[Video] Tako se Finančna uprava RS naravnost norčuje iz davkoplačevalcev in uničuje gospodarske subjekte!

Ivan Simič in Boris Tomašič (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji Kdo vam laže je pri voditelju Borisu Tomašiču tokrat gostoval priznani davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je uvodoma izrazil skeptičnost nad napovedjo finančnega ministra Andreja Bertonclja, da bo država bolj učinkovita pri pobiranju davkov. V nadaljevanju je Simič komentiral bizaren primer, v katerem je država subjektoma, samostojnemu podjetniku in družbi z omejeno odgovornostjo dobesedno ukradla denar. Inšpektorji Finančne uprave, nad katerimi očitno ni nobenega nadzora so subjektoma zarubili domnevno neplačan davek na dodano vrednost skupaj z zamudnimi obrestmi. Družba je nehala poslovati, s. p. pa je moral najeti kredit, da ni ostal brez osebnega premoženja, ko pa sta dokazala krivdo, jima FURS ne želi izplačati zamudnih obresti od dneva nezakonite izterjave.

Nedavno sprejet proračun je rekorden, tako kot prihodkih, kot odhodkih, država pa ostaja pretirano zapravljiva. Kako bo nadomestila večje odhodke, je povedal minister Andrej Bertoncelj in sicer z bolj učinkovitim pobiranjem davkov. Kaj to pomeni in kako se bo to poznalo pri nas je v oddaji Kdo vam laže pri voditelju Borisu Tomašiču komentiral davčni strokovnjak Ivan Simič. Uvodoma je povedal, da je Slovenija glede na število inšpektorjev precej dobra, kar se tiče pobiranja davkov, napovedan bolj intenziven davčni nadzor, kot ga je napovedal Bertoncelj pa Simič komentira sledeče: “To je zelo težko, ker je število inšpektorjev stalno isto, lahko z nekimi hujšimi odločbami, mogoče tudi, da kršijo zakon in pa mogoče, tisto, v čemer vidim veliko rezerve, kar se zdaj kaže, da bodo začeli izrekati kazni, ki jih do sedaj niso in te znajo biti visoke.”

Bizaren primer, v katerem država dobesedno krade davkoplačevalcem
Država, ki jo vodi predsednik vlade Marjan Šarec, je najprej nezakonito zarubila dvema davčnima zavezancema več kot 350 tisoč evrov, zdaj pa jima ne želi izplačati več kot 150 tisoč evrov zakonitih zamudnih obresti, kar skupaj znese pol milijona evrov. Zato se davkoplačevalci upravičeno sprašujemo, ali je minister za finance imel takšen način dodatnega pobiranja davkov, da bi se pobralo manjkajočih 100 milijonov evrov zaradi znižanja obremenitev na področja dohodnine. Kaj se je zgodilo v konkretnem primeru? Carinska urada oziroma dva višja carinska inšpektorja sta trdila, da sta davčna zavezanca uvozila banane v Slovenije in jih nato prodala kupcem iz Romunije, ki tam naj ne bi plačali DDV.

Romunski kupec blago prevzel v carinskem skladišču v Kopru
Carinska inšpektorja sta trdila, da zavezanca nista dokazala, da so banane zapustile Slovenijo in da so bile izročene deklariranemu pridobitelju, ki naj bi bil po njunem mnenju neplačujoč gospodarski subjekt. Davčna zavezanca sta trdila, da nimata s tem nič, saj da sta vse blago prodala FCO Luka Kuper, saj so Romunski kupci prišli s svojimi tovornimi vozili v Luko, kjer so v carinskem skladišču prejeli banane in jih odpeljali v Romunijo. Davčna zavezanca sta zatrdila, da nista odgovorna za to, kako so ravnali romunski kupci, pri vlaganju pravnih sredstev pa je potekala neusmiljena prisilna izterjava DDV in zamudnih obresti, kar se je zgodilo leta 2016.

Vrhovno sodišče v Ljubljani, foto: Nova24TV

Država uničuje gospodarske subjekte
Pri tem je potrebno poudariti, da sta bila oba davčna zavezanca zaradi nezakonitih odločb pahnjena v kritične situacije, s. p. je prenehal obstajati, d. o. o. pa je prenehala poslovati. S. p. je moral najeti tudi posojilo, da ne bi izgubil še osebnega premoženja. Januarja 2019 sta sledila sklepa vrhovnega sodišča, ki sta odpravila odločitve upravnega sodišča, ki je nato v ponovnem odločanju odpravilo odločbe obeh carinskih uradov in je zadevi vrnilo FURS v ponovno odločanje. FURS je nato šele pol leta kasneje izdal zapisnika, na podlagi katerih so zavezancema vrnili nezakonito izterjan DDV, v zapisniku pa ni bilo govora o plačilu zamudnih obresti od dneva, ko so bili DDV in zamudne obresti izterjane davčnima zavezancema.

