Marjan Podobnik za Demokracijo: SLS želi biti eden ključnih delov pomladno-poletne koalicije in v večinsko leve koalicije ne bo več vstopala!

Marjan Podobnik (Foto: Polona Avanzo)

Pogovarjali smo se s predsednikom Slovenske ljudske stranke Marjanom Podobnikom, ki je v torek na slavnostni akademiji zaznamovala 30. obletnico svoje ustanovite. Prireditev je potekala v znameniti Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, kjer je bila 12. maja 1988 ustanovljena Slovenska kmečka zveza. Predsednik SLS Marjan Podobnik in podpredsedniki te stranke Suzana Lara Krause, Franc Bogovič in Modest Motaln, predsednik Mestnega odbora SLS Ljubljana Janez Žagar ter Marija Markeš so ob tem skupaj z Ivanom Omanom v podhodu v Unionsko dvorano, v kateri je bila 12. maja 1988 ustanovljena SKZ, odkrili pomnik.

V nadaljevanju objavljamo del intervjuja s predsednikom SLS Marjanom Podobnikom, ki si ga lahko v celoti preberete v tiskani izdaji revije Demokracija.

Gospod Podobnik, naj začneva z rezultati zadnjih državnozborskih volitev, ki so bile znova zaušnica za Slovensko ljudsko stranko. A najprej bi vas vprašal, kako komentirate zmago SDS in na drugi strani relativni poraz strank, ki so sestavljale prejšnjo Cerarjevo vlado, se pravi SMC, SD in DeSUS?
Zmaga SDS je bila zame pričakovana, relativni poraz strank, ki so sestavljale prejšnjo Cerarjevo vlado, pa tudi.

Kako pa vidite rezultat Liste Marjana Šarca, se pravi stranke t. i. novih obrazov, ki ji je še letos spomladi kazalo, da lahko zmaga, a ji je potem nekoliko zmanjkalo sape.
Lista Marjana Šarca je dosegla zelo dober rezultat, nekako po istem receptu kot dosedanji novi obrazi. Tudi neformalno podporo je verjetno uživala pri tistih, ki so na prejšnjih volitvah aktivno podpirali prejšnje nove obraze. Znižanje rezultatov glede na raziskave v pomladnih merjenjih javnega mnenja tudi ni presenečenje, saj je zmagovita SDS v nasprotju z LMŠ odlično organizirana na terenu, imela pa je tudi odlično kampanjo.

Šarcu je, čeprav je s svojo stranko LMŠ močno zaostal za SDS, uspelo sestaviti vlado … Kako to komentirate?
Kot prvo ocenjujem, da je Marjan Šarec glede na kratko obdobje aktivnega delovanja v politiki pokazal veliko političnega občutka in spretnosti. Kot drugo pa gotovo velja, da bi v primeru presoje po uveljavljenih tradicionalnih demokratičnih načelih ta uspeh težko ocenili kot čistega oziroma neproblematičnega. Ta vlada je bila namreč sestavljena na temelju vnaprejšnje izključitve relativne zmagovalke volitev, kar je za normalno delujočo demokracijo nesprejemljivo. Taka izključitev bi bila po mojem prepričanju legitimna izključno v primeru, če bi se relativna zmagovalka volitev sklicevala na fašistične, nacionalsocialistične ali komunistične ideje, na vsebino torej, ki je v našem civilizacijskem krogu sprejeta kot zavržena. SDS tega seveda ni mogoče očitati. Na meji perverzije pa je, da so ji to očitale celo stranke, ki pa se dejansko sklicujejo na nekatere nesprejemljive ortokomunistične ideje.

