[Video] Kako je Slovenija pripravljena na morebitno epidemijo novega koronavirusa?

Koronavirus, slika je simbolična (Foto: epa)

Koronavirus je tik pred našimi vrati, po nekaterih neuradnih informacijah je celo že prestopil mejo s Slovenijo, a se v Sloveniji politični vrh obnaša, kot da ni razloga za skrb. Po razkritju informacije, da v Sloveniji enostavno ni več mogoče dobiti zaščitnih mask, so se oglasili še zdravniki, ki od pristojnih sploh niso dobili nobenih informacij, kako morajo postopati v primeru morebitne pacientove okužbe s koronavirusom. Aleš Šabeder pa se je izkazal za še enega nesposobnega birokrata na mestu ministra za zdravje. Ukrepe sta v studiu komentirala tudi nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan in zdravnica Alenka Forte.

Koronavirus je tik pred našimi vrati, po nekaterih neuradnih informacijah je celo že prestopil mejo s Slovenijo, a se v Sloveniji politični vrh obnaša, kot da ni razloga za skrb. Predsednik vlade v odhajanju Marjan Šarec je povedal: “Vse ukrepe, ki jih bomo izvajali, je potrebno dogovoriti tudi s sosednjimi državami, se pravi koordinacija med sosednjimi državami je zelo pomembna in v primeru, da bo razsežnost prišla do te mere, bomo tudi mi seveda zaprli meje oziroma izvajali druge ukrepe, ki so primerni v taki situaciji. /…/ Kot sem rekel, je pomembno, da bodo ukrepi sorazmerni, da ne bomo premalo ukrepali ali pa preveč.” Miri tudi Tatjana Bobnar: “Slovenska policija je vedno pripravljena.”

Italijani so na severu že zaprli šole, o ukrepih pa opozarjajo tudi v Avstriji in na Hrvaškem
Popolnoma drugače pa so se odzvali Italijani, kjer so že na ponedeljkovo jutro našteli več kot 200 obolelih za koronavirusom in na severu preventivno zaprli celo šole, čeprav jih največ, kar 14,8 odstotka obolelih, umre v starosti 80 let ali več. O preventivnih ukrepih zoper koronavirus opozarjajo ne le v Italiji, temveč tudi v Avstriji in celo na Hrvaškem. Popolnoma drugače pa je v Sloveniji, kjer minister za zdravje Šabeder vztraja, da ni razloga za preplah, pa čeprav nameravajo Italijani novo okužene namestiti v vojašnico pri Lazaretu, manj kot en kilometer oddaljene od Slovenije!

Neodzivnost slovenske vlade ob resnih grožnjah koronavirusa našim državljanom je komentirala poslanka SDS Jelka Godec: “Niso pripravljeni, da se bo tako hitro zadeva širila tudi v naši bližini in neodzivnost teden dni oziroma več kot teden dni, je pa pač pokazatelj tega, da je vlada neenotna, oziroma da v bistvu niti ne ve, kako postopati v teh primerih. Jaz pričakujem torej, da bo vlada ustvarila to paniko, v smislu, da bo končno nastopila z resnimi ukrepi pred javnostjo, da bo povedala, kako ravnati v primeru, da se virus pojavi v Sloveniji, da se bi sklical Svet za nacionalno varnost, da se ustanovi krizni štab, tako kot jih ustanavljajo druge evropske države. Torej, da konkretno pove, na kakšne način delovati. Zdaj se zdi, da pa v državi ravno zaradi tega, ker ni tega odziva vlade, je zavladala v bistvu panika med ljudmi, ker enostavno nimajo konkretnih informacij, kako ravnati. Tudi to recimo, da se ne da v karanteno ljudi, ki prihajajo iz okuženih območij, ni preventiva.”

