fbpx

[Video] Mahnič mirno odgovarja vidno razburjeni Bobnarjevi, ki očitno meni, da lahko na policiji tolmačijo in uporabijo zakon, tako kot čisto vsak državljan v tej državi?!

Primož Cirman je problematiziral nadzor KNOVS-a v prostorih policije, ki ga je izvedel takratni poslanec SDS Žan Mahnič zaradi navedb, da bi v vrstah policije nekateri zaposleni vohunili in prisluškovali nad člani strank Desus, SMC in SAB. (Foto: STA)

Ko je naš raziskovalni novinar Luka Svetina generalno direktorico policije Tatjano Bobnar povprašal, kakšna je zakonska podlaga za presojo, kakšne so pristojnosti Knovsa pri nadzoru nad NPU-jem, je ta odgovorila: “Zakonska določba tega zakona je na srečo tako jasno zapisana, da je nam, ki smo nadzorovana služba, kot tudi nadzorovancem lahko popolnoma jasno, kakšne so njihove zakonske pristojnosti in popolnoma jasno, da so nadzorovani ukrepi varnostne službe, prikriti preiskovalni ukrepi in so konkretno našteti členi iz zakona o kazenskem postopku.” Ko ji je Svetina na zmedeno podan odgovor dal vedeti, da nekateri ustavni pravniki pravijo, da to ni njihovo pooblastilo, je odgovorila: “Mi seveda lahko tolmačimo in uporabimo zakon, tako kot pravzaprav čisto vsak državljan v tej državi, in imamo seveda tudi jasno pravico kot nadzorovana varnostna služba.”

Potem, ko so NPU obiskali trije člani Knovsa, poleg Žana Mahniča še Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS), je Bobnarjeva blokirala del preiskave, zato sumov zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca “z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije” ni bilo mogoče ne potrditi ne ovreči.

Bobnarjeva se je odzvala na izjavo Mahniča, ki je po včerajšnjem nadzoru Knovsa povedal, da so želeli pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, pri čemer je še posebej izpostavil, da Bobnarjeva tega ni želela omogočiti. Generalno direktorica policije je uvodoma  povedala, da Slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike. “Smo strokovna služba, ki v tej državi zagotavlja varnost ljudem. Služimo ljudem in ne interesom politike. Zato javno sporočam, da naj se gredo politične kampanje z argumenti, ne pa z izmišljenimi zgodbami na račun slovenske policije in z žuganjem in s pritiski njenemu vodstvu.”

Foto: STA

“Slovenska policija je državna inštitucija, ki je med najbolj nadzorovanimi v tej državi in prav je tako in s tem nismo nikoli imeli nobenih problemov. V policiji spoštujejo parlamentarni nadzor in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) vedno zagotavljamo vse potrebne podatke in vpoglede v dokumentacijo v okviru zakonske pristojnosti. Tudi včeraj sem pooblaščeni komisiji na začetku samega nadzora večkrat pojasnila, da bodo dobili vse potrebne podatke in na vpogled vso dokumentacijo, ki se nanaša na njihovo zakonsko pristojnost, torej na vse ukrepe, ki jih Knovs nadzira, to so prikriti preiskovalni ukrepi.”

Janša: Ustava in zakoni ščitijo državljana, ne funkcionarje
Ostre besede med funkcionarji SDS in policijo po torkovem nadzoru Knovsa na NPU se stopnjujejo. Medtem, ko policija vztraja, da je poslanec SDS Žan Mahnič generalni direktorici Bobnarjevi grozil, prvak SDS Janez Janša na Twitterju odgovarja, da zavračanje parlamentarnega nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi. “Ustava in zakoni ščitijo državljana, ne funkcionarje. Bistvo problema je, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Z lahkoto bi ovrgli sume, če vse počnete zakonito. 25., 26. in 27. člen zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb so jasni,” je še pripisal.

