fbpx

Nervoza v koaliciji blizu vrelišča: Seja koalicije včeraj trajala le pet minut, Šarec tulil na Erjavca in Kociprovo, Bratuškove ni bilo

Ljubljana, DZ. Izredna seja DZ, na kateri so med drugim ponovno odlocali o zakonu o izvrsevanju proracunov RS za leti 2020 in 2021. Izjava za medije premierja Marjana Sarca pred sejo DZ.

Kandidatki Alenke Bratušek za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Angeliki Mlinar se je obrestovala pridobitev dvojnega državljanstva. S 44 glasovi za in 43 proti se je namreč končalo včerajšnje glasovanje. Ker glasovi koalicije brez poslanca Desus in glasova poslancev narodnosti niso zadostovali, se lahko Mlinarjeva in Bratuškova zahvalita prvaku SNS Zmagu Jelinčiču in njegovemu poslancu Dušanu Šišku, ki saj sta se glasovanja načrtno vzdržala in to navkljub Jelinčičevemu svetemu zatrjevanju, da bodo poslanci SNS glasovali proti imenovanju Mlinarjeve.

Kot pravi naš neuraden, a zanesljiv vir, so premierju Marjanu Šarcu včeraj povsem popustili živci, tako se je pokazal v svoji pravi luči. Včerajšnja seja koalicije je trajala le 5 minut, pravi naš vir. Šarec je najprej kričal na prvaka Desusa Karla Erjavca, da svojih poslancev nima preštetih in da jih ne obvladuje. Mislil je seveda na poslanca Roberta Polnarja, ki je jasno in glasno povedal, da Angelike Mlinar ne bo podprl za ministrico za kohezijo. Nato je napadel še vodjo poslanske skupine SAB Mašo Kociper. Najprej zato, ker Alenke Bratušek ni bilo na seji, potem pa zaradi izjav njene šefice, ki je izjavila, da če Mlinarjeva ne bo potrjena, to pomeni, da koalicija ne deluje. In da je najboljše, da gre Slovenija na predčasne volitve. In da je za vse odgovoren Marjan Šarec kot ministrski predsednik.

Po izidu tesnega rezultata glasovanja je novopečena ministrica že prisegla pred Državnim zborom RS in se v svojem kratkem nagovoru zahvalila za izkazano podporo. Izpostavila je, da svoje imenovanje razume kot veliko čast. “Naredili ste izjemno evropsko in tudi človeško potezo, dokazali ste, da hočemo presegati in preseči meje,” je zatrdila in obljubila, da se bo v novi vlogi ministrice potrudila, da bomo evropska kohezijska sredstva znali počrpati in jih uporabiti v korist slovenskih državljanov.

V Levici proti zaradi “privatizacijske politike”
V Levici so zavrnili glasovanje za Mlinarjevo, ker se jim ne zdi primerna za ta položaj. Izkušnje, ki jih je pridobila kot poslanka v Evropskem parlamentu, so po njihovih besedah dobrodošle, a te še ne pomenijo nujno kompetenc za vodenje tega resorja, je poudaril Franc Trček. Na zaslišanjih pred člani pristojnih odborov je bilo po njegovih besedah opaziti, da se z razvojno vizijo in kohezijo doslej ni veliko ukvarjala, saj ni podala prepričljivih odgovorov. Z njenimi odgovori prav tako niso bili zadovoljni v SDS. “Ne strinjamo se z njeno oceno, da je črpanje evropskih sredstev v Sloveniji solidno,” je zatrdila Suzana Lep Šimenko in ob tem dodala, da so ji postavili številna konkretna vprašanja, nanje pa dobili le zelo splošne odgovore. “Želeli smo slišati konkretne ukrepe, ki jih bo izvedla, da se bo črpanje pospešilo.” V NSi, kjer so prav tako glasovali proti Mlinarjevi, pa so kot razlog navedli, da glas proti Mlinarjevi pravzaprav pomeni glas proti Šarčevi vladi in njej sami.