Okrog poldne se je le sestal sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki se je seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi glede novega koronavirusa, očitno pa ta novi virus, ki terja tudi smrtne žrtve, ni dovolj velik problem, da bi se sestal sam Svet za nacionalno varnost. Na sekretariatu so tako sklenili, da je treba odločitve glede ukrepanja na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki mejijo na Italijo. Pred sejo pa nam je načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc povedala: “Verjetno se bomo pogovorili o aktualnem dogajanju v soseščini in ja, Slovenska vojska ima tudi določene zmogljivosti, v kolikor se izkaže, da bi bilo potrebno podpreti tiste, ki običajno poskrbijo za take zadeve v državi.”

Po seji sekretariata SNAV vsi bežali pred mikrofonom
A očitno je bilo pogovarjanja bolj malo, saj so po koncu seje vsi po vrsti bežali pred našim mikrofonom. Izjema je bil le poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, ki je na naše vprašanje, kako bodo zaščitili državljane, povedal: “Poglejte, jaz nisem še v funkciji, jaz bom potem, ko bo državni načrt aktiviran, potem je pa moje, bom rekel, delo. Drugače, zdaj se vodi vse Ministrstvo za zdravje, še zmeraj in medresorska koordinacijska skupina.” O načrtu je še povedal: “Mi imamo načrt zaščite in reševanja, ki ni skrivnost, za nalezljive bolezni, ki je na spletni strani, notri so vse naloge in vse je notri, ampak pride v poštev, ko se razglasi pandemijo ali pa epidemijo.”

Marjan Šarec in Tatjana Bobnar (Foto: posnetek zaslona)

Pojavljajo se dvomi, da ima država na zalogi dovolj zaščitne opreme za zdravstvene delavce, ki se bodo v prihodnjih dneh zagotovo soočili s primerom koronavirusa
Dr. Blaž Mrevlje pa pravi, da je dejstvo, da je koronavirus presenetil cel svet, saj se je pojavil nenadoma in nanj ni bila pripravljena nobena vlada in noben zdravstveni sistem, slovenska pa še toliko manj, tudi zaradi Šarčevega odstopa s premierske funkcije: “V času grozeče epidemije sta seveda minister za obrambo in minister za zdravje glavna. Drugače pa naše zdravstvo ni nikoli pripravljeno na izredne dogodke, ker tako ali tako deluje na maksimumu, kar se tiče človeških kadrov, kar se tiče razpoložljivih kapacitet in je to presenečenje za vse. Kar je grozljivo, se mi zdi odziv odgovornih, se pravi ministrstva, v zadnjih tednih smo videli samo nekaj pojavljanj dveh gospa na nekih kvazi tiskovnih konferencah, kjer so zagotavljali, da je vse v redu, danes pa ugotavljamo, da v bistvu nimamo ne posteljnih kapacitet, danes ugotavljamo, da v državi v nobeni lekarni ne moreš kupiti zaščitne maske, dvomim, da ima država v državnih zalogah ustrezno opremo, tudi zaščitno opremo, v končni fazi za medicinsko osebje, ki se bo v naslednjih dneh zagotovo soočilo s prvim primerom. Slišimo, da naj bi bil ta že v Celju, neuradno.”

Blaž Mrevlje (Foto: posnetek zaslona)

Panika zaradi novega koronavirusa ne vlada le v turizmu, temveč tudi v gospodarstvu
Panika zaradi novega koronavirusa pa ne vlada le v turizmu, kjer se že pozna upad obiskovalcev nekaterih slovenskih znamenitosti, temveč tudi v gospodarstvu. Pri ministru Zdravku Počivalšku je bil tako za danes napovedan sestanek s predstavniki največjih izvoznih podjetij, s katerimi so razpravljali o možnih ukrepih, ki jih lahko sprejmejo za pomoč gospodarstvu ob pojavu koronavirusa. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je o tem povedal: “Pomoč podjetjem pri izpadu iz dobaviteljskih verig, pri zmanjšanem povpraševanju in nenazadnje pri tem, kako nadomestiti recimo izpad aktivnosti na sejemskih predstavitvah.” Medtem pa število žrtev koronavirusa zunaj naših meja raste. Ali bomo morali zaradi pasivnosti slovenskega političnega vrha vso moč tega virusa občutiti na lastni koži?

