[Video] Tragično, da gre kar na jok: Tako je tajkun Odlazek izkoristil in ogoljufal invalide ter si na njihov račun napolnil žepe z milijoni!

Znana je že zgodba, koliko propadlih podjetij je zloglasni tajkun Odlazek pustil za seboj, kot tudi podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja. Med drugim to, da sta bili hkrati noseči kar dve izmed njegovih partnerk, poletje pa rad preživlja na svoji jahti in v svoji razkošni graščini. A ko človek izve, na kakšen način se je dokopal do svojega bogastva, ne občuti zavisti ali občudovanja, pač pa občuti vsa druga negativna občutenja. Odlazek si je namreč žepe napolnil z milijoni z izkoriščanjem in goljufanjem ene najranljivejših družbenih skupin, invalidov, nekaterim je med drugim ostal dolžen od 6 pa vse do 60 tisoč evrov!

V uredništvu Nove24TV smo že pred časom objavili dokumente, ki so dokazali, kako je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pod vodstvom nekdanjega ministra Ivana Svetlika in Anje Kopač Mrak, ki je bila tedaj državna sekretarka, leta 2011 dalo nezakonito državno pomoč podjetju Papir servis, d.o.o., ki ga je takrat vodil Martin Odlazek, v višini kar 370.000 evrov letno, kar je invalidskemu podjetju že prineslo več milijonov evrov koristi. Ministrstvo je dalo soglasje za prezaposlitev 74 invalidov in pridobitev statusa invalidskega podjetja kljub negativnemu mnenju strokovne komisije. Desetega marca 2011 je invalidsko podjetje Papir servis, d.o.o., ministrstvo zaprosilo za soglasje k povečanju števila zaposlenih za 173 oseb v koledarskem letu 2011, od tega za prerazporeditev 100 delavcev iz družbe Korotan Ljubljana, d.o.o., v podružnico Ma-tisk.

Strokovna komisija ministrstva ni soglašala s fiktivno prerazporeditvijo
Strokovna komisija ministrstva ni soglašala s prerazporeditvijo 100 delavcev iz družbe Korotan Ljubljana v Ma-tisk, saj je ocenila, da gre za navidezno prerazporeditev, ki je le na papirju. Komisija ministrstva je 1. aprila 2011 opravila nadzor v invalidskem podjetju Papir servis, poslovni enoti Ma-tisk v Mariboru. Ugotovila je, da je invalidsko podjetje ustanovilo poslovno enoto Ma-tisk in v njej že zaposlilo 45 delavcev, od tega enega invalida (prezaposlenega prav tako iz povezane družbe Korotan Ljubljana, d.o.o.), brez predhodnega soglasja ministrstva, ki je po odločbi ministrstva o dodelitvi statusa invalidskega podjetja obvezno, če gre za spremembo števila zaposlenih nad 20 delavcev. Invalidskemu podjetju, ki brez soglasja ministrstva poveča ali zmanjša število zaposlenih za več kot 20, lahko ministrstvo odvzame status in s tem olajšave pri plačevanju prispevkov. Ministrstvo je tudi v tem primeru invalidskemu podjetju Papir servis, d.o.o., “pogledalo skozi prste” in mu ni odvzelo statusa!

Ministrstvo je povozilo negativno mnenje strokovne komisije
Strokovna komisija ministrstva je pri nadzoru ugotovila, da je bila načrtovana prerazporeditev 100 delavcev iz družbe Korotan Ljubljana, d.o.o., v podružnico Ma-tisk prerazporeditev na papirju, ki nima povezave z ustvarjanjem delovnih mest invalidov niti z njihovim ohranjanjem, čemur je državna pomoč invalidskim podjetjem namenjena, da torej prerazporeditev ne ustreza pogojem za soglasje. To je bilo mnenje vseh treh članov strokovne komisije, ki so sodelovali pri nadzoru: dva predstavnika ministrstva za delo in predstavnik ministrstva za finance, kar je razvidno tudi iz zapisnika o nadzoru. Ministrstvo ni spoštovalo ugotovitev strokovne komisije in je, po naših podatkih, dober mesec po navedenem nadzoru, kljub negativnemu mnenju komisije, izdalo soglasje za navedeno administrativno (navidezno) prerazporeditev 74 delavcev. S tem soglasjem je ministrstvo dodelilo invalidskemu podjetju pravico, da za te delavce ne plačuje ustreznih prispevkov. Dodati je treba, da je bilo mnenje komisije o prerazporeditvi dokončno, ne glede na število prerazporejenih delavcev – tudi, če bi jih bilo le 5.

