fbpx

[Video] Kako si je Šarec še kot župan Kamnika podredil vse lokalne medije

Foto: STA

V oddaji Kdo vam laže je bil tokrat gost predsednik upravnega odbora Nova24TV Aleš Hojs, ki je ocenil preteklo delovanje te družbe in pojasnil načrte za prihodnost. Z voditeljem Borisom Tomašičem sta spregovorila tudi o lažnih novicah, da podjetje ljubljanski župan Zoran Janković izseljuje iz poslovne stavbe, kjer deluje. Hojs je spregovoril tudi o tem, kako si je Šarec še kot župan Kamnika podredil vse lokalne medije, kar po vsej verjetnosti sedaj poskuša storiti na državni ravni.

Voditelj Boris Tomašič je v tokratni oddaji Kdo vam laže gostil predsednika upravnega odbora Nova24TV Aleša Hojsa. Kljub napovedovanju nasprotnikov, da bo Nova24TV kratkega trajanja, se približuje tretje leto delovanja televizije, pri čemer je Hojs vsem ustvarjalcem na televiziji in spletnem portalu čestital in dodal, da je razlika od začetka do danes izjemna, kar je jasno razvidno tudi vsem gledalcem. Zahvalil se je tudi delničarjem, ki so na začetku vplačali ustanovni kapital. Kot predvideno, je televizija sicer v prvih dveh letih poslovala z izgubo, v lanskem letu pa prvič s pozitivno ničlo. Zavrnil je tudi očitke režimskih medijev, da smo vlagateljem obljubljali donose in izplačila dobičkov v obliki dividend, ter povedal, da bodo dobički v večji meri usmerjeni v širitev programa in posodabljanje prostorov. Izpostavil je pomembnost, da imamo v Sloveniji medij, ki pokriva tudi opozicijsko stran, česar v preteklosti ni bilo. Kot primera, o katerih se brez Nova24TV po vsej verjetnosti ne bi poročalo, je izpostavil milijardno pranje iranskega denarja v Novi ljubljanski banki in afero Gašperja Tiča. Kot je ocenil voditelj Tomašič, je Nova24TV razbila monopol levičarskega medijskega prostora, gost Hojs pa je med drugim napovedal tudi vzpostavitev drugega programa Nova24TV, ki bo v nekaj dneh viden prek vseh operaterjev, namenjen pa bo med drugim neposrednim prenosom iz državnega zbora, tudi tistih odborov, ki jih tretji program TV Slovenija ne pokriva, prvi program pa se bo ob tem osredotočil na novice.

V studiu razpravljali tudi o lažni novici, da Janković izseljuje Nova24TV
Tomašič je nato izpostavil primer lažne novice o Nova24TV, ki je zaokrožila v zadnjih dneh, in pripomnil, da če je nekaj slabega za nas, se potem to zdi vredno objavljati, ne glede na to, ali je sploh res. Kot se je namreč ponovno izkazalo, mainstream mediji le prepisujejo drug od drugega, ne da bi sploh preverili resničnost zapisanega. Tokrat se je na primeru lažne novice, da bo Janković izselil Nova24TV iz lastnih prostorov, pokazalo, kako ti mediji delujejo: Delo ustvari fake news, drugi pa jih prepišejo, kot da ne bi sploh znali uporabljati lastne glave. V Sloveniji nihče nima moči in vpliva, da bi lastnika vrgel iz lastnega stanovanja, niti Janković. Očitno pa Delo, Žurnal24 in Mladina upajo, da so tisti, ki pri tem ne uporabljajo svoje glave, prav njihovi bralci. Žalostno in nadvse podcenjujoče. Nobena skrivnost ni, da Delu pada branost kot listje z dreves v jeseni, zato jim prav pride vsaka informacija, pa tudi, če je lažna. Tako so v torek objavili “ekskluzivno” novico, da bodo na Linhartovi 13, kjer ima sedež tudi Nova24TV, kmalu vse izpostave upravne enote Ljubljana. “Zdajšnji najemniki se bodo morali seliti na nove lokacije. Med drugim se bo morala preseliti tudi Nova24TV,” so zapisali na Facebook strani in delili svoj članek, ki so mu nadeli pompozen lažen naslov, da bo Janković izselil Nova24TV. Hojs je to komentiral sledeče: “Prispevek je bil dober, posebej, ko je novinar izpostavil, da so to mokre sanje levičarjev. Gotovo je, sem prepričan, ena nočnih mor Zorana Jankovića, da ima Nova24TV prostore v tej poslovni stavbi. Da je lažna novica lahko še kako resna zadeva, sem tudi sam občutil včeraj, te novice nisem prebral, niti videl, sta me pa klicala univerzitetni profesor in en sila resen človek. Spraševala sta me, ali res drži novica, ki sta jo prebrala na nekem spletnem portalu, češ, da je Delo objavilo novico, da nas Janković seli iz teh prostorov. /…/ Moj odgovor je bil jasen, in takoj obema dan na pladnju, da je nesporno dejstvo, da smo tudi po zaslugi naših delničarjev lastniki teh prostorov, te prostore smo tukaj kupili, tako da, dokler v Sloveniji velja obstoječa država, v tem smislu je Janković in podobni kalibri ne bodo uspeli spremeniti. Glede na to, da smo lastniki in redno poravnavamo vse obratovalne stroške, ni nobenega razloga, da bi kdo sploh upal pomisliti na to, da bi se lahko usedel na te prostore. To je torej popolna izmišljotina.”