Na izjavo Bobnarje se je odzval tudi Mahnič
Predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi Žan Mahnič je danes podal izjavo za medije o delu preiskovalne komisije, odzval pa se je tudi na nekatere druge aktualne zadeve, povezane predvsem z nadzorom KNOVS nad delom NPU, ki je bil opravljen včeraj. Uvodoma je poslanec SDS in podpredsednik KNOVS predvajal izjavo predsednika Državnega zbora Dejana Židana iz SD, ki je v oddaji Tarča 30. januarja 2020 med drugim dejal, da “če je res tako, da kdorkoli vohuni, ali so kake tuje vohunske službe, da potem pritiskajo na slovenske politike, ali so to kakšne politične stranke, da pritiskajo na druge, je to največja politična afera v zgodovini samostojne Slovenije. To res želim, da se razišče.”

“Vodimo parlamentarno preiskavo, ki se tiče zlorab v primeru Franca Kanglerja in drugih v povezavi z zlorabami in različnimi kršitvami zakonodaje ter nezakonitega vodenja evidenc policij. Glede na vse dogodke, ki so mislim da postali vrh ledene gore v zadnjih dneh, smo se odločili odpreti novo preiskavo, h kateri je v oddaji Tarča pozval predsednik Državnega zbora, oziroma preiskavo, ki nam jo odredba parlamentarne preiskovalne komisije tudi omogoča,” je povedal Mahnič in dodal, da so se poslanke in poslanci na današnji nujni seji soglasno odločili, “da bomo začeli preiskovati sum zlorabe obveščevalno varnostnih služb z namenom pritiska na določene politike, da se ugotovi, ali je vse to, kar se govori, praktično od nastopa mandata predsednika vlade Marjana Šarca, resnično, ali ne.”

Foto: STA

Mahnič je izrazil mnenje, da kar se tiče aktivnosti v povezavi z obveščevalno varnostnimi službami, tako pestrega mandata na tem področju, kot je aktualni, še ni bilo. Ob tem je spomnil, da se je v medijih pojavila slika avtomobila ministra za obrambo Karla Erjavca s Hrvaške en dan pred kongresom DeSUS, tajno se opazuje in slika zasebna srečanja ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, danes je generalni sekretar SAB Jernej Pavlič povedal, da se dogajajo čudne stvari in kot enega od primerov navedel dogajanje pri sinu Alenke Bratušek. “Tudi Franc Kangler je danes na seji preiskovalne komisije povedal, da je po telefonu govoril s kolegom, če lahko na UE Ruše preveri, kaj se dogaja z legalizacijo glede njegovega objekta in kmalu zatem ga je klical novinar Mladine ter spraševal, kakšen objekt skuša legalizirati. Gospod Kangler trdi, da drugače kot prek prisluškovanja telefonskim pogovorom do tega podatka ni bilo mogoče priti,” je povedal Mahnič.

Na KNOVSu je, da se naredi to, kar zahteva od nas tudi Dejan Židan, in to je, da se vse te stvari razišče
Nadaljeval je, da so se člani KNOVS že pogovarjali o tem, kako je nekdo tajno fotografiral nekdanjega predsednika uprave Telekom, direktor SOVE pa naj bi te slike pošiljal naokoli in spraševal, kaj bi s tem naredili. “Toda, kar pa so včeraj poročali mediji, pa se je prvič zgodilo, da se je poročalo konkretno z imeni in priimki. Če bi se KNOVS odzvala na vsak članek v medijih, potem bi lahko bili trikrat tedensko na SOVI, OVS in Policiji, toda ko pride nekaj tako konkretnega kot je bilo to včeraj, ko je bil opisan potek tega, kaj se dela in ko poslanci v Državnem zboru govorijo, kakšni pritiski se vršijo nanje, na vodstvo strank, ko tu ne gre za SDS, ampak za zaenkrat še aktualne koalicijske partnerje v odstopu, tu je bilo govora o SMC, DeSUS in SAB, smo odreagirali tako kot smo,” je povedal poslanec SDS in dodal, da “smo se odločili za nenapovedan nadzor, kjer smo zahtevali vpogled v evidenco posameznikov, ki smo jih poimensko našteli.” Mahnič je dejal, da je pooblaščena komisija KNOVS naštela vse poslance SDS, NSI, SMC, DeSUS, SAB in dva manjšinska poslanca. “Policija ima evidence o državljanih, o njihovih prekrških, in podobno. Povejte mi, kaj je bolj efektivnega, kot da nekdo, ki mu ni v interesu, da se sestavi nova koalicija, gre do posameznega poslanca in mu pove, “a veš, da imamo podatke, kdaj si napihal, kaj je delal tvoj sin, vemo, kaj se je dogajalo z ženo in vemo, da je bilo prijavljeno nasilje v družini in bomo vse to obelodanili.” Takšni posamezniki se potem seveda ustrašijo. “Naj ob tem jasno in glasno povem, da so to predvidevanja, na KNOVSu pa je, da se naredi to, kar zahteva od nas tudi Dejan Židan, in to je, da se vse te stvari razišče.”

