fbpx

Mahnič vladi: Ali ste že obvestili NATO, da Slovenija ne bo formirala srednje bataljonske skupine?

Poslanec SDS Žan Mahnič (Foto: sta)

Poslanec SDS Žan Mahnič je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z nakupom oklepnikov 8×8 boxer. Načrtovani nakup je v času prejšnje vlade buril duhove v levih strankah, ki so nakupu izrazito nasprotovale. Vodja poslanske skupine Levica je v času sestavljanja trenutne vlade celo dejal, da “vse tri stranke nasprotujemo nakupu osemkolesnikov in se tudi strinjamo, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, da se ta nakup prekliče oz. odpravi”. 

Poslanca je zanimalo, ali namerava nova vlada svojo namero uresničiti, v kolikšnem času nameravajo nakup preklicati in katera pravna sredstva nameravajo pri tem uporabiti. V zvezi s tem pa tudi, ali so že obvestili zvezo Nato, da Republika Slovenija ne bo formirala srednje bataljonske skupine v skladu z dogovorom in cilji zmogljivosti. Spomnimo, Marjan Šarec je pred kratkim dejal, da bodo skušali nič manj kot predrugačiti koncept delovanja Slovenske vojske. Le ta naj bi bila v prihodnje bolj podobna “teritorialni obrambi”. Kaj naj bi to pomenilo, še ni želel pojasniti. Povedal je le, da ne bo podobna teritorialni obrambi iz časa osamosvajanja.

Opozicijski poslanec je vprašanje zastavil le nekaj dni po tem, ko so se v medijih pojavile špekulacije, da se v ozadju postavljanja vlade Roberta Goloba postavlja tudi tiha antinato koalicija. K špekulacijam je prispevalo več faktorjev. V prvi vrsti program sedaj vladne Levice, ki vsebuje jasno namero po izstopu iz severnoatlantskega zavezništva, pa tudi kadrovske poteze Roberta Goloba, ki je za svojega sekretarja za nacionalno varnost imenoval Andreja Bendejčiča, o katerem je nedavno pisal Bojan Požar – kot o diplomatu, ki je izrazito naklonjen Ruski federaciji. Špekulacije je še dodatno podžgala že omenjena namera po spremembi koncepta delovanja Slovenske vojske.

Sara Kovač