 

Tesen izid za Šarca naj ne bi pomenil ničesar
Ko so predsednika vlade Marjana Šarca povprašali za komentar izvolitve Mlinarjeve, je zatrdil, da glede na to, da gre za manjšinsko vlado, bi bilo celo pričakovano, da ne bi bila potrjena. “Tesen izid ne pomeni ničesar. Pomeni to, da je bila ministrica potrjena in bo lahko začela z delom, da vlada lahko dela naprej. Sporočam tudi gospe Alenki Bratušek, da sem svojo nalogo opravil in da naj bo drugič malo bolj potrpežljiva.”

Na vprašanje, če Karlu Erjavcu in Robertu Polnarju še zagotavlja mesto v koaliciji, je Šarec izpostavil, da se najde mesto v koaliciji za vsakogar, ki želi delati za to državo, ki želi za državo dobro. “Gospod Polnar je imel razpravo o nekih filozofskih pojmih. Tako da težko sodim, ali je še sploh v koaliciji, ali ni. Bi se pa na tem mestu rad zahvalil poslankam in poslancem, ki so podprli ministrico, zato da bo resor lahko deloval naprej. Veselim se nadaljnjega dela. Novinarka je vprašala: kaj bo naslednja preizkušnja? Preizkušnje so vsak dan, takšne in drugačne. Najprej partnerjem: malo več potrpežljivosti, malo manj skakanja za vsako stvar in več zavedanja, da smo partnerji in da moramo delati skupaj. Predvsem pa, da na pritiske ne reagiram, oziroma reagiram ravno nasprotno. To bi bil izplen današnjega dneva. Veselim se nadaljnjega dela. Želel bi malo manj majanja čolna in malo več dela na vsakem resorju. Edino to bo na koncu štelo.”

Šarec: Dokler se ljudje pogovarjajo, je v redu
Ko so Šarca povprašali, če bosta lahko SAB in Desus še normalno delala v isti koaliciji glede na dogajanje okrog volitev, je Šarec odgovoril: “No, če ste gledali posnetek, sta se gospa Bratuškova in Erjavec kar prijetno pogovarjala.” Ko je eden izmed novinarjev pripomnil, da ni izgledalo prijetno, je Šarec odvrnil: “No, pogovarjala sta se. Dokler se ljudje pogovarjajo, je v redu.” Glede na to, da je Šarčeva vlada očitno še vedno odvisna od glasov Jelinčičeve SNS, so Šarca povprašali, če namerava stranka SNS tudi bolj tesno, uradno sodelovati? “Manjšinska vlada pomeni, da vlada nima večine v parlamentu in je prisiljena iskati glasove izven koalicije. Navaditi se moramo, da imamo v Sloveniji manjšinsko vlado. Dokler bo vlada takšna, bo tako,” je odgovoril Šarec.

Torej vsakič preštevanje in iskanje podpore?” je Šarca povprašala ena izmed novinark. Šarec je odgovoril: “Pa saj tako je že cel mandat. Ne spomnim se dneva tega mandata, razen na svoj rojstni dan, ki je bil res lep, ko smo sprejeli proračun. Drugače pa se dneva tega mandata ne spomnim, da bi minil pretirano mirno.”

Foto: STA

Šarec je izida vesel
Ko so ga povprašali, kaj dobi Jelinčič v zameno za to glasovanje, je Šarec odgovoril: “Ne vem, kaj naj bi dobil. Zakaj bi moral kaj dobiti glede na to, da ga tukaj niti ni bilo.” Ko je eden izmed novinarjev dodal, da je ravno to pomagalo, je nadaljeval: “Ne vem, glejte, glasovanje je bilo, glasovanje je opravljeno. Ministrica je potrjena in delamo naprej. Kaj naj bi kdo dobil, s tem pa se jaz ne ukvarjam.”

Glede pričakovanj o nadaljnjih pritiskih je Šarec pritrdil, da so pritiski vsak dan od prvega dneva te vlade. “Zame je to samo še en dan v nizu mnogih. Kakšen je priokus ob tesni izvolitvi? Priokus je dober, sem rekel, če je vlada manjšinska, bi vsak pričakoval, da ne bo večine.” Potrdil je, da je tako tesen izid pričakoval: “Pričakoval sem tudi drugačen izid. Skratka v tej situaciji do konca ne vemo, kako se bo nekaj razpletlo. Zato sem tega izida vesel.”

Kaj si glede akcije Jelinčiča mislijo državljani, najbolje priča Twitter:

Hana Murn