Foto: posnetek zaslona

Kaloh opozoril, da gre pri primeru Odlazka za sistemsko korupcijo
O Odlazkovem izkoriščanju invalidov je v oddaji Hobotnica pri voditelju Borisu Tomašiču spregovoril tudi publicist in danes poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Dejan Kaloh, ki je uvodoma povedal: “Tako je tragično, da gre človeku kar na jok. Jaz rad rečem, da kjer se pojavi ga. Anja Kopač Mrak, vedno pade mrak. Ali glede pravne države ali glede človekovih pravic, vedno gre kaj narobe pri tej gospe. Prej državni sekretarki in zdaj ministrici. Dajmo stvari poimenovati s pravim imenom, menim da gre pri tem za sistemsko korupcijo. Tu ni vključeno samo ministrstvo za delo, tu je vključeno tudi ministrstvo za finance. Ministrstvo za delo ima svoj direktorat za invalide. Kaj tam delajo visoko plačani uslužbenci?”

Foto: posnetek zaslona

Kje sta bila v tem primeru ZPIZ in ZRSZ?
Kot kaže, so institucije na celi črti popustile Odlazku. Kaloh se je v zvezi s tem spraševal, kje sta bila tukaj tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje: “Se zavod za zaposlovanje ne zanima, kam gredo ti ljudje delat, ali so to dobro stoječa podjetja, ali bodo ti ljudje nato končali na ulici čez štiri mesece? Gre za umazano politično igro, kjer se pri najbolj ranljivih skupinah ljudi, kot so invalidi ali starejši ljudje, mastna smetana pobira s strani tajkunskih podjetnikov tipa Odlazek, in to je dejansko katastrofa od katastrofe!”

Foto: posnetek zaslona

Na račun države si je Odlazek skupaj nabasal žepe z vsaj 40 milijoni evri
Kaloh meni, da je dva milijona evrov, kolikor je bilo izpostavljenih v članku in v prispevku v oddaji Hobotnica, še malo, če pogledamo celoten grozd Odlazkovih podjetij, poleg Papir Servisa še na primer Salomon in Tiskarno SET. Ta zdaj propadla podjetja so v desetih letih po Kalohovih besedah prejela za 40 milijonov evrov teh sredstev: “Bila so torej oproščena prispevkov. Za 40 milijonov evrov pa veste, kaj si lahko človek privošči, saj ni naključje, da je gospod Odlazek eden izmed najbogatejših Slovencev s takim državnim tretmajem. Vsi ti državni deležniki, ki sem jih naštel, vsak izmed njih nosi delež krivde, da lahko nekdo zaposluje te ljudi, kar je sicer z družbenega vidika zelo hvalevredno početje, kot ste dejali, jasno, gre za dejansko depriveligirane ljudi. Dajmo jim pomagati, a ne tako, da jih bomo dali na cesto!”

Mag. Dejan Kaloh in Boris Tomašič (Foto: posnetek zaslona)

Odlazek prek nekaterih podjetij iz svoje hobotnice invalidom ostal dolžen po več tisoč evrov
Kaloh je v Hobotnici izpostavil: “Ne vem, če gledalci poznajo primer Dela Tiskarne INPO, ki je bila hčerinska družba Dela Tiskarne, kjer je Odlazek ostal določenim delavcem, ki so se po stečaju tega podjetja znašli na cesti, dolžen od 6 tisoč pa vse do 60 tisoč evrov. Oni so prek sodišča dosegli vsaj neko moralno satisfakcijo, ker jim je sodišče na nek način dalo prav, da so bili dejansko ogoljufani. A od tega ti ne moreš svojih družin nahraniti, to je pravzaprav barbarsko početje.”

