fbpx

Marjan Šarec blati medij Nova24TV potem, ko je bil kar trikrat na naši televiziji! Njegov zapis sprožil odzive celo pri nekdanjih koalicijskih partnerjih!

Borut Pahor in Marjan Šarec pred predsedniškimi volitvami 2017. (Foto: Nova24TV)

“Vprašati se moramo, če želimo Orbanovo Slovenijo, ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo,” je pričel preko omrežja Facebook strašiti prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je ne dolgo tega na presenečenje svojih koalicijskih partnerjev najavil odstop z mesta predsednika vlade. S svojo izjavo se je obregnil ob medij Nova24TV in na madžarsko lastništvo, pri čemer pa je zanimivo dejstvo, da sam v času pred parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami glede pojavljanja v madžarskih medijih ni imel pomislekov, celo moledoval in prosjačil je, da ga stranka SDS podpre na predsedniških volitvah ter mu omogoči nastope v “madžarskih medijih”. Na njegov zapis so se odzvali številni, celo nekdanji koalicijski partnerji.

Marjan Šarec je bil do sedaj že trikrat gost na naši televiziji, dvakrat v času predsedniških soočenj, enkrat pa pred državnozborskimi volitvami. Na to ga je spomnil tudi prvak SDS Janez Janša, ki je preko Twitterja v odzivu zapisal: “Drži. 3x. Na znanih krajih ob znanih časih. 2x pred pričami. Igralec pač igra svojo vlogo, dokler ne zamoči in ga režiser ne nažene. Potem pa iz parterja kriči na igralce in se smeši do patetičnega konca.”

Šarec je v svoji izpovedi uvodoma izpostavil, kako je stranka SDS pričela sestavljati vlado in da se je pričela govoriti o ponudbah. “Nekateri menimo, da je ni ponudbe, ki bi nas premamila, ker imamo dostojanstvo in zgodovinski spomin,” je komentiral potem, ko je pravzaprav sam tisti, ki se je odločil za odstop. Pri tem je v stilu marginalnega portala, ki ga v zadnjih dneh promovira javna hiša RTV Slovenija, svoj zapis usmeril na medij Nova24TV in zapisal: “Morali pa bi se vprašati, komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS dokazano (in SDS tega niti ne zanika) financirajo z Madžarske. Namesto, da bi že bile sklicane vse možne komisije v Državnem zboru RS in da bi politika enotno povedala, da je to nesprejemljivo, mirno tišči glavo v pesek. Zanimivo je, da Matej Tonin, ki ga tako skrbi nacionalna varnost in se ukvarja z vsem mogočim, še ni sklical “svojega” KNOVS-a.”

“Namesto tovrstnega ukrepanja mediji poročajo o tem, da bo Janša tožil mene zato, ker sem povedal tisto, kar je splošno znano. Bodimo no resni. To je tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival. Stranka, katere predsednik in člani so v preteklosti in tudi dandanašnji izrekli na stotine žalitev, od mene pričakuje opravičilo za izrečeno dejstvo. Ni potrebno posebej omenjati zmerjanja novinark s prostitutkami. Da o njihovih medijih, ki se spuščajo na najnizkotnejše ravni diskreditacije, na osebni ravni. Ko kdo toži Janšo, gre za “krivosodje«, ko toži Janša, je sodna pot v redu. Dvojna merila pač …” je zapisal Šarec in dodal: “Ko je v javnost prišlo sporno financiranje strankinih medijev (namreč enega brez drugega ni), smo namesto, da bi celotna politika to najostreje obsodila, priča obtožbam s strani SDS.”

Novinarjem naj bi se dogajale grožnje
Nato je pričel Šarec navajati, kako naj bi se dogajale grožnje novinarjem. “Dogajajo se tudi grožnje novinarjem … že zdaj … kaj šele bo, ko se bo sestavila vlada pod vodstvom SDS.” S tem se je navezal na poročanje Mete Roglič iz Dnevnika, ki je iz odgovora Janše, ko ga je ta povprašala o načrtih organov stranke SDS v soboto, naredila pravo dramo, ko ji je ta v šali odgovoril, da imajo na dnevnem redu uredniško politiko Dnevnika. “Če se vi vmešavate v našo stranko, se bomo tudi mi v vašo uredniško politiko, saj smo v svobodni državi,” je izjavil. Večina tam zbranih novinarjev je izrečeno seveda razumela kot šalo, toda ne Rogličeva, ki se je postavila na okope.

