[Video] V tednu kebabov in sendvičev ter odražanju fake podpore Šarcu se na stran preveč postavlja, da je zmanjševanje zunanjega dolga nerealno in preveč optimistično!

Foto: STA

V tednu kebabov in sendvičev se nobena od medijskih hiš ni resno ukvarjala s kritiko fiskalnega sveta, ki je lahko zelo problematična za Slovence, ki živimo tukaj, zato je bila to ena izmed osrednjih tem petkovega Objektiva z voditeljem Borisom Tomašičem in komentatorjema Aleksandrom Rantom in Luko Svetino. Fiskalni svet namreč meni, da je zmanjševanje zunanjega dolga nerealno in preveč optimistično. Poraba je previsoka in morda celo nezakonita. Vlada pa ob tem ne upošteva makroekonomskih kazalnikov ohlajanja svetovnega gospodarstva, zaradi katerega lahko v proračun pride manj prilivov od načrtovanih. Glede na to, da rebalans ne rešuje strukturnih finančnih težav države, fiskalni svet ocenjuje, da je rebalans proračuna za leto 2019 fiskalno neustrezen.

Fiskalni svet Republike Slovenije je po večkratnem opozarjanju vnovič opozoril, da vlada z rebalansom proračuna za leto 2019 načrtuje previsoko rast porabe. V okolju ugodnih gospodarskih razmer varčevanje res ni potrebno, kljub temu pa bi morala biti vlada bolj previdna pri načrtovanju tako javnofinančnih izdatkov kot tudi prihodkov. Da je načrtovana rast odhodkov previsoka, je fiskalni svet opozoril že decembra lani ob sprejemanju sprememb odloka za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se dovoljena poraba vseh štirih javnih blagajn v letu 2019 zvišuje.

Na tej osnovi je vlada januarja letos pripravila še predlog rebalansa letošnjega proračuna, ki je v teh dneh že v postopku v Državnem zboru RS. Novi dokument fiskalnega sveta nakazuje ekspanzivno in prociklično fiskalno politiko v letu 2019, kar je lahko dokaj tvegano. Ob predvidenem ohlajanju ugodnih gospodarskih razmer bi se lahko namreč stanje javnih financ poslabšalo. Predvsem se zdi članom tega posvetovalnega telesa vlade zaskrbljujoče, da vlada z rebalansom predvideva trajno povečanje izdatkov, ki pa hkrati ne bodo naslovili strukturnih izzivov javnih financ. Iz predloženih proračunskih dokumentov izhaja, da bo poraba celotnih slovenskih javnih financ letos za 1,13 milijarde evrov višja kot lani. A to je v nasprotju z zakonodajo, saj bi se lahko v skladu z zakonom o fiskalnem pravilu zvišala le za 870 milijonov evrov.

Fiskalnemu svetu se zdi sicer upravljanje z javnim dolgom za zdaj še dobro, vlada ga namreč namerava z lanskih 70,3 odstotka BDP letos znižati na 66 odstotkov BDP. Vendar pa ima fiskalni svet pomisleke tudi tu, saj načrtovano znižanje temelji na predvideni visoki gospodarski rasti in enkratnih prihodkih od privatizacije. Člani fiskalnega sveta so ob tem opozorili še, da postopek priprave proračunskih dokumentov vnovič ne odraža zakonske zahteve po časovni usklajenosti njihovega sprejemanja in po srednjeročnem načrtovanju fiskalne politike. Predlog rebalansa državnega proračuna je bil namreč oblikovan šele nekaj več kot mesec dni po sprejemu sprememb javnofinančnega okvira za obdobje 2018-2020 v državnem zboru. Zadnji krovni dokument za proračunsko načrtovanje je bil istočasno spremenjen samo za eno leto, čeprav zakonodaja zahteva celovito spremembo za tekoče leto in prihodnja tri leta. Po oceni fiskalnega sveta je to problematično, ker so bili po oblikovanju vlade sprejeti ukrepi z javnofinančnimi posledicami tudi v prihodnjih letih.

