fbpx

Maksuti za BalkanInsight povsem po balkansko: Premierja Janšo označil za nacionalističnega konspirativnega teoretika!

Alem Maksuti,Janez Janša in Ursula von den Leyen (Foto: STA)

Alem Maksuti je spet prišel na svoj račun. Na spletnem portalu BalkanInsight je napisal besedilo z naslovom Slovenski Janša v vojni z razumom in svetom. “Slovenija bo prevzela vodenje EU s strani nacionalističnega konspirativnega teroretika, ki s svojo politiko vodi Slovenijo na obrobje evropske politike,” je še eno vulgarno besedilo o Janezu Janši začel Maksuti.

Alem Maksuti zelo rad opravlja vlogo dežurnega provokatorja na levem političnem polu. V osrednjih medijih ga zelo radi predstavljajo za relevantnega sogovornika, čeprav ponavlja ene in iste besedne floskule. Na družbenem omrežju Twitter pa mu z vsako izjavo uspe dokazati, da želi le sprovocirati pristaše pomladne opcije. Ne skriva pa niti tega, da je goreč antijanšist in velik ideološki nasprotnik sedanje vlade. Svoje analize je večkrat napisal za 24ur.com, kjer ga večkrat gostijo kot svojega dežurnega političnega analitika.

Že od neuspešne vložene konstruktivne nezaupnice od sredine februarja lahko spremljamo pojavljanje kritičnih člankov o sedanji slovenski vladi v tujih medijih. Razumeli bi, da bi bila kritika na mestu, a se večinoma pojavljajo floskule o koncu demokracije in vzpostavljanju diktature. Ne pozabijo pa omeniti, da trenutna vlada ogroža obstoj neodvisnih institucij v naši državi. Kljub njihovemu trudu se je izkazalo, da gre za manipulacije in so le podaljšek levih opozicijskih strank, ki so v preteklosti poskrbele za lagodno financiranje teh medijev na račun slovenskih davkoplačevalcev.

Kolumna Alema Maksutija v BalkanInsight. (Foto: Posnetek zaslona-BalkanInsight)

Maksuti tudi tokrat ne more brez vulgarnega besedičenja o trenutni vladi
Svoj prispevek o Sloveniji je moral napisati tudi Alem Maksuti. V srbskem mediju Blic so povzeli Maksutijeve cvetke iz portala BalkanInsight z naslovom  Slovenački Janša u ratu sa razumom i svetom. Prvo je spet delal vzporednice z nekdanjim ameriškim predsednikom Trumpom. Predsedniku sedanje vlade je očital, da si želi politično podrediti po vzoru Trumpa vse od slovenskega sodstva in medijev.

Argument je popolni nesmisel, kar smo že večkrat dokazali. Slovensko sodstvo in vsi slovenski mediji delujejo popolnoma samostojno in neodvisno. Čudno je predvsem to, da legitimno kritiko drugače mislečih slovenskih državljanov in podpornikov pomladne politične opcije ožigosajo kot napad na njihovo delovanje.

Maksuti se tudi ne more sprijazniti, da sedanja manjšinska vlada deluje stabilno. Za razliko od Šarčeve manjšinske vlade se mu zdi sedanja manjšinska vlada zaradi Janše ekscesna, “ne mine dan, da Janša ne bi osramotil svoje države pred evropsko javnostjo”, je porogljiv diplomant FDV. Resnica je sledeča, kar je povedal tudi predsednik vlade na zadnjem intervjuju za RTV Slovenija. V tujini ni noben evropskega politik, s katerim se je srečal Janša slišal kritiko na račun demokracije in medijev v Sloveniji.

Naslovnica v srbskem Blicu, kjer so povzeli Maksutijevo kolumno. (Foto: Posnetek zaslona-Blic)

Maksuti v tujini dela tisto, kar počnejo ves čas osrednji mediji. Nočejo priznati, da sedanja vlada izpolnjuje svoje obljube, zapisane v koalicijski pogodbi!
V nadaljevanju se je Maksuti dotaknil incidenta v Evropskem parlamentu, ki ga je zakuhala evropska poslanka Sophie N’t Vield. Problematiziral je nastop slovenskega predsednika vlade, ko je zapustil sejo odbora, ker predsedujoča odboru N’t Vieldova ni uredila predvajanja krajšega videoposnetka. Raje je izvedla cenzuro.

Novi biser pa Maksuti zapiše v pojmovanju “janšizma”. Spet proda zgodbico o manjši skupini ljudi, ki hoče uzurpirati vse podsisteme v državi. Maksuti pozablja, da je največje vladno stranko obkrožilo več kot 220 tisoč volivcev na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018 in ima tudi več kot 25 tisoč članov.  A legitimno izražanje mnenj predstavlja za nekdanje vladajoče in njihove podpornike napad na institucije. Maksuti tudi ne omenja, da so si neodvisne institucije Komisija za preprečevanje korupcije, Računsko sodišče in Ustavno sodišče RS znašli v hudih pravnih škandalih, za katere bi morali prevzeti politično odgovornost.

Ob koncu se je dotaknil še karantanskega panterja in Janši očital, da se obnaša absolutistično. Tukaj ga lahko na laž postavi marsikateri član vlade. Trenutna vlada izpolnjuje mnogo zavez, o katerih so pretekle leve vlade na veliko govorile, nič pa naredile. Sedaj se bliskovito gradijo novi domovi za ostarele, pričeli so se pomembni infrastrukturni projekti (2.tir, tretja razvojna os, elektronsko cestninjenje). Ekipa pod vodstvom resornega ministra za kohezijo Zvonka Černača je uspešna pri pripravi projektov, ki se bodo financirali iz evropskih sredstev. Slovenija ima tudi eno najnižjih brezsposelnosti v EU in napovedano višjo gospodarsko rast od povprečja članic EU. Dobrih šestdeset let pa se bomo lahko zadolževali po negativni obrestni meri. Kar je bistveno, izpolnjuje se zaveza koalicijske pogodbe. Tega, kar nekdanje leve vlade niso bile sposobne uresničevati.

Prav teh dejstev ideološki nasprotniki vlade ne predstavijo v tujih medijih. Prav zelo dobri rezultati trenutne vladne garniture jih toliko bolj bolijo, saj izkazujejo vso nesposobnost preteklih levih vlad. Ne smete pozabiti, da so pretekle leve vlade odlično poskrbele za svoje politične komentarje z davkoplačevalskimi donacijami. Eden izmed njih je bil tudi Alem Maksuti.

Luka Perš