[Video] Tako plačilna nedisciplina Jankovića in pajdašev uničuje male podjetnike!

Foto: družbena omrežja

Odhajajoča vlada Marjana Šarca je bila še posebej nenaklonjena podjetnikom, a tudi sicer se nekatere težave v slovenskem podjetniškem okolju vlečejo že dalj časa. Eden takšnih problemov je tudi neplačevanje podizvajalcev, ki je svoj vrhunec doseglo med zadnjo krizo, ko so propadli številni mali podjetniki, začelo pa se je že konec 80. let, ko podjetje Jankovićevih Electa ni plačevalo svojih podizvajalcev. Tradicija družine se je nadaljevala, zaradi neplačanih obveznosti pri projektu desetletja Zorana Jankovića Stožicah, je eden izmed podjetnikov storil celo samomor, nič boljši pa niso niti Jankovićevi pajdaši. Eden takšnih je na primer Nestor Malkoč, ki je imel poleg Zil Holdinga tudi druga podjetja. Kopičenje dolgov na enih podjetjih in prenašanje premoženja na drugo podjetje je stalna praksa v Sloveniji, a kot je v studiu v oddaji Tema dneva povedal podjetnik Silvo Habat, se v tujini to ne dogaja. Habatovo podjetje je sicer krizo preživelo, a so morali najeti tudi posojilo pri banki, da so lahko plačali svoje obveznosti, kljub temu pa na so na koncu številne njihove terjatve ostale neporavnane.

Vlada Marjana Šarca, ki je sicer v odhajanju, je bila prošnjam podjetnikov večinoma nenaklonjena, situacijo pa je zaostrovala še nadkoalicijska skrajna Levica, ki je želela še bolj ožeti podjetniškem prihodke, saj je bil tretji nosilni cilj Levice dvigniti davek na dohodek pravnih oseb vse do 22 odstotkov. Pred tem ga je za 2 odstotni točki že dvignila vlada Alenke Bratušek. Vendar pa se podjetniki ne borijo le z nekaterimi politiki, ki za podjetnike očitno nimajo niti najmanj posluha, temveč tudi s problematiko neplačevanja, ki je eno najbolj perečih v gradbeništvu. O tem pričajo številni medijsko odmevni primeri, vse od SCT, Vegrada do Primorja. Nekdanje delavce Vegrada, ki so se poleti 2011, da bi opozorili na svojo stisko, odločili za stavko z neplačevanjem najemnine v samskem domu, v katerem so živeli, je stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril postavila pred dejstvo, da bodo zaradi neplačevanja najemnin postopoma začeli aktivnosti za zapiranje samskega doma, in to kljub temu, da so bili delavci pripravljeni od zneska, ki jim ga dolguje Vegrad, odšteti neplačano najemnino. Kot se je kasneje izkazalo, so v omenjenem podjetju pripravljali teren, da bi se znebili ljudi, ki so bili opeharjeni.

Zaradi neporavnanih obveznosti pri Jankovićevem projektu Stožice celo samomor
Opeharjeni pa so bili tudi podjetniki in delavci, ki so gradili projekt desetletja Zorana Jankovića, Stožice. Podizvajalec podjetja Grep, ki je gradilo Športni park Stožice, je bilo podjetje Varkos Selinšek, katerega direktor je bil Ivan Selinšek. Njegovi delavci so delali vse dni, plačal pa jim je lahko le 40 odstotkov tega, kar bi jim moral, ker naročniki niso poravnavali obveznosti, psihološkega pritiska ni zdržal. Marca leta 2010 je iz obupa dvignil roko nadse. Zoran Janković pa je iz namenskih sredstev, ki jih Selinšek in delavci niso dobili, jedel po najdražjih restavracijah v mestu. In kot vse kaže nima dovolj (čustvene) inteligence, da bi sploh dojel, kaj je storil, saj ima na vesti vsaj eno življenje.