Mag. Dejan Kaloh (Foto: posnetek zaslona)

Kot je bilo ugotovljeno, je Odlazek invalide zaposloval fiktivno, med posameznimi podjetji v istem prostoru pa narisal kar črto
Kot omenjeno, je komisija ugotovila, da gre za fiktivno zaposlovanje invalidov, in Odlazek je očitno pri tem uporabil prav bizarne načine, da bi prikazal nasprotno. Voditelj Tomašič je navedel takšen primer: “Govoril sem s človekom, ki pozna konkretno zgodbo, in mi je rekel, da je Odlazek na terenu narisal črto, da bi ločili podjetje. Strokovna komisija, ki je bila na terenu, je ugotovila, da gre za klasično manipulacijo, a nekdo na ministrstvu je šel čez to. Zdaj se izgovarjajo na to, da mnenje komisije ni zavezujoče.” Kot pojasnjuje Kaloh, gre za dvojno zlobo: “Kot smo videli v prispevku, da mnenje komisije ni zavezujoče in končno potezo potegne ministrstvo, se vprašamo, zakaj potem taka komisija sploh obstaja. Gre za zgodbo Matiska iz Maribora, od koder prihajam, kjer je bil le en invalid izmed na novo zaposlenih delavcev, pri čemer gre za dvojno zlobo. Ne samo, da izigraš tiste ljudi, ki bi resnično morali biti zaposleni in imajo hendikep. Narediš fiktivno zgodbo, dobiš denar, v nekaj letih se ti nabere 2 milijona evrov, ministrstvo pa se izgovori, res je, komisija je tako odločila, in da niso zavezani, da to komisijo poslušajo.”

Rok Krajnc

 • Janez

  Kako dolgo se bo temu prascu še dovolilo peljati takšne mahinacije? In kdo mu drži “štango”,da lahko to počne z že tako na stran odrinjenimi invalidi.Tudi njemu je treba polomiti zobe in pobrat imetje,ki ga je nakradel.

  • GverilaStyle

   dokler nebo nekomu tema padla na oči….in bo zadevo zreguliral.

  • mginko

   Ker 800.000 ne volilcem (50%) država nič ne pomeni, imata mafija vse v svojih rokah.

 • gabrijelobid

  V normalni državi bi ta že bil tam kamor spada.V zaporu.

  • SIMON ROZIC

   S celo “familijo” vred in tovarišijo iz ministrstev in ostalo kriminalno
   navlako!

 • GverilaStyle

  Ksiht vojnega zločinca in vojnega dobičkarja……sam je prjatu z skorumpiranimi političari, pa si lahko dovoli vse in še več.

 • RATATA

  Osamosvojena socialistična Republika Slovenija je invalidna država invalidnih uglaupohabljenih državljanov 1.kategorije, ki imajo kljub pohabljenosti volilno pravico, da volijo v imenu ljudstva, ki ima po ustavi oblast.

 • Anton

  važn je da je Janez Janša “švercal” orožje, vse ostalo je irelevantno

  sarkazem press

  • realnost

   A ti gre na živce da smo se obranili in pregnali ja z orožjem iz naše zemlje?

  • milanček

   dejansko bomo morali zavedni Slovenci prešvercati orožje, da se pospravi vsa golazen ter jugo mafija, govorim o politični golazni, ki jim osamosvojitev ne diši in o jugo mafiji, kajti veliko je ljudi iz drugih republik in so bolj pošteni kot marsikateri slovencelj !

  • mginko

   Če imaš kaj med nogami dokaži v javnosti in predaj tvojemu sodstvu, da se bo tam nabiral prah do zastaranja, in ti boš z opranimi možgani naprej blefiral po forumih, no, če te do zastaranja, po udbomafijskih zakonih lastna starost ne bo posparvila.

 • McBobo

  Ta država mora čimprej propast.