No, mnogi menijo, da predsedniku SDS Janezu Janši ni uspelo sestaviti vlade preprosto zato, ker so pomladne stranke, matematično gledano, skupaj dobile premalo glasov … Ker je NSi dobila dva ali tri poslance premalo, ker ni prišla v državni zbor SLS, ker se v državni zbor ni prebila Združena desnica, ki sta jo sestavljali stranki Glas za otroke in družine in Nova ljudska stranka Slovenije …
Te ocene so seveda do neke mere utemeljene kot matematično korektno izpeljane iz volilnih rezultatov. Za temi rezultati pa seveda stoji vsebina, ki je mnogo bolj kompleksna. Brez posebnih tveganj pa gotovo lahko trdimo, da bi SLS, če bi vodstvo na čelu z Markom Zidanškom podprlo pobudo Nove ljudske stranke in stranke Glas za otroke in družine za skupno listo, zanesljivo prišla v parlament.

Bi imeli danes desnosredinsko vlado, če bi vse tri stranke oziroma ljudje, ki izhajajo/izhajate iz Slovenske kmečke zveze oziroma ki izhajajo iz Slovenske ljudske stranke, se pravi SLS, NLS in Glas za otroke in družino, nastopile na državnozborskih volitvah z enotno listo? Bi bil rezultat zadnjih parlamentarnih volitev drugačen?
Kot že rečeno, skoraj zanesljivo bi ta skupni nastop omogočil vstop skupne liste v parlament, vprašanje pa je, ali bi bil zadosten za oblikovanje desnosredinske vlade.

Po hudem porazu na volitvah je Marko Zidanšek odstopil z mesta predsednika SLS in za novega predsednika ste bili na kongresu stranke v Novem mestu konec septembra izvoljeni vi. Zakaj ste se po skoraj dvajsetih letih odsotnosti vrnili v aktivno, profesionalno politiko? Vam je bilo dovolj umiranja “vaše stranke” na obroke?
Že večkrat sem povedal, da vnovičnega prevzema vodenja SLS ni bilo v mojih načrtih. Bil sem med glavnimi pobudniki in nato skupaj s Primožem Jelševarjem ter še nekaterimi soorganizator večine predkongresnih spravnih pogovorov in omizij, ki so po začetnih težavah dajale vse bolj obetavno sliko, da obstaja možnost za poenotenje SLS. V tednih pred kongresom se je na mestu potencialnega novega predsednika zvrstilo več bolj ali manj prepoznavnih imen iz SLS in tudi nekoliko širše. Ker so iz različnih razlogov od možnosti kandidature odstopili vsi, ki bi tudi po moji presoji lahko prekinili usihanje naše stranke, sem se na prigovarjanje mnogih ljudi, s katerimi smo nekoč že gradili uspešno SLS, odločil, da dam soglasje h kandidaturi za predsednika.

Celoten intervju s predsednikom SLS Marjanom Podobnikom si lahko preberete v tiskani izdaji revije Demokracija.

Demokracija.si

 • Olga2345

  Upam, da je bila šola vzgojna in da ni prepozno!

  • večni srb

   Ljudska stranka je ustvarila domobrance in jih poslala klat svoje sestre in brate,potem so se pa domobrancem maščevali, ljudska stranka pa so postali gospodarji slovenske zemlje, čeprav šele čez 50 let.

   • antimur

    Zakaj se nenehno vračaš v preteklost, in to takšno, ki še dolgo ne bo razčiščena. Najbolj zamerim rdečezvezdašem, da so nas kratkomalo odrinili od resničnih borcev za svobodo in nedvomno trpečega, predvsem kmečkega ljudstva, srednjega razreda in intelektualcev, ter nas z nasiljem prisilili (naše prednike) pod krvave roke revolucionarjev. Pravi borci za svobodo Slovenije so tudi v naših srcih, ki ne razmišljamo kot kučanisti in večina zapeljanih Turnškovih šem.

 • Slovenka

  Pametno.

 • Nesporni luzer 2018

  Drekac podobnik ne bi sel v leve koalicije. Hahahah sej ga tud vabil noben ne bi. On in njegova luzerska kmetavzarska stranka naj se raje zamrzne, ker so totalno nesposobni drekaci, tako kot vsi ostali na desnici. Sam gobec jih je.

  • učko

   .…. in posrana rit !

   • večni srb

    Delno so vedno v riti, takorekoč, ampak samo z organom za lulanje.

 • Slovenec sem

  Če že moramo propasti, je tudi meni ljubše, da propademo pod popolnoma levičarsko koalicijo.