Skoraj ni panoge, ki bi bila povsem varna zaradi neplačevanja prispevkov
Zdi pa se, da skoraj ni panoge, ki bi bila povsem varna zaradi neplačevanja prispevkov. Spomnimo samo na primer iz sredine leta 2019, ko so čistilke, ki so čistile prostore javnega sektorja, ostale brez plač in prispevkov. Podjetnik, ki je zadržal pokojninske prispevke čistilk, je bil javno objavljen, a zgodilo se ni nič. Spletni portal Časnik je nato citiral generalnega direktorja ZPIZ-a Marijana Papeža, ki je izjavil, da neplačani pokojninski prispevki za delavce v delovnem razmerju niso omembe vreden problem, saj zaposleni da niso oškodovani ter kaznivo dejanje delodajalcev zanj ni aktualno. A lahko si predstavljamo, kakšne stiske neplačani prispevki sprožajo pri zaposlenih, predvsem pri tistih, ki so tik pred tem, da izpolnijo pogoje za pokojnino, ali pa pri delavcih, ki zbolijo, a da niso zavarovani, izvedo šele ob zavrnjeni zdravstveni kartici. Med neplačnike je blago posegla tudi država, in sicer je FURS uredil spletno stran, na kateri so objavljeni vsi neplačniki, ki na 25. dan v mesecu pred mesecem objave presegajo 5.000 EUR in so starejše od 90 dni. Zagotovo so poskrbeli za večjo informiranost, s kom je bolje ne poslovati, vendar, ali je zaradi tega tudi več plačnikov?

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Velika podjetja so z neplačevanjem uničevala manjša podjetja
V oddaji Tema dneva je pri voditeljici Marjanci Scheicher gostoval tudi podjetnik Silvo Habat, ki je spregovoril o konkretnih primerih neplačevanja iz svojega poslovnega življenja: “Neplačevanje v Sloveniji je bilo na tako visoki ravni, da je bilo izredno težko delati v gradbeništvu. Očitno je bilo najtežje prav v gradbeni stroki in velika gradbena podjetja so dobesedno opustošila malo gospodarstvo. Kooperanti različnih branž, električarji, vodovodarji, centralarji, steklarji, keramičarji in vsi drugi, ki so še delali prit teh velikih podjetjih, so bili zelo velikokrat izigrani in neplačani za svoja opravljena dela. To je bil res velik problem in je veliko, veliko malih podjetnikov propadlo in so morali zapreti svoje obratovalnice.” Veliki so po Habatovih besedah nedotakljivi, država pa jih sploh ne more prisiliti, da bi plačevali svoje obveznosti: “Seveda je krivda na državi, ta bi lahko, če bi imela interes, uredila to zmedo na tržišču. Če ne plačamo samo nekaj obveznosti imamo mali ljudje takoj davkarijo in državo za vratom, medtem, ko tukaj, pri velikih gradbenih firmah to ne deluje.” Pri neplačnikih se pogosto pojavlja en in isti vzorec: “To so bile velike gradbene firme in veliki inženiringi in pisano pravilo je bilo, da se ni plačevalo, ali pa se je račun enostavno tako zdesetkal, da mnogokrat niso bili pokriti niti materialni stroški.”

Silvo Habat v oddaji Tema dneva (Foto: posnetek zaslona)

Tudi Jankovićev pajdaš Mankoč ni plačeval podizvajalcev
“Velike firme enostavno niso plačale računov in ni bilo možno izterjati ničesar. To so propadle gradbene firme Vegrad, SCT, Primorje, Energoplan, ZIL Inženiring, g. Nestor Mankoč je bil direktor takrat in so imeli še hčerinske firme in, ko so naredili dolgove oziroma niso plačali podizvajalcev, so enostavno zaprli in je ostalo toliko podizvajalcev neplačanih. In očitno državi to odgovarja. Nenazadnje, zelo pomemben dejavnik, ko se srečujemo z različnimi mojstri, vsi rabimo delovno silo, pa ne upamo zaposlovati, ker je preveč nereda v našem prostoru. Tako, da je tudi ta problem lahko in brezposelnost narašča, mi bi lahko zaposlovali, pa si ne upamo,” je povedal Habat in pojasnil tudi, da so morali enkrat po kredit na banko, da so lahko plačali svoje podizvajalce. Tako niso ostali nikomur dolžni, niti en dan niso bili blokirani, a njim nekaterih dolgov na koncu niso plačali. Eden takšnih primerov je bila gradnja vrstnih hiš ob Litijski cesti, kjer podjetje Habata za opravljena dela ni dobilo plačanega niti enega centa, saj je Mankoč enostavno zaprl eno od svojih firm.