Foto: STA

Imamo enega najbolj bohotnih proračunov v zadnjih letih
Urednik in novinar Aleksander Rant je uvodoma izpostavil opažanje, kako nobena od medijskih hiš v tednu kebabov in sendvičev ni poročala o mnenju fiskalnega sveta, ki je lahko za Slovence zelo problematično. “To, da je en poslanec ukradel sendvič, nima nobene zveze z našimi denarnicami. Na kar pa opozarja fiskalni svet, pa ima lahko. Spomniti je potrebno, da imamo še vedno krizne davke, da imamo še vedno 22-odstotni in 9,5-odstotni DDV, ki sta bila mišljena kot protikrizni ukrep, ki naj bi trajal največ dve leti. Potem pa so ga leve vlade kar podaljševale in podaljševale, saj ga nočejo ukiniti.” In to kljub temu, da smo se po besedah Ranta znašli na točki, ko imamo enega najbolj bohotnih proračunov v zadnjih letih. Ob tem pa obstaja celo sum, da je proračun nezakonit in v nasprotju z zlatim fiskalnim pravilom.

Rant poudarja, da ko je denar in je vlada leva, se potroši ogromno denarja za dejanje piškotkov tistim, ki so najbolj glasni. V vladi Mira Cerarja so se zdravniki izpogajali za 40 milijonov evrov, letos pa imamo na stotine milijonov evrov, ki so se dali Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, sindikatom Jakoba Počivavška, torej praktično vsem javnim uslužbencem. “Splošen dvig plač v javnem sektorju ne ustreza plačam v gospodarstvu. Tukaj imamo veliko razhajanje, namreč, gospodarstvo je tisto, ki polni proračun, javna uprava pa je tista, pri kateri se ta troši. Zaradi teh ukrepov so bili najbolj prizadeti upokojenci in otroci, saj se dražijo domovi za upokojence in vrtci, dražijo se storitve,” med drugim opozarja Rant.

Šarčeva vlada v ničemer ni upoštevala mnenja fiskalnega sveta
Raziskovalni novinar Luka Svetina, ki je eden izmed redkih, ki je v studio sploh povabil predsednika fiskalnega sveta Davorina Kračuna in temi posvetil pozornost, ki si jo ta zasluži, je spomnil, da je prvič spregovoril z njim že decembra lani, ko je fiskalni svet opozoril na težave pri sprejemanju odloka za pripravo proračuna javnih blagajn, ki je šel v smer, da se bo poraba vseh štirih blagajn v letu 2019 poviševala. “Dva meseca po prvem obisku je lahko Kračun povedal le eno stvar – da je rebalans proračuna identičen tistemu, kar smo lahko videli decembra. Popolnoma v ničemer niso upoštevali mnenja.” Po prepričanju Svetine to, da nobeden od medijev Kračuna ni povabil v goste, veliko pove, in sicer, da se vlada na mnenje fiskalnega sveta ne ozira. “Jasna pa so tudi njena dejanja. Mainstream mediji pa vladi pomagajo s tem, da podanih alarmov ne izpostavljajo.” Ob tem je Svetina poudaril besede Kračuna, ki je povedal, da se še nikoli do sedaj ni zgodilo, da neka vlada ne bi v dveh mesecih upoštevala ničesar iz poročila. “Vsi kredibilni slovenski ekonomisti, ki niso politično kompromitirani, poudarjajo, da je Slovenija tako majhno gospodarstvo, da  ne more imeti vpliva sama nase. če se zgodi svetovna gospodarska kriza, ta preprosto pogoltne Slovenijo. Šele ko gospodarstvo po svetu okreva, okreva tudi Slovenija. Če ne bomo nekoliko bolj dolgoročno pripravljeni, se nam utegne storiti katastrofa.”