Foto: iStock

Zdravstveno in medicinsko osebje ni dovolj informirano o novem koronavirusu
V oddaji Tema dneva sta pri voditeljici Marjanci Scheicher gostovala nekdanji minister za zdravje mag. Andrej Bručan in zdravnica dr. Alenka Forte. O pomanjkanju informacij in tem, da niti zdravniki niso seznanjeni, kako ravnati ob morebitnem primeru koronavirusa, Bručan komentira: “Na vsak način se je treba pripraviti, da bo, ker je tako blizu ta infekcija z virusom, lokacijsko, zemljepisno, da se je potrebno pripraviti in to z vso resnostjo, kot je recimo za tako epidemijo, ki je na meji neke pandemije, to še ni pandemija, ki pa je na meji pandemije, ki si zasluži za varstvo, za varnost prebivalcev. Zdaj, da se je danes sestal SNAV, je v redu, bi komentiral, zdaj na kakšnem nivoju ne morem komentirat, ker se ne spoznam na njihovo delovanje ampak na vsak način je v redu in je dal neka priporočila. Ta priporočila so zdaj, ko še ni primerov, lahko še pravočasna. Vendar je treba povedati to, da je pa kljub temu se treba pripraviti, kot da bo jutri, to se pravi, vse stvari, ki jih načrtujemo za varnost prebivalstva v smislu te grozeče epidemije, je potrebno narediti takoj, brez vsakega odlašanja.”

O obveščenosti zdravnikov pa je dr. Forte povedala sledeče: “Pred vašim povabilom v to oddajo sem se pri kolegih pozanimala, kako daleč so obveščeni, namreč jaz kot izvajalec na sekundarni ravni nisem dobila nobenih navodil. Medtem, ko državna sekretarka danes zagotavlja, da so na primarnem nivoju vsi dobro seznanjeni, tudi pri kolegih sem se pozanimala, tako da nekaj informacij je prišlo danes in neka obča pred tremi tedni. Teh navodil, ki jih lahko na spletnih straneh NIJZ beremo in si jih natisnemo, teh natančnih navodil pa jaz kot zdravstveni izvajalec nisem dobila. Seveda sledimo tem tiskovkam, kjer so tudi predstavniki Infekcijske klinike, NIJZ, ampak mislim, da je to vse premalo. To so neke splošne informacije, recimo, tako kot sem danes gledala novinarsko konferenco, ki sta jo imela dva komisarja, se pravi gospod Lenarčič in komisarka za zdravstvo pri Evropski komisiji, kjer so tudi neke splošne informacije, da naj bodo ukrepi sorazmerni, da je potrebno medsebojno obveščanje, o teh nekih splošnih ukrepih varovanja, toliko je šlo tudi do naše vlade, do našega ministra, ki je to isto izražal in seveda tudi vsi strokovnjaki. Nekako se poskuša, da ne bi nastala panika, saj to je razumljivo, vendarle, kot je rekel dr. Bručan, glede na to, da sosednja Italija ima preko sto primerov okužb in 19 bolnikov, ki so izolirani, pa vendarle, bi se morali pametno pripraviti, ker bolje je preprečiti, kot zdraviti. Mi bi morali imeti pripravljene vse ukrepe, po vseh nivojih bi moralo zdravstvo natančne informacije dobiti. Mislim, da bi morala vsaka zdravstvena ekipa, ki je na prvi bojni črti, imeti vso zaščitno opremo, jaz mislim, da bi to moralo biti v vsakem urgentnem centru, v vsaki splošni ambulanti, v vsaki pediatrični ambulanti, tam, kjer je prvi stik s potencialnim bolnikom. In tega, po moji vednosti, ni.”