Nestor Mankoč (Foto: STA)

S prakso neplačevanja podizvajalcev je pričela Electa družine Janković
Prvak pri neplačevanju podizvajalcev pa je so po splošnem prepričanju prav podjetja Jankovićevih Electa, o čemer je Habat povedal: “Lahko bi rekel, da je bila ena prvih firm, ki ni plačevala obrtnikov, kar je bilo že konec 80. let in naprej tudi takoj po osamosvojitvi. Takrat je bila še obrtna zadruga Novoplesk na Kersnikovi ulici in znotraj smo bili združeni slikopleskarji, keramičarji in parketarji in so kolegi že takrat moledovali in jamrali, da jim Electa ne plačuje.” Zgodilo pa se ni nič, Jankovićeva družina je še danes močno zaščitena, zaradi česar je propadlo veliko podjetij. O tem Habat pripoveduje: “Točnega podatka o tem nimam, vsekakor pa je bilo to masovno početje Electe in kasneje tudi drugih.”

Foto: iStock

Država za uveljavljanje plačilne discipline ne stori dovolj
“Problem je v državi, ne samo v teh firmah, saj bi država to lahko z lahkoto uredila, če bi imela voljo to urediti,” pa je glede vloge države opozoril Habat. Številnim posameznikom je na primer dovoljeno imeti več podjetij, kar izkoriščajo za neplačevanje, država pa to dovoljuje: “Prav to je ena velika napaka. Zelo radi se oziramo proti severu, Avstriji, Nemčiji, Skandinaviji in tako naprej. Tam je to urejeno in se tega ne počne. Tudi, če nekdo uredi v tujini tak minus in ne poplača svojih dolžnikov ali gre v stečaj, sedem let ne more odpreti nove firme ali pa biti na vodilnem mestu v kakšni drugi firmi.”

Foto: M. Š. L.

Rok Krajnc

 • NoName

  Poglejte Kitajce v samo 10-ih dnevih (samo v desetih…!) so z 7000 delavci popolnoma iz nulte točke postavili večjo bolnico kot so vse naše skupaj, pri nas pa nas vladajoči skupaj z vsemi prejšnjimi vladami farbajo, kako zahteven je drugi tir cca dobrih 20 km proge, do sedaj so samo za ugotavljanje te rešitve porabili več kot Kitajci za 10 dnevno plačo vseh 7000 sodelujočih pri izgradnji mega bolnice.

 • Antonius

  Policija, tižolstvo in krivosodje se pa s twitteraši in plastičnimi pištolcami ukvarja.

 • AlojzZ

  Ko pride čas volitev, dajte svoj glas opoziciji. Da se pozicija ne usmradi.

 • gabrijelobid

  Tega bi se morali v velikem loku vsi izognit ne pa da delajo za njega neke posle.