Mahnič je tudi pojasnil, da je včeraj pooblaščena skupina KNOVS, ki je opravila nadzor, želela, da generalna direktorica policije preda seznam tistih zaposlenih na policiji, ki so morebiti vpogledovali v osebne mape oziroma v evidence naštetih poslank in poslancev DZ. “Želeli smo tudi podatke o vpogledih za Zdravka Počivalška in Aleksandro Pivec, direktorica pa je to zavrnila, češ da nimamo pravne podlage.” Nato je Mahnič izpostavil 24. člen Zakona o parlamentarnem nadzoru, ki jasno pravi, da pooblaščena skupina lahko opravi napovedani ali nenapovedani ogled naprav in prostorov, ki jih uporablja nadzorovana služba v zvezi z nadzorovanjem in snemanjem elektronskih komunikacij.

“25. člen pravi, da  pooblaščena skupina lahko zahteva vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke nadzorovane službe, ki se nanašajo na pristojnosti in naloge komisije. Ne glede na določbe prejšnjega odstavka pooblaščena skupina ne sme vpogledati v tisti del dokumentacije nadzorovane službe, iz katerega bi bilo lahko razvidno, da v postopku delujejo ali sodelujejo tajni delavci oziroma sodelavci po določbah ZKP, Zakon o obrambi in Zakona o SOVI oziroma bi bila lahko razkrita identiteta teh tajnih delavcev ali sodelavcev,” je povedal poslanec in izpostavil še 26. člen omenjenega zakona, ki pravi: “Zaposleni v nadzorovani službi so v okviru pooblastil, ki jih imajo na svojem delovnem mestu ali položaju, dolžni storiti, kar je potrebno, da komisija lahko izvršuje svoj nadzor in so dolžni pri tem z njo sodelovati.”

V primeru včerajšnjega nadzora smo torej priča istemu primeru kot na SOVI, ko smo želeli dokumentacijo glede zaposlovanja in nas je direktor zavrnil. “Takrat smo ugotovili, da nas je zavrnil protizakonito in potem se je še izkazalo, da s konkretno zaposlitvijo nekaj ni bilo v redu. Če bi generalna direktorica želela ovreči vse sume, ki se pojavljajo v medijih, bi lahko rekla: dali bomo sezname vpogledov in s tem bi bila zgodba zaključena, a ker tega ni storila in ker smo ostali praznih rok, so sumi ostali,” je dejal Mahnič. Ob tem je še komentiral, da nadzornikov KNOVS danes ni napadla nobena politična stranka, temveč, da so vsi v skrbeh, če se kaj takšnega res ne dogaja in si želijo, da se zadeva razišče.

Foto: STA

Na nadzoru manjkal zgolj gospod Muženič
“Zahtevali smo, da so na tem nadzoru prisotni vsi posamezniki, ki se jih omenja v povezavi z različnimi operacijami proti politikom, na nadzoru je manjkal zgolj gospod Muženič. Ker pa teh podatkov nismo dobili, ker je bil nadzor nezakonito onemogočen, ker se mediji ukvarjate s tem, kako sva se z generalno direktorico gledala, ne pa s tem, kar bi nas moralo vse skrbeti, ker tudi novinarji ste zanimive potencialne tarče, takoj za politiki in vodstvom gospodarskih družb, torej z morebitnim prisluškovanjem, smo se odločili, da bo parlamentarna komisija tista, ki bo skušala pridobiti podatke,” je povedal Mahnič. Poudaril je, da je komisija zato sprejela sklep, da pozove ministrstvo za notranje zadeve in organe v sestavi, da ji do 29. februarja 2020 posredujejo izpis vseh posegov in vpogledov v osebne evidence od 13. septembra 2018 dalje za vseh 90 poslancev, vse ministre v odstopu in za predsednika vlade v odstopu.