Foto: STA

Šarcu se odraža “fake” podpora
V Objektivu so govorili tudi o evropskih volitvah in odločitvi predsednika vlade Marjana Šarca, da bo stranka LMŠ nastopila samostojno in ne skupaj s SMC in Stranko Alenke Bratušek. Ob tem je Rant spomnil na besede Šarca, ki je na tiskovni konferenci dejal, da ne bo nič obljubljal, ker imajo z obljubami slabe izkušnje. “Pred volitvami so obljubljali, potem ko pa ni vlade sestavil v obljubljenem času, ko se niso povezali z Novo Slovenijo, kot so obljubili, pa so bile v medijih (tukaj je mislih nas) takšne in drugačne novice, tako da se je iz tega nekaj naučil in ne bo obljubil popolnoma ničesar. Zanimiv paradoks je, da državljani še vedno vidijo Šarca kot neko persono, kot nekega odločnega voditelja, ki je že dva ministra zamenjal, zaradi sendviča odslovil svojega poslanca.” Po besedah Ranta smo to odločnost malo bolj pogrešali pri odločitvi glede Venezuele in ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol ter pri marsikaterem drugem projektu.

“Zanimivo, da ljudje kljub temu padajo na lik človeka, ki je odločen, ki pelje naprej Slovenijo. Kar pa se tiče anket, ki kažejo 60-odstotno podporo vladi, je rezultat po svoje razumljiv, saj je ta javnemu sektorju podelila za 600 milijonov bonbončkov,” je prepričan Rant, ki se je navezal na rezultate, na podlagi katerih je podpora strankam SD, SMC in DeSUS pričela padati, LMŠ in Šarcu pa naraščati, da je ta celo prehitel Boruta Pahorja. “Odraža se fake podpora Šarcu, ki je grajena. Mediji so v bistvu ustvarili povpraševanje, namreč, ljudje niso vedeli, kdo je Šarec. Ljudje so dali Šarcu 13 odstotkov na volitvah, sedaj pa naj bi imel 60- in 70-odstotno podporo, imel naj bi najvišjo podporo. Stranka pa ob tem nima niti enega župana in je povsem pogorela na lokalnih volitvah. Ankete so Šarcu pognale krila, zato se je glede evropskih volitev odločil, da drugih ne potrebuje. Šarčev ego je prerasel realne okvire, ki jih njegova stranka lahko doseže.”

Foto: YouTube

Ko so Šarca označili za političnega Luko Dončića, po besedah Svetine ni bilo nič čudnega, da so Šarcu takrat zrasla krila. “To je ena večjih floskul, ki sem jih do sedaj videl kot športni novinar. Zdi se mi sramotno, da se vodja neke agencije, ki verjetno prav dosti ne ve o košarki … kajti samo tako si lahko predstavljam, da lahko Šarca primerja z 19-letno svetovno športno senzacijo Dončićem, s katerim Šarec nima prav nič skupnega, razen tega, da je eden menjal klube na podlagi trdega dela, drugi pa je menjal stranke. Marjan Šarec je vsaj zaenkrat prikazan kot uspešen politik, ki odlično krmari med zahtevami sindikatov in upravlja probleme v svoji vladi. Z vsako potezo, ki jo povleče, recimo ko je sprejel odstop Dejana Prešička, ga nagradijo z glasnim aplavzom, kot da bi kateri drugi predsednik vlade v takšni situaciji naredil kaj drugače, če bi se dogajale take bizarne situacije na ministrstvu,” je prepričan Svetina. “Šarec pravi: mi smo poleteli. Mislim, da je Šarec poletel že nekaj časa nazaj. Uresničila se mu je njegova ultimativna želja, da postane predsednik vlade.”

Prav tako pa so v Objektivu govorili o ustanovitvi komisije poslanca SMC Janija Möderndorferja, ki se že od same ustanovitve dalje spopada z očitki, da je njen cilj obračunavanje z največjo opozicijsko stranko. Namreč, inštitut preiskovalne komisije v Državnem zboru RS je orodje, ki je namenjeno opoziciji, da preiskuje tiste, ki so na oblasti. Po besedah Ranta je zanimivo, da se v Sloveniji dogaja, da ko opozicija uporabi ta orodja, vedno prihaja do očitkov, da jih zlorablja, na drugi strani pa ima vlada oblast. “Če želi vlada preiskovati domnevno sporno financiranje stranke SDS, potem naj naroči Računskemu sodišču RS, da naj ta izvede revizijo, ali pa naroči policiji, da naj ta pospeši preiskavo domnevnega pranja denarja v NKBM Maribor. Ni pa ji treba sklicevati komisij,” je jasen Rant, saj ima opozicija na voljo takšna orodja, ker nima oblasti. Svetina je Möderndorferja na tiskovni konferenci vprašal, zakaj preiskujejo samo SDS, ta pa na vprašanje seveda ni odgovoril. Ob tem je Svetina poudaril, da se nikakor ne more znebiti občutka o dvojnih merilih, saj je komisija orodje opozicije. “Vlada preiskuje največjo opozicijsko stranko, ki je hkrati največja parlamentarna stranka. Ne morem si predstavljati, kako bi ti ljudje reagirali, če bi SDS ustanovila komisijo, ki bi na primer preiskovala SD.”