  Tako se bomo vsaj znebili teh butastih in pokvarjenih levičarjev.

 • Josip Broz Tito(УДБА)

  Podobnik ostani na smetišču zgodovine. S tabo SLS ne bo dobila 0,0000000000000001% na naslednjih volitvah. :)

  PS: Jebo ti pas mater. :) #SvetlanaStyle

 • Kučko pod pručko

  M. Podobnik: “Ni je stvari, poudarjam, ni je stvari, …”

  Za Podobnika velja nekaj podobnega kot za Peterleta. Po eni strani ga slovenska Pomlad skupaj s stranko SLS potrebuje, po drugi pa bomo vedno imeli v mislih možnost, da nas bo še enkrat izdal.

  Nekateri se še verjetno spominjate, ko je bil predsednik SLS-a Marjan Podobnik. Takrat se je sestavila pomladna koalicija SDS, SLS in SKD. Teden pred volitvami je Podobnik vehementno zatrdil pred TV kamerami naslednje: “Ni je stvari, poudarjam, ni je stvari, ki bi nas odvrnila od koalicije Slovenske pomladi!”. V vsega nekaj dneh mu je Kučan navil ušesa in Podobnikova SLS je vse, za kar so se pomladniki trudili, zavrgla z izdajo. Za nagrado je vstopila v Drnovškovo vlado, Podobnik pa je dobil
  resor ministra.

  Kljub vsemu pa moramo v situaciji, če hočemo na naslednjih volitvah pomesti z rdečimi uničevalci Slovenije, polagati upe na novega predsednika SLS in upati, da bo pomagal rešiti Slovenije!!!

  • učko

   No, zase je potem “izpogajal” še neslavno inavguracijo na čelo Telekoma. Tukej se vidi “nezdrave ambicije” Podobnikovcev. Me zanima, kje je njegov drekaški brat ?!

  • totex39

   Res je, kolikor ga spet ne bo premamilo kakšno pomembno vladno mesto, no vsaj upamo lahko, da ga je vse to iz preteklosti kaj izučilo.

  • večni srb

   Pelji si ga domov, če ne moreš brez udbaškega pedra.

  • Antonius

   Podobnik?! Ah Podobnik, spodnje perilo na truplu, ki mu je sam botroval.

 • učko

  Več kot 50 % volilnih upravičencev ne gre na volitve. Tisti, ki bo prepričljivo nagovoril to populacijo volivcev, bo absolutni zmagovalec, ker bo pobral še od drugih strank veliko volivcev. No, Podobnik ni ta, ki bi to naredil. Nej gre u pi*du mater !

  • Josip Broz Tito(УДБА)

   To, ućko! Legenda! :)

   PS: Hahahahha. :)

 • Anton

  jaz Marjanu več ne zaupam in BASTA, pa naj klanfa kr če in kolikor če!

  sarkazem press

 • Novakec1

  Prvo naj prag parlamenta oreng prestopjo pol se naj pa napihuje.

 • večni srb

  Posle jebanja nema kajanja, gospdoarje slovenske zemlje je treba poslati na smetišče zgodovine, skupaj z neposredno naslednico komunistov.

  • večni srb

   Jebo te pas mater oblast delavčkov in kmetavzarjev.

 • učko

  “Pomladno poletna” politična kolekcija M. Podobnika zgleda kot raztrgane in posrane gate !!!!!!!!!!!!

  • večni srb

   Jorasu je pomagal s tem, ko se je metal dol po bregu pred njegovo bajto, zdaj je hrvat, isto kot Marjan.

   • učko

    No ja, za Hrvata bi še lahko bil “pogojno” dober !

    • večni srb

     Stranka velikih slovencev, po rodu iz Hrvaške, katerih intimna želja se je združiti s svoj pravo domovino.

 • Duhec

  Smešno.

  • Josip Broz Tito(УДБА)

   Če ne bi bilo smešno, bi bilo žalostno. :)

   PS: Slovenska politika. :)

   • Duhec

    Za pobit so.