“Na tem mestu vabim vse parlamentarne stranke, naj premislijo, ali je vredno sodelovati v naši preiskovalni komisiji. Nihče namreč ne sme dopustiti, da bi protizakonito prisluškovali, prestrezali maile, tajno opazovali, sledili in tajno fotografirali državljanke in državljane Republike Slovenije. Še huje pa je, če se tako pridobljen material nato uporablja za politične pritiske,” je povedal poslanec SDS in pri tem omenil poslanca DZ, ki je pripravljen pričati pred preiskovalno komisijo in povedati, kako so zlorabili Telekom Slovenije v prejšnjem mandatu, da se je bralo njegova sms sporočila in da se je sledilo njegovi lokaciji ter podajalo informacije naprej. “Tudi nekateri drugi bodo znali marsikaj povedati,” je še dejal Mahnič in navedel, da bodo predmet preiskave Generalna policijska uprava, Kriminalistična policija, NPU, Sova, OVS, “v kolikor pa bomo dobili informacije, da te stvari dela kdo izven tega kroga, pa se bomo tudi pozanimali.”

Vse skupaj sodu izbilo dno, to je trenutek, ko se mora politika poenotiti
“Mislim, da je vse skupaj sodu izbilo dno in da je to trenutek, ko se mora politika poenotiti. Verjetno bo to sicer problem za LMŠ, ne bi pa smel biti problem za vse ostale parlamentarne stranke, še posebej tiste, ki so bile celoten mandat najbolj na tapeti, to so SD, SAB, DeSUS in SMC.” Mahnič je še ocenil, da je pomembno, da preiskavo morebitnih prisluškovanj in vpogledov v evidence opravi preiskovalna komisija. “Vemo, da vrana vrani ne izkljuje oči in vemo, kako bodo pristojni organi to raziskovali, in sicer približno tako, kot NPU preiskuje, kaj je delal urad za preprečevanje pranja denarja v primeru IranNLBgate, ko Darko Muženič preiskuje delo Darka Muženiča.”

Foto: STA

Poslanec se je v odgovorih na novinarska vprašanja odzval tudi na današnjo izjavo za medije generalne direktorice Policije Bobnarjeve rekoč: “Če jaz kot poslanec pridem na Policijo in skupaj s kolegi zahtevam nič manj in nič več kot to, kar nam zakon dovoljuje, z namenom  ugotoviti, ali je bila policija zlorabljena v politične namene, potem pričakujem, da mi bo gospa to dala. In to ne meni osebno, temveč Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. In zato je bila tista izjava, da naj gleda na prihodnost, ker če se ugotovi, da je bila Policija zlorabljena v politične namene in da je generalna direktorica držala roko nad tem, da sodeluje pri tem, potem jo bo KNOVS kazensko ovadil. Če pa ona kazensko ovadbo jemlje kot grožnjo, kot pritisk, pa naj to tako jemlje. Ampak to je ustavna kategorija, če ugotovimo, da je nekaj šlo narobe, moramo podati kazensko ovadbo.” Dodal je še, da mu je žal, da je direktorica Policije v javnosti predstavila, kot da so bili neki pritiski, “še bolj pa mi je žal, ker ona ve, da niso bili, pa to počne iz političnih razlogov, hkrati pa reče, nihče si ne bo podredil Policije. Bog ne daj, da bi si jo kdo podredil, ampak jaz se bojim, in glede na vse, kar vidim, mislim, da si je ena stranka trenutno še vladajoče politike Policijo že podredila.”

Na novinarsko vprašanje, kako komentira dejstvo, da državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec ni bil dejaven na družabnim omrežjih vse od nastopa funkcije, danes pa se je oglasil, pa je poslanec Mahnič odvrnil, da “ko je bil Damir Črnčec pri Janezu Janši, je imel vsaj svobodo govora, je lahko tvital in pisal na Facebook. Sedaj pa tega ni smel početi.”

Hana Murn