H. M.

 • Miha

  Upam da od te komisije ki bo preiskovala stranko SDS ne bo prav veliko, saj bodo prišle na dan še hujše kršitve drugih strank (SD, SMC) v to pa levaki ne bodo dregnili, ker imajo sami veliko masla na glavi. Važno je da bo Moderndorfer zato nagrado 500 eu na mesec. Seveda bo užival v preiskavi stranke SDS saj to je vedno počel z največjim veseljem ko je šlo za Janeza Janšo a mu nikoli ni uspelo.Sprašujem se kako je sploh prišel v parlament.

  • SIMON ROZIC

   Saj večini levakov “pride” le, če mazohistično tolčejo po
   Janši. To je postal njihov vsakdanji šport in s tem izkazujejo
   samo sami sebe in svoj “pod’n” !

 • VERZIFIKATOR

  Mahmut Sharçi jr.

  BUREKDŽINICA SENDVIQI

  Burekdžinica na dobrem glasu,
  Mahmut Sharči strankam je oznanil,
  svojo stranko pred očitki branil,
  potrepljal kot gazda se po pasu.

  Eden sendvič zanjič je ukradel,
  pa smo vrgli gladko ga na cesto,
  v burekdžinici je to zdaj često,
  če še svet ni tega zapopadel.

  Po kebabu je svetovno znana
  Sharčijeva zdaj čevapčičarna,
  zgodba šla je v medije udarna,
  ve se dobro zdaj, kje je Ljubljana.

  Kébabe delil da je brazplačno,
  so domači jeli ga hvaliti,
  Mahmut Sharči mogel ni več skriti,
  da to ljudstvo burekov je lačno.

  Sharči bo delil, mu to je v krvi,
  sanjal, da je gazda prve klase,
  mislil kajpak bo pri tem le nase,
  fant prepričan, da je v poslu prvi.

  Kar pokliče vodja ga plemena,
  da se dolg zunanji povečuje,
  Sharči s kebabom ko podkupuje,
  padla drastično je hiši cena.

  Da zategnil pas bi, ne obljubi
  Sharči, ki nad sabo ves je vzhičen,
  čaka, da ves posel bo uničen,
  da še bolj bo firma na izgubi.

  Se takrat brez haska bo oproščal,
  odletél bo mali slaščičarček,
  ga odnesel drobcen bo denarček,
  en sam sendvič bo za to zadoščal.

  Tudi njega končno bo odneslo,
  pa naj še tako bo inventiven,
  posel se izkaže primitiven,
  Mahmut Šarči vajeniško teslo.

 • althar

  Udbomafija s svojo lutkovno vlado dela, kar edino zna: krade skozi svoje na proračun prisesane pijavke in plačuje svoje volivce – javne uslužbence.
  Da se bo to zgodilo, je bilo jasno takoj, ko so iz onega zakotja privlekli vaškega komedijanta, da jim igra precednika vlade.

  Zapomnite si: vsaka demokracija propade takrat, ko volivci ugotovijo, da lahko s svojim glasom na volitvah pridejo do davkoplačevalskega denarja.

  • SIMON ROZIC

   Res je! Odlično povedano!

 • Andrej

  Dajte ljudstvi kebab, pa bo zamižalo na obe očesi, ko mu boste ukradli pečenko. Resnično, ljudstvo ima natanko takšno vlado, kot si jo zasluži. Slovenija je svetovni dokaz za to.