    • večni srb

     Hvala, da si to rekla namesto mene.

     • Duhec

      Jst jim to rečem v obraz. Če bi ljudje vse vedli, bi jih.

    • Josip Broz Tito(УДБА)

     Take it easy! :)

     PS: Da te nekdo ne prijavi. :)

     • Duhec

      Se tud zgodi, sam pol si tud jst enga izberem.

 • večni srb

  Kdor je na volitvah podprl opravilno nesposobne župane stranke gospodarjev slovenske zemlje, je zame kompleten idiot.

  • Nesporni luzer 2018

   Se strinjam. SLS je stranka pohlepnih, vatikanu podloznih in od denacionalizacijskih daril zrejenih parazitskih kmetavzarskih klerikalcev.
   V rit nasuvat vse skup. Cela desnica je totalno gnila pri nas in v posmeh pravim desnicam po Evropi.

 • Duhec

  Kolk so vsi ti gospodje meli predn so vstopli v politiko z nategom naivnih ljudi?! Nič al pa bore malo in tolk bi meli do smrti.

  • učko

   Jah, nategvatorji zmer najprej obogatijo !

 • Ivan Friderik Novak

  SLS je, seveda, v globoki krizi.
  Nazoren dokaz je to, da je šef stranke postal nekdo, ki je že bil odvržen na politikantsko smetišče.

  • učko

   SLS je “žlahtno konservativna stranka” po meri Kučana in je pozicionirana na njegovi šahovnici kot glavna kolaboracionistična stranka, ki pobira glasove na “desni” in jih prodaja levuhom za bagatelo, oziroma za “prst u rit”. Sedaj jo je potrebno “revitalizirat”, ker kot takšna ni več uporabna. Pa še bojazen obstaja, da bo nastala ena, režimu nevarna, nova politična stranka. Za to režim ponovno “obuja” mrtveca !

 • antimur

  V kolikor želimo Slovenijo osvoboditi izpod krempljev kučanističnih okupatorjev, morajo vsi pomladniki dihati kot eno, ne smemo se ozirati na žrtvovanje kakšnega predsedniškega kandidata, najprej pa temeljito prečistiti svoje vrste izdajalcev in kučanističnih podrepnikov.

  • učko

   Pomladnikov že zdavnaj ni več. Tisti, ki so kolaborirali z režimom, so ostali pri režimu. Ostale pa je režim pohodu in uniču. Tisti pa, ki so se nekako izvil iz maščevalnega primeža režima, pa se s “pomladnimi izdajalci” ne grejo več. Zdej bo kmau ratau nov čas za čist nove projekte. Boš vidu, še pred naslednjimi volitvami !

 • jovan jovan

  Je pa res kriza v politiki, da se iščejo “rešitelji” strank na deponiji!

 • Bandit123

  Marjan Podobnik šef propadle kurje koalicije. Napihoval se bo dokler spet ne poči in potem bo mir pred njim.

 • ZatonMesecnikov

  #Marjan Podobnik za Demokracijo: SLS želi biti eden ključnih delov
  pomladno-poletne koalicije in v večinsko leve koalicije ne bo več
  vstopala!#

  nagledali smo se Marjana Glumca, ne rabimo več. tisto valjanje po travi v Sečovljah, šuntanje naroda gobcanje…

  ne rabimo te Marjan.

 • murgl

  “v večinske leve koalicije ne bo več vstopala”. No končno mu je potegnil. Če bi pred 25 leti vprašal Omana, bi mu natanko to povedal. A je bil pameten in se je petelinil in zelo veliko prispeval, da je Slo tam kjer je.

