fbpx

Mahnič Goloba spraševal okrog afere Berishaj, on pa je pozornost preusmerjal na Janšo in trdil, kako nič ne ve

Poslanec SDS Žan Mahnič in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA/zajem zaslona RTVS)

“Parlamentarne preiskave ne potekajo v Sloveniji, ampak v državah Zahodnega Balkana. Številke, ki se objavljajo, se ne objavljajo v Sloveniji. 61 milijonov evrov v BIH,  slabih 17 milijonov evrov v Albanijo (večinoma v letu 2021), slabih pet milijonov evrov v Srbijo. Mediji so objavili bančne izpiske iz kosovske poslovalnice NLB v Prištini in vidimo, da je GEN-I na to družbo nakazal več kot milijon in pol evrov, Martin Berishaj pa je v tistem obdobju dvignil za milijon 400 tisoč gotovine. Če to ni pranje denarja, gospod predsednik vlade, potem ne vem, kaj pranje denarja je,” je poslanec stranke SDS Žan Mahnič odvrnil, potem ko mu je premier Robert Golob v odgovorih na poslansko vprašanje vztrajno zatrjeval, da sam Berishaja ne pozna in da ne ve, kaj je ta počel s svojim denarjem. 

Poslanec Žan Mahnič je uvodoma poudaril, da Slovenija ponovno polni naslove tujih medijev, vendar tokrat ne zaradi uspešnega predsedovanja Evropski uniji, ponujenih rešitev za dogovor v Bruslju v sporu med državami članicami Evropske unije ali zaradi gostovanja kakšnega od pomembnih političnih vrhov in na njem izpogajanih napredkov na določenem področju. “Tokrat o Sloveniji pišejo kot o državi klientelizma in korupcije, ki sega v sam vrh slovenske politike, kot glavnega akterja v tej spirali kriminalnih dejanj pa omenjajo prav vas, predsednika vlade, Roberta Goloba,” je dejal.

Mahnič je nato izpostavil, da o tem v največjih slovenskih medijih ni niti besede, kar je razumljivo. “Praktično vse po vrsti ste si pokorili in so vam naklonjeni. Za enega ste spremenili zakon in kar direktno zamenjali vodstvo, proti drugemu je vaša uprava Telekoma Slovenije umaknila tožbo, čeprav je prišlo do oškodovanja tega državnega podjetja, spet tretje vaši osebni in družinski prijatelji kot člani ali predsedniki uprav zalagajo z velikodušnimi oglasi,” je bil jasen in spomnil, da je cela hobotnica enega glavnih medijskih tajkunov tako ali tako odvisna od volje vaših izbrancev na slabi banki oziroma po pripojitvi na Slovenskem državnem holdingu. “Prej podjetje GEN-I, danes pa državo razumete kot svoj peskovnik, kjer se po mili volji igrate brez pravil, ali kot je rekla vaša zunanja ministrica Tanja Fajon, če se posamezniki igrajo monopoli z državnim premoženjem in tako s prstom pokazala na vas, Klemna BoštjančičaŽigo DebeljakaBoruta Jamnika in Mateja Narota, zmagovalca ne bo, bodo samo poraženci”.

V nadaljevanju je poslanec spomnil, da so mediji že lani poročali, da se je znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil podjetja GEN-I v tujino. “Na podlagi takrat objavljenih dokumentov je bilo vidno, da je v letih 2019 in 2020 GEN-I zasebnemu podjetju MB Consulting, ki je bilo ustanovljeno nekaj dni pred prvo transakcijo, nakazalo okoli 600 tisoč evrov, ki pa ga je lastnik Martin Berishaj sproti dvigoval”, je povedal in dodal, da so mediji tako poročali, da je na podlagi dokumentov, kjer gre tudi za obveščevalne podatke, ki so si jih med finančno preiskavo izmenjale različne obveščevalne službe, razvidno, da je bil Berishaj prepoznan kot finančna mula, ki naj bi denar nosila nazaj k Robertu Golobu.

Foto: Nova24TV

V zadnjih tednih pa številni mediji po Mahničevih besedah razkrivajo nove zgodbe, objavljajo nove transakcije, v državah Zahodnega Balkana se ustanavljajo parlamentarne preiskovalne komisije, pri tem pa vsi s prstom kažejo prav na Goloba. Mahnič ga je zato vprašal naslednje: “Zaradi okrnjene podobe Slovenije v tujini vas zato sprašujem, kako je možno, da je podjetje GEN-I v času vašega vodenja nakazalo okoli 85 milijonov evrov na svoje hčerinske družbe, pri tem pa je denar končal na sumljivih podjetjih? Kako je možno, da se je denar slovenske družbe GEN-I iz Ljubljane preo obvodov pretvoril iz sledljivega v papirnatega, za katerim se je na Kosovu izgubila vsaka sled? Ali osebno poznate Martina Berishaja? Ali vam je Berishaj kadarkoli nosil gotovino in pa, ali ste zaradi preiskave, ki poteka, od vršilca dolžnosti direktorja policije Boštjana Lindava zato na sestanku zahtevali, da na čelo NPU čim prej postavi vam naklonjenega Darka Muženiča, ki bi te preiskave ustavil oziroma jih po vaših željah zaključil?”

