fbpx

Manipulacija 24UR: Pahorja izrezali iz skupne slike z Marčičem, da ne bi kdo pomislil, da se slednji druži s celotnim političnim vrhom

Podjetnik Andrej Marčič in predsednik republike Borut Pahor (Foto: Twitter)

Potem ko so se pred nedavnim pričeli na POP TV namigovati, kako naj bi pridobljene fotografije namigovale, da se premier Janez Janša s podjetnikom Andrejem Marčičem in lobistom Božom Dimnikom ni srečeval zgolj naključno, je Janša v odgovor pojasnil, da omenjeno poročanje ne pije vode, saj sam z dvojico nikdar ni sklepal nobenih poslov in ob tem dodal, da nikakor nista edina, s katerima se je srečeval. “Golf sem igral tudi z direktorjem in uredniki POP TV, a to nima nikakršne zveze z nobenimi posli,” je povedal. Ker povedano očitno ni bilo povšeči POP TV-ju, ti nadaljujejo z napihovanjem zgodbe, kjer seveda ne manjka manipulacij.

Kdor si je ogledal nedavno poročanje 24UR glede dogajanja na komisiji za nadzor javnih financ je lahko opazil, kako je bilo celotno poročanje osredotočeno na blatenje premierja Janeza Janše. Še posebej je zbodlo, ko so prikazali eno izmed fotografij, ki prikazuje podjetnika Andreja Marčiča. Pokazali so namreč obrezano podobo Marčiča iz fotografije, kjer se ta nahaja skupaj s predsednikom republike in nekdanjim premierjem Borutom Pahorjem.

Čemu so se odločili za omenjeno manipulacijo, je jasno kot beli dan. Če bi namreč prikazali fotografijo, kjer sta skupaj tako Pahor kot Marčič, bi lahko gledalec večernih poročil prišel do spoznanja, da se očitno podjetnik Marčič druži s celotnim slovenskim političnim vrhom. S tem pa v vodo pade zgodba, v kateri vlogo zlobnega lika igra premier Janša.

Podjetnik Andrej Marčič (Foto: Printscreen 24ur)

Spomnimo. Po poročanju Požareporta je bila decembra 2003 z Marčičem, Dimnikom in Janšo na Mavriciju tudi Andreja Zabret, danes poslanka LMŠ, prej pa solastnica oziroma soustanoviteljica podjetja Aico-Med, znanega po aferi prodaje operacijskih miz UKC Ljubljana. Zabretova naj bi bila takrat na Mavriciju skupaj z Igorjem Zabretom, svojim nekdanjim možem, s katerim sta se kmalu potem tudi razšla. Tega se seveda ne problematizira, saj gre za poslanko LMŠ.

Takšne zgodbe, iz katerih se delajo afere, še kako pridejo prav koaliciji KUL, ki se zaveda, da se vedno bolj bližajo državnozborske volitve. Na to dejstvo je opozoril tudi premier in poudaril, da je resnično žalostno, da samoimenovana KUL opozicija, ki nima nobenega programa, zdaj prek tega ustvarja nek vtis, da nekaj počne. “Ničesar ne počne. Sproža afere in namesto da bi se pripravljala na gradnjo alternative za prihodnje volitve, misli, da bo s takimi patetičnimi poskusi kakorkoli vplivala na volivce,” je bil kritičen.

Omenjeni primer predstavlja dokaz, da osrednji mediji poročajo v skladu s točno določeno agendo, kjer ni prostora za objektivno poročanje.

Sara Kovač