fbpx

Manj kot teden dni po izvolitvi nove vlade že korupcijska afera par excellence – zaradi identičnih pritiskov ob “glavo” Šarčev sekretar Kralj!

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je direktno pritiskal na direktorja NIJZ Milana Kreka, naj odstopi. (Foto: STA)

Vlada Roberta Goloba formalno ne deluje niti en teden, pa se je že ujela v korupcijski škandal par excellence, saj minister za zdravje Danijel Bešič Loredan na zahtevo Roberta Goloba že tri dni pritiska na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, naj odstopi. Ko so v prisluhe ujeli nekdanjega generalnega sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja, ki je posredoval pri prvi nadzornici Uradnega lista RS Ireni Prijović zaradi imenovanja Igorja Šoltesa, je moral ta zapustiti svoje mesto. Komisija je ugotovila, da je Kraljevo ravnanje neetično in predstavljalo kršitev integritete. Tako odkritih in direktnih groženj, da bi zadostili kadrovskim apetitom nove Golobove vlade, ne pomni nihče. 

Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, ki sem dokazano nepolitični kader in ki sem bil na položaj direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje postavljen prek javnega razpisa, da odstopim kot direktor. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa je samo eksekutor – in to oster eksekutor, če se ne bom umaknil,” je za Portal Plus razkril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Kot je povedal Krek, minister za zdravje Bešič Loredan pravega razloga za njegovo zamenjavo ne zna navesti. “Ponavlja, da pač ne bova mogla delati skupaj,” je dejal. Krek pravi, da mu je novi minister za zdravje v enem od telefonskih pogovorov povedal, da to od njega zahteva predsednik vlade. “Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa je samo eksekutor – in to oster eksekutor, če se ne bom umaknil,” je še povedal Krek ter dodal, da se Bešič Loredan v javnosti sicer spretno izmika, govori, da on nima ničesar pri tem, govori puhlice in daje prazne obljube ljudem.

Ko sem vprašal Loredana, ali razume, da je zdravnik, mi je odvrnil, da je on sedaj politik. A zdaj vidite, kako majhen korak je med zdravnikom upornikom in politikom? Upam, da bo Danijel vsaj ob koncih tedna, ko bo delal kot zdravnik, res zdravnik, in da ne bo v svoji narcisoidni pozi pozabil tudi na to, ko bo držal v roki skalpel,” je zapisal Krek.

Tako brutalnega kadrovanja in kršitev zakonodaje ne pomni nihče
Osrednji mediji Krekovemu zapisu niso namenili praktično nobene pozornosti, čeprav gre za korupcijsko afero par excellence. Kljub temu, da so že pred volitvami obljubljali brutalno kadrovanje, so se očitno spozabili, da obstajajo zakonske meje in meje zdravega razuma ter politične kulture. Tako direktno, odkrito in vsem na očeh ter brez bojazni o konsekvencah niso kadrovali niti v času Golobičeve LDS, spomnimo pa, da je prav podobna afera odnesla generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, ko je vlado vodil Marjan Šarec.

Irena Prijović, Marjan Šarec in Brane Kralj (Foto: STA)

Spomnimo, da je prav Kralj posredoval pri prvi nadzornici Uradnega lista RS Ireni Prijović, da bi izsilil imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je Kraljevo ravnanje neetično in predstavlja kršitev integritete. S tem je po mnenju komisije izvajal nedopustne pritiske ter posegel v neodvisnost nadzornega sveta, ki je edini pristojen za imenovanje direktorja Uradnega lista.

Kralj je namreč po navedbah KPK Prijovićevi naročil imenovanje Šoltesa, želel je izvedeti časovnico kadrovskega postopka in kdaj bo seja nadzornega sveta ter zahteval poročanje o postopku še pred komunikacijo s Slovenskim državnim holdingom. “Navedene zahteve ustrezajo definiciji nezakonitega oziroma neetičnega ravnanja, kot ga določa 24. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije,” so zapisali v KPK. Tudi afera, v katero se je ujel minister Bešič Loredan, ima po standardih KPK natanko take znake zavržnega dejanja, v katerega je bil ujet Kralj, prav tako bi morale biti znane posledice. Če ima minister Bešič Loredan kaj integritete, bo odstopil še pred odločbo KPK.

Čeprav je vlada formalno sestavljena le nekaj dni, pa je to prva večja afera, ki bi imela lahko večje posledice in bi morala odnesti najmanj ministra Bešiča Loredana. Če se izkaže, da gre za direktno navodilo predsednika vlade Roberta Goloba, bi moral o odstopu razmisliti tudi sam. Vprašanja o vpletenosti smo poslali tako v kabinet predsednika vlade kot tudi na KPK. (Foto: STA)

Smrdi po politični korupciji
Krek je dejal, da so znanci iz stranke SD povedali, da sta minister oziroma vlada v svet zavoda NIJZ imenovala kar štiri člane omenjene stranke. Nekateri so tudi člani strokovnega sveta za zdravstvo v stranki SD pod vodstvom Branka Gabrovca. “Zelo malo časa sem potreboval, da sem ugotovil, zakaj minister politizira svet NIJZ. Sam mi je povedal, da hoče imeti za poslovnega direktorja Branka Gabrovca, ki je predsednik strokovnega sveta za zdravje v SD in kot tak tudi šef nekaterih članov zdravstvenega sveta SD. In zdaj si zamislite, da minister za zdravje pove že vnaprej, koga hoče kot direktorja, se pravi, še preden je sploh izdan razpis. Kaj pa, če se bo kdo drug javil na razpis? Ni panike, SD, torej Brankovi prijatelji, imajo večino v svetu zavoda! Smrdi po politični korupciji in zastavlja se vprašanje, ali bo kdo pogledal te rabote,” je pojasnil Krek.

Novi minister za zdravje je skratka v nekaj dneh že popolnoma spolitiziral NIJZ, kar je seveda proti mojim stališčem, ko vedno trdim, da se nacionalnega inštituta ne sme politizirati. Vedno sem bil proti temu in tudi zdaj sem proti, kajti mi nismo politični organ, ampak strokovni,” meni Krek in poudarja, da je rešitev samo depolitizacija inštituta, ki omogoča stroki, da deluje neodvisno. “To smo dokazali v zadnjih dveh letih,” je zapisal.

Krek pa je še razkril, da ni edini, ki ga silijo k odstopu. “Tudi od drugih javnih zavodov s področja zdravstva dobivam informacije, da kličejo vodilne in jim kar po telefonu ukazujejo, naj odstopijo. Neverjetno! A ker sem že dovolj star, da imam nekaj zgodovinskega spomina, vam lahko zaupam, da je natančno tako, po istem kopitu, včasih delovala Komunistična partija: povsod je imela svoje nastavljence, ki so poročali na Centralni komite, direktorji so bili lahko samo njihovi člani razen redkih izjem.

Sara Kovač