 • Stajerka

  ….to pa je kultura Šarčevih poslancev……no, sicer ob dejstvu, da je bila udeleženka reallity show to navsezadnje ni presenečenje…..nekdo pa ji naj pove, da je sedaj poslanka, celo članica odbora za pravosodje, zato se naj temu primerno tudi obnaša……v LMŠ sam šrot, sedaj se bodo pričeli kazat karakterji in količina soli v glavi……

  Poslanka o zmagovalki Eme: “Na oddelku za obdukcije pogrešajo asistentko”
  https://www.zurnal24.si/magazin/vip/poslanka-o-zmagovalki-eme-na-oddelku-za-obdukcije-pogresajo-asistentko-323757

  • rabbit

   Še hujše je da tovarišica misli, da hodi v službo na vlado in govori, da je na sestanku vlade in ne parlamenta.

 • Anton

  skratka večinski del presežka, bodo “zažrli”. Klasika levičarjev, ne prvič videno in žal tudi ne zadnjič .Da bi ta presežek, investirali v kak projekt, pa magari v tako opevani 2 tir, vse to bi bilo bolj smiselno.

  Levičarji so garant, kako grunt zafrčkati čez noč

  sarkazem press

 • Franjo Trojner

  Če predsedniku leve vlade/koalicije odrečejo fanatično podporo politični levici servilni mediji, znova takoj postane samo Serpentinšek!
  Da za 1,13 milijarde evrov zvišaš porabo javnih financ v letu 2019, BREZ, da bi imel za to ekstremno poovišanje izdatkov zazihrane cekine v državni blagajni je zelo nespametno dejanje.
  Da za 1, 13 milijarde evrov zvišaš porabo javnih financ, kljub nasprotovanju fiskalnega sveta, da je to v nasprotju z zakonodajo, saj bi se lahko v skladu z zakonom o fiskalnem pravilu zvišala le za 870 milijonov evrov, je že kr nemoralno, nenormalno in ne samo ekonomsko, temveč celo pravno naravnost škandalozno, škodljivo dejanje.
  – Da za 1,13 milijonov evrov zvišaš porabo javnih financ, samo iz razloga, da zadostiš zahteve vedno na sindikalni boj in na stavke pripravljene sindikate javnega sektorja in se na tak preračunljiv, klecajoč način za vsako ceno obdržiš na oblasti, je pa klečeplazno, nečastno in zelo sebično dejanje.
  – Da z velikim pompom zrajcaš armado že čisto obubožanih delavcev realnega in javnega sektorja, z za par cekinov drobiža zvišanja minimalne plače, pri tem pa že v naprej veš, da jim boš skozi davke več vzel, kot so pri plači zraven dobili, je pa podlo, vsake poštene osebe nevredno dejanje, hkrati pa pomeni norčevanje iz najrevnejšega delovnega sloja državljanov.
  – Da prav v vseh vladah sosednjih držav vidiš same fašiste in sovražnike, je pa že kr zaskrbljujoče šizofreno, bolestno stanje.
  – Da vso svojo vnemo z položajo moči usmeriš v omejevanje svobode govora in s tem zamrtje dialoga v družbi, s ciljem zatreti kritiko svoje vladavine, je pa že kr totalitarno dejanje.
  – Da z samo13% podporo volilnega telesa in z politiko izključevalna do realitivne zagovalke volitev stranke SDS in njenih volilcev postaviš svojo že pred volitvami v kaki kleti vstran od oči in ušes javnosti dogovorjeno levo vlado/koalicijo, pa direktno pokaže pomankanje poznavanja osnov demokracije in fanatično slo po oblasti in to res za prav vsako ceno.
  – Da v svojih javnih nastopih, tudi v hramu demokracije z položaja moči nedostojno nastopaš zoper poslance prave in edine desne opozije in s tem vseh volilcev desnega politi. nazorja in pri tem še vidno uživaš, je nedostojno in že kr pravega narcisa vredno dejanje.
  Če tako na hitro ocenimo dosedanje vladanje Šarca in njegove leve vlade/koalicije lahko takoj opazimo, da ne mara/marajo:
  – lastnikov zasebnega gospodarstva/kapitala, delavcev v realnem sektorju/še posebej tistih z minimalmo plačo
  – zasebnega šolstva, zasebnih šol v Sloveniji, še posebej tistih z katoliškim predznakom
  – davkoplačevalcev, še posebej ne drugače mislečih državljanov in strank politične desnice
  – vlad vseh sosedednij držav
  – našo USTAVO in zakonodajo
  – izpeljave vseh nujno potrebnih reform, še posebej zdravstvene, o kateri so se pred volitvami tako ustili
  – zgodovinskih dejstev in s tem gole resnice
  – demokratičnih, kritičnih medijev, zoper katere javno nastopajo in pripravljajo izključevalno, za vsako pravo demokracijo nezaslišano zakonodajo
  – itd…
  Če vemo, da politična levica vlada tudi skoraj ves čas naše samostojne, baje demokratične in pravne države in imamo danes v Sloveniji:
  – 400 000 revnih sodržavljanov
  – vsaj 3 krat manjše plače in penzije. kot jih imajo v Avstriji
  – prezadolženo in korupcije polno globoko državo
  – čakalne vrste v zdravstvu, da te kap
  – itd..
  – vedenje, kaj vse Šarec in njegova leva vlada/koalicija ni storila pa bi morala…
  Torej vedenje, kaj vse škodljivega počne, je 70 % politična podpora, ki bi jo naj uživala med državljani, gotovo umetno ustvarjena, s strani levičarskih dominatnih medijev in vsega zaineresiranega omrežja, ki stoji odzadaj, mar ne?