Bručan je še dodal: “Jaz podpiram to današnje vprašanje Zdravniške zbornice, ki je bilo poslano na ministrstvo in na NIJZ, sem prebral vseh osem točk in se z vsemi strinjam, predvsem pa mislim, da tiste točke, ki govorijo o obveščenosti zdravnikov in zdravstvenega kadra o njihovi vlogi in njihovem delovanju v primeru infekcije s koronavirusom, pa držijo še najbolj. Tukaj gre dejansko za izrazito neobveščenost. Jaz sem prepričan, da to kar piše v tem pismu, je res in da je treba s strani organizatorjev pač pripraviti navodila, ki bodo vsakemu posamezniku dana, da jih bo imel. Ne pa tako, kot se izgovarjajo, da lahko ta navodila preberejo na internetu. Ni naloga vsakega zdravnika, vsake sestre posebej, da bo brala ta internet. Ona jih mora dobiti na mesto, kjer dela, da bo lahko ta posel opravljala v redu. Je pa v tem pismu, pri teh vprašanjih zbornice še eno vprašanje, ki me pravzaprav najbolj skrbi. Kadrovski problem, namreč v primeru epidemije mislim, da te prostorske zadeve, čeprav so po mojem mnenju trenutno še neurejene za eno masivno epidemijo, se bodo že nekako uredile v času od prvega primera, ko se bo pač pojavil. Ampak kadrovsko, kdo bo to delal. Kdo bo v teh posebnih bolnicah opravljal ta posel? Prvič, bo izpad velik tudi med zdravstvenim kadrom, na samem delovnem mestu, bo že tam manjkalo ljudi, ki opravljajo ta posel. Zdaj, kdo bo pa delal še dodatno, pa še v teh bolnišnicah, če bi se to pojavilo, upam, da se ne bo, če se bo. Je večji problem kot lokacija, čeprav je tudi lokacija problem, Infekcijska klinika in Klinični center imata lahko kar urejene zadeve za tistih 1040 pacientov. Ampak, če bo prišlo do prave epidemije, pa si ne upam reči, da je stvar ta trenutek tako urejena, da bo funkcionirala. Ta navodila so preohlapna, jaz bi priporočal ustanovitev neke komisije, ki bi bila s strani zdravniške zbornice pa še koga, ki bi pregledala dejansko tiste objekte, ki so trenutno na razpolago, pripravljeni, ali pa bodo pripravljeni, za tak primer. To mora biti pripravljeno v dveh, treh dneh. V kolikor to, ni, potem je stvar lahko že zamujena in se lahko zgodi huda nesreča. Zdaj, imamo cel kup teh zgradb, tudi kakšnih vojašnic, ki bi jih lahko uporabili, ampak jih je treba primerno urediti, to se ne da v enem dnevu za tak primer večje epidemije. Imamo poljsko bolnico role, ki je že funkcionirala dvakrat, enkrat v Murski Soboti, enkrat na Jesenicah, in tam se da tudi marsikaj narediti. Ampak to mora biti ta trenutek, danes, pripravljeno, ker imamo na meji obolenja, epidemijo, ta trenutek, da lahko čez dva, tri dni, ko bi bilo to potrebno, lahko to organizira. Če bomo samo govorili, seveda, še enkrat ponavljam, naredil bi eno kontrolo ene komisije, da pregleda objekte, naredi seznam in tudi pregleda, kakšna je njihova usposobljenost.”

