Nervoza v koaliciji blizu vrelišča: Seja koalicije včeraj trajala le pet minut, Šarec tulil na Erjavca in Kociprovo, Bratuškove ni bilo

Ljubljana, DZ. Izredna seja DZ, na kateri so med drugim ponovno odlocali o zakonu o izvrsevanju proracunov RS za leti 2020 in 2021. Izjava za medije premierja Marjana Sarca pred sejo DZ.

Kandidatki Alenke Bratušek za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Angeliki Mlinar se je obrestovala pridobitev dvojnega državljanstva. S 44 glasovi za in 43 proti se je namreč končalo včerajšnje glasovanje. Ker glasovi koalicije brez poslanca Desus in glasova poslancev narodnosti niso zadostovali, se lahko Mlinarjeva in Bratuškova zahvalita prvaku SNS Zmagu Jelinčiču in njegovemu poslancu Dušanu Šišku, ki saj sta se glasovanja načrtno vzdržala in to navkljub Jelinčičevemu svetemu zatrjevanju, da bodo poslanci SNS glasovali proti imenovanju Mlinarjeve.

Kot pravi naš neuraden, a zanesljiv vir, so premierju Marjanu Šarcu včeraj povsem popustili živci, tako se je pokazal v svoji pravi luči. Včerajšnja seja koalicije je trajala le 5 minut, pravi naš vir. Šarec je najprej kričal na prvaka Desusa Karla Erjavca, da svojih poslancev nima preštetih in da jih ne obvladuje. Mislil je seveda na poslanca Roberta Polnarja, ki je jasno in glasno povedal, da Angelike Mlinar ne bo podprl za ministrico za kohezijo. Nato je napadel še vodjo poslanske skupine SAB Mašo Kociper. Najprej zato, ker Alenke Bratušek ni bilo na seji, potem pa zaradi izjav njene šefice, ki je izjavila, da če Mlinarjeva ne bo potrjena, to pomeni, da koalicija ne deluje. In da je najboljše, da gre Slovenija na predčasne volitve. In da je za vse odgovoren Marjan Šarec kot ministrski predsednik.

Po izidu tesnega rezultata glasovanja je novopečena ministrica že prisegla pred Državnim zborom RS in se v svojem kratkem nagovoru zahvalila za izkazano podporo. Izpostavila je, da svoje imenovanje razume kot veliko čast. “Naredili ste izjemno evropsko in tudi človeško potezo, dokazali ste, da hočemo presegati in preseči meje,” je zatrdila in obljubila, da se bo v novi vlogi ministrice potrudila, da bomo evropska kohezijska sredstva znali počrpati in jih uporabiti v korist slovenskih državljanov.

V Levici proti zaradi “privatizacijske politike”
V Levici so zavrnili glasovanje za Mlinarjevo, ker se jim ne zdi primerna za ta položaj. Izkušnje, ki jih je pridobila kot poslanka v Evropskem parlamentu, so po njihovih besedah dobrodošle, a te še ne pomenijo nujno kompetenc za vodenje tega resorja, je poudaril Franc Trček. Na zaslišanjih pred člani pristojnih odborov je bilo po njegovih besedah opaziti, da se z razvojno vizijo in kohezijo doslej ni veliko ukvarjala, saj ni podala prepričljivih odgovorov. Z njenimi odgovori prav tako niso bili zadovoljni v SDS. “Ne strinjamo se z njeno oceno, da je črpanje evropskih sredstev v Sloveniji solidno,” je zatrdila Suzana Lep Šimenko in ob tem dodala, da so ji postavili številna konkretna vprašanja, nanje pa dobili le zelo splošne odgovore. “Želeli smo slišati konkretne ukrepe, ki jih bo izvedla, da se bo črpanje pospešilo.” V NSi, kjer so prav tako glasovali proti Mlinarjevi, pa so kot razlog navedli, da glas proti Mlinarjevi pravzaprav pomeni glas proti Šarčevi vladi in njej sami.

 

Tesen izid za Šarca naj ne bi pomenil ničesar
Ko so predsednika vlade Marjana Šarca povprašali za komentar izvolitve Mlinarjeve, je zatrdil, da glede na to, da gre za manjšinsko vlado, bi bilo celo pričakovano, da ne bi bila potrjena. “Tesen izid ne pomeni ničesar. Pomeni to, da je bila ministrica potrjena in bo lahko začela z delom, da vlada lahko dela naprej. Sporočam tudi gospe Alenki Bratušek, da sem svojo nalogo opravil in da naj bo drugič malo bolj potrpežljiva.”

