fbpx

Magna Styer grozi z umikom, na gospodarskem ministrstvu pa iz obupa grozijo z izgubo investicije

Foto: STA.

Na ministrstvu za gospodarstvo so zaradi Magne Styer v resni zagati. Kaže, da niso pričakovali tolikšnega odpora domačinov in vse Slovenije. Ostane jim še, da obupano iščejo zadnje možne izhode, kar so nedvomno dokazali na novinarski konferenci, na kateri je državni sekretar Aleš Cantarutti novinarje uvodoma opozoril: “Danes smo dobili dopis predsednika uprave Magne Steyr, v katerem sporočajo, da skrbno spremljajo tudi medijsko poročanje v Sloveniji in načrtovane pritožbe nevladnih organizacij.

V nadaljevanju pisma predsednik uprave Magne prisega, da tovarna ne samo dosega, ampak celo presega okoljske standarde. Ob tem pa sporočajo, da bi vsakršna pritožba Magno verjetno prisilila v iskanje novih rešitev, kar bi pomenilo, da bi bil v tem primeru projekt v Sloveniji zaključen, je še sporočil Cantarutti.

V Magni zato ponujajo partnerstvo pri preverjanju in meritvah onesnaženosti med gradnjo in po njej. Ali na ministrstvu pričakujejo, da bodo civilne iniciative, nevladne organizacije in posamezniki pritožbe umaknili na podlagi Magninega sodelovanja pri meritvah lastnega onesnaževanja in preverjanju pogojev dela v lastni proizvodnji? In kako bodo ukrepali v primeru odstopanj? Se bodo kaznovali? “Magna bo posredovala podatke, ki so potrebni za to, da bodo potem neodvisne institucije, bodisi Univerza v Mariboru ali dogovorjeni inštitut, te podatke preučili,” je na tiskovni konferenci dejal državni sekretar.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. (Foto: STA).

Na okoljevarstveno soglasje za gradnjo Magnine lakirnice v Hočah se bodo kljub pritiskom iz politike najverjetneje pritožile vsaj tri nevladne organizacije. Nanje so v zadnjih dneh izvajali pritiske. “V časovni stiski nam lomijo hrbtenice in pričakujejo, da bomo državljani navadne gliste,” je Gorazd Marinček iz slovenskega E-foruma odgovoril na opozorila državnega sekretarja. “To bi bila velika izguba za Slovenijo, tudi zato, ker kljub drugačnim mnenjem ne gre za umazano industrijo. Seveda je industrija in nobena industrija ni popolnoma čista,” pa še priznavajo na ministrstvu.

To, kar sekretar imenuje čista industrija, pa pomeni odpadne vode, veliko porabo plina, misije ogljikovega dioksida in v zrak spuščene rakotvorne ter zdravju škodljive snovi.

U. V.