[Video] Kdo vam laže: Zakaj je vlada zaradi duhovnika iz tujine in POP TV sklicala Svet za nacionalno varnost, namesto da bi se ukvarjala z vprašanji zdravstva, vojske, migracij … ?

Marjan Šarec (Foto: STA)

“Na eni strani kup režimskih medijev in Društvo novinarjev Slovenije, na drugi nekaj demokratičnih medijev, a opazna so povsem drugačna merila. Kos, Košir, Cerarjeva vlada, zajtrki za medije, to so resnične naveze in vplivi na neodvisnost medijev. Potem pa zaradi duhovnika iz tujine skličejo Svet za nacionalno varnost zaradi POP TV, namesto da bi se ukvarjali z vprašanji zdravstva, migracij, kar so res usodna vprašanja za prihodnost Slovenije,” je Vinko Gorenak komentiral politično-medijsko afero, za katero naj bi stali pritiski na “neodvisne medije”. “Režimski mediji poskušajo vsako kritiko prikazati kot pritisk na njih,” pa meni politični analitik Sebastjan Jeretič.

V tokratni oddaji “Kdo vam laže?” je voditelj Boris Tomašič gostil strokovnjaka za varnostna vprašanja in nekdanjega poslanca dr. Vinka Gorenaka in političnega analitika Sebastjana Jeretiča, ki sta komentirala sodni konstrukt zoper štajerskega politika Franca Kanglerja in sklic Sveta za nacionalno varnost, ki se je namesto z aktualnimi problemi vojske, zdravstva in migracij ukvarjal s poskusi vplivanja nekega hrvaškega duhovnika na komercialno televizijo POP TV, povezano z arbitražo in notranjepolitičnimi potrebami vlade Marjana Šarca.

Dr. Vinko Gorenak na vprašanje novinarja Borisa Tomašiča, kako si razlaga Šarčevo izjavo za medije po končani seji Sveta za nacionalno varnost in kaj je pravzaprav povedal predsednik vlade o prisluškovalni aferi, odgovarja: “On je povedal preprosto to, da so zdaj ugotovili, da je leta 2015 hrvaška tajna služba prisluškovala Sekolcu in Drenikovi. A treba je vedeti, da to, da ima Hrvaška tajno službo in da prisluškuje tudi Sloveniji, ni nič posebnega, tega se mora zavedati vsakdo, ne le politiki. Zavedati se je treba, da sta bila Sekolec in Drenikova prvovrstna tarča, in da to spada v normalno delo tajnih služb, ki s podatki pomagajo politiki svoje države.”

Karl Erjavec in njegova krivda
Sebastjan Jeretič  v tej zadevi meni, da spreminjamo politiko do Hrvaške, da gre za nov performans v odnosu Slovenije do Hrvaške, iz same afere pa je po njegovem mnenju razvidno, da je Sova v času afere Sekolec-Drenikova dobro delala, saj je dala podrobna navodila za komuniciranje vpletenim pri arbitraži, le da zunanje ministrstvo pod vodstvom Karla Erjavca navodil ni upoštevalo. Ob tem po mnenju Jeretiča ne moremo mimo vprašanja sankcij za Sekolca in Drenikovo ter odgovorne na ministrstvu za zunanje zadeve, ki niso upoštevali navodil Sove.

Gorenak ob tem doda: “Pri tem pridemo do Erjavca, ki je samovoljno opustil varnostne ukrepe, zato ne moremo mimo odgovornosti Karla Erjavca, ki bi moral nositi politične posledice, če ne že kakšne druge.” Vinko Gorenak meni tudi, da bi leta 2015 Cerar moral zaradi tega Erjavca odstaviti, a tega ni storil, ker bi s tem  padel tudi sam, ne le Erjavec.