Foto: STA

Med drugim je Šarec zapisal, da ga zanima, kako bo SDS neprodušno zaprla meje proti migracijam, hkrati pa podpirala Hrvaško na poti v območje Schengna. “Zlasti v luči predsedovanja 2021. Slovenija podpira vladavino prava … kako bo stranka SDS pojasnila nenehne napade na sodstvo in druge neodvisne institucije? Ali igra danes, ali bo igrala takrat, je pravzaprav vseeno. Maske bodo padle slej ali prej,” je zapisal Šarec in v zaključku poudaril, da bi se bi bilo potrebno vprašati, “če želimo Orbanovo Slovenijo, ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo. Ve se, kateri predsedniki strank imajo zdaj odločitev v svojih rokah. Izbira je jasna … ohranjanje položajev in asistiranje pri vsem zgoraj navedenem, ali predčasne volitve, kjer bodo odločili ljudje!”

Šarec, ki je našemu raziskovalskemu novinarju Luki Svetini med drugim priznal, da spremlja tako prvi kot tudi drugi program naše televizije, v stilu nacionalne televizije napleta že večkrat slišano zgodbo o madžarskem vmešavanju v slovensko politiko zgolj zato, ker so lastniki Nova24TV. Pri tem pa pozabljajo, da je Nova24TV zasebno podjetje, ki se financira iz zasebnih virov. Podobno kot tudi Pop TV, Večer, Reporter, Delo, Dnevnik, Mladina …, ki pa pri Šarcu ne zbujajo zanimanja.

Bandelli: “Zapustil si, kot kapetan, ladjo. Odšel z najboljšim rešilnim čolnom in vse sodelavce pustil, naj bi utonili”
Na zapis Šarca se je odzval nekdanji kohezijski minister Marko Bandelli in izpostavil: “Kaj je sedaj potrebno to opravičilo, to obtoževanje? Ministri koalicijskih partnerjev so dobro delali. Odstopili smo vsi tisti, ki si nas ti želel odstopiti. Pisal si polno neresnic in brezveznih razlogov, da si se delal lep v luči tvojih volivcev. Ne gre tako. Mi dobro vemo, zakaj si od mene želel odstop. Tam se je vse začelo. Naj te spomnim, da so odstopili samovoljno le tvoji ministri (3). Na koncu, brez kakršnega koli posveta s tvojimi koalicijskimi partnerji, še sam. To je dokaz velike šibkosti, strahu in neznanja. Razočaranje.”

Marko Bandelli

Bandelli je Šarcu dal vedeti, da je za nastalo situacijo krivda ekskluzivno na njegovi strani. “Zapustil si, kot kapetan, ladjo. Odšel z najboljšim rešilnim čolnom in vse sodelavce pustil, naj bi utonili. Zgovarjal si se na nemožnost sodelovanja. Kar ni res. Z edinimi, s katerimi nisi mogel sodelovati in so te zapustili, so samo tvoji ministri. Sedaj želiš volitve,” mu je očital.

Dolžni pa Šarcu niso ostali niti v podmladku Židanove SD, Mladem Forumu. Zapisali so namreč: “Gospod Šarec. Zgolj in samo vaš odstop je omogočil, da lahko JJ sestavi vlado. Po toči zvoniti je prepozno, če v vašem jeziku povemo.”

Čeprav Šarec rad drugim očita dvoličnost, pa je ravno sam tisti, ki je dvoličen, namreč negoduje, ker ima sedaj relativna zmagovalka volitev možnost sestavljanja vlade potem, ko se je sam odločil za odstop, nato pa daje še na tnalo medij, ki ga celo spremlja in v katerem se je zaradi medijske prepoznavnosti želel pojavljati. Šarca le ni nihče prisilil, da v predvolilnem času stopi v studio Nova24TV.

Hana Murn