Na vprašanje, če Karlu Erjavcu in Robertu Polnarju še zagotavlja mesto v koaliciji, je Šarec izpostavil, da se najde mesto v koaliciji za vsakogar, ki želi delati za to državo, ki želi za državo dobro. “Gospod Polnar je imel razpravo o nekih filozofskih pojmih. Tako da težko sodim, ali je še sploh v koaliciji, ali ni. Bi se pa na tem mestu rad zahvalil poslankam in poslancem, ki so podprli ministrico, zato da bo resor lahko deloval naprej. Veselim se nadaljnjega dela. Novinarka je vprašala: kaj bo naslednja preizkušnja? Preizkušnje so vsak dan, takšne in drugačne. Najprej partnerjem: malo več potrpežljivosti, malo manj skakanja za vsako stvar in več zavedanja, da smo partnerji in da moramo delati skupaj. Predvsem pa, da na pritiske ne reagiram, oziroma reagiram ravno nasprotno. To bi bil izplen današnjega dneva. Veselim se nadaljnjega dela. Želel bi malo manj majanja čolna in malo več dela na vsakem resorju. Edino to bo na koncu štelo.”

Šarec: Dokler se ljudje pogovarjajo, je v redu
Ko so Šarca povprašali, če bosta lahko SAB in Desus še normalno delala v isti koaliciji glede na dogajanje okrog volitev, je Šarec odgovoril: “No, če ste gledali posnetek, sta se gospa Bratuškova in Erjavec kar prijetno pogovarjala.” Ko je eden izmed novinarjev pripomnil, da ni izgledalo prijetno, je Šarec odvrnil: “No, pogovarjala sta se. Dokler se ljudje pogovarjajo, je v redu.” Glede na to, da je Šarčeva vlada očitno še vedno odvisna od glasov Jelinčičeve SNS, so Šarca povprašali, če namerava stranka SNS tudi bolj tesno, uradno sodelovati? “Manjšinska vlada pomeni, da vlada nima večine v parlamentu in je prisiljena iskati glasove izven koalicije. Navaditi se moramo, da imamo v Sloveniji manjšinsko vlado. Dokler bo vlada takšna, bo tako,” je odgovoril Šarec.

Torej vsakič preštevanje in iskanje podpore?” je Šarca povprašala ena izmed novinark. Šarec je odgovoril: “Pa saj tako je že cel mandat. Ne spomnim se dneva tega mandata, razen na svoj rojstni dan, ki je bil res lep, ko smo sprejeli proračun. Drugače pa se dneva tega mandata ne spomnim, da bi minil pretirano mirno.”

Foto: STA

Šarec je izida vesel
Ko so ga povprašali, kaj dobi Jelinčič v zameno za to glasovanje, je Šarec odgovoril: “Ne vem, kaj naj bi dobil. Zakaj bi moral kaj dobiti glede na to, da ga tukaj niti ni bilo.” Ko je eden izmed novinarjev dodal, da je ravno to pomagalo, je nadaljeval: “Ne vem, glejte, glasovanje je bilo, glasovanje je opravljeno. Ministrica je potrjena in delamo naprej. Kaj naj bi kdo dobil, s tem pa se jaz ne ukvarjam.”

Glede pričakovanj o nadaljnjih pritiskih je Šarec pritrdil, da so pritiski vsak dan od prvega dneva te vlade. “Zame je to samo še en dan v nizu mnogih. Kakšen je priokus ob tesni izvolitvi? Priokus je dober, sem rekel, če je vlada manjšinska, bi vsak pričakoval, da ne bo večine.” Potrdil je, da je tako tesen izid pričakoval: “Pričakoval sem tudi drugačen izid. Skratka v tej situaciji do konca ne vemo, kako se bo nekaj razpletlo. Zato sem tega izida vesel.”

Kaj si glede akcije Jelinčiča mislijo državljani, najbolje priča Twitter:

Hana Murn

 • RATATA

  Tako je poročal tudi zadnji predsednik predsedstva sfrj stjepan mesić… “zadatak izvršen” … in bila je vojna.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Imamo dirigirane lutke v parlamentu ki glasujejo po direktivi ne po lastni vesti, če bi glasovali po lastni vesti in ne za denar ta Avstrijska lutka nebi prejela niti deset glasov.

 • Andrej

  Šarec bo kmalu imel probleme, ko se bo pokazalo, da piškotarica prerašča šiviljo. Letelo bo perje in zopet bomo vsi izgubljali.

 • Unikatna

  Nesposobneži, ki v svojih vrstah niste našli človeka…fej…

 • terminalar

  Serpentinšek opravil delo? Ni govora!
  Opravil ga je podkupljivi Jelinko. Nuca peneze, Monique ga dobro obira.

 • tohuvabohu

  Erjavcu se je včeraj v parlamentu močno zehalo. Pa sem mislil, da ne zna odpreti ust.

 • mona lisa

  Sram e je da imamo tako kvazi nesposobno vlado.