Jeretič meni, da je zaradi predvolilnega obdobja Slovenija želela dvigniti več prahu, sporočila naj bi šla v smeri opozorila Hrvaški, da ne bomo tako mirni in tihi kot v času Pahorjeve in Cerarjeve vlade, a eskalacije verjetno ni pričakovati, saj smo s Hrvaško gospodarski partnerji pa tudi sobivanje ljudi na mejnem območju je za državi pomembno. Ne nazadnje, meni Jeretič, gre za koalicijo več držav, ki imajo odprta vprašanja s Hrvaško, in eden pomembnih elementov v nizu teh dogodkov je bilo tudi dogajanje v Bosni; gre tudi za vprašanje, kako bo Hrvaška urejala mejna vprašanja z Bosno in drugimi državami. Pomembni bodo naslednji koraki, Hrvaška pa je dala tihi signal, da ne bo nadaljnjih objav tihih prisluhov, kajti hladna vojna med državama ne bi vodila v pravo smer.

Afera POP TV: je zasebna komercialna televizija osrednji slovenski problem ali gre le za sprego vlade in medijev?
Nekdanji poslanec Gorenak meni, da je afera POP TV izmišljena za potrebe nizke podore Šarca in Cerarja v javnosti pred evropskimi volitvami. Je naša glavna težava nek hrvaški duhovnik, ki naj bi klical nekoga v tujino, ta pa naj bi nato klical in pritiskal na POP TV, iz česar sedaj delajo škandal?

Analitik Jeretič meni, da sta za POP TV v ospredju notranjepolitični vidik in dober odnos z vlado, tudi zaradi poslovnih razlogov, zaradi oglaševanja. Pritiski na medije so po njegovem mnenju normalni, a odzivi so različni. Zlasti režimski mediji poskušajo vsako kritiko prikazati kot pritisk na njih, je še dodal Jeretič.

Vinko Gorenak je medijsko situacijo pri nas opisal takole: “Na eni strani kup režimskih medijev in Društvo novinarjev Slovenije, na drugi nekaj demokratičnih medijev, a opazna so povsem drugačna merila. Kos, Košir, Cerarjeva vlada, zajtrki za medije, to so resnične naveze in vplivi na neodvisnost medijev. Potem pa zaradi duhovnika iz tujine skličejo Svet za nacionalno varnost zaradi POP TV, namesto da bi se ukvarjali z vprašanji zdravstva, migracij, kar so res usodna vprašanja za prihodnost Slovenije.”

Bodo sedaj z dokazi preganjali Erjavca, kot so Kanglerja na osnovi konstruktov?
Sebastjan Jeretič: “Opazno je pomanjkanje celovite strategije slovenske zunanje politike, a to je vprašanje minimalnega konsenza celotnega politična prostora, kakšno zunanjo politiko bomo vodili. Vladajoča politika, sploh LMŠ, ima sedaj priložnost kaznovati krivce, a vprašanje, ali si bodo upali žrtvovati Karla Erjavca.” Gorenak pa dodaja, da je razlog tudi notranjepolitični vidik, posebej, ker gre za čas pred evropskimi volitvami.

Prav tako sta se oba komentatorja dotaknila državnega pregona štajerskega politika Franca Kanglerja in se vprašala, ali bo Šarčeva politika zaradi pravosodnega političnega atentata na Kanglerja odgovorne za 22 kazenskih ovadb in umazano ime tudi kaznovala.  Celotno oddajo si oglejte na povezavi.

M. V.

 • montyamp

  Kdo nam laže ???
  Ja vsi ponosni dediči komunistične partije , v glavnem pa tisti ki sestankujejo po pokradenih hišah .
  To bodo verjetno politični nasledniki CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE YUGOSLAVIJE , skrajšano SMC-SD-LMŠ-DESUS-ZL-ZAAB.
  NKVD je naučila izdajalce , ki so na tem prostoru v 100 letih uničili tri države SHS-YU-SLO in danes generirajo marionetarsko politiko vodeno iz generalštaba stare gubernije udbopartijskih fosilov , najbolj pritlehnih in ostudnih metod , katerih zaenkrat ne moremo okarakterizirati kot politiko , ampak kot kriminal naslednikov zločincev , ki so po Sloveniji posejali 800 morišč .
  Politična prostitucija katere gonilo je udbovski pokraden denar , gradi na starih Stalinovih temeljih :
  LAŽ IMA VEDNO VEČJI UČINEK KOT RESNICA , VAŽNO JE DOSEČI CILJ , ČETUDI PREKO TRUPEL IN MONTIRANIH PROCESOV .
  Resnico varuje bataljon laži .

 • učko

  Režimski kloven Šaro pač dela tisto, kar mu gazde iz Murgel ukazujejo. Bednik, jadniče jedan !

 • učko

  Šaro dela tisto kar zna in ne tisto kar bi bilo treba. Jebat ga, neumen folk ga je izvolu in sedaj ga imamo. Če ne bi bil Šaro bi bil pa kakšen drug kloven.

 • učko

  MURGELSKI KLOVEN ŠARO !

 • učko

  Ka čem rečt, v normalnih demokracijah neka politična stranka rabi leta in leta dela, da se dokaže in pridobi zaupanje volivcev. Pri nas pa taki glupci kot je Cmero al pa Šaro od neumnega folka kar takoj dobijo tako “porcijo podpore” na volitvah, da kar ustanovijo vlado. Jah, neumen Zlovenački folk in tisti malo manj Zlovenački, pa za to toliko bolj neumen !!!!!!!!

  • Dada

   A ti ne veš, da se je Janša “postavljal” Šarca v tekmi s Pahorjem, da bi Šarec postal pred. Slovenije , Janša pa PM vlade Slovenije. No potem ni tako slab, če j ebil Janša ZA

   • učko

    JaJo je niko i ništa !

 • VERRZIFIKATOR

  Nomen Nescio

  ŠARO JE IME

  Šaro je ime zanj prav primerno,
  tega psička znano ni poreklo,
  se ščene je od nekod zateklo,
  delalo pohlevno se in verno.

  Šara natrenirali so scela,
  psiček, ki je brez identitete,
  bo postal pač pes brez dignitete,
  kreatura, ki se je ujela.

  Šaro psiček je, ki rad uboga,
  kazal bo zobe in vso udarnost,
  ko za nacionalno šlo bo varnost,
  vedel, kaj njegova je naloga.

  Šaro delal vsem se bo prikupen,
  zaigral odločnega čuvaja,
  ki na vsak poziv hinavsko vstaja
  in v dejanjih pasjih je brezupen.

  Šaro bevskal bo le vižo staro,
  z mesom dobro bodo ga hranili
  in potem ustrezno nagradili,
  brcnili ščeneta v staro šaro.

 • totex39

  Na vsak način je hotel biti predsednik vlade, kar mu je Kućan omogočil, ampak samo z vračilom, da bo delal tako kot mu bodo velevali on sam in njegovi. Taktika je uspela, kajti bedasti volivci so nasedli takemu načinu delovanja.

 • Franjo Trojner

  Vlada zaradi duhovnika iz tujine in POP TV sklicala Svet za nacionalno varnost, haska od tega pa ni prav nobenega, saj je stanje na naši južni meji in na morju popolnoma isto, kot je bilo prej, Juncker/Bulčevo EU komisijo pa itak kreg okoli arbitraže ne zanima . Javnost v Sloveniji pa tudi ni slišala nič kaj posebej novega, saj že od leta 2015 ve, da sta se veletelefonista arbiter Sekolec in naša agentka Drenikova ujela v prisluhe, kar je kasneje čisto zminiralo arbitražo, katere razsodba je danes samo mrtva črka na papirju.
  Edino novo je, da je Hrvatom, hrvaški obveščevalna službi SOA, predsednik vlade Šarec po sklicanem Svetu za nacionalno varnost javno po TV zabičal, da nam ne smejo več prisluškovati. Uuuuuuaaaaaha,ha,ha hi,hi, hi, ho,ho,ho, ho za umret od smeha.
  Ma, če to ni komedija, pa saj se vlada in predsednik vlade sramoti pred domačo in tujo javnostjo. To je popolnoma enako, kot če bi kmet lisici javno po radiju razglasil , naj mu več iz kurnika ne krade kur.
  Tako nisko naša uradna oblast, diplomacija v času samostojne, baje demokratične in baje pravne države še ni padla. A v naši državi še sploh deluje kaj vsaj približno tako, kot v nam sorodnih prijateljskih razvitih ALPSKIH pravnih državah/starih demokracijah, kar zagotovo Avstrija, Nemčija in Švica so????

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE 1X
  BRAVO NOVA24TV !
  Sporočam Vam,

  da če imate težave S FINANCIRANJEM VAŠE GA POHVALNEGA DELA IN TRUDA
  KAR
  UVEDITE – N A R O Č N I N O – na vaše programe , ki so zahtevnejši.
  Mi
  BOLJ SITUIRANI t.i. “POMLADNIKI IN “VZTRAJNIKI” _ BOMO RADE VOLJE
  PRISPEVALI NPR:
  CCA 20 EVROV _ VSAK MESEC ZA NADALJEVANJE VAŠEGA RES OK DELA!
  Moj predlog jee RESEN.
  Jaz Janez Kepic-Kern KOMENDA,
  Vam bom po 20 EVROV mesečno resno in redno tudi NAKAZOVAL.

 • xtc

  Sicer dobre ugotovitve ,a je težava ta ,da je Sova prisluškovala KKR,ki je hutel kupiti Pop Tv,kar nakazuje ,da je Sova vršila očitno na nalog Marjana Šarca nezakonito prisluškovanje za zasebno medijsko hišo-POP Tv in ,da so podatki iz prisluškovanja Sove KKR ju prišli preko Črnčeca in Šaarca osebno v Pop TV in javnost-zato tole utegne biti hudo nerodno ne samo za Šarca mednarodno marveč tudi doma sej gre za očitno zlorabo in sprego Šarca in zasebnega medija državne obveščevalne službe in tule bi kazalo narediti komisijo.
  Bodo zalo verjetno ameriške obveščevalne službe kmalu obelodanile preko medijev kake nove informacije o Šarcu in kučanu,pa še bolj nam bodo v zunanji politiki stopili na prste.

 • Andrej

  Župnik Jakob Aljaž je s svojim denarjem kupil vrh Triglava in ga podaril slovenskemu planinskemu društvu. Triglav je še danes naš. O tem v šolah ne poročajo.
  Kaj so do sedaj komunisti in njihovi podrepniki s SVOJIM denarjem prispevali za Slovenijo in ji kaj podarili? ZZB je krvoses pod murgelskim vodstvom, ki nič ne prispeva ampak samo žre. In Šarec in celotna vlada so isti.

 • Janez Kepic-Kern

  TUDI TUKAJ ŠE 1X

  ŠE 1x
  TRDO POLEMIZIRANJE
  z ex KP, ZK- ji – PRIPOROČAM.
  Ne le tu, TUDI V PARLAMENTU.
  Spodnji – “TITO JE ZAKON ”
  – ki se vtika vame – NE POVE, DA JE DOKAZLJIVO DEJSTVO,
  da ni NOBENIH DOKAZOV, da bi bil zloglasni t. i . J. B. TITO – – TISTI JOŻEK BROZ IZ KUMROVCA.
  To s
  – KUMROVCEM, PA
  – KOVINARSKI VAJENEC ITD.
  je le
  DOLGOLETNI, NESRAMEN – BLEF – ex KP, ZK-jev.
  Vse je
  na mojem e- portalu SLOVENIANA, NA: sloveniana.si.
  Naj POSLANCI
  SDS
  TO SPROŻIJO TUDI V PARLAMENTU.
  Ves svet se POSMEHUJE – naši slovenski NEODLOČNOSTI. In ZMANIPULIRANOSTI !
  Resno mislim.
  L. r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  • Janez Kepic-Kern

