Mahnetova, nekdanja vidna članica stranke Zares, v Slovenski filharmoniji povzročila tolikšno finančno luknjo, da bo morala oditi z mesta direktorice

Marjetica Mahne in Gregor Golobič (Foto: STA)

Marjetica Mahne, nekdanja vidna članica stranke Zares, je na čelu Slovenske filharmonije ustvarila tolikšno finančno luknjo, da bo, kot kaže, morala oditi z mesta direktorice te institucije. Minister za kulturo Zoran Poznič ji je že ponudil možnost “častnega” odstopa, v nasprotnem primeru pa je napovedal, da jo bo sam razrešil. 

Po poročanju STA je direktorici Slovenske filharmonije Marjetici Mahne minister za kulturo Zoran Poznič možnost častnega odstopa že ponudil, če do njega ne bo prišlo, pa bo uradno sprožil postopek razrešitve. Kot razlog za omenjeno odločitev je navedel dejstvo, da je v času direktorovanja Mahnetove Slovenska filharmonija zabredla v finančne težave. Mahnetova se je na Pozničev poziv že odzvala, pri čemer je povedala, da namerava njegov predlog zavrniti, saj ni sprejela nobene poslovne odločitve, zaradi katere bi morala odstopiti.

Mahnetova je v Slovensko filharmonijo prišla pred leti kot članica sveta zavoda in pozneje postala njegova predsednica. V času odstavitve dolgoletnega direktorja Damjana Damjanoviča je bila na strani stavkajočih zaposlenih, po njegovi razrešitvi s položaja pa jo je januarja 2018 vlada Mira Cerarja imenovala za vršilko dolžnosti direktorice. Po izvedenem uradnem razpisu jo je takratni kulturni minister Tone Peršak s 1. avgustom imenoval za direktorico s polnim petletnim mandatom, ki pa ga bo morala, kot kaže, predčasno zaključiti.

Damjan Damjanovič (Foto: STA)

Izkušnje je pridobivala predvsem na področju javne uprave
Kdo sploh je Mahnetova, ki je Slovensko filharmonijo prevzela potem, ko je bil z njenega vodstva po “partizansko” odstranjen dotedanji direktor Damjanovič, ter v njej povzročila finančno luknjo? Gre za nekdanjo vidno članico stranke Zares, ki jo je dolga leta vodil razvpiti nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Diplomirana sociologinja z magisterijem je bila najprej zaposlena v perutninskem kombinatu Pivka, nato je delovala v strokovni službi družbenih dejavnosti v Postojni, republiškem zavodu za zaposlovanje, izvršnem svetu Občine Postojna ter ministrstvu za šolstvo in šport. Od leta 1998 je bila zaposlena na ministrstvu za finance kot sekretarka za področja negospodarskih javnih služb, vmes pa je poldrugo leto delovala v kabinetu ministra za zdravje. Pred prihodom na Slovensko filharmonijo je bila Mahnetova sicer znana predvsem po svoji pomembni vlogi v Filmskem skladu RS v času, ko je ministrstvo za kulturo vodila Majda Širca, prav tako članica stranke Zares. V času vlade Boruta Pahorja, ko je bila članica vladne koalicije tudi stranka Zares, si je slednja poskušala povsem podvreči vse pomembnejše kulturne organizacije nacionalnega pomena, med drugim tudi Filmski sklad RS, pri čemer je kot preverjen kader pomembno vlogo odigrala prav Mahnetova.

Rajko Golob

 • Zombi Gartner

  To je Slovenska kultura.
  Kraja in še enkrat kraja. Kraja do groba.

  • antimur

   Kot kučanistična dodana vrednost v kulturi pa še dojenje psa in cefranje slovenske zastave ter sramotenje nemočnega plodu.

 • Olga101

  Ukiniti ministrstvo za kulturo in naj se vsi, ki se imajo za kulturo, preživijo na trgu!

  • Ava

   Podpišem

   • Common Sense

    Tudi jaz.

 • me

  javne komunajzerske kuzle, ki se napajajo z javnim denarjem nimajo pojma o financah.

  Pri 50+ in ogromno poslovnih izkušenj se čudim še podjetnikom da vstrajajo…… no a le ti
  pridno parkirajo denar, ali pa je v škatlah kajti v rdeči vukojebini še vedno poteka revolucija.

  Ampak tovariši kmalu bo spet zmanjkalo……..in ostali boste tam kjer spadate…..globoko v
  balkanskem breznu skupaj z balkanskimi brati in ljubavjo: da se grli i vadi iz džepa.

 • GverilaStyle

  Tukaj iz naslova se vidi kakšne standarde imajo……da bo odšla z mesta direktorice je morala narediti ogromni minus….navaden davkoplačevalec, navaden smrtnik, pa nebo mogel plačati 30eur položnico za elektriko in mu jo bodo takoj odklopili. Faking dvojni in trojni standardi. Takim in vsem njim podobnim bi morala soditi ulica na asfaltu….vam garantiram, da bi se ta korupcija končala momentalno!!!

 • Antonius

  Če mene kdo vpraša, bo zadeva rešena takole.
  Mahnetova bo odstavljena, socialno sodišče bo ugotovilo, da ni bilo krivdnega razloga in Mahnetova bo potegnila zavarovalno nagrado za nekrivdni odpust in vse ostale direktorske plače z bogatimi obrestmi vred.
  Zastavlja se samo vprašanje, kam jo bodo dali *prezimiti*, da bo brez problemov ta denar dočakala.