 • Nemčija ima 10 potrjenih okužb na bavarskem in 2 potrjeni okužbi v pokrajini Hesse.
  Brandenburg ima na opazovanju 7 sumov okužbe z 2019-nCoV koronavirusom.
  Nemške zdravstvene oblasti trdijo, da ni dokazov, da se lahko virus
  prenaša v asimptomatični dobi (torej, ko ne kažete nobenih zunanjih
  simptomov okužbe). Pri takšnih in drugačnih izjavah katerihkoli oblasti
  tega planeta bodite previdni, vzemite jih z zrnom soli, saj imajo vsi
  precej močan političen motiv, da skrivajo informacije. (6.2.2020 06:35
  CET)
  Kako virusna epidemija koristi globalistični agendi. (6.2.2020 06:34 CET)
  Japonska na potniški ladji v Yokohami zaenkrat potrdila 20 odkritih okužb s koronavirusom, skupaj ima tako največ okužb na svojih tleh izven Kitajske celine. V japonskih medijih na dan 6.2.2020 ob 12:20 lokalnem času poročajo o 45 okuženih. (6.2.2020 06:28 CET)
  Kitajska
  žrtvovala celotno provinco Hubei, saj 97% vseh potrjenih smrti zaradi
  koronavirusa izhaja iz tam. Stopnja smrtnosti tam je 3.1%. Karantena vojaške narave je zakasnila ključne zaloge, da so lahko prišle v mesto, poroča Bloomberg. (6.2.2020 06:24 CET)
  NIKE zaprl polovico trgovin na Kitajskem zaradi izbruha koronavirusa. (6.2.2020 06:18 CET)
  Avstralski predsednik vlade posvaril državljane, da bo koronavirus pustil “resnično breme na gospodarstvo”. Članek si lahko prebrete na tej povezavi. (6.2.2020 06:15 CET)
  Število uradno potrenih okužb, potrjenih smrtnih žrtev in število ozdravljenih za cel planet lahko sami spremljate na tej povezavi. (6.2.2020 06:11 CET)
  Indijske
  imigracijske oblasti sporočile: Vse vize izdane kitajskim potnim
  listom, lastniki katerih prihajao iz kjerkoli po svetu, vključno z
  rednimi(nalepka-vizami)&e-vizami izdanimi pred 5.2.2020, so
  suspendirane z takojšnjim učinkom. Omejitve se ne nanašajo na lastnike
  kitajskih potnih listov iz Hong Kong, Macau in Taiwana. (6.2.2020 06:08
  CET)
  New York post poroča o 563 smrtnih žrtvah in kitajskih poizkusih cenzure slabih novic. (6.2.2020 06:04 CET)
  Daily
  Mail poroča o čudnih številkah, ki jih je objavljal kitajski medijski
  konglomerat, ki je objavil število smrti za nekaj ur pri 24.589,00
  1.2.2020 a nato spremenil podatek v 304 smrtne žrtve. O tem smo poročali
  že včeraj ob cca.15h na tem blogu, posnetke zaslona te objave številk si lahko pogledate na tej povezavi. Članek v Daily Mail je dostopen na tej povezavi v angleškem jeziku. (6.2.2020 05:59 CET)
  Thailand
  Medical News poroča, da 2019-nCoV kaže odpornost na prva antivirusne
  zdravila, ki so prvotno pokazala napredek pri pacientih. Raziskovalci iz
  splošne bolnišnice Wuhan, Pasteur inštituta v Šanghaju in inštitut za
  virologijo v Hubei provinci so vsi zaskrbljeni, da se koronavirus
  razvija oziroma mutira in postaja močnejši oziroma odpornejši. (6.2.2020
  05:47 CET)
  Kitajska sprožila agendo biološkega bojevanja: tajno
  infiltrirala evakuacijsko letalo iz Wuhana z “trojanskim konjem” –
  nosilcem koronavirus okužbe z namenom, da okuži vse potnike na poti v
  Taiwan. To informacijo naj se sporoči vsem varnostnim osebjem Taiwana,
  Japonske, Koreje, Kanade, ZDA, Rusije in drugih narodov, ki naj to
  sporočijo svojim poveljujočim. Čaka se na potrditev teh informacij,
  preko kontaktov v Taiwanu, vkolikor bo informacija potrjena, to dejanje
  predstavlja resno globalno eskalacijo. (6.2.2020 05:41 CET)
  za več infromacij V http://www.duckduckgo.com brskalnik (ne sledi in shranjuje vaših podatkov in ne prireja iskalnih nizov,kot to počne google) vtipkajte iskalni niz “Alternative Media Blog” ali “ambasador21 blog” ali “kitajska postavila 18 mest v karanteno” tako boste prišli do svežih infromacij glede izbruha koronavirusa…..na nova24tv so mi blokirali/cenzurirali objavo direktnih povezav na ta blog…..