Tema dneva (Foto: posnetek zaslona)

Bručan spregovoril o svojih ministrskih izkušnjah iz časa nevarnosti ptičje gripe
Bručan, ki je bil minister v času ptičje gripe, je delil svoje izkušnje iz tistega časa: “Seveda, situacija je bila zelo podobna današnji. Mi smo, takrat je bila grožnja neke večje epidemije in takrat je bilo edino zdravilo, ki je bilo na trgu, je bil Tamiflu in še neka podobna zdravila. In seveda je bil pritisk strahoten, da se ta zdravila nabavijo in dejansko jih ni bilo več na trgu. To je bilo nemudoma razprodano na svetovnem trgu zdravil. Ampak smo v končni fazi le dobili zdravila, ki pomagajo pri ptičji gripi obolelim. No, nobenega primera ni bilo, zdaj seveda veljavnost teh ali pa trajanje teh zdravil je pa deset let. Ta doba je minila, zdravila so bila v državni blagajni spravljena, teh zdravil ne moreš uporabiti pravzaprav za nič drugega. In tudi v času pred potekom roka zdravila jih nisi smel uporabiti, ker so bila po nižji ceni kupljena, kot je bila normalna vrednost. Da povem o sorazmernosti, ker takrat so prihajale še druge firme, ki so hotele, da kupimo neka zdravila proti ptičji gripi, ampak smo jih seveda odslovili, ker smo jih imeli zadosti. Zelo enostavno je biti pameten po tem, ko se stvari že zaključijo. Če pa takrat tega Tamifluja ne bi kupili in bi se gripa pojavila, bi bilo pa hudo. Bila je preventivna akcija, ki je bila mogoče, nazaj gledano, ni bila sorazmerna, v tistem trenutku pa je bila.” O prvih ukrepih je Bručan povedal še: “Mi smo morali takrat zelo na hitro vzpostaviti en sistem, ki ga praktično prej sploh ni bilo. Tak sistem danes obstaja, obstaja že od takrat, ko je bila ptičja gripa, se je potem posodobil, organiziral na novo in je ta sistem po mojem pripravljen, samo vprašanje, ali se ga da hitro aktivirati. Takrat smo bili postavljeni v situacijo, ko ni bilo pravzaprav, bom rekel nič in smo začeli dejansko najprej s prostori na Infekcijski kliniki, z opremo in tako naprej, potem pa seveda te komisije in vse, kar se je sestajalo in pripravljalo za eventualen primer ptičje gripe, potem pa niti ni bilo potrebe, da bi šli naprej. Ta situacija v pripravljenosti pa je ostala tudi za eventualne naslednje epidemije in ti protokoli so bili pripravljeni takrat.”

Andrej Bručan (Foto: posnetek zaslona)

Novi koronavirus je zelo agresiven
“Zaenkrat so podatki WHO in iz Wuhana, da je umrljivost 2-odstotna. Virus je zelo agresiven, vsaj dvajsetkrat bolj, kot recimo SARS. To so povedali strokovnjaki, Evropska unija je danes najavila, da namenja znatna sredstva za izdelavo cepiva za raziskave, 230 milijonov evrov, ki bodo namenjeni za krizne ukrepe in pomoči evropskim članicam. Več podatkov dobimo, če sledimo Evropski komisiji, kot, če sledimo naši vladi. Podatki, ki jih ima Evropska komisija, so zelo verodostojni in je tudi dobro to spremljati,” še meni dr. Forte. Bručan je komentiral tudi: “Po zdajšnjih podatkih ta virus časovno ni prav dolgo obstojen in ti strahovi, da se bo to z materialom ali pa z nakupom nekih stvari s Kitajske prenašali v Evropo, verjetno ni, ampak zdaj povzemam samo stvari, ki jih slišim, slišim jih pa tudi od strokovnjakov, ki se s tem ukvarjajo, tako da njegova življenjska doba izven gostitelja je kratkotrajna, ni dolga. Vprašanje je, kaj je s tistimi, ki so nosilci tega virusa, ki ne kažejo znakov, koliko časa so sploh kužni. Zato je ta ukrep, ki je pri nas vzpostavljen za te, ki so prišli nazaj s te ladje, se mi zdi kar primeren. Na začetku sem mislil, da je to pretirana zadeva, a ko razmišljam o zadevi, pa mislim, da je ukrep le primeren, da se jih za neko dobo še izolira, čeprav je vprašanje, ali je 14 dni prav.”

Dr. Alenka Forte (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc