fbpx

[VIDEO] Stric Kučan v vlogi režimskega novinarja podprl kandidata Jevška, znanega predvsem po pranju denarja v NLB, s katerim si je levica bogato napolnila žepe!

Aleksander Jevšek in Milan Kučan (Foto: Facebook)

Kot smo že poročali, se stranka SD promocije svojih kandidatov pred prihajajočimi evropskimi volitvami loteva na različne načine. V kampanjo so aktivno vključili tudi Milana Kučana, ki je sodeloval v pogovoru z murskosoboškim županom in kandidatom stranke SD na prihajajočih evropskih volitvah, Aleksandrom Jevškom, znanim predvsem po številnih razvpitih aferah, v katere je bil v preteklosti vpleten. Najbolj po pranju iranskega denarja v NLB, saj je v času, ko je bil Jevšek direktor slovenske kriminalistične policije, po naročilu prezrl pranje iranskega denarja v NLB, s katerim se je financiralo jedrsko orožje in terorizem, slovenska levica pa si je napolnila žepe s stomilijonskimi provizijami.

Videoposnetek pogovora med nekdanjim predsednikom Republike Slovenije Milanom Kučanom ter murskosoboškim županom in kandidatom stranke SD na prihajajočih evropskih volitvah dr. Aleksandrom Jevškom je bil objavljen na Facebook profilu stranke SD. V pogovoru, ki je bolj kot na intervju spominjal na menjavanje dolgih monologov med govorcema, je Jevšek predstavil svoj program, katerega bistveni poudarek je decentralizacija Slovenije. Pri slednjem gre za neverjeten paradoks, saj ravno slovenska levica na čelu s stranko SD že več kot 20 let uspešno zavira omenjeni proces ter teži h krepitvi Ljubljane, ki predstavlja njen glavni volilni bazen.

V predvolilni kampanji pred prihajajočimi volitvami Kučan Jevška odkrito podpira. To se je jasno nakazalo že aprila, ko mu je v Murski Soboti delal družbo pri spremljanju nogometne tekme med Muro in Mariborom, tokrat pa se je le še dodatno potrdilo. V pogovoru je namreč Kučan najprej okrcal dosedanje slovenske poslance v Evropskem parlamentu, češ da so v Bruslju “sramotili svojo državo“, nato pa pristavil mnenje, da je Jevšek izvrsten kandidat za zastopanje Slovenije v Evropi predvsem zaradi izkušenj na področju lokalne samouprave, ki mu bodo olajšale iskanje somišljenikov. Slednji so po Kučanovih besedah v Evropskem parlamentu nujni, “da se lahko interes katerekoli države absolutno uveljavi“.

Brez morale 
Glede na to, da naj bi Kučan predstavljal moralno avtoriteto levice, nas še kako preseneča dejstvo, da je v predvolilni kampanji javno podprl ravno nekdanjega direktorja slovenske kriminalistične policije Jevška, ki je znan po tem, da je bil v preteklosti vpleten v najrazličnejše afere in škandale. Številni v Murski Soboti naj bi tako na primer imeli slabe izkušnje že z njegovim kriminalističnim delom, pomembno vlogo pa je imel tudi v aferi Baričevič, ko je, namesto da bi o dogajanju obvestil svojega predstojnika Janka Gorška, najprej poročal takratni predsednici LDS Katarini Kresal. Ob že omenjenem naj bi bil Jevšek odgovoren tudi za odločitve o najemu poslovne zgradbe Ram Investa za potrebe NPU. To je na koncu odneslo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, sam pa se je takrat odpravil v pokoj.

Afera #IranNLBgate
V času med letoma 2007 in 2011, ko je bil Jevšek direktor slovenske kriminalistične policije, je svojo vlogo odigral tudi pri aferi IranNLBgate. Skupaj z Goranom Klemenčičem, Darkom Staretom in Harijem Furlanom je namreč po naročilu prezrl pranje iranskega denarja v NLB, s katerim se je financiralo jedrsko orožje in terorizem. Slednje dokazujejo tudi pred kratkim predstavljeni izsledki notranjega nadzora. Ugotovljenih je bilo namreč kup nepravilnosti, ki dokazujejo, da kriminalistična policija v letih 2010 in 2011 ni ustrezno opravila svojega dela pri preiskovanju iranskega pranja denarja v NLB.

Foto: STA

M. D.