Mahničeve trditve za Goloba le konstrukti
Golob je v odgovoru uvodoma dejal, da mu je vedno znova fascinantno poslušati njihove konstrukte, ki so po njegovih besedah v celoti izmišljeni in samo konstrukti. “Človek se vpraša, ali boste kdaj preboleli 24. april, ker očitno tega ne morete. Vse, kar govorite, ste lansirali vi v predvolilni kampanji. Vaše strukture pod vašim neposrednim vodstvom so lansirale to izmišljeno afero,” je odgovoril premier in med drugim dejal, da še niso prevzeli RTV Slovenija. “Čeprav je bil zakon sprejet, RTVS še ni svoboden. Ne, noben medij še ni prevzet,” je komentiral in dodal, da je bil v soočenih na RTVS pri Igorju Pirkoviču prvič soočen s tem, tam pa se je konstantno pojavljalo ime Martin Berishaj. “Mimogrede, kasneje sem izvedel, da gre za kosovskega veleposlanika v Zagrebu, ki naj bi denar pral in nosil ne vem kam,” je dejal.

Nato je nadaljeval, da že preprost pogled na Google in vnos besede Martin Berishaj pokaže slike. Pravi, da ni na nobeni sliki skupaj z njim. “Jaz ga ne poznam. Nikoli ga nisem srečal. On sam je potrdil to, da se nisva nikoli srečala, se videla in se ne poznava”, je dodal in komentiral, da pa se Berishaj dobro razume s predsednikom stranke SDS Janezom Janšo. “Ne rabite se ukvarjati s fabriciniranimi zgodbami, ki jih v resnici pošiljate iz Slovenije tja dol. Google ne laže in slike so jasne,” je vztrajal Golob. Ker je Golob govoril o insinuacijah v volilni kampanji, mu je Mahnič pojasnil, da je v tej zadevi vse črno na belem. Obstajajo namreč dokumenti, razvidne so transakcije, kjer je jasno razvidno, kam je denar šel, ni pa razvidno, kjer je denar končal. “Omenili ste, da se gospod Berishaj pozna z Janšo. Jaz govorim o denarju, gospod premier. Prinesite mi papir, ki bo kakor koli dokazoval, da je MB Consulting nakazoval denar na kakšnega izmed podjetij, kjer je bil direktor Janša,” je pozval in mu odgovoril, da ga ne bo našel.

Foto: posnetek zaslona RTVS

“Berishaj je dvigoval denar, ki ga je dobil od podjetja, kjer ste bili vi predsednik uprave dolga leta. Janša je dejal, da ga pozna, ker je bil predsednik tukaj v Sloveniji narodne skupnosti, predsednik društva. Za vas vprašanje je: kam je šel denar, ki je končal na računu sumljivih podjetij na Balkanu. Na to niste odgovorili,” je bil jasen Mahnič in dodal, da se Golob stalno želi izogniti odgovoru s tem, da kaže s prstom nanje. Glede na to, da so Goloba v preteklih zgodbah že večkrat ujeli na laži, Mahnič pravi, da mu ne verjamejo niti glede romunskega računa. “Čeprav boste verjetno rekli, da je šel Janez Janša v Bukarešto odpret račun. Druge razlage vi tako nimate. Brez Janše mi živeti ni. To je vaše edino vodilo, zato še enkrat sprašujem premier, kje je končal denar od podjetja GEN-I, kam se je nosila gotovina, ki se je dvigovala  v državah bivše Jugoslavije.”

Ker, kot kaže, izrečena vsebina ni bila po volji nekaterim, se je, preden je Golob začel odgovarjati, oglasila predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, ki je Mahniča obtožila, da naj bi osebno diskreditiral predsednika vlade in da sicer seveda lahko vpraša tisto, kar želi. “V resnici nimate namena spraševati, ampak podajati trditve. Nekateri ste pač taki,” je Golob uvodoma ocenil. “Bom ponovil ponovno, nobena gotovina se ni dvigovala iz računov GEN-ija. GEN-I posluje v 22 državah. Poslovni model je vedno enak in mednarodni revizorji pregledujejo naše poslovanje. Hkrati smo podvrženi vsem možnim preiskavam (davčnih organov, zakonodajnih organov in podobno. GEN-I ne bi mogel obstajati in biti največji med trgovci in tudi med najbolj cenjenimi trgovci  JV in centralne Evrope, če bi kdo drug razmišljal tako kot vi,je odgovoril, kot da bi še naprej delal tam.

