fbpx

Vodstvo Demokracije in Nova24TV ogorčeno nad pritiski Šarca na državna podjetja; si bo zato prislužil ustavno obtožbo?

Marjan Šarec (Foto: Facebook)

Vojna proti svobodi govora je dosegla nov vrh z nedavno izjavo predsednika vlade Marjana Šarca, v kateri poziva podjetja v državni lasti, naj prenehajo oglaševati v “sovražnih” medijih. Na to se je odzvalo tudi vodstvo medijev, na katere je v svoji izjavi ciljal Šarec; odgovorni urednik revije Demokracija Jože Biščak je prepričan, da vsaka taka izjava človeka, ki ima največjo moč v državi, škodljiva, škandalozna in sramotna ter tudi neposreden poseg v svobodno podjetniško pobudo in na oglaševalski trg. Odgovorni urednik Nova24TV Boris Tomašič pa meni, da je to, kar si je privoščil predsednik vlade Marjan Šarec, nedopustno in po njegovem mnenju kršitev Ustave Republike Slovenije, za to izjavo, ki predstavlja nedopusten pritisk na neodvisnost medijev, pa bi si zaslužil tudi ustavno obtožbo.

Premier Marjan Šarec je, namesto da bi prisluhnil predlogu opozicije in podprl idejo o referendumu o marakeški deklaraciji, na katerem bi ljudstvo povedalo svoje mnenje, to deklaracijo začel izvajati v praksi. Kot pravi glavni in odgovorni urednik revije Demokracija Jože Biščak, predvsem 17. cilj dogovora, ki govori o prenehanju financiranja medijev (ki kritično pišejo o množičnih migracijah in opozarjajo na njihove nevarnosti) ter standardih oglaševanja. “Njegov namig vodstvom državnih podjetij, naj premislijo o poslovnem sodelovanju na področju oglaševanja z opozicijskimi mediji, je pravzaprav neposreden ukaz direktorjem, naj prenehajo oglaševati v medijih, drugače se bodo morali posloviti. Kasnejše opravičevanje, češ da je hotel ‘dvigniti prah’ in da mu je to tudi uspelo, je seveda slaba šala, ki kaže, da slovenski premier bodisi ni pri zdravi pameti bodisi je na kakšnih psiho-aktivnih sredstvih. Za razliko od njega, ki je na poziciji moči in neposredni strošek neto davkoplačevalcev, so opozicijski mediji na trgu,” je opozoril Biščak. Po njegovem mnenju je vsaka taka izjava človeka, ki ima največjo moč v državi, škodljiva, škandalozna in sramotna ter tudi neposreden poseg v svobodno podjetniško pobudo in na oglaševalski trg. Vsekakor pa je njegova izjava najhujši napad na svobodo izražanja po osamosvojitvi in zrela za ustavno obtožbo.

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Boris Tomašič: jasno je, da se izjava Šarca nanaša na neodvisne opozicijske medije
Odgovorni urednik Nova24TV Boris Tomašič je povedal, da je to, kar si je privoščil predsednik vlade Marjan Šarec, nedopustno in po njegovem mnenju kršitev Ustave Republike Slovenije, za to izjavo, ki predstavlja nedopusten pritisk na neodvisnost medijev, pa bi si zaslužil tudi ustavno obtožbo. Pozval je namreč državna podjetja, katerih lastnik je formalno vlada, in kot predsednik vlade Šarec predstavlja ta podjetja, naj v “sovražnih” medijih, ki naj bi objavljali rasistične in homofobne vsebine, prenehajo oglaševati. “Ni konkretno povedal, za katere gre, jasno pa je, da se nanaša na neodvisne opozicijske medije, saj že več mesecev poteka kampanja nacionalne televizije proti Nova24TV in reviji Demokracija. S to izjavo je presegel svoja pooblastila in si privzel vlogo presojevalca o tem, kaj je sovražno, kar je v demokratični družbi popolnoma nesprejemljivo in je zloraba položaja predsednika vlade,” je še povedal Tomašič. Pri tem je navedel stavek iz pisma štirih uglednih pravnikov, ki so se odzvali na izjavo Šarca: “Pri svobodi izražanja je dopustno vse, kar ustava, zakonodaja in sodna veja oblasti ne opredelijo kot nedopustno.” Ocenjevanje predsednika vlade, kaj je dopustno in kaj ni, je zloraba njegovega položaja, še meni Tomašič, ki je dodal, da je “v normalnih državah to urejeno drugače in tam bi moral predsednik vlade zaradi take izjave odstopiti”.

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: Anja Geč)

J. Ž.