  • totex39

   Saj tudi bo z takim načinom delovanja, samo tisti, ki so jo pripeljali do takega konca bodo še vedno uživali z pokradenim denarjem kje drugje.

  • Franc Šink

   Kakšna država? Saj jo sploh nimamo v pravem pomenu besede.

  • mginko

   Države nimamo, je ukradena. Imamo pa teritorij, s katerim upravlja in ga izkorišča rdeča mafija.

  • Aurelius

   Nimaš prav – NAŠA DRŽAVA ne sme propasti – propasti morajo vsi paraziti, ki se že vsa leta po osamosvojitvi zažirajo v korenine naše države. Zaradi tega zmanjkuje denarja za delovanje osnovnih funkcij države, za to pa so krivi kaviarkomunajzarji, ki nas želijo izčrpati do onemoglosti. A rabi kdo dokaz? Evo ga: Avstrijci bodo kmalu dokončali svoj del obnove Karavanškega tunela, pri nas pa se pijavke še vedno niso dogovorile, kako si bodo razkosale davkoplačevalski denar in katera firma bo “delala” predor. Ker so v ozadju težki milijoni, bodo kaviarkomunajzarji pač poiskali “najugodnejšega” izvajalca, ki bo za izvedbo del ponudil tak ali podoben predračun (številke so imaginarne, ker si nihče ne more predstavljati kaviarkomunajzarskega pohlepa): Zdravo Milan, glej predor ti bom naredil za končno ceno 300 milijonov – od tega ti dam par milijončkov in prav toliko tudi tvojim sotrudnikom, NEKAJ ostane meni, za ostanek pa bom že našel Bosance, ki bodo posel dejansko izvršili. Capisci, OK ???

   • Aurelius

    A ja, še to: če kdo še ne ve dejstva, da bomo Slovenci plačevali penale za to, da tunel ne bo odprt za promet zaradi slovenske nesposobnosti organizacije del, potem si moramo to zapomniti in pravočasno zahtevati moralno in kazensko odgovornost vseh vpletenih.

  • hojladri

   nič se bat je že

 • matjaž

  Ja

 • matjaž

  Kje ste novinarji, pobrskajte po vzrokih propada nogometnih klubov v Ljubljani takoj po osamosvojitvi???? Svoboda,..Ilirija, Slovan, Slavija……
  . Nikoli ni nihče mucnil o tem

 • mona lisa

  Za postrelit in takoj za pokopat.

  • VERZIFIKATOR

   Ne prilivaj, no, na ogenj olja,
   zemlja namreč vseh nesnag ne vpije,
   marsikaj stoletja v njej ne zgnije,
   mar ti res ni prav nič do okolja?

 • zamaškar

  Za to kar skrbi enega poslanca SDS in ogromno ljudi ne pomeni dosti in stem smo samo še bolj razočarani in žalostni.Na drugi strani imamo pa več neustrašnih borcev za upokojence,invalide in šibkejše izmed katerih izstopata Alenka in Karl.(pred volitvami) Njuna podpora bi veliko zalegla.ker dosežeta vse kar je v škodo državi.

 • Amerikanc

  Ko bojo tiste polsestre oz. polbratje v pravih letih, bo denar začel odtekati. Še premalo nepremičnin si je nagrabil.

 • tomnidari

  Stalin, Mao, Broz, Fidel, Che, itn, so bili umsko prizadeti da niso ugotovili, da je demokracija v lasti kapitala orožje s katerim lahko vladajo. Njihovi potomci so to očitno pogruntali.

 • xtc

  Kučanov Tajkun,ki ropa tudi invalide-no a niso isto počeli todi slavni NOB partizani?
  Navada je železna srajca pač.
  Sicer pa tako kot je izigral invalide inše koga bo izigral hlapčke na reporterju ,ki mu zvesto hlapčujejo-Slivnik se obrača v grobu,pololnoma so uničili še tisto malo njegove zapuščine,ki jo je ostalo.

 • Basileus

  Vojna med Odlazkom in Janšo. Kdo bo koga? Ovce začnite stavit.

