fbpx

Marjan Šarec kot ponavadi ni za nič kriv: S prstom pokazal na “kolege” kot krivce za razpad vlade!

Foto: Facebook

Potem, ko je v ponedeljek dopoldan predsednik vlade Marjan Šarec napovedal odstop, je v svojih razlogih za odstop izpostavil vse, razen svoje lastne krivde. Dal je namreč jasno vedeti, da z dosedanjo koalicijo ne more izpolniti pričakovanj, ki jih imajo ljudje in zanikal, kako naj bi v lastni stranki prišlo do razkola.  “Smo trdna ekipa,” je zatrdil novinarjem dan potem, ko so sedaj njegovi nekdanji koalicijski partnerji problematizirali neenotnost LMŠ in izpostavili prepričanje, da je odstopil zaradi odstopa lastnega ministra. 

Jasno kot beli dan je, da Šarec ni ravno nedolžen in je tudi kriv za padec vlade, namreč ta je že od samega začetka izključeval. Iz velike želje po oblasti se je odločil, da sestavi vlado iz kar šestih koalicijskih strank, čeprav je ta vedel, da to nikakor ne bo delovalo v praksi v korist države. Prav tako ni bil nič kaj spreten pri postrojitvi lastnih ministrov in je odločno preveč vajeti prepustil v roke ambicioznega državnega sekretarja Damirja Črnčeca, je prepričan poslanec SDS Žan Mahnič.

Šarec vztraja: Naredil vse, kar sem lahko
Ker je Šarca odziv koalicijskih partnerjev razjezil, je očitno ta začutil potrebo, da se vnovič oglasi in svoj odziv objavi na Facebooku. “Dobro jutro. Včeraj sem podpisal odstopno izjavo, ker je v danem trenutku to edina možna rešitev. Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešit. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Brez podpore v parlamentu. Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno z SDS. S svojeglavim poslancem stranke DeSUS in še drugimi težavami…”

V nadaljevanju je zatrdil, da njegovi nekdanji partnerji skušajo prikazati njegov odstop kot posledico odstopa ministra in dodal, da je vsakomur jasno, da so vzroki drugje. “Pri toliko zamenjanih ministrih pa res to ne more biti glavni problem. Za učinkovito delovanje vlade bi moral narediti temeljito rekonstrukcijo ministrske ekipe. A čemu? Kakšen smisel bi imeli vsi napori? S svojimi 13 poslanci sem naredil, kar sem lahko. Nekateri so jih imeli 5, obnašali so se pa kot da jih imajo 30. Edina poštena opcija je, da gremo na predčasne volitve in da ljudje povedo, kdo ima podporo in kdo ne. Srečno!”

Odhodom ni bilo videti konca
Ob robu Statističnega dne 2020 na Brdu pri Kranju se je Šarec znova zavzel za predčasne volitve in poudaril, kako naj bi bila LMŠ trdna ekipa. Statistika pa kaže, da to ni držalo ne za LMŠ, ne za celotno manjšinsko vlado, ki je imela največ dela z ukvarjanjem z lastnimi problemi. Najprej smo lahko videli odhod ministra za kohezijo in razvoj Marka Bandellija, nato pa je sledil cel niz odhodov ministrov, kot tudi zaupnikov Šarca: Iztoka Puriča, ministra za zdravje Dejana Prešička, ministra za okolje Jureta Lebna, ministra za finance Andreja Bertonclja, na koncu pa je nameraval odstopiti tudi minister za zdravje Šabeder. Zaradi kraje sendviča je odkorakal poslanec LMŠ Darij Krajčič, zaradi obtožb glede davčne utaje državni sekretar Peter Vilfan. Odšla sta tudi Tugomir Kodelja in Vojmir Urlep, po porazu na volitvah za predsednika DeSUS pa je svoj odstop z mesta ministra za obrambo najavil Karl Erjavec. 

Šarčeva vlada je sicer izročila bonbonček sindikatu javnega sektorja, upokojencem zagotovila brezplačne prevoze v javnem potniškem prometu in uvedla neobdavčen regres, a o prepotrebni zdravstveni reformi, zakonu o pokojninsko-demografskem skladu in še ostalih strukturnih reformah ni bilo ne duha ne sluha. Tako smo lahko opazovali preštevanje glasov, ki je postalo problematično v luči vse bolj pogostih medsebojnih obračunov med strankami. Žalostno pa je, da Šarec ne prepozna, da je sam tisti, ki je nedvomno kriv, da je do razpada koalicije prišlo, saj je bil ključni akter, da je do nastanka koalicije sploh prišlo.

Hana Murn