  • SIMON ROZIC

   To je pismo je primerno za širšo javnost in bi ga lahko razposlali na
   vse naslove Slovencev, da si zbistrijo njihove butalske buče.!…
   Z lahkoto , v neposredni bližini tudi jaz zberem 700 glasov, ki bi bili 100%
   proti takemu vladanju, proti tej očitni diktaturi leve pogubne oblasti !
   – In naša javnomnenjska agencija bi se lahko imenovala “Viva Victoria”….

   • Franjo Trojner

    Dejstvo je, da tudi pri nas v Sloveniji enako, kot v Mandurini Venezueli, ena tretina režimu zvestih živi prekleto dobro.
    Žal je armada naših 400 000 že čisto obubožanih, zares revnih sodržavljanov že tolikokrat okrog prenešenih in s tem oropanih vsakega upanja, da bi za njih in vse nas nekoč v prihodnosti lahko bilo bolje, da ne verjame več nikomur.
    Od preostalega volilnega telesa nas pol milijona ( in še to ne na vsakokratnih volitvah ) glasuje za spremembe/ za reforme/ za stranke poli. desnice in približno pol milijona za politično levico, z namenom, da vse ostane tako, kot je, torej proti refornam/spremembam.
    Večim potecialnim vollcem je prav vseeno za vse in tako država z državljani vred pada v vedno večjo politično in ekonomsko krizo!
    Vsem državljanom v naši državi je edino skupno, da se nikoli o ničener nismo zmožni poenotiti in da se v ničemer ne strinjamo!
    Da tako hudo razklan narod, država nima nobene svetle prihodnosti bi moralo danes v Sloveniji biti jasno prav vsakemu, pa dejstva kažejo, da temu ni tako.
    Politična levica in desnica je v Sloveniji in prav tako v demokratičnem svetu realnost, mi to hoteli ali ne smo obsojeni na skupno živlenje. Zato počasi že prihaja čas, da se o tem kako bomo delovali v skupno dobro dogovorimo, kot to počno v civiliziranem demokratičnem svetu? Z omejevanjem svobode govora, z fsiljeno ideoligijo, agresivno politiko in ostrimi delitvami naroda, kot to počne politična levica danes do skupnega dobra za cel SLOVENSKI NAROD ne bomo prišli nikoli!
    Žal se iz polpretekle zgodovine, bratomorne vojne 1941/45 in tudi vojne za Slovenijo leta 1991 nismo naučili ničesar, kar v meni zbuja skrb.

 • Common Sense

  Kot “največji” komedijantov dosežek se izpostavlja “dogovor s sindikati javnega sektorja”. Jaz pa pravim “lahko je s tujim po koprivah mahat.” Vsak zna deliti denar. Zaslužiti ga, je bistveno težje. Slovenceljn pa še naprej pridno voli levake, ki mu iz žepa preko drakonskih davkov kradejo denar, da jih lahko po principu “veliko-meni-malo-tebi” po kapljicah dobivajo nazaj. Bravo Slovelnceljn.