Golob trdi, da naj ne bi bil obremenjen z Janšo
Nato je negodoval, čemu vendar njega sprašuje, kjer je denar končal, in ga pozval, da naj raje povpraša Janšo. “Jaz ne vem, kje je končal denar prijateljev drugih ljudi. Še manj z njimi imel kakršen koli stik. Tega odgovora, kaj on počne s tem denarjem, vam ne morem dati,” je odgovoril in na Mahničev očitek, da je obremenjen z Janšo glede na to, da ga tolikokrat omenja, odgovoril, kako naj bi bil obremenjen z njim. “Niti približno. Zakaj bi pa bil? Žal mi je, da ga ni tukaj, ker bi vam lahko pojasnil odgovor na vaše vprašanje. Vse medijske zgodbe na Balkanu, o katerih govorite, citirajo vir iz Slovenije. Vir, ki je financiran z denarjem, vir, ki se je neuspešno trudil, da Svoboda ne bi zmagala na volitvah. Samo tam je vir zlonamernih in izkrivljenih podatkov, drugih podatkov ni,” je zaključil in tako vnovič ni postregel z nobenimi informacijami.

Foto: Nova24TV

Mahnič se je na povedano odzval in dejal, da ko govori o zgodbah, ki so insinuirane v Sloveniji in se jih izvaža v tujino, verjame, da je to vpliv gospe, ki sedi na njegovi levi (šlo je za Fajonovo). Nato je Goloba opomnil, da je dejstvo, da parlamentarne preiskave ne potekajo v Sloveniji, ampak v državah Zahodnega Balkana. “Številke, ki se objavljajo, se ne objavljajo v Sloveniji, ampak v državah Zahodnega Balkana. Če govorimo malce natančneje: 61 milijonov evrov v BIH, slabih 17 milijonov evrov v Albanijo (večinoma v letu 2021), slabih pet milijonov evrov v Srbijo. Mediji so objavili bančne izpiske iz kosovske poslovalnice NLB v Prištini in vidimo, da je GEN-I na to družbo nakazal več kot milijon in pol evrov, Berishaj pa je v tistem obdobju dvignil za milijon 400 tisoč gotovine, je spomnil Mahnič in komentiral, da če to ni pranje denarja, potem ne ve, kaj pranje denarja je.

Izpostavil je še, da so banke v tujini objavile podatke, kako praktično do zneska natančno je šla transakcija iz GEN-I-ja na podjetje Berishajev račun, ta pa jo je nato praktično v istem znesku dvignil. Predsednik vlade se okrog teh financ po Mahničevih besedah Mahniča stalno zapleta. “Res pa je, da pravite, kaj vam bodo višje plače, tako ali tako potem samo zapravljamo za neumnosti. Predsednica, predlagam, da se o neodgovoru premierja opravi razprava, ker gre za državne finance, gre za denar, ki je neznano poniknil. Je pa Balkan kot pralni stroj kar se tiče pranja denarja, poslovanje dol marsikaj pove. Razumem vas, da želite vse skupaj zamegliti, da boste lahko še naprej v tem peskovniku, ki se mu reče Slovenija, delali po svoje, hkrati pa koalicijskim poslancem nekaj dali za podpisovat. Včeraj smo namreč slišali, kako je Andreja Prebila, člana programskega sveta RTV, klicala Mojca Pašek Šetinc, da ga bodo menjali kot predsednika uprave Sava Turizma, če ne bo dal podpisa. To se širi povsod, dobri učenci so imeli očitno odličnega učitelja,” je še brez dlake na jeziku zaključil.

Godčeva protestirala zaradi opomina Mahniču: Klakočarjevo opomnila, da je izvajala razpravo
Klakočarjeva se je nato oglasila in izrekla Mahniču opomin, ker naj bi po njeno šel predaleč z diskreditacijo kolegic poslank, poslancev in premierja. “Nihče mi ne daje nič za podpisovat, s čimer se ne strinjam,” je pripomnila. V zvezi z intervencijo predsednice Državnega zbora RS  se je javila poslanka in vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in Klakočarjevo opomnila na 67. člen Poslovnika DZ, ki pravi, da so razprave poslancev in drugih udeležencev določene s poslovnikom. “Vaše razprave ne vidim nikjer najavljene. To, kar ste izvajali, je razprava oziroma je bila že prej.”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Godčeva je opomnila Klakočarjevo, da se opomin izreče na podlagi 75. člena. “Ne vem, zakaj je bil Mahniču izrečen opomin, govoril je o temi, ki je bila na dnevnem redu, postavil je ustno poslansko vprašanje, ki mu po poslovniku pripada. Predsednica, še enkrat, če se držimo vsi poslovnika, ne razpravljajte, če niste prijavljeni k razpravi. Vzdržujete red na seji po poslovniku, vendar se mi zdi, da le to bolj povzroča nemir in takšne in drugačne odzive,” je zatrdila. Na to pa ji je predsednica odgovorila, da kot predsednica ni samo eno trobilo. “Si tega ne predstavljam tako, ker če bi bila, me ne bi rabili in bi bila pano, kjer bi se videlo, kdo ima besedo. Z eno samo besedo ne morem vzdrževati reda. Delam tako, kot mislim, da je prav,” je odgovorila in dodala, da se seveda lahko pritožujejo. “Nimam težav s tem. Še naprej bom DZ vodila, kot mislim, da je prav, in vzdrževala spodobno besedo tako kot do sedaj. Sprejemam seveda vsako kritiko.”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Sara Kovač