   EN VELIK
   EX KP, ZK CIRKUS.
   EX KP, ZK PROVOKATORČKI SPODAJ – SE PREHITRO VESELIJO, BLEFIRAJO.
   V RESNICI JIH GRABI – PANIKA.
   KAOS
   V EX KP, ZK IN V LMŠ VRSTAH – SE ZDI – TOTALEN
   SI BIL ZRAVEN,
   A NE?” RDEČI BALON” ITF.

   JE BILO VČERAJ – NEKAJ TAKEGA TAM
   v “PARLAMENT-pubu”, ta na ŠUBIČEVI V CENTRU LJ.
   Kajne?
   Tudi žal “naši” ex KP, ZK PROVOKATORČKI SI
   ČISTO
   “HEROJSKO” ZBEGANI.
   Tako so se pogovarjali včeraj – v “OŠTARIJI” seveda.

   3. DEL ŠALE
   O VEČERNEM SHODU EX KP, ZK PROVOKATORJEV
   S TEGA OK E-PORTALA – NOVE24TV
   v lokalu
   “PARLAMENT- pub” , na ŠUBIČEVI, V LJUBLJANI.
   Skozi vrata
   PARLAMENT puba . vstopi večjI, trebušast MLAHAV moški z “večnim” ŠOBASTIM nasmehom – na obrazu
   – ex KP, ZK PROVOKATOR, imenovan “ŠOBCA OZ. “DELU ČAST”.
   “ŠOBCA”stopi k
   “LILI PILIJU” IN K MENTORJU
   “PLAŠČKU” IN JU GROMKO POZDRAVI
   Z
   “DELU ČAST IN OBLAST”.

   ŽE od PIVA utrujeni LILI PILI nejevoljno zavrne “ŠOBCO-DELU ČAST”
   “PA,
   dej nehej s tem “DELU ČAST IN OBLAST” – SAJ TI NIKOL NIS KAJ DRUGEGA – DELAL
   KOT SESTANKOVAL,
   ŽIVEL OD SLAVE TVOJEGA FOTRA : v glavnem pa poležuješ, čenčaš po mestu. In take.
   “ŠOBCA”
   nič užaljen reče:
   ” JAZ MISLIM, DA JE ZADOST, DA JEST KDAJ PA KDAJ NOSIM
   NAPIS : DELU ČAST IN – OBLAST”, delat mi pa ni treba.
   DOST JE,
   DA DELAM REKLAMO ZA – DELO IN ZA – DELAVSKO OBLAST” In se na “odklop” način – smeji.
   V
   “PARLAMENT-pub” vstopijo še – “RDEČI BALON SMRTI,
   ” HUNYAĐI
   in JANEZ CEPEC.