Foto: Demokracija

Ko je postalo jasno, da je FURS nezakonito rubila denar, ni hotela izplačati zamudnih obresti
Zavezanec je podal pripombe na zapisnik, v katerem je zahteval tudi plačilo zamudnih obresti, davčni organ pa pripombe sploh ni upošteval in je izdal odločbo, da zavezancu ne pripadajo zamudne obresti, ker DDV pri uvozu predstavlja uvozno dajatev in to kljub sodbi vrhovnega sodišča, kjer so zapisali: “Po presoji vrhovnega sodišča odpust DDV na podlagi 236. in 239. člena CZS ni mogoč, saj se ta odločba nanaša le za odpust oziroma povračilo uvoznih dajatev, med katere pa DDV ne spada.” V začetku novembra 2019 je FURS obema zavezanca vrnil nezakonito zarubljen DDV in nezakonito zarubljene zamudne obresti, ne pa zamudnih obresti na izterjan znesek. Zavezanca zdaj upata, da bo zadeva rešena na drugi stopnji in ne bo potrebno do evropskih sodišč.

Finančna uprava Republike Slovenije (foto: STA))

Finančna uprava Republike Slovenije (foto: STA)

Simič zastopal oškodovana davčna zavezanca
Prav gospod Simič je bil zastopnik zavezancev v tem primeru in jima je svetoval, kako naj se odzivata. Glede tega je komentiral: “V samem postopku sta bila oba inšpektorja opozorjena, da so bile banane prodane v Kopru in da zavezanec ne more odgovarjati, če niso Romuni plačali davka v Romuniji in tudi moja pripomba je bila, zakaj se slovenska davkarija ukvarja z romunskim DDV. Njihov odgovor je bil, da je to evropski DDV in se morajo zato ukvarjati z njim. Jaz sem v enem trenutku en sestanek zapustil, ker nisem mogel verjeti, da inšpektorica tako razmišlja, če je bilo dokazano, da je bilo prevzeto franko Koper. Sem rekel, da bomo počakali in če ne bo šlo drugače, se bomo pritožili naprej. Sreča, da smo vztrajali do konca in šli do vrhovnega sodišča. Imeti je potrebno tudi sredstva za vse to.” Kot pojasnjuje Simič, nad inšpektorji očitno ni nobene kontrole: “Inšpektor ne more biti toliko samostojen, lahko je samostojen pri svojem delu, a če vsi vedo, da dela narobe, mora biti direktor urada tisti, ki bo rekel, naj se ustavi in da gredo drugače. Imajo svoje ekipe tam. Ne more pa inšpektor vztrajati. Če je zakon takšen, na inšpektorja ne moreš vplivati. Inšpektor odloči sam, inšpektor stoji za tem in ga ne moreš premakniti, niti direktor ga ne more, ne generalna direktorica, ki je bila takrat, ne direktor urada… Inšpektor je tisti, ki se odloči in tisti, ki podpiše.”

Foto: Demokracija

Judikatura evropskih in slovenskih sodišč je jasna, da DDV ni uvozna dajatev
“Evropsko sodišče je reklo, zavezancu morate dokazati, da je vedel, da bodo Romuni utajili davek v Romuniji. Ker mu tega niso mogli dokazati, so izdali zapisnik, kjer inšpektorica zapiše, da se zavezancu ne more dokazati, ker so bile banane prodane franko Koper. Mi smo ves čas trdili, da je franko Koper in niso hoteli upoštevati, ko so izgubili pa so rekli, da so bile banane prodane franko Koper. Kar me je najbolj razjezilo in kar je bilo najbolj nepošteno do zavezanca je to, da bi FURS lahko priznala, da se je napaka zgodila in bi vrnila zarubljen denar in tudi zamudne obresti, ampak oni gredo na to, da rečejo ‘mi ga bomo še enkrat zatolkli’ in rečejo ‘mi ti ne damo obresti na to, kar smo ti zarubili, ker je DDV uvozna dajatev’. V zapisniku zapišejo celo, da je EURIBOR danes negativen, izpadlo je, kot da bi moral celo zavezanec plačati obresti. Našli smo sodbo evropskega sodišča, ki pravi, da DDV ni uvozna dajatev. Našli smo dve sodni slovenskega vrhovnega sodišča, ki pravita, da DDV ni uvozna dajatev,” je v nadaljevanju glede primera še pojasnil Simič. Simič je povedal tudi, da že domnevajo, da nekdo namerno počne vse skupaj, zato iščejo elemente kaznivega dejanja in razmišljajo o vložitvi kazenske ovadbe.

V članku so navedeni ključni poudarki iz oddaje, za še več zanimivih primerov pa vabljeni k ogledu celotne oddaje na priloženem videoposnetku!

Rok Krajnc

 • Vrhovni sodnik

  Jasno, da je bilo načrtno narejeno, saj vsi vemo kdo je kralj banan.

 • tasilo

  “Tako se Finančna uprava RS naravnost norčuje iz davkoplačevalcev”

  Meni zadnjič FURS pošlje opomin za 0,11€ (11 centov!), ker sem spomladi zaradi odsotnosti nekaj dni prepozno plačal davek na kapitalske dobičke.

