[Video] So finančne operacije Goloba in Kurtija izpeljane po navodilih tujih obveščevalnih služb?

Predsednika vlade Slovenije in Kosova. (Foto: epa)

Kaj to meni pove? Meni to pove, da so vsi ti politiki pod kontrolo Zahoda in njihovih obveščevalnih služb,” je afero nezakonitega financiranja stranke kosovskega premierja Albina Kurtija s strani nekdanjega prvega moža Gen-I Roberta Goloba komentiral srbski analitik.

Medtem ko nezakonite finančne operacije trikotnika Robert Golob, Martin Berishaj in Albin Kurti v slovenskih osrednjih medijih ne dobijo nikakršne pozornosti, pa je bilo v Srbiji in na Kosovem na to temo posnetih že več oddaj z gosti različnih profilov, od političnih do varnostnih analitikov.

Če se je v preteklosti govorilo o domnevno spornih poslih nekdanjega predsednika uprave slovenskega energetskega podjetja v večinski državni lasti, je danes indični krog sklenjen.

Zmagovalci volitev s slovenskim denarjem
Nesporno je, da je denar Gen-I končal na računih podjetja kosovskega diplomata Berishaja, ta pa ga je dvigoval. Berishaj je mimogrede viden in vpliven predstavnik Kurtijeve stranke, ki je volitve tudi dobila in sestavila vlado. Zelo povedno pa je tudi dejstvo, da je podružnica Gen-I na Kosovem postala zmagovalec državnih pomoči, je razkril novinar portala Prava Luka Perš. Prav tako se govori, da bi del tega denarja lahko financiral politično kampanjo Goloba, ki je iz Gena presedlal v politiko in na aprilskih volitvah lani prepričljivo zmagal. Vse to bi razjasnila preiskovalna komisija, ki ima vsa potrebna orodja in pristojnosti, da se zadeva razišče, a jo ovira Nova Slovenija.

Če se s primerom na Kosovem ukvarjajo praktično vsi mediji, na politični ravni pa je uvedena parlamentarna preiskovalna komisija, pri nas razen v redkih izjemah vlada pravo mrtvilo. Zakaj si afera ne zasluži raziskovalne oddaje na nacionalni televiziji, četrti veji oblasti in “psom čuvajem” naše demokracije, ni v čast.

V Srbiji, kjer afero redno novinarsko obdelujejo s strokovnjaki, se je pojavila celo teorija, da so operacijo vodile tuje obveščevalne službe. S časom se bo tudi razbistrilo, kdo vse je imel interes, da sta Robert Golob in Albin Kurti oba postala premierja svojih držav in zakaj se v ozadju dogaja privatizacija energetike, kamor naj bi Golob odšel po (predčasnem) odhodu iz politike.

Andrej Žitnik