Aleš Hojs (Foto: posnetek zaslona)

Z rastjo bo Nova24TV kljub vsemu kmalu potrebovala večje prostore
A kljub vsemu trenutni prostori za potrebe delovanja televizije ne bodo zadoščali dolgoročno. Hojs je pojasnil načrte: “Vsak razvoj oziroma vsaka družba, ki raste, tako kot smo povedali na začetku, tudi naša družba raste, stremi za tem, da si uredi neke lepše prostore. Verjamem, da bomo tudi mi v prihodnje, ne vem kdaj, morda čez leto ali dve, bili sposobni zagotoviti dva takšna studia, boljše prostore za naše urednike in sodelavce, kar seveda ne pomeni le boljših delovnih pogojev, ampak tudi boljši program in boljšo realizacijo in ne nazadnje tudi večji priteg občinstva.” Kot je poudaril Tomašič, še ni zasledil resnega očitka, katera naj bi bila do zdaj lažna novica s strani Nova24TV, Delo pa ima po drugi strani kartoteko glede tega – izpostavil je primer sina kardinala Franca Rodeta in primer RTV Slovenije, ki je strašila pred paravojsko VSO. Gost je komentiral: “Vidno je, kakšne lažnive novice je sposobno sproducirati Delo, ki je sicer v časih Danila Slivnika veljalo za relativno kredibilen časopisni medij.”

Marjan Šarec (Foto: posnetek zaslona)

Šarec si je že kot župan podredil vse medije na lokalni ravni
Hojs je nato v luči poskusov omejevanja svobode govora in delovanja medijev izpostavil, kako je Šarec to počel še kot župan občine Kamnik: “Treba je povedati, da je v Kamniku pred njegovim prihodom, in še danes obstaja, obstajalo glasilo, v katerem so lahko pisali poslanci državnega zbora, takrat je bil to Rudi Veršnik, mestni svetniki, občani, torej kdorkoli je želel, je tam lahko objavil brezplačno. Marjan Šarec je v relativno kratkem času stvari drastično spremenil, dogovoril se je, da bo občina financirala del tega časopisa in da bo šest ali sedem strani tega časopisa namenjenih občini. Prepovedal pa je brezplačno objavljati kakršnekoli članke, bodisi občinskih svetnikov, bodisi poslancev, bodisi kogarkoli drugega. Vsi so tako morali za tako objavo plačati in lahko si predstavljate, kaj je bilo na teh sedmih straneh, razen Šarca in njegovih slik. Nekaj podobnega, kar je delal njegov šef Janković, vemo, da sta bila v isti stranki. To je bila torej njegova prva poteza, pravi medijski monopol zase znotraj občine. Tam je obstajal tudi nek portal, ki je bil relativno kritičen, ko je županoval Tone Smolnikar, torej predhodnik Šarca. Zanimivo, je trda oziroma stara linija SD, torej star prekaljen komunist, a za časa Smolnikarja je občinsko glasilo dovoljevalo objavo različnih mnenj in svetniških zapisov. Tudi portal je kritično pisal o županu Smolnikarju, a glej ga čuda, ko je začel županovati Šarec, je ta portal čudežno utihnil, nobene slabe besede o županu več. Vprašane je, ali je bil že prej povezan z njim, ko je rušil Smolnikarja, ali pa se je zmenil za kakšne posle z njim. Šarec torej ve, kako je potrebno prirediti oziroma zakriti medijski prostor, da ti služi, česar na državnem prostoru ne more. Je pa strašljivo, da predsednik vlade v parlamentu govori o neposrednih medijih in, kakšne tri ali štiri tedne nazaj, celo poziva državna podjetja, naj v določenih medijih ne oglašujejo!” Dodal je še, da upa, da bo stališče predsednika vlade obsojeno tudi v Evropskem parlamentu. Vabljeni k ogledu celotne oddaje na priloženem videoposnetku.

J. Ž.