  • rrrrr

   Odgovor je enostaven : k partizanskem zboru Pinko Tomažič, k Rok partyzanom ali Kombinatkam….. Luknja k luknjam !

  • Franc Šink

   Verjetno na bolniško.

 • rrrrr

  Komaj čakam 29. november 2019. Me prav zanima, ali si bodo tovarišice filharmoničarke prav na praznik proslule SFRJ upale štrajkati in rdečo elito poslati domov ?. Čeprav jim je Mahnetova prav Zares izpraznila denarnice , zastavila pulte, škrip škatle, frulice in bajse.

  Tako kot so tovarišice filharmoničarke štrajkale za božični koncert 31.1.2016. Proti uspešnemu D. Damjanoviču, ki jim je polnil denarnice, urejal gostovanja in polne dvorane občinstva.
  Si upa kdo z mano staviti ?

  • Franc Šink

   Od same ljubezni do glasbe bodo težko preživele.

 • lokec

  Pa naj denar potegne nazaj iz luknje.

 • Franc Šink

  Zakaj ne bi kulturo prepustili kar narodu.

  • KAPIBARA

   Ena izmed prvih zadev, bi bil odvzem Prešernove za dojilko psov, in rezalko državne zastave, ter kazenska odgovornost..

 • Ryuk

  Kot da bi imeli lewaki anti-midasov dotik: vse, česar se dotaknejo, bankrotira.

 • Franc Šink

  Razbij kulturo in običaje in uspelo ti je uničiti narod,

 • rubec

  Ko vidim besedo Marjetica, se jaz takoj umaknem. Imam dost marjetic pod okni, me je danes zjutraj nagovorila soseda. Če se vam jih lušta, jih kar naberite sosed. Ne hvala, sem odvrnil. Dobro vem, kako to gre. Najprej te babnice probajo navleči z marjeticami, potem pa pogovor sledi nekako takole. Sem slišala, da ste nabavili novo kosilnico. Kaj ko bi vi meni itd. Saj bi vam pvačova. Kao.

 • Nata

  Veste Nova, pa komentatorji, mene to udrihanje po umetnosti _ ne mislim na komunistično kulturo in prosveto _ že dolgo moti. Zmečete vse v eno korito in vržete najm – pujskom – ki veselo rijemo po tem blatu. Pa pojma nimamo, da riba pri glavi smrdi. Pa tudi, da dober vodja ni priljubljen. Spoštujejo ga samo tisti, ki vedo in znajo delati.
  O, ja, tudi mi delamo. Več ko profesionalno zahtevajo od nas, boljši smo.
  Žal pa pri tudi nas ” gospodarijo ” sindikati, ki znajo mojstrsko spreti ljudi.
  In tako gre samo na slabše, saj ni važna kvaliteta, ampak jezičnost.
  In tako imamo namesto solidnega Prešička, sedaj nemogočega Pozniča.
  Umetniške ustanove so kolateralna škoda ravnanja komunistov.
  In izgleda , da pri nas nikoli ne bo bolje.

  Veliko se digaja v Ljubljani, ampak seveda vi nič ne veste, ali nočete vedeti, ali pa vam je ” šecko jedno “, samo, da lahko pljuvate po ljudeh, ki ” s svojim delom nič ne ustvarimo ” ???
  Ste kaj napisali o čudovitem dogodku ? Verdijevem Requiemu ? Ne, niste.
  Pa si vsaj kaj sposodite s kakšnega drugega portala !! Tole je kar dober info.
  https://marijanzlobec.wordpress.com/2019/06/18/karizmaticni-domingo-v-spomin-kleiberju-in-zeffirelliju/

 • IZBIRA

  Polni besed o solidarnosti ti kadri zavezani pravičnosti in solidarnosti (glej npr. frika Štrosmajerja.) Samo škodo delajo na javnem dobrem, kot zanalašč. Potem pa s polnimi žep na šoping prestižne kapitalistične robe, brez vsakršne odgovornosti, skrbi ali obžalovanja za narejeno škodo. En sam raj je Slovenija za komuniste vseh barv.

 • Amerikanc

  Zaresna luknjačica !

 • Garbage man

  Golobič živi in kupuje nepremičnine na hrvaškem od študentskega dela in razmišljanja

 • cosmosjasnovidec

  Kaj se to pravi”da bo morala oditi z mesta direktorice”.?????
  Kaj je pa z tistim kar vse je prasica pokradla ter poneverila?
  Saj tako je ravno vedno za vsakega.Primer samo dva “alenka bratušek ter miro cmerar”totalni zgubi kjer so neznano brez pojasnila poniknile milijarde eurov.
  In kaj se je zgodilo?Nič.
  Oba sta odstopila za denar se pa pozneje seveda več nihče ni vprašal kje je in tako se zgodi z vsakim kot se bo tudi z šiptarjem “šaracom” folk je pa pozneje tiho,ker je vesel,da se je taka golazen odstranila ne pomisli pa,da se ti lopovi smejijo iz vsega skupaj saj so si nakradli več kot za celo življenje potrebujejo.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • xtc

  Komunisti in sociologi ne bodo furali firm-le v stečaj.
  Osebno se z Filharmonijo nebi veliko trudil-finančno nevzdržno-STEČAJ,direktorica pa z svojim premoženjem delno pokriti upnikee.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!