fbpx

Marjan Šarec se je najedel veliko zarečenega kruha: “Ko bom šel iz te vlade, tudi ne bom nikoli komentiral svojih naslednikov!”

Nič ne kaže, da bi bil nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec mož beseda in bi se držal svojih načel, namreč sedaj počne ravno tisto, kar se mu je zdelo pred časom povsem neokusno. “Ko si bivši si bivši, imel si priložnost takrat, zdaj pa bodi tiho,” je Šarec namreč poudarjal 6. aprila lani, vendar smo lahko videli, da ni dolgo zdržal pri molku, saj je pričel s kritikami obletavati novo vlado takoj, ko je ta nastopila mandat. Čeprav je sam tisti, ki je ob težkih časih v vrgel puško v koruzo in je med soodgovornimi, da smo bili povsem nepripravljeni na krizo, ki ji nismo bili priča vse od osamosvojitve. Marjan Šarec že več kot pol leta ni več predsednik vlade, toda kljub temu se veliko oglaša in komentira iz opozicijskih klopi. Priča smo torej situaciji, ko Šarec ne upošteva niti svojih lastnih nasvetov.

V intervjuju za Insajder je Marjan Šarec 6. aprila 2019 med drugim izpostavil naslednje: “Zlasti imam ob tem rad razne bivše ministre, ki se sedaj delajo pametne. Mene ne boste sedaj slišali o Kamniku izreči ničesar, niti besede. In ko bom šel iz te vlade, tudi ne bom nikoli komentiral svojih naslednikov. Ko si bivši si bivši, imel si priložnost takrat, zdaj pa bodi tiho.”

Ni čakal dolgo, da se oglasi
Očitno se zarečenega kruha največ poje, namreč že v drugi polovici marca se je Šarec že oglasil preko Facebooka in vsepovprek popljuval delo nove vlade Janeza Janše, ki je v enem tednu storila več kot njegova vlada v letu in pol. Med drugim se je obregnil ob nekatere člane Kriznega štaba in se vprašal, če so mar res vse zamudili. “Dobro jutro, po premisleku sem se odločil, da se obrnem na vas in napišem nekaj misli. Ne zato, ker ne bi imel česa drugega za naredit, temveč zato, ker sem bil pretekli teden večkrat izzvan. Pravzaprav smo bili na nek način izzvani vsi. Zato vas vnaprej prosim, da mi oprostite politične besede, za katere sem mislil, da jih bom za čas krize lahko pustil ob strani,” je zapisal v samem uvodu.

Image

 

V nadaljevanju se je še posebej obregnil ob vladnega govorca Jelka Kacina in  Bojano Beović. Glede vpletenosti vladnega govorca Kacina v boj proti širjenju novega koronavirusa je namreč dejal, kako naj bi se vsak dan bolj zdelo, da se vračamo v leto 1991. “Misleč, zdaj pa nekaj bo. A namesto tega smo vsaj trikrat na dan poslušali in še poslušamo, kako je naša vlada vse zamudila, česa ni naredila in tako naprej… Stroka je bila umaknjena, epidemiologinjo je zamenjala infektologinja, ki je slučajno članica stranke SDS in kandidatka za vodenje Zdravniške zbornice Slovenije.” Ob tem pa je povsem slučajno spregledal dejstvo, da je epidemiologinja Nina Pirnat, ki se v vlogi direktorice NIJZ ni izkazala, vidna članica Socialnih demokratov. V zapisu je nato poskušal ustvariti občutek, kako njegova vlada naj ne bi stala križem rok, čeprav je stroka jasno izpostavila, da če bi ukrepe, kot jih je uvedla Janševa vlada takoj po nastopu, sprejeli 14 dni prej, bi lahko v Sloveniji epidemijo bistveno zajezili.