 • lambizer

  Rantek to je ta Šarac kateremu si pripisoval nične možnosti, da pride v parlament :)

 • Peter

  Če pogledate MMC spletno stran hanzi, boste opazili, da notranja politika sploh ne obstaja več, da problemov ni, da je vse kul. Ilka, Ema, kulinarika…to je prva stran osrednje medijske hiše.
  Super nam gre, končno, no.

  • Common Sense

   Kako tudi ne? Imamo modrega, mirnega, strogega in sposobnega precednika vlade. Ostale hvalospeve lahko prevereš v glavnih medijih.

 • me

  nabijem….. slovenistan srbljano in vse slovence tam kjer spadajo.
  Globoko na balkan teleta zagamana.

 • Anton

  prejemnikov minimalne plače je cca 34 000, če bi zvišali minimalne plače le tem za npr. 50 evrov neto/mesec, bi to predstavljalo na letni osnovi cca 20,5 miljonov evrov na strani odhodkov državne blagajne.Samo za premislek, pa verjamem, da omenjeni denar za državno blagajno nebi predstavljal previsokega bremena, v to sem ne samo 100% temveč tudi še kak dodatni %(če bi bilo to pač realno) več prepričan. vse skupaj je ena navadna hinavščina na tem svetu, za delavca, za tiste na obrobju družbe, ni bilo nikoli denarja oz se je postavilo takoj kupico “razlogov” in pomislekov.Ko pa gre za delitev denarja “onim zgoraj” pa kar naenkrat le ti razlogi razvodenijo.
  Skrataka trenutno je sedaj denarja dovolj, da bi prejemniki minimalnih plač dobivali ne samo 50 evrov neto več an svoj TTR, temveč tudi 100 evrov.a govorim o 100 neto evrov več, da smo si na jasnem!

  sarkazem press

  • Common Sense

   Anton, vse lepo in prav. Samo na napačnem koncu se lotevaš zadev. Jaz pravim, pustimo ljudem, da zaslužijo. Naj imajo res kaj od svojega dela, ne pa da je kao nek “dosežek”, če se jim minimalna plača administrativno poveča za 20 eur (potem pa preskočijo v višji dohodninski razred, ko kot se je zgodilo sedaj!!). Raje zmanjšati davke na plače, da bo večji NETO. Da bo to mogoče racionalizirati ožjo državno upravo (kjer se nalagajo sedimenti odsluženih uradnikov z vsako novo vlado). Spremeniti zakon o javnih uslužbencih (npr. tako, da lahko šef odpusti nekoga, ki ne dela – tako kot je v gospodarstvu). In tako naprej. Enkrat bo treba začeti “pucati”, ne pa da se samo zvišujejo davki ter delijo bombončki. Enkrat bo konec. Pristanek bo trd. Ni več daleč. Takrat bo bolelo. In spet bo potreben ZUJF. Se nismo ničesar naučili?!

   • Anton

    jaz sem samo kot ilustracijo navedel, če se že deli denar naj se deli tistim iz obrobja, se pa popolnoma strinjam stabo, da je potrebno najprej prevetriti plačilne razrede in cel kup nesmiselnih predpisov na t temo, ker brez smiselne reforme na področju plač, je to akr sem napisal kot blagov žegenj.Kar bi jaz spremenil je to, da bi ukinil minimalno plačo
    plača bi bila kazalnik tvoje produktivnosti oz če hočeš sposobnosti, ne pa nekih titul.em sliši se precej radikalno.

    sarkazem press

   • Anton

    no paše enkaj vprašanje je če bi z zvišanjem 50 evrov bili na koncu prejemniki le teh, sumasumarum v negativi, pri obstoječem zvišanju in sicer koliko si rekel 20 evrov, pa je izid negativni. pač potrebna je analiza,pa še enkaj ti govoriš najbrž ob 20 bruto višanju jaz pa o 50 neto, al se motim?Pač naredišpš simulacije, ako e outputi ob danih inputih obnašajo v korist oz breme prejemnika/države.

