[Video] Kdo vam laže: Zakaj je vlada zaradi duhovnika iz tujine in POP TV sklicala Svet za nacionalno varnost, namesto da bi se ukvarjala z vprašanji zdravstva, vojske, migracij … ?

Marjan Šarec (Foto: STA)

“Na eni strani kup režimskih medijev in Društvo novinarjev Slovenije, na drugi nekaj demokratičnih medijev, a opazna so povsem drugačna merila. Kos, Košir, Cerarjeva vlada, zajtrki za medije, to so resnične naveze in vplivi na neodvisnost medijev. Potem pa zaradi duhovnika iz tujine skličejo Svet za nacionalno varnost zaradi POP TV, namesto da bi se ukvarjali z vprašanji zdravstva, migracij, kar so res usodna vprašanja za prihodnost Slovenije,” je Vinko Gorenak komentiral politično-medijsko afero, za katero naj bi stali pritiski na “neodvisne medije”. “Režimski mediji poskušajo vsako kritiko prikazati kot pritisk na njih,” pa meni politični analitik Sebastjan Jeretič.

V tokratni oddaji “Kdo vam laže?” je voditelj Boris Tomašič gostil strokovnjaka za varnostna vprašanja in nekdanjega poslanca dr. Vinka Gorenaka in političnega analitika Sebastjana Jeretiča, ki sta komentirala sodni konstrukt zoper štajerskega politika Franca Kanglerja in sklic Sveta za nacionalno varnost, ki se je namesto z aktualnimi problemi vojske, zdravstva in migracij ukvarjal s poskusi vplivanja nekega hrvaškega duhovnika na komercialno televizijo POP TV, povezano z arbitražo in notranjepolitičnimi potrebami vlade Marjana Šarca.

Dr. Vinko Gorenak na vprašanje novinarja Borisa Tomašiča, kako si razlaga Šarčevo izjavo za medije po končani seji Sveta za nacionalno varnost in kaj je pravzaprav povedal predsednik vlade o prisluškovalni aferi, odgovarja: “On je povedal preprosto to, da so zdaj ugotovili, da je leta 2015 hrvaška tajna služba prisluškovala Sekolcu in Drenikovi. A treba je vedeti, da to, da ima Hrvaška tajno službo in da prisluškuje tudi Sloveniji, ni nič posebnega, tega se mora zavedati vsakdo, ne le politiki. Zavedati se je treba, da sta bila Sekolec in Drenikova prvovrstna tarča, in da to spada v normalno delo tajnih služb, ki s podatki pomagajo politiki svoje države.”

Karl Erjavec in njegova krivda
Sebastjan Jeretič  v tej zadevi meni, da spreminjamo politiko do Hrvaške, da gre za nov performans v odnosu Slovenije do Hrvaške, iz same afere pa je po njegovem mnenju razvidno, da je Sova v času afere Sekolec-Drenikova dobro delala, saj je dala podrobna navodila za komuniciranje vpletenim pri arbitraži, le da zunanje ministrstvo pod vodstvom Karla Erjavca navodil ni upoštevalo. Ob tem po mnenju Jeretiča ne moremo mimo vprašanja sankcij za Sekolca in Drenikovo ter odgovorne na ministrstvu za zunanje zadeve, ki niso upoštevali navodil Sove.

Gorenak ob tem doda: “Pri tem pridemo do Erjavca, ki je samovoljno opustil varnostne ukrepe, zato ne moremo mimo odgovornosti Karla Erjavca, ki bi moral nositi politične posledice, če ne že kakšne druge.” Vinko Gorenak meni tudi, da bi leta 2015 Cerar moral zaradi tega Erjavca odstaviti, a tega ni storil, ker bi s tem  padel tudi sam, ne le Erjavec.

Jeretič meni, da je zaradi predvolilnega obdobja Slovenija želela dvigniti več prahu, sporočila naj bi šla v smeri opozorila Hrvaški, da ne bomo tako mirni in tihi kot v času Pahorjeve in Cerarjeve vlade, a eskalacije verjetno ni pričakovati, saj smo s Hrvaško gospodarski partnerji pa tudi sobivanje ljudi na mejnem območju je za državi pomembno. Ne nazadnje, meni Jeretič, gre za koalicijo več držav, ki imajo odprta vprašanja s Hrvaško, in eden pomembnih elementov v nizu teh dogodkov je bilo tudi dogajanje v Bosni; gre tudi za vprašanje, kako bo Hrvaška urejala mejna vprašanja z Bosno in drugimi državami. Pomembni bodo naslednji koraki, Hrvaška pa je dala tihi signal, da ne bo nadaljnjih objav tihih prisluhov, kajti hladna vojna med državama ne bi vodila v pravo smer.

Afera POP TV: je zasebna komercialna televizija osrednji slovenski problem ali gre le za sprego vlade in medijev?
Nekdanji poslanec Gorenak meni, da je afera POP TV izmišljena za potrebe nizke podore Šarca in Cerarja v javnosti pred evropskimi volitvami. Je naša glavna težava nek hrvaški duhovnik, ki naj bi klical nekoga v tujino, ta pa naj bi nato klical in pritiskal na POP TV, iz česar sedaj delajo škandal?

Analitik Jeretič meni, da sta za POP TV v ospredju notranjepolitični vidik in dober odnos z vlado, tudi zaradi poslovnih razlogov, zaradi oglaševanja. Pritiski na medije so po njegovem mnenju normalni, a odzivi so različni. Zlasti režimski mediji poskušajo vsako kritiko prikazati kot pritisk na njih, je še dodal Jeretič.

Vinko Gorenak je medijsko situacijo pri nas opisal takole: “Na eni strani kup režimskih medijev in Društvo novinarjev Slovenije, na drugi nekaj demokratičnih medijev, a opazna so povsem drugačna merila. Kos, Košir, Cerarjeva vlada, zajtrki za medije, to so resnične naveze in vplivi na neodvisnost medijev. Potem pa zaradi duhovnika iz tujine skličejo Svet za nacionalno varnost zaradi POP TV, namesto da bi se ukvarjali z vprašanji zdravstva, migracij, kar so res usodna vprašanja za prihodnost Slovenije.”

Bodo sedaj z dokazi preganjali Erjavca, kot so Kanglerja na osnovi konstruktov?
Sebastjan Jeretič: “Opazno je pomanjkanje celovite strategije slovenske zunanje politike, a to je vprašanje minimalnega konsenza celotnega politična prostora, kakšno zunanjo politiko bomo vodili. Vladajoča politika, sploh LMŠ, ima sedaj priložnost kaznovati krivce, a vprašanje, ali si bodo upali žrtvovati Karla Erjavca.” Gorenak pa dodaja, da je razlog tudi notranjepolitični vidik, posebej, ker gre za čas pred evropskimi volitvami.

Prav tako sta se oba komentatorja dotaknila državnega pregona štajerskega politika Franca Kanglerja in se vprašala, ali bo Šarčeva politika zaradi pravosodnega političnega atentata na Kanglerja odgovorne za 22 kazenskih ovadb in umazano ime tudi kaznovala.  Celotno oddajo si oglejte na povezavi.

M. V.