 • samotoje

  Kako so dolgočasni in predvidljivi. Vlada se samo še s krempeljci drži oblasti, Jelinčič pa se, kot vedno, prodaja najboljšemu ponudniku. Realnost in nivo slovenske politike.

  • tohuvabohu

   Če bi bil zloben, bi jim privoščil, da zdržijo do konca mandata. Ker bodo potem popolnoma povoženi.

 • Artur

  Hyenas Fight for Food
  https://www.youtube.com/watch?v=MISNMPu3THI&t=117s
  Tisti v ozadju sta postrani čakali na rezultat “glasovanja” potem pa….

 • rubec

  Že po naslednjem se vidi, da smo kot država v težki vagini in da je ta politika samo ena trgovina. Bunka ki v življenju nima razen pekača suhih mafinov, ki se običajno ustavijo že v požiralniku, kaj pokazat, je zdaj minister, moja baba, ki peče in to priznavajo tudi sosednje vasi, najboljšo orehovo potico na vasi, pa že tri leta ne pride niti do članstva v gasilskem društvu. Lahko bi morebiti tukaj zapisal celo, da smo kot država v težki pizdi, vendar nočem izpasti kot tisti primitivec iz komisije gasilskega društva za zvijanje cevi, ki je rekel, da je še nekaj let nazaj moja žena gnetla še vse kaj drugega kot le vlečeno testo.

 • rrrrr

  Z novo rokodelsko okrepitvijo smo tudi na sončni strani Alp dobili pravo jodleraj vlado:
  zuker bekerai : Mlinarjeva
  švic šnajderka: Bratuškova
  kant autor : Erjavec
  ferd majster: Cerar
  švajn kerlc : Židan
  falir tišlar: Serpentinšek
  glavni hendlar Banditen abtajlunga, murgel zvergel: Kučan

  • rubec

   hehehe

  • milanček

   “jodlarca” ni problem, problem so dobesedno, debilni-prfuknjeni slovenceljni, ki kljub vsem svinjarijam, ki jih poćne kućanov F21 ter čefurska jugo mafija z lopovom jankovićem, bi ti idioti malo manj kot dali življenje za to golazen! zatorej, debilni slovenceljni, ali se odselite v fukojebine na jug, ali pa čim hitreje pocrkajte, za dobro zavednih Slovencev in naših bodočih rodov! sram vas naj bo!

  • zokispoki

   Se fukfehtar manjka, v tej izbrani druscini, kot zupan glavnega, najbolj skorumpiranega mesta na svetu, de ! Dededede !

 • rubec

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Conchita_Wurst#/media/Slika:ESC2014_winner's_press_conference_05.jpg

  Bohve kakšne piškote šele tale peče, da nam ga avstrijci nočejo dat. Slovenski vladi želim, naj pri zahtevi po njegovi izročitvi v naš parlament vztraja, saj vlada sedaj v primeru odsotnosti našega premiera nima dostojnega namestnika.

 • tomven

  Berem te šmarčeve odgovore in izgovore. …ta je res bedak!

 • Montana

  Šarec je mali diktator in nikoli ne bo velik, pa je malce nesrečen, nje?

  • lena

   No ja, v Ljubljana Polje, mu bodo pustili, da bo tudi velik diktator.

 • JANEZ GUS

  Šipter za eno uro naprej ne ve,kaj se bo zgodilo.Danes si,jutri te ni.Po eni strani se mi celo smili,v kaj se je glumac spustil.

 • holzer

  Naj se gre ta Serpentinškova vlada te kravje kupčije za svoj denar,ne pa davkoplačevalski in v škodo celotne Slovenije.
  Ko pogledamo zgodovino te naše mlade države Slovenije se je vedno našel nek Pucko da je reševal takrat Drnovškovo vlado,sedaj pa spet Jelinčič rešuje Serpentinškovo vlado /začasno/ pred predčasnimi volitvami.
  Skupni imenovalec vsega tega mešetarjenja v parlamentu pa je velika bojazen pred predčasnimi volitvami in pa pred izgubo dobro plačanimi službami polovice poslancev.
  Ne gre pa zanemarit dejstva,da se prav tako zdaj vladajoča garnitura boji po volitvah zmage desnih strank.

 • mapu

  Ta “plemeniti” je navaden usran pizdek…

  • lokec

   plemeniti pizdek

 • lena

  Nov dokaz, kako gnila je ta vlada, cisti dokaz klijenelizma, korupcije in slepomisenja, z namenom napolniti sebi zepe, raja pa naj se bolj crkuje, sama si je raja kriva, ko pa so tako veliki buteljni!

