fbpx

Zaradi neresničnih in žaljivih navedb v Odmevih je nekdanji udbaš Rizman prejel uradno zahtevo za preklic svojih izjav!

Rudi Rizman v Odmevih (Foto: posnetek zaslona)

V zadnjih dneh so naslovnice mainstream medijev polne naslovov v zvezi z javnim pismom 75 levičarskih elitistov, ki skušajo preprečiti nastanek vlade pod vodstvom Janeza Janše, med podpisniki pa so mnogi propadli politiki, izključno iz levih političnih strank, nemalo pa je tudi nekdanjih udbašev. Prvopodpisani Rudi Rizman je bil s strani nacionalne televizije deležen posebne obravnave, gostoval je namreč v Odmevih, kjer mu je več minut ustrežljivo prikimavala voditeljica in se ni rabil soočiti z nasprotnim pogledom. V oddaji pa Rizman, tudi sam nekdanji udbaš, ni predložil nobenih argumentov, pač pa je opletal z lažmi na račun SDS, med drugim tudi z lažnimi obtožbami o financiranju stranke z Madžarske. Zaradi neresničnih in žaljivih navedb je Rizman zdaj od odvetniške družbe Matoz prejel uradno zahtevo za preklic svojih izjav, sicer sledi tožba in odškodnina. Takšen ukrep je bil nedavno zaradi podobnih laži s strani SDS sprejet tudi proti premierju v odhajanju Marjanu Šarcu. 

Kot smo na Nova24TV v tem tednu obsežno poročali, je v javnosti zaokrožilo javno pismo levičarskih elitistov z naslovom “Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!” Pismo so med drugim objavili na vseh portalih medijev v lastništvu tranzicijske levice in spornih tujih skladov. Podpisalo ga je 75 imen, gre pa za znane privilegirance iz akademskega sveta, uredništva pa jih opisujejo kot “ugledna imena.” Kot smo poročali, so med njimi številni propadli politiki izključno levičarskih strank, prav tako pa med njimi ne manjkajo številni sodelavci UDBE. Glede na zapisano lahko mirno trdimo, da gre za notorične lažnivce, saj izražajo zaskrbljenost vpričo trenutnih političnih dogovorov ob nastajanju koalicije Janeza Janše, saj menijo, da lahko državo hitro popeljejo v krog tistih držav članic Evropske unije, ki so danes na črnem seznamu kršiteljic temeljnih načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic.

Prvopodpisani Rizman dobil priložnost gostovati v Odmevih, kjer mu je voditeljica le ustrežljivo prikimavala
Prvopodpisani pod javnim pismom je bil sicer Rudi Rizman, ki je bil s strani režima deležen še posebno zanimive obravnave. Med drugim je bil gost oddaje Odmevi na TV Slovenije, ki smo jo prisiljeni financirati z davkoplačevalskim denarjem. Tam je imel na razpolago več minut časa za pojasnjevanje javnega pisma, pri čemer mu je voditeljica Tanja Starič le ustrežljivo prikimavala in mnogi smo dobili občutek, da pravzaprav gledamo severnokorejsko državno televizijo.

Rudi Rizman v Odmevih (Foto: posnetek zaslona)

Gledalci imeli občutek, kot da gledajo severnokorejsko državno televizijo
Ob tem je bilo skrajno nenavadno, da Rizman v studiu ni bil soočen s katerimkoli predstavnikom nasprotne strani, med drugim je v zadnjem času slišati številne glasove podpore morebitnemu oblikovanju nove vlade, tako s strani intelektualcev kot tudi gospodarstvenikov. Nad dogajanjem je bil razočaran tudi novinar TV Slovenija dr. Jože Možina, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal: “..nocojšnjim kritikam, da TVS enostransko drsi v odkrito politično agitacijo, potem ko 2dni zapored daje prostor domnevnemu udu Udbe da brani nomenklaturo pred demokracijo, žal ne morem oporekati. To ni pozicija medija v službi javnosti. Žal.”

Rizman, tudi sam nekdanji udbaš, v svojem nastopu opletal z grdimi lažmi
V oddaji pa Rizman, tudi sam nekdanji udbaš, ni predstavljal argumentov proti oblikovanju nove vlade, v kateri bi sodelovala SDS, pač pa je opletal z grdimi lažmi proti stranki. Med drugim je povedal: “…da pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritativne ideje, ki ga financira tudi seveda tuja stranka oziroma tuj režim, to mislimo seveda na madžarskega…//…to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine…”

Zaradi neresničnih in žaljivih navedb je Rizman prejel uradno zahtevo za preklic svojih izjav, sicer sledi tožba in odškodnina
Po pooblastilu SDS je zdaj odvetnik Franci Matoz na Rizmana naslovil opomin in poziv za prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic SDS, v katerem ga opozarja, da je z navedeno izjavo protipravno posegel v ugled in dobro ime SDS. “Kljub temu, da so meje svobode izražanja v tovrstnih razpravah široke, meja svobode izražanja ne more ščititi zavestno neresničnih trditev o dejstvih, ki posegajo v ugled in dobro ime naše stranke. Ne gre spregledati dejstva, da so bile izjave podane v trenutku, ko še posebej močno odmevajo in imajo velik vpliv na povprečnega bralca, saj je Slovenska demokratska stranka tista, ki poskuša oblikovati koalicijo s preostalimi političnimi strankami in takšne neresnične izjave glede na okoliščine še posebej škodujejo ugledu in dobremu imenu naše stranke,” v opominu opozarja Matoz, ki Rizmana v imenu SDS poziva, naj nemudoma prekliče navedeno izjavo, sicer bodo proti njemu sproženi vsi potrebni postopki za odvrnitev dodatne škode.

SDS zahtevala preklic izjav tudi od Šarca, sicer sledi tožba
Širjenje laži na račun SDS je nacionalna televizija omogočila tudi predsedniku vlade v odhajanju Marjanu Šarcu, ki je 31. januarja kar dvakrat v istem dnevu poudaril, po mnenju SDS dve škodljivi, neresnični in žaljivi trditvi: “S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode, kakršne pač izvaja. Se pravi sovražni govor, potem se tudi financira iz Madžarske …” Tudi on je že prejel uradno zahtevo za preklic izjave, sicer sledita tožba in odškodnina. V SDS so namreč z dopisom odvetniške družbe Matoz tudi na Šarca naslovili opomin za prenehanje kršitev osebnostnih pravic.  “No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi,” se je na opomin odzval Šarec.

Marjan Šarec se je pred kratkim opravičil.

Rok Krajnc