 • IZBIRA

  Od kje je Ta uspešno nesposoben osebek prišel in do kje bo še lahko šel? Kolikor pa razumem članek pa je Ministrstvo za delo,.. in.. tudi njegovo podjetje.
  Sem mislil, da je dotično Ministrstvo državni organ, ki dela v javnem interesu. Moram še preveriti od kje dobivajo plače na tem ministrstvu. Če jih plačuje Odlazek potem v redu.

 • milanček

  če ga samo za hip pogledaš v nagravžno faco, ti je logično, da je en navaden pokvarjen sekret!

 • Franc Šink

  Nekdo bi tudi Odlazku moral priskrbeti invalidski voziček.

 • Olga101

  Komunisti ups levičarji za oblast in denar zlorabijo in nato oodvržejo vsakogar, ki jim pride pod roke, od invalidov, otrok, lezbijk, gejev, muslimanov, kristjanov…. Žal so slovenski kristjani in muslimani”pozabili” nedolžne žrtve komunističnih zločinov, od povojnega, do balkanskega genocida! Vsako paktiranje z komunisti ups levičarji (Slovenija prave levice nima) vodi v prepad!

 • Garbage man

  Tragično je to, da nihče od njegovih žrev nima korajže soočit se z njim ……

 • Black_hawk

  Je v Sloveniji sploh karkoli normalnega?

  • Zombi Gartner

   Eden je normalen. Berem njegove komentarje. Tisti tip iz Haloz…
   Kapiš.

 • Janez Kepic-Kern

  ZGLEDUJMO SE PO – LJUDEH S KORZIKE.
  ONI IMAJO SVOJO KORZIKO
  ZELO RADI. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  VEČIČASTNO
  Z 2000 PEVCI
  “TEBI – KORZIKA”

  https://www.youtube.com/watch?v=p9EyqNZ8pP8

 • šrauf

  Dadice???? ŠPEGU!!!!!

 • Janez Kranjski

  Že dolgo se ve, da je ta dolenjska pizda pokvarjen do obisti s svojimi prepotentnim sinovi vred. Že zdavnaj bi moral obiskati zapor vsaj za 20 let. Prav tako stiska delavce v tiskarni, kjer morajo delati 12 urni delavnik za mizerne plače. To je lopov nad lopovi. Pa bo prišel njegov čas!!!!!!!!!!

  • Zombi Gartner

   Tisti ki delajo pri njem. Za tako plačo ki si jo omenil. So popolnoma sami krivi.
   Edino kar lahko rečem. Čimprej stran. Dela je dovolj.

 • Zombi Gartner

  To je sramota za državo Slovenijo za ZPIZ, sodstvo, policijo in vse organizacije, ki sodelujejo z Martinom Odlazekom
  Lahko bi rekel, da naj vas bo sram. Sam taki kot ste vi vpleteni nikoli ni sram in tudi vesti nimate, ste pokvarjenci izrodki človestva.

 • karpelec

  Kdor zna, ta zna izkoristit vse – sedaj ste mu pa fauš.

 • Kapodistrias

  Sloveniji od 1941 vlada banditizem. Še zdaj!

 • mginko

  Sodeluje skupaj z staro in mlado komunajzarsko mafijo, da s tem državnim denarjem nazaj polni rdeče korito brez dna. Pol tebi pol meni. S tem denarjem se drži “orožje”- medije, za pranje možganov 800.000 ne volilcev. In ker 50% naroda (ne volilcev) ne zanima “ukradena država”, ima mafija proste roke za mafijske posle. Tiskanje… RTV hiše z poročili in poltično propagando,,,,revije…..rdeči cajtengi……in tudi smeti (ceprav zgorene-vse je zavarovano), to je zlata jama komunajzarske mafije. V ukradeni državi ni pravnega reda, tako denar kroži DAM-DAJ in krog se ponavlja, mafijci pa uživajo in se jim j…. za drugorazredne državljane.

 • gabrijelobid

  Podn od podna.Sploh ne najdem besed za tole zmene.Zbiramo zamaške za otroke šolske potrebščine upokojenci životarimi tale pa na naš račun živi na visoki nogi.