Koga je Marjan Šarec pri Tanji Gobec prosil za pomoč pri rušenju Janše: “Ustavna obtožba je v rokah izgubljenih sinov”

Marjan Šarec je bil v nedeljo zvečer gost oddaje Politično s Tanjo Gobec na Televiziji Slovenija. Foto: RTV.

Dan potem, ko je v javnost prišel morda najbolj bizaren intervju s predsednikom stranke LMŠ Marjanom Šarcem, ki trese socialna omrežja in za katerega politični opazovalci že ocenjujejo, da bi lahko usodno zamajal stabilnost te druge največje parlamentarne stranke (Šarčev nastop je bil nedostojen nekdanjega predsednika vlade in ob praktično neobstoječem političnem standardu), je Šarec gostoval še v oddaji Politično s Tanjo Gobec na Televiziji Slovenija, kjer je komentiral možnosti za uspeh ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Janeza Janšo. Šarec pravi, da je usoda obtožbe zdaj v rokah t.i. “izgubljenih sinov”, ki enkrat glasujejo tako, enkrat pa drugače. Vse kaže, da Šarec še vedno računa na glasove iz Desusa, ki sicer letos januarja ni podprl niti konstruktivne nezaupnice, ki naj bi za novega premierja ustoličila Karla Erjavca. Skratka, poslanci Desusa so odrekli podporo lastnemu predsedniku.

Spomnimo, LMŠ je pobudnica ustavne obtožbe, premierju Janezu Janši pa očitajo, da se je Slovenija konec decembra lani odrekla možnosti naročila dodatnega cepiva proti covidu-19. Preostale stranke KULa so se dolgo obotavljale, češ da gre za zlorabo pravnega instrumenta in da obstajajo druga sredstva, s katerimi se lotiti nadaljnih poskusov rušenja premierja, a so se na koncu vendarle pridružili, vsak s svojo temo. Doslej je bila ustavna obtožba sicer sprožena proti Janezu Drnovšku, Miru Cerarju, Marjanu Šarcu in Alenki Bratušek, ki pa je prej odstopila, pa tudi predsedniku republike Danilu Türku. Nobena ni uspela, potrebnih je namreč 46 poslanskih glasov podpore, da o domnevno protipravnem ravnanju državnega funkcionarja odloča ustavno sodišče.

Šarec seveda tokrat lahko računa tudi na glasove štirih nepovezanih poslancev, Jurija Lepa in treh odpadnikov iz Stranke modernega centra. “Lahko celo uporabim izraz, da opozicija trenutno ima predsednika državnega zbora, da ima opozicija 43 glasov in ustavna obtožba bo seveda še eno priložnost za izgubljene sinove, da se končno najdejo in da ugotovijo, da ta vlada Slovenije ne pelje v pravo smer in da je predsednik vlade tudi kršil zakonodajo,” je v Politično možnosti za uspeh komentiral Šarec.

Spomnimo. Jutri na seji državnega zbora bodo poslanci odločali tudi o tem, ali naj se predsednik republike Borut Pahor opredeli do te ustavne presoje. Na vprašanje, zakaj potrebujejo mnenje predsednika republike, katerega je Šarec v intervjuju za lokalno koroško televizijo označil za “na pol kuhan puding”, je vodja LMŠ dejal, da se mora opredeliti, ker je avtoriteta v državi.

Boruta Pahorja je Šarec v bizarnem intervjuju za regionalno koroško televizijo označil za na pol kuhan puding. Zdaj želi od njega mnenje o ustavni obtožbi. (foto: STA)

Tanja Gobec, ki se je tudi tokrat izrazito nekritično opredelila do spornih alinej iz ustavne obtožbe, je Šarca spraševala tudi o tme, kaj želijo dokazati z domnevno nenaročenimi cepivi. Češ, kaj lahko popravijo za nazaj. Šarec je sicer zatrjeval ravno obratno, kar opozarjajo ustavni pravniki, namreč da gre za političen instrument: “Ustavna obtožba je bolj pravna obtožba, kot pa politična, in ne ugotavlja toliko politične odgovornosti, kot ugotavlja kršenje zakonodaje in seveda skozi celotno razpravo bomo pokazali kršenje zakonodaje.”

Govora je bilo tudi o financiranju Slovenske tiskovne agencije, saj je v sedmem protikoronskem zakonu zapisano, da se mora agencija financirati ne glede na to, ali ima z vlado oziroma UKOM podpisano pogodbo. Šarec meni, da je opozicija storila največ, kar je lahko s tem, da je vložila predlog ustavne obtožbe.

Bojan Veselinovič vztraja na čelu STA in LMŠ ga pri tem podpira. foto: STA.

Na vprašanje, zakaj je LMŠ napovedal obstrukcijo sej delovnih teles, ker se opozicija in koalicija ne moreta dogovoriti glede članstva nepovezanih poslancev in razmerja moči v delovnih telesih – LMŠ so očitali soliranje – pa je Marjan Šarec spet odgovarjal v svojem slogu s prispodobami: “Nekdo mora biti prvi. Nekdo mora pokazati pot. Spomnimo se, kako je smučarski skakalec Jan Boklöv iznašel V slog in na začetku so mu odbijali točke, češ da ta slog ni primeren. Kmalu so vsi skakali v tem slogu.” Šarec je sicer že napovedal, da bo LMŠ ponovno obstruirala tudi drugi poskus glasovanja o zamenjavi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Glede morebitnega povezovanja z Zorčičem na sredini pa Šarec, ki je očitno še vedno prepričan, da lahko na naslednjih volitvah sam naskakuje zmago, ni videti pretirano naklonjen.

T. F.