 • skorpijon93

  ČEŠKA REPUBLIKA je velik zgled Sloveniji, javni dolg prve znaša 34 % BDP, stopnja brezposelnosti 2 %, na lestvici ekonomske svobode zasedajo 21. mesto, Slovenija je na 58 mestu , stopnja tveganja revščine na Češkem je 9 % kar je najmanj med evropskimi državami, tudi po kupni moči se uspešno približujejo najrazvitejšim, Slovenija NE ! Češka skorajda nima priseljencev, tujcem ne daje potuho in privilegije ! prednost ima domačin, Češka daleč pred vsemi državami zahoda, učite se ! na Češkem tudi muslimanov NI ! si jih ne uvažajo

  • Franjo Trojner

   Da Češka nam je lahko za vzor!
   Čehi so imeli srečo, da jih je v demokracijo popeljal velik borec proti komunizmu g. Vaclav Havel, ki je hkrati tvorec deklaracije komisije sveta EU, ki obsoja in izenačuje vse tri totalitarizme fašizrm, komunizem in nacizem. Mi v Sloveniji te sreče nismo imeli, g. Pučnika in DEMOS so onemogočili v samem štartu, g. Janšo se na vse možne načine onemogoča še dandanes. Na prvih nepravičnih presdedniških volitvah pa je zmagal bivši šef komunistične partije, ki tudi še danes javno nasprotuje potrditvi Havlove/resolucije komisije sveta EU, ki obsoja in izenačuje vse tri totalitarizme, torej tudi komunizem, v našem hramu demokracije. Neizpudbitno dejstvo je tudi, da zaradi zminirane lustracije, z zares micenimi presledki Slovenijo ves čas samostojnosti vodijo leve vlade. Kar je rezultiralo v zafurani tranziciji, vedno večji zadolženosti, mizernih plačah in penzijah, v armadi revnih državljanov, v neizvedbi vseh nujno potrebnih reform, v trhli demokraciji in pravni državi in s tem politični nestabilnosti, v begu možganov, v totalni medijski blokadi, itd.
   Sam se samo čudim, da še ni slabše, kot je in že to kako živimo danes je slabo!

   • skorpijon93

    Na Češkem ni muslimanov, ni bosancev, ni albancev poceni delovne sile , pravi mir in pokoj !

   • MEFISTO MODRI

    A ni z Vaclavom Havelom prijateljeval Milan Kučan ali se mu je samo vsiljeval?

    • Franjo Trojner

     Prijateljeval NIKOLI, niti v sanjah NE!

 • šmentanamuha

  Za človeško neumnost mi zdravila.

 • Osti jarej

  ….neprecenljivo…debata med tomašičem in rantom na tv….ej,res dol padeš

 • xtc

  Šarec je navaden klovn ,ki glumi za tupce.
  Seveda pa bo njegova popularnost počila kot milni mehurček,ko bo udarila kriza.
  SLO komunisti od Kučana do Šarca se vzdržujejo na oblasti zaradi podkupovanja volilcev in njih neumnosti,ko bo država zdrknila v finančno brezno tudi Šarec ne levaki ne bodo več popularni.
  Sleje kot preje pa bo drastične ukrepe treba,komunisti se jih bodo izogibasli na vse načine do bankrota,saj z njimi izgubijo volilce,ampak to je vse bližje.
  Šarec še dejansko ni imel nobene zapletene situacije,kjer bi lahko pokazal svojo karizmo,povsod je le počepnil.
  Glede Moderndorferjeve komisije pa tole;gre za neko novo Patrijo,kjer bodo zopet nekaj ponaredili in lagali,da bodo poizkušali prepovedati SDS ali jo hudo omadeževati,ko pa bo zadeva zopet na sodišču,pa bo padla in potihnila.
  Gre za umetno insceniranje lažnih obtožb in zloranljanje oblastne moči.

 • tramal

  Ta klovn šarec je spet pripeljal ljudi žejne čez vodo .Penzije je dvignil za deset eurov in samo v januarju se je podražilo enkrat več kot pa smo dobili.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!