fbpx

Madžarski medij: Ograja bi lahko slovensko notranjo ministrico stala položaja

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. (foto: sta)

Slovensko promigracijsko notranjo ministrico bi podiranje ograje na meji lahko stalo položaja. Ilegalne migracije so letos v porastu, Slovenija pa se spreminja v migrantski koridor,” poročajo madžarski medij Hungary Today.

Slovenska demokratska stranka pod vodstvom nekdanjega premierja Janeza Janše je zaradi naraščanja migracij v Sloveniji vložila nezaupnico notranji ministrici Tatjani Bobnar. Poslanec SDS Branko Grims pa je na novinarski konferenci povedal, da so predlog vložili zaradi odstranitve ograje na hrvaško-slovenski meji, posledice pa so tako varnostne kot politične.

Hungary Today je še poročal o povečanem številu migracij v Sloveniji. Do konca avgusta so namreč policisti obravnavali več kršitev državne meje kot v celem lanskem letu, so zapisali, in dodali, da se je štirikrat povečalo tudi število prošenj za mednarodno zaščito. “Slovenija postaja ciljna država za nezakonite migrante”, so povzeli Grimsove besede.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Promigrantska vlada Roberta Goloba, ki je bila izvoljena letos spomladi, je že junija napovedala, da bo do konca leta v celoti odstranila ograjo na meji s Hrvaško, ki so jo zaradi zaščite ozemeljske celovitosti in suverenosti Slovenije začeli graditi leta 2015,” so kritični sosedje. Po podatkih slovenskega notranjega ministrstva so v prvih osmih mesecih leta v Sloveniji aretirali 11.409 prestopnikov meje, kar je 93 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, povečalo pa se je tudi število prosilcev za mednarodno zaščito. Približno 90 odstotkov prijetih nezakonitih prebežnikov je zaprosilo za zaščito v Sloveniji. Vendar jih večina zapusti državo pred koncem azilnega postopka in odide v Zahodno Evropo.

Zakaj migranti prehajajo čez Slovenijo?
Eden od razlogov, zakaj se ilegalni migranti odločajo za prehod čez Slovenijo, je ta, da je madžarska južna meja od leta 2015 zaščitena z ograjo. Razmere v Sloveniji niso ostale neopažene v madžarski politiki. Madžarski premier Viktor Orbán je v svojem govoru na 31. poletni svobodni univerzi in študentskem taboru Bálványos avgusta označil migracije za enega glavnih izzivov Evrope. Ne da bi izrecno omenil Slovenijo, je Viktor Orbán dejal: “Obstaja država, v kateri je zmagala levica in kjer je bil eden njenih prvih ukrepov odstranitev mejne ograje,” so še dejali v madžarskem mediju.

Spomnimo, samo v zadnjem vikendu je prečkalo mejo več kot 420 migrantov, za enega izmed njih, in sicer za 36-letnika pa je bilo ugotovljeno, da  je Nemčija zanj razpisala tiralico oziroma ukrep prijetja in predaje.

Sara Kovač