 • cosmosjasnovidec

  Že nekaj časa navajam,da se več nikomur ne more verjeti ne levim ne desnim,ker vsak gleda samo za svojo rit in stolček kar je čedalje bolj razvidno iz vsakdanjih pojavov.
  Če ni uspeha pri levih je pri desnih glavna je nekje uvrstitev ne glede kateri so.
  Sicer se je pa Podobnik res izkazal z tistimi farsami kjer so za pridobivanje volilnih glasov napumpali ter izkoriščali ubogega Joška Jorasa pozneje pa ga pustili kot drek na cesti in je vse utihnilo.
  Joras je pa ostal na hrvaškem zaradi izdaje tovariša “pahorja”kateri je SLO obmejna območja prodal ter porinil hrvatom z pomočjo sluzavca dolgonosega “erjavca”.
  V tri pizde naj gre Podobnik in njegova SLS se prav dobro ve koliko je ura.Sedaj so mu desničarji vse prej so mu pa bili levičarji.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • RATATA

  Bolj kot gobcanja in jamčenja, da ne bodo več izdajal je pomembno to,
  da se najdemo v naši identiteti, brez obljub in z roko na srcu!
  Zdaj smo res ogroženi! Od znotraj in od zunaj! Po takšnem vrstnem redu je potrebno tudi ukrepati!

 • METULJ

  JA, BEDNO JE TO, DA JE STRANKA SLS SPET FASALA TEGA ODSLUŽENEGA POLITIKA, PODOBNIKA, MOSTOGRADITELJA MED SLS IN KUĆANISTIČNO UDBOMAFIJSKO RDEĆO BANDO V SLOVENIJI.

  MNOGI SLOVENCI IZ ZGODOVINE VEMO, KAKO SO SLS VEDNO VODILI RDEĆI RILCI VKLUČNO S PODOBNIKOM, KAJTU ZNOVA SO UNIČEVALI DESNICO IN ZNOVA SO IZDAJALI SLOVENSKI NAROD ! JE BILA KOT PODRUŽNICA – PODRUŽNICA RDEĆE MAFIJE V SLOVENIJI PAČČ!! ( NPR ZAGOŽEN POVOŽEN, ETC….)!!

  STRANKA SLS BO S TEM PODOBNIKOM PREDSEDNIKOM VEGETIRALA, CRKAVALA, PO TAKTIH RDEĆE BANDE!! HEH!!

  PRAVIM SAMO, BOGI KMETJE, KI IMAJO V VODSTVU STRANKE TAK PODN, KI IZVOLI TEGA PROPADLEGA PIŠČANČJEGA PODJETNIKA !!

  • janez cepec

   še bel bedn je, de nad celotno opozicijo vedrri in jo vodi komunajzar, poj se pa, idijoti, čud’te, de ne mor’te vladat. keri kreteni. Podobnik in njegova stranka so zgol marginalna statisična napaka na političnem prizorišču

   • Janez

    PA TI
    USTANOVI NOVO – SLOVENSKO ZAVEDNO, TVORNO – STRANKO.
    Kaj
    samo iz nekega zakotnega brloga – nekaj – zabavljaš. L.R. JANEZ Kepic-Kern KOMENDA
    P.S.
    A SI TAM CCA 80 LET STAR?

 • Caetano

  Marjan nadaljujte to pot, ki jo zdaj vodite in bo podpora SLS pocasi rasla. Ne pozabite nasprotovati islamizaciji. Pohvalno, da jutri organizirate skupaj s SDS okroglo mizo na to temo.

 • Janez

  Oh, no !
  JAZ SEM ZA OBNOVITEV
  V SMISLU ” VRLIH, KREPOSTNIH “-ORLOV” DR. J. E. KREK !
  IN ZA POVEZAVO
  T. I. POMLADNIH STRANK SDS IN OSTALIH.
  ZNEBIJO NAJ SE
  EX KP, ZK VRINJENCEV !
  “ORLI” DR. J.E. KREKA – SO DOBER, NEOMADEŽEVAN TEMELJ
  – BODOČEGA – SLOVENSTVA.
  TAKO DUHOVNO KOT GOSPODARSTVA. L.R. Janez Kepic-Kerm KOMENDA
  P.S.
  Obnovimo “ORLE” DR. J. E. KREKA.
  VEČ O “ORLIH”
  – V MOJI REVIJI IN NA MOJEM E-PORTALU ” SLOVENIANA”

  https://www.google.com/search?q=sloveniana&oq=slove&aqs=chrome.0.69i59j69i57j69i60l4.5456j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!