 • jurka-kvinton-gemaj

  Brez skrbi…vlada bo delovala naprej…Šarec je gazda…prasice pa prestopajo…pa to…

 • Viktorh

  Maša in Alenka sta lahko le drugorazredni administratorki na upravni enoti, Šarcu pa najbolj leži biti zabavljač na gasilskih veselicah. No, takšnih je še veliko, da ne bo zamere.

 • mona lisa

  Vedno bolj je podoben po govorici in obnašanju nekomu ki je izvajal genocide v 2.svetovni vojni. Vemo komu.

  • lena

   Benito?

   • rubec

    Franco?

   • SIMON ROZIC

    Benito! Glavo gor, usta postrani….ubogi bebec!

  • montyamp

   Stalinu je lahko podoben , ker je strelec z merkurjem v kozorogu , lot ga ima žvepleni .

   • SIMON ROZIC

    Benito Mussolin!

 • Vlado Lorbek

  hm..Če bi Šircelj glasoval bi bilo 44:44. Posledično Mlinarjeva ne bi bila izvoljena. Kriv je v prvi vrsti sam SDS. Zakaj je pa zdaj Zmago kriv?

  • Peter

   Potem plemeniti pač ne bi šel domov otroka čuvat, no.

  • centurion

   OSEL.
   Bi glasoval Šiško ali Padalec ZA.
   Prouzaprou si VOSU.

  • Jan Kovalski

   Sploh ne. Vsi so vedeli, da je Šircelj na službeni poti v tujini in temu prilagodili vnaprej pripravljeno glasovanje. če bi bil Šircelj prisoten bi Šiško glasoval za, in b i bilo vse enako.
   Je tudi, glede vpliva na glasovanje, velika razlika med 2/4 in 24/25.

 • Artur

  Ali so vsi šiptarji tako pasji ?

 • kokobily

  Kaj se čudite ??
  Pobetko je pa ja ++magistrovao diplomatijo++ v Bizantiniji – (vzhodno od reke Drine)..

 • tomven

  Lizači zadnjičnih odprtin se že kregajo, kdo bo anđeliki nosil plašč in kdo torbico.

 • Peter

  Dokler bo vlada takšna, bo tako,” je odgovoril Šarec.
  Ko pa vlada ne bo takšna, pa ne bo tako. Upal bi si celo trditi, da bo drugače.

 • piko8

  Nikoli, do sedaj Koroška mnjšina levakom ni bila prioriteta, kar na enkrat pa tako zanimanje!!
  V sili Hudič muhe je!!

 • tramal

  Z A vstriskega parlamena so jo dobesedno vrgli na cest ,za slovenske komunajzerje je pa že dobra.

 • milanček

  tudi kućanu se približuje zadnja minuta, kućan, cvrl se boš!

  • lokec

   Ali ga bodo najprej pohali, da se bo potem cvrl.

 • Common Sense

  Zadeva škripa. Vedno težje je nabrati glasove. In vedno huje bo. A padalec je trgovec, ne politik. Tisti, ki želi zrušiti vlado mu mora samo ponuditi dovolj evrčkov, da bo imel zadosti, da poplača svojo ženo in udobno živi do konca svojih dni. Torej, koliko je cena Padalca?

 • milanček

  majmun šarec, a je tvoj boter, cigo kućan še živ? da Bog da, da se takoj stegne, to govno!

 • Gr Enze

  ŠVAJNERAJ GROSSE

 • Artur

  “Leve požrešne zverine mrhovinarke se ve nad katerim truplom to počnejo s srebrnim bištekom”.
  https://www.youtube.com/watch?v=yT5gl9B7mtw

 • xtc

  Zanimiv fenomem Šiptarji in Vindišarji-Weiss,Rot,Weiss Das is t Die Vindische Rot Schield Ktotte.

 • Peter dolenc

  Žal ni problem mlinarca, problem so sloovce, ki kljub stalnemu nategovanju ponovno in ponovno volijo komunjare in njihove Zmagovalce.
  Če drugega ne, pa mlinarca vsaj kakšen jezik govori boljše, kot vsa preostala vlada. Si bo vsaj kdo upal sedaj na zahod z njo.

 • Slovenka

  Brez skrbi. Ta vlada še ne bo hitro škripnila. ‘Ljubezen’ do Janše je premočna.

 • sloustava

  Zmagec, Zmagec, a si ti mal’ Ali velik’ nor? Jaz vem, da nisi ZA Slovenijo

 • Artur
 • Beli Sneg

  Prva laž Šivilje Bratuškove na prvi dan dela nove ministrice. Ko je odhajal prejšnji minister Purič
  so se hvalili, kako so uredili informacijski sistem. Danes, na prvi dan
  svoje nove ministrice, je problem informacijski sistem. In novih 3 mio
  EUR davkoplačevalskega denarja za SRC&prijatelje.