fbpx

[Video] Novi ministri ob primopredajah poslov kot glavno prioriteto poudarjajo boj proti novemu koronavirusu!

Aleš Hojs in Boštjan Poklukar (Foto: STA)

Primopredaje poslov potekajo od jutra po hitrem postopku in so že bile opravljene na ministrstvih za zunanje zadeve, notranje zadeve, okolje, obrambo, zdravje, delo, infrastrukturo in na SVRK. Ministri kot prioriteto poudarjajo boj proti novemu koronavirusu, po opravljenih primopredajah pa sledi sestanek kriznega štaba.

Na ministrstvih že od jutra potekajo primopredaje poslov. Novi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je ob 9. uri prevzel posle od Boštjana Poklukarja, se zaveda velike odgovornosti, ki jo prevzema v času epidemije novega koronavirusa, ob tem pa verjame, da bo aktualna vlada uspela ta izziv ukrotiti. Državljane je pozval, da upoštevajo vsa navodila vlade v zvezi s koronavirusom. Hojs se je ob primopredaji zahvalil predhodniku, ki je po njegovih besedah poskrbel, da je resor dobil več sredstev. Stari in novi minister sta se pogovorila o vseh že storjenih in vseh odprtih zadevah na ministrstvu.

Hojs zagotavlja, da se v delo policije ne bo vtikal, je pa po njegovih besedah v zvezi s primerom novega državnega sekretarja Franca Kanglerja veliko vprašanj. “Kako je mogoče, da se delo policije na koncu izkazuje kot povsem neuspešno oz. tako, da ne privede do nekih rezultatov. Če je Kangler karkoli storil narobe, bi pričakoval, da bi v 15, 16 postopkih bilo to že zdavnaj izkazano. Če pa se izkazuje, da ni bilo nič narobe, pa dvomim, da so bili postopki zoper njega korektni,” je dejal.

Vizjak se je ob prevzemu poslov zavzel za samozadostnost pri ravnanju z odpadki
Novoimenovani minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je danes prevzel posle od svojega predhodnika Simona Zajca. S slednjim bosta, kot je spomnil, sicer še sodelovala, saj je vlada Zajca na petkovi nočni seji imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zajcu se je Vizjak zahvalil za temeljit in vsebinski primopredajni zapisnik in sodelovanje v času pred imenovanjem.

“Te iste probleme, ki pestijo slovenski razvoj, gospodarstvo in nenazadnje tudi slehernega izmed nas, bova lahko reševala tudi naprej,” je dejal. Vizjak je spomnil na svoje tri ključne prioritete. “Prva je res kar se da hitro reševanje problema nakopičenih odpadkov v skladiščih javnih podjetij,” je poudaril. Tu so na ministrstvu že pripravljeni predlogi rešitev in Vizjak je ocenil, da “gredo v pravo smer” in bodo omogočile hitro sanacijo problema na kratek rok.

Seveda pa bomo na področju odpadkov potrebovali tudi srednjeročne in dolgoročne rešitve. “Zagotovo mora biti Slovenija pri ravnanju z odpadki samozadostna,” je dejal Vizjak. “Vidimo lahko, kaj se dogaja danes, ko se zapirajo meje. Nastane lahko velik problem,” je poudaril in se zavzel za termično obdelavo odpadkov v Sloveniji.

Simon Zajc in Andrej Vizjak (Foto: STA)

Tonin bo vse aktivnosti podredil soočenju s koronavirusom
Na ministrstvu za obrambo je potekala primopredaja poslov med dosedanjim in novim obrambnim ministrom, Karlom Erjavcem in Matejem Toninom. Slednji je napovedal, da se bo še danes sestal s šefom kriznega štaba in civilno zaščito ter prioritetno vse začetne aktivnosti podredil soočenju z novim koronavirusom. “Kot ste bili že seznanjeni, je vlada na prvi seji sprejela sklep, v katerem smo razrešili dosedanjo načelnico generalštaba (Alenko Ermenc, op. a.), prav tako pa je bil sprejet sklep, da se za novega direktorja obveščevalno-varnostne službe imenuje Andreja Osolnika, je izpostavil Tonin, ki se že danes posveča tekočim poslom. V tem trenutku ima namreč njegov resor zgolj eno prioriteto, in sicer soočanje z novim koronavirusom. “Po tej primopredaji takoj sledi sestanek s šefom kriznega štaba in civilno zaščito. O vseh nadaljnjih ukrepih boste seveda sproti in ažurno obveščeni,” je zaključil novi minister za obrambo.

Matej Tonin in Karl Erjavec (Foto: STA)

Gantar ob primopredaji opozoril na nesmiselnost uporabe mask v vsakdanjem življenju
Novi minister za zdravje Tomaž Gantar je ob prevzemu poslov od Aleša Šabedra poudaril, da se morajo ljudje zavedati, da gre pri koronavirusu zares. Tudi poteza vlade, ki si je na prvi seji za krajši čas nadela zaščitne maske, je bila po njegovih besedah namenjena temu, “ni pa smiselno, da bi ljudje po mestu hodili z maskami.” Z zaščitnimi maskami je želel nov ministrski zbor po Gantarjevih besedah poudariti namen zaščite. “To je bil poudarek, meni je žal, če je bil narobe razumljen,” je dejal kot navaja STA.

Tomaž Gantar in Aleš Šabeder (Foto: STA)

Posle predali tudi na ministrstvu za delo
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je posle prevzel novi minister Janez Cigler Kralj. Z odhajajočo ministrico Ksenijo Klampfer sta se pogovorila o vseh aktualnih temah, v ospredju pa so bili ukrepi ministrstva in izvajalskih institucij za zajezitev epidemije koronavirusa. Cigler Kralj se je Klampferjevi zahvalil za dosedanje delo, ob tem pa izrazil upanje, da je ministrstvo, ki ga prevzema, v dobri kondiciji. Vlada je sicer na nočni seji za državna sekretarja na ministrstvu za delo imenovala Cveta Uršiča in Matejo Ribič.

Janez Cigler Kralj (Foto: STA)

Tudi Vrtovec ob prevzemu poslov kot primarno nalogo izpostavil zajezitev koronavirusa
Novi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob prevzemu poslov napovedal, da bo njegovo delo na začetku mandata primarno namenjeno usklajevanju ukrepov pri omejevanju in zajezitvi koronavirusa. “To je v tem času prva prioriteta tako vlade kot ministrstva,” je dejal. Vrtovec se je predhodnici Alenki Bratušek zahvalil za dosedanje delo in dosežke. Dodal je, da se bo ministrstvo najprej posvetilo usklajevanju ukrepov pri zajezitvi novega virusa, nato pa se bo takoj spoprijelo tudi z izzivi na področju infrastrukture in ključnimi odprtimi zadevami na tem področju. Bratuškova mu je ob odhodu zaželela pogumno in uspešno spopadanje s krizno situacijo v zvezi z epidemijo, obenem pa tudi veliko uspehov pri izvajanju vseh, še posebej pa najpomembnejših infrastrukturnih projektov, so sporočili iz infrastrukturnega ministrstva.

Jernej Vrtovec (Foto: STA)

Posle prevzel tudi Černač
Posle je v SVRK prevzel tudi novi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvone Černač. Dosedanja ministrica dr. Angelika Mlinar mu je zaželela veliko preudarnosti in uspehov pri vodenju vladne službe.

Za več informacij in ogled celotnih izjav vabljeni k ogledu Kratkih novic, kjer poročajo tudi o ostalih novih državnih sekretarjih in aktualnem dogajanju v zvezi z izbruhom novega koronavirusa!

Rok Krajnc