Odločil se je za vložitev interpelacije
Ker pa Šarec svoje krivde nikakor ni želel priznati, je ta nadaljeval s prelaganjem krivde. Najbolj žalostno pa je, da se je ta v času prvega vala koronakrize, konkretneje v drugi polovici aprila, odločil za vložitev interpelacije ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, katerega je sicer sam še pred dvema mesecema vabil nazaj v koalicijo. Nato je sledil famozni nastop Šarca v Tarči skupaj z opozicijskimi voditelji in žvižgačem Ivanom Galetom, kjer so ti s pomočjo nacionalne televizije in ostalih osrednjih medijev pričeli kuhati afero zaščitna oprema, čeprav sama oddaja sploh ni razkrila nič in je temeljila na insinuacijah. Kakorkoli, kljub navedbam, kako Šarčeva vlada naj ne bi bila kriva, da so bila skladišča z zaščitno opremo prazna, je celotno poročilo vlade o nabavah zaščitne opreme dokazalo, da temu niti slučajno ni tako.

Pozval k odstopu vlade
Na začetku maja je Šarec zopet začutil potrebo, da se oglasi in poudari, da se po njegovo ta koalicija lahko poslovi. “Koalicija se je sestavila s pomočjo nekaterih, ki so se prodali za položaje. Znajo le zvaliti krivdo na prejšnjo vlado, v kateri pa sta bile spet dve isti stranki, ki sta tudi v tej vladi. Ta koalicija se lahko tudi poslovi,” je med drugim zatrdil in s tem pravzaprav pozval k odstopu vlade, ki je za razliko od njega sposobna sprejemati nujne ukrepe za zajezitev virusa. LMŠ je nato skupaj z ostalo opozicijo pričela vabiti na protivladne proteste, Šarec pa je kot vodja največje opozicijske stranke, celo napovedal, da ga na državni proslavi ne bo, čeprav dan državnosti predstavlja največji slovenski slavospev demokraciji, utemeljen na plebiscitu, na katerem se je velika večina Slovencev odločila za samostojnost. Namesto tega je šel raje na “protiproslavo”, kjer je bilo na trenutke resnično vulgarno- razkazovalo se je namreč spolne organe, častilo totalitarne simbole in prepevalo pesmi v tujih jezikih.

V nadaljevanju se je Šarec pričel redno obregati ob ukrepe vlade, med drugim ni zamudil niti priložnosti, da se obregne ob spodrsljaj ministrice Simone Kustec glede nošenja zaščitne maske,  čeprav ga je bilo videti, kako sam v družbi protivladnih protestnikov ne nosi zaščitne maske in se ne drži varnostne razdalje. Šarca je tako skrbelo marsikaj, med drugim tudi sončenje na plažah, ne pa tudi udeležba na protivladnih protestih, ki so predstavljali veliko grožnjo za javno zdravje. Na začetku julija je v enem izmed svojih zapisov spomnil, da je v oddaji Politično spregovoril o možnostih glede konstruktivne nezaupnice. Poudaril je prepričanje, da razmišljanje o tem ni nelegitimno. “Najbrž se vsi strinjamo, da predsednik vlade ne bo kar odstopil, tako naivni nismo. Neizpodbitno pa je, da je obstoječa vlada škodljiva za Slovenijo, njena dejanja to vsak dan potrjujejo,” je pristavil in ob tem dodal prepričanje, da naj bi bil po njegovo čas za normalizacijo družbe.

Kljub temu, da Šarec ne špara s kritikami na račun vlade potem, ko se sam ukrepov ni dosledno držal (na “protiproslavi”) in ni pozival k spoštovanju ukrepov stroke, se je v teh težkih časih usmeril raje v napore pri oblikovanje “koalicije ustavnega loka” pod vodstvom ekonomista Jožeta P. Damijana z namenom, da bi se vnovič dokopal do oblasti. Prav tako pa je priznal, da si ni naložil aplikacije za slednje okuženih stikov Ostani zdrav, čeprav le ta v primeru, da si jo naloži veliko ljudi, učinkovito pripomore pri zajezitvi širjenja virusa. Tako smo vseskozi priča le izgovorom, prelaganju krivde, obtožbam vlade, čeprav je Šarec v preteklosti sam dal vedeti, da mu ni povšeči, če se politik potem, ko se je v prejšnjem mandatu imel možnost izkazati, oglasi s pametovanjem.

Nina Žoher