   “RDEČI BALON”
   se dere histerično
   v zbrano družbo ex KP; ZK provokatorjev”:
   “VOLITVE V EU – se bližajo. !
   “PLAŠČEK”
   – zakaj ste izbral tako slabe kandidate iz SD; iz LMŠ, iz LEVICE,iz DESUSA?
   Jest
   “RDEČI BALON SMRTI”
   – Fajonove, Joveve, Violete in Šoltesa
   – NIMAM NA OSNOVI NIČESAR – JIH – ZA ZAGOVAJAT: prešvoh kandidati so !
   Še nič res pomembenga -.niso naredil. nimajo kej pokazat.
   Če jih na NOVI”$ TV
   – zagovarjam
   – SE SAMO NORCA IZ MENE DELAJO, ŠE ZNORU BOM.
   Razpoču se bom”
   – se dere “RDEČI BALON SMRTI”.
   “MENTOR
   – PLAŠČEK” reče:
   “pomiri se no, ne se dret. Izbor kandidatov – ni bil v moji moči.
   Pač – hvalite te kandidate iz SD; LEVICE;; LMŠ; DESUSA – čeprav jih je res težko hvalit”
   HUNYAĐI
   reče:
   “LAHKO JE TEBI GOVORITI,
   MI MORAMO PA PISATI, HVALITI TE EX KP, ZK POKOM STRANKE, KI JIH NI ZA KAJ HVALIT.
   Na
   portalu NOVE 24TV
   SE SAMO NORCA DELAJO IZ NAS IN NAS – ŽALIJO.”
   Se
   “JANEZ CEPEC” zareži in reče:
   ” VESTE KUGA – VI STE VSI SKP ENI – BUTLI.
   PEJTE VSI SKP – MAU U “BEGNE”. Jest sm kr k OK – SDS – PRESTOPU.
   U – SDS – SO
   VSAJ
   SLOVENCI IN
   – NORMALN LDJE. Vi ste pa eni BUNKSLI, pejte mau u “BEGNE” ITD. ITD.
   Se
   “MENTOR – PLAŠČEK” – se pokriža in reče:
   “JEZUS-MARIJA – kaj naj pa zdaj naredim”? NASTANE TIŠINA. L.R. Janez Kepic-Kern KOMENDA
   P.S.
   KONEC ŠALE,
   se bo nadaljevalo.

 • Janez Kepic-Kern

  NAJ LMŠ MARJAN Š.
  POKLIČE NA JAVEN TV POGOVOR – DR. D. TURKA
  PA
  BO HITRO – VSE JASNO.
  Še 1x.
  Moj spodnji zapis – je verodostojna informacija !
  edino res pomembno pa je tole.
  vprašajte dr. D. Turka – zakaj je vsiljeval dr. Sekolca.

  JE EDINO RES POMEMBNO – je TOLE !
  VPRAŠAJTE – SDS parlamentarci
  – DR. D. TURKA,
  ZAKAJ JE VSILJEVAL DR. SEKOLCA.
  Zadeva za
  PARLAMENT R. SLOVENIJE – NAJBRŽ? L.R. JANEZ K KERN KOMENDA
  ŠE 1X
  RES JE POMEMBNO.
  PA ŠE TU
  NE SLEPOMIŠIMO
  Saj smo normal odrasli ljudje.
  ZNANI PRAVNIK DR. E. PETRIČ
  JE JAVNO NA R. “OGNJIŠČE” povedal,

  da je bil on-dr. Petrič ZAINTERESIRAN, DA BI BIL ARBITER ZA MEJO S HR,
  Pa da je
  – dr D. TURK – vsilil nikomur poznanega dr. SEKOLCA.

  Ostalo ugotovite
  – VI DRUGI. Jaz sem normal penzionist.
  Nimam stika s takim “DRŻAVNIM MIŠMAŠEM” – “MIŠKOLANCAMI” L. r Janez K. Kern KOMENDA

 • Dada

  Oprostite, Vinko nima pojma o kazenskem pravu, niti nima pojma o zbiranju policijskih obvestil, dokazov. Vinko je le upokojeni miličnik, vzgojitelj, komandir milice, inšpektor in potem vodstveni delavec policije, kar si je zaslužil z “upraviteljskim- ven metalskim – delom na PU kOPER. kASNEJE JE BIL PREDAVATELJ sPLošne policijske znanosti. TAKO, da s stališča komentiranja o Kanglerju, JE KOMENTIRAL ZA TRI DO 4 LETA NAZAJ, ker je sedaj Kangler dobrodošel ko se desnica konsolidira, da bi lahko Janša, verjetno pa kdo drug – z jajci –, postal PM vlade Slovenije. TO je samo politično nakladanja in Vinko je PRAVI.

 • Dada

  Med volilno tekmo za predsednika države , je Janša navijal za Šarca, da bi potem lahko prevzel mesto premierja vlade RS. No Pa je Šarec postal premier, Janša pa LUZER. Lucija UŠaj press.