirati.” Število divjih smetišč, ki ostajajo za nelegalnimi migranti, pa po njenih besedah vztrajno narašča: “Teh smeti je vse več, recimo že pol leta nazaj je bilo 30 s strani policije uradno zaznanih takšnih smetišč, zdaj pa je to število potrojeno. Zagotovo jih je okrog 100, kamorkoli greš v gozd, jih najdeš.”

Foto: Moja-dolenjska.si

Kocjanova zaradi smeti kritična tako do občine kot do države, migrantski kriminal pa narašča
Kot še pravi Kocjanova, država ne opravlja svoje naloge: “Dejansko je minister Boštjan Poklukar obljubil, da bo ministrstvo povrnilo stroške glede smetišč občinam, občine pa bi morale ta smetišča popisati. To je bilo rečeno še pred počitnicami, a čakamo, kaj bo rečeno na občinskem svetu. Občina tega odvoza še ne izvaja.” Kot primer navede, da je občina občanom obljubila škodo že po lanski toči, a niti tega še ni uredila, tako da tudi glede smeti ne pričakujejo, da bodo uredili kaj hitreje: “Je pa to skrajno nedopustno, država je kriva, da so naše meje popolnoma prepustne. Lahko bi poskrbela vsaj za to, da občani nimamo stroška z odvozom teh smeti. Dogaja se vse več vlomov in tudi migrantov je vse več. Zgodilo se je tudi, da smo domačini policijo obvestili, da smo ob meji opazili kombije z zatemnjenimi stekli in tujo registracijo, nato pa tega ni bilo v policijskem poročilu, da bi jih ujeli.”

Foto: Twitter

Vaška straža smeti zbira na kup in jih zažiga, nameravali so jih navoziti kar na vikend Tomićeve
Obrnili smo se tudi na vodjo vaške straže Blaža Zidarja in ga povprašali o aktivnostih vaške straže, ki deluje na območju Metlike. Zidar je o aktivnostih poročal: “V teh dneh sledimo migrantom in umikamo njihove cunje. Včeraj smo spet odkrili nov tabor pri Gribljah, kjer smo opazili izdelke iz sosednje Avstrije, za katere ne vemo, kako pridejo na točko ilegalnega prehoda meje. Opazili smo tudi sledi oseb in vozil.” Izdelki iz Avstrije, ki prihajajo iz Linza, po vsej verjetnosti na ta kraj dovažajo kar nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s sprovajanjem, ali pa tihotapci, v omenjenem taborišču pa je bilo po Zidarjevi oceni vsaj okrog 12 migrantov.

Blaž Zidar, vodja vaške straže, ve povedati, da vsakodnevno naletijo na migrante, mejo s Hrvaško pa patruljirajo vsaj štirikrat na teden. (Foto: Nova24TV)

Kjer delujejo vaške straže, so se ilegalni prehodi meje opazno zmanjšali
“Smeti damo na kup in zažgemo, tako kot to počne tudi policija. Sprva smo rekli, da bomo te smeti pobrali in jih bomo nesli našemu županu na hodnik, a nam je policija to odsvetovala. Še prej smo razmišljali, da bi jih zmetali Violeti Tomić pred vikend,” je še povedal. Hkrati je Zidar še opozoril: “Vse rampe so onesposobljene. Ključavnice so potrgane ven in rampe so odprte ter se fizično ne dajo več zapirati. Po mojem mnenju so jih polomili nevladniki ali tihotapci. Grozno. Dosegli smo vsaj to, da so panelne ograje zaprte.” Po njegovih besedah so vaške straže učinkovite, k varovanju meje je pozval tudi sodržavljane: “Tu, kjer se mi gibljemo, so se tudi ilegalni prehodi meje zmanjšali. Zato apeliram na ljudi, naj se dvignejo in gredo na mejo. Nevladniki nas še bolj intenzivno opazujejo in migrantom sporočajo koordinate, kje lahko neopaženo prestopajo mejo.”

Foto: Twitter

Generacija identitete čisti smeti in jih pošilja nevladnikom
Slovenski identitarci, znani po rednem opozarjanju na migrantsko problematiko, so v petek, 16. avgusta, uresničili akcijo Očistimo slovenske gozdove pod originalnim naslovom Velika humanitarna akcija: Pomagajmo ilegalnim migrantom, da dobijo nazaj v gozdu izgubljene stvari. Eden izmed članov, ki je prisostvoval akciji, je povedal, da jim je domačin pokazal gozdne jase v bližini Ilirske Bistrice na poti proti Snežniku, kjer migranti za seboj puščajo kupe smeti in oblačil. V zapuščenih taborih, ki jih migranti s pomočjo nevladnikov postavijo, za seboj puščajo kupe smeti, embalaže hrane, starih oblek, šotorov in spalnih vreč. “Najti je mogoče konzerve hrane, vse je polulano in mokro, polno je žuželk,” je glede stanja povedal identitarec.

Foto: Twitter

Identitarci poudarjajo, da so ekološko osveščeni in da nasprotujejo onesnaževanju okolja, kakršnemu smo priča s strani nevladnikov, zato so smeti pobrali. Te bodo v prihodnjih dneh zapakirali in jih poslali na naslove nevladnih organizacij. Pri tem imen organizacij niso jasno napovedali. Pravijo, da bo presenečenje. V samo pol ure so napolnili 2-3 vreče za smeti. Ker pa je smeti na poti proti Snežniku še precej več, napovedujejo, da bodo akcijo ponovili. V drugi polovici septembra napovedujejo večjo akcijo v okolici Ilirske Bistrice. Ob tem sporočajo, da se bodo identitarci usmerjali v okoljevarstvene in humanitarne akcije: “Nevladniki onesnažujejo, identitarci čistijo!”

Rok Krajnc in Hana Murn