Mandatno-volilna komisija potrdila predlog o sestavi preiskovalne komisije v zadevi Kangler!

Foto: STA

Mandatno-volilna komisija (MVK) je na današnji jutranji seji z osmimi glasovi za in tremi proti potrdila predlog o sestavi parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler. DZ bo o predlagani sestavi komisije, v kateri bi sodelovale le tri opozicijske stranke, vodil pa bi jo poslanec SDS Žan Mahnič, glasoval na seji v četrtek.

Po odreditvi parlamentarne preiskave julija so poslanske skupine imele možnost predlagati v komisijo svoje člane. Predlagali so jih v SDS, NSi in SNS, tako da bi po predlogu sestave SDS v njej imela tri, NSi in SNS pa po enega člana. Preostale poslanske skupine v njej ne bodo sodelovale.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na današnji seji MVK ponovil, da bi bilo smiselno, da se točka prestavi do odločitve ustavnega sodišča o dopustnosti delovanja preiskovalne komisije, saj da to poslovnik DZ omogoča, poroča STA. Poslanec SDS Jože Tanko pa mu je odvrnil, da v tem primeru velja poseben poslovnik, ki je namenjen delu preiskovalne komisije, po njem pa je DZ komisijo dolžan ustanoviti.

Državni zbor je parlamentarno preiskavo o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri pregonu nekdanjega mariborskega župana in sedanjega državnega svetnika Franca Kanglerja odredil na julijski seji na zahtevo državnega sveta. Državni svet je zahtevo za preiskavo politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega pregona nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Kanglerja, zahteval na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist.

Rajko Golob

 

 • Vera

  LMŠ-jev Brane Golubović,se bo moral še veliko učiti o demokraciji in o “preiskovalnih komisijah”,ki so nujno potrebne .

  • RATATA

   prav nič se mu ni potrebno učiti tega, ker je on iz zorangutanove pozitivne slovenije, tako kot serpentinarjeva glumaška uš!

 • karpelec

  Vsakokratni vladniki so vedno proti komisijam, ker jim te omejujejo igralno polje v peskovniku.

 • Unikatna

  Preiskovalne komisije so potrebne, da vidimo kako se krade, krši itd.

  Kaj? Nenormalno zapravljanje…
  “Za študije o dolgotrajni oskrbi porabili 50 milijonov evrov!”

 • Ryuk

  A se mödörndörfër že cmeri na drevesu?

  • Vera

   Pod njim,ker letos ni jabolk :) .

 • Andrej

  Če bi sodišča vodila kakršnokoli statistiko bi zelo hitro ugotovili, da nekomu 20 tožb zaporedoma pade. Da nekaj resno ni v redu.

 • montyamp

  Mariborska sodišča z največ kršitvami ustave in človekovih pravic v državi .

  Je pa pomanjkanje spoštovanja do sodstva bržkone tudi posledica njegove (ne)odvisnosti in pogoste nepoštenosti. Ni se slovensko sodstvo na tnalu znašlo zgolj po razkritjih o pritiskih globoke države na vrh pravosodja. Naj spomnimo. Študija, ki sta jo pred kratkim opravila eminentna slovenska pravnika Andraž Teršek in Jurij Toplak ter je bila objavljena v strokovni reviji Pravna praksa, je pokazala, da sicer s svojimi odločitvami človekove pravice največkrat v Sloveniji kršijo ravno sodišča na območju Višjega sodišča v Mariboru. Za primerjavo; na ljubljanski drugi sodni instanci so leta 2016 prejeli v odločanje več kot 13.000 zadev, v Mariboru pa je bilo zadev samo okrog 4.500. Mariborska sodišča so nepravično sodila trikrat pogosteje kot v Ljubljani in šestkrat pogosteje kot v Celju.

 • xtc

  Upam le ,da pride na dan čim več imen in svinjarij levakov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!