  Od dne izdaje opomina (15.11), ki sem ga prejel 20.11., do plačila taistega opomina 21.11 bi moral po navodilih FURS sam na znesek 0,11€ izračunati še 0,0247% zamudnih obresti na dan, kar bi zneslo nezaslišano gromozanskih 0,00013585 € …

  Lobotomija …

  PS
  Za vsak primer sem dacarjem poslal 13 centov in poslal sem jih … no, saj veste kam.

  • dež

   Lahko bi bil malo bolj človeški. In jim poslal 1 € + burek iz Hofra.

 • Novakec1

  FURS…FUJ.

 • Andrej

  Zokiju so odpisali milijone, zdaj pa not prnašajo.

 • VERZIFIKATOR

  Drejc Brentončelj

  ANDRÉ BRETON

  Naš André Breton ni matematik,
  fant bretonsko raje pesnikuje,
  po domače šteje in zmanjšuje,
  v aritmetiki je res fanatik.

  Vam pove številke po bretonsko,
  da jih razumeti ni mogoče,
  toda vsak razume, kdor le hoče,
  brani se André Breton nagonsko.

  Šele zdaj dojel sem, da Bretona
  podtaknili so nam za blagajno,
  pesnik je, pozna le staro lajno,
  pri številkah vsakič ga pokrona.

  Kar drugačna misel me prešine,
  naš Andre Bréton le simulira,
  ko prišteva, torej ko adira,
  vedno v lasten prid kam kaj še vrine.

  Ni neumen, naš André, le dela
  se, da med miljardami ne loči,
  ko izguba kdaj se mu predoči,
  brž v milijonček jo Breton predela.

  Naš André Breton ni matematik,
  ga milijon, še manj miljarda briga,
  to vse skupaj zanj je konjska figa,
  po bretonsko: fant je problemátik.

 • TINE

  jagodni izbor zananja in stroke….slovenistan

 • ROMAN Naprudnik

  Lahko bi tudi napisali imeni z priimki teh strokovnjakov! Ker se pa skrivajo za osebnimi podatki,pa sploh ne razmišljajo!

 • rubec

  Me zanima koliko je inšpektorjem za ta podvig od rastoderja kapnilo.

 • xtc

  Vptašanji sta dve,ali ni nekdo namerno odzadaj pritskal na inšpektorja,da naj pač tmasto kot Furs vztraja napreje.
  Drugo pa je nekaj drugega,da večini državnih uradnikov in državnih uslužbencev ter uslužbencev državnih pdjetij,kot je dejal v kolumni bruhne ob trčenju z zasebnikom na dan vse tisto naj,naj slabše kar jih je napumpal v glavo socializem,da je treba zasebnika zatolč in onemogočit,ker država je mati on pa smrtni sovražnik.

 • Stajerka

  …..bo dobil obresti, poznam takšen primer……sicer ne iz naslova DDV, ampak enormne dohodnine……pa naj dobro preveri vse papirje in izračune, ki jih dobi iz FURS……tudi pri glavnici se znajo “zmotit”, o obrestih nočejo slišat, dokler sodišče ne določi drugače…..pa še izračun je bolj po kaubojsko…..
  …..iz lastnih izkušenj pri FURS, tako po zasebni kot profesionalni ravni, pa vem samo to……žal velja za 90% JU/JS…..da je potrebno njih podučevat o zakonih in pravilih……
  …..žalostno je, da naša JU ni v službi ljudi…..ampak mafijske lopovščine…..ljudem ne pomagajo, kar je njihovo osnovno poslanstvo, ampak jim zadeve otežujejo ali celo prikrivajo določene pravice…….kdor ni pozoren ga goljufajo, da je groza in strah……pa ne samo na FURS……

 • Olga101

  Vse bi se hitro uredilo z osebno odgovornostjo odgovornih – plačilom iz LASTNEGA žepa!

 • Common Sense

  Ni kaj jamrat. 24 let levičarjev od 29 let samostojnosti je opravilo svoje. Stisk za vrat bo vedno večji, ne manjši. Ekonomska svoboda bo manjša, ne večja. O temu je vedel nekaj (sicer v drugih okoliščinah) povedati Moše Pijade na zasedanju Avnoja 1942. To proizvaja ubogljivo volilno telo.

 • R7

  če smo že pri davkih

  12 EU states reject move to expose companies’ tax avoidance
  https://www.theguardian.com/business/2019/nov/28/12-eu-states-reject-move-to-expose-companies-tax-avoidance?fbclid=IwAR1WqfQlBaKMhkpu0zMayVvbg6ggrtZ9tryIVRsSb-2rnkEl7UfRjU2R8Js

  Slovenija med njimi
  Le kako so glasovali naši €uroposlanci?

 • tohuvabohu

  Kaj se dogaja z našim jezikom?
  “FURS ne želi izplačati zamudnih obresti”
  “Minister ni želel komentirati zadeve”
  “Bil je hud alkoholik, vendar se ni želel zdraviti”

  Krščenmatiček, tudi bedakom je jasno, da kdo česa ne želi. Problem pa je, če noče!