 • montyamp

  Slovenija je murglosrbsko gnezdo polno kientelizma , kriminala , nepotizma , korupcije , povojnih morišč s kostmi ki še štrlijo iz zemlje , udbovskih ovaduhov izdajajcev , politične prostitucije , marionetarske politike , …
  Sam sem tudi žrtev stečaja večjega podjetja , katerega direktor je verjetno s pokradenim denarjem , zgradil nove objekte s pomočjo pokvarjenih bankirjev in gnilega sodstva .
  Kdo je tisti ki bi naj skrbel za red v državi ???
  Udbovsko krivosodje je horda skorumpiranih otrok gnilega socializma , patologija gošarskih deviacij centralnog komiteta saveza komunističke partije yugomurgloyebislovenije , oddelek kliničnega idiotizma , ki žaga vejo na kateri sedi .
  Kandelabri čakajo ,vrane tudi , Slovenci pa dolgo ne bi smeli več .
  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • Andrej

  Pri nas je taka manira, da za lopovščine enemu odpišejo 45 milijonov, ko se pa en njegov uslužbenec za eno minuto prepozno štemplja, je pa klican na zagovor. Ko se bo ta uslužbenec pritožil PV Šarcu, bo dobil odgovor: vse je po zakonu. Ja, res je po zakonu, ampak, ta zakon je KRIVIČEN.

 • sloustava

  OK, novico o Jankoviceve pamzu glede Turcije je Pozareport umaknil. A jaz osebno verjamem, da se Jankovic boji odkritja in razkritja vseh rabot. Money will come back…from whereever it might be!

 • pajot

  Na zgornji sliki me moti premajhna zanka za to svinjsko glavo.

  • JANEZ GUS

   Bo pa za Pikla.

  • Joc 52

   ne vem, če ga je dovolj v hlačah, da bi to storil / vtaknil glavo, bi pa nam vsem odleglo

 • bubamara

  Sej, predlog za Avstrijski model poslovanja (plačilni roki, prepoved poslovanja zaradi plačilne nediscipline…) je že bil v parlamentu. Padel. Tudi zaradi desnih strank. Tako da: balkan ne gre iz Slovenca zlahka. Bo treba še odpirat oči. Volilcem. Ne politikom.

 • JANEZ GUS

  Prvo delo Janševe vlade bo balansiranje nacionalke ali pa vkinitev obvezne komunistične članarine.Odpor bo hud.Banda 571 se v ta namen že instruira.

 • Boy

  Naše gospodarstvo temelji na nikoli plačanih krvavih žuljih najbolj marljivih Slovencev, mafijskih poslih in goljufiji. A prva, ki si je vsela pravico do neplačevanja je država. Drźava je celo pobirala davke na izstavljene račune, tudi če ti niso bili nikoli plačani. Na ta način je spravila na kolena več tisoč podjetnikov, ki jih je potem preprosto brisala. Tako je uničila mnogo družin, kriva je za ogromno samomorov, prva je, ki krši vse zakone, pa čeprav jih sama postavlja. Jankovič je samo tipičen predstavnik skorumpirane rdeče vlade, ki nam vlada že 30 let na 55 let podlage.

  • pajot

   Pa saj je to njihov cilj. Vrniti se v leto 1945.
   Večina slovenceljnov tega ne opazi.

   • Joc 52

    v Dražgošah je bil odkriti poziv…..sodstvo pa nič, pa je ves govor starega prdca bil sovražni govor

 • JANEZ GUS

  Zdaj rdeča lažnjiva greznica RTVS že vsak dan objavlja zmanipolirane in prirejene ankete,kdo bi zmagal,če bi bile volitve jutri.Kdo bo dal pokrov na to gnojno jamo,ki zavdarja po celi Sloveniji.

  • Joc 52

   dober si, da jih gledaš…..jaz jih že dolgo ne, ni prebavljiva

 • milanček

  zavedniSlovenci morajo postati ena velika varda Slovenije in pospraviti vso F21 mafijo s kućanom ter jugo mafijo z jankovićem! Za Slovenijo gre!!!

 • Peter

  Prosto po Ediju:
  Človeku sreče ne more dati država.
  Lahko pa mu jo vzame, no.

 • Jožefa Benko

  osebek na vrhu se reži kot bik p…di,čisti imbecil , pravi brajdič muko

 • Vlado77

  Prav žalost te prime ob takih člankih. In te osebe niso kaznovane ali so minimalno. Sin Jakoviča s 2000€ ,ki tega seveda ne bo plačal saj je v osebnem stečaju. Druga dva pogojno kar je izjemni mila kazen. Praksa se po takih kaznih seveda splača. Naslednja vlada – upam desn- bo tem neplačnikom stopila na prste. Ne bodo se več smejali v kamere kot šerif LJ. SLO=mafijska država