fbpx

Marjan Šarec ujet v netransparentne posle pri prenovi 40-milijonskega projekta nadgradnje čistilne naprave

Marjan Šarec (Foto: STA)

Predsednik nadzornega odbora kamniške občine Robert Kokotec razkriva, da je župan občine Kamnik Marjan Šarec netransparentno in v sumljivih okoliščinah vodil 40-milijonski projekt nadgradnje čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja za šest občin. Pri tem so za nadzor najeli izvajalca CSE Invest, ki so ga plačali z dvema plačiloma pod 20 tisoč evrov in v skupni vrednosti 39.330 evrov, da jim ni bilo potrebno izvesti javnega razpisa, na katerega bi se lahko prijavil vsak, s tem pa bi bila tudi končna cena konkurenčnejša. Vsa plačila drugega naročila pa so bila plačana pred prejetimi poročili. Zadevo naj bi pod drobnogled vzela računsko sodišče in protikorupcijska komisija. 

“Mi očitamo občinski upravi, da bi morali naredi eno skupno javno naročilo, na katerega bi se lahko prijavil vsak, ki je za to usposobljen. Tako pa so zadevo razdrobili na dva dela. Svoje mnenje naj da računsko sodišče,” je za POP TV o Šarčevem netransparentnem delovanju povedal predsednik nadzornega odbora občine Kamnik Robert Kokotec.

Šarec ni prevzel objektivne odgovornosti
To pa še ni vse. Predsednik nadzornega odbora očita Šarcu, da pri prvem naročilu poročila sploh nimajo datuma prispetja, eno poročilo pa manjka. V drugem naročilu pa ima vseh šest poročil enak datum prejetja, kar pomeni, da so bila plačila izvedena pred prejetimi poročili. Da je prišlo do nepravilnosti, je v oddaji priznal tudi Šarec sam, vso krivdo pa je prevalil na takratnega direktorja občinske uprave, ki je vodil omenjeni projekt in ga je kasneje tudi odslovil. Sam tudi zanika, da ni šlo za dve različni naročili, ki bi se morali voditi pod enim skupnim javnim naročilom.

Kamniški župan in predsednik stranke, ki se poteguje za zmago na prihajajočih državnozborskih volitvah, se je tako izognil prevzemu objektivne odgovornosti, čeprav je ravno župan tisti, ki bdi nad zakonitostjo občinske uprave, še posebno pri poslih, kot je 40-milijonska obnova čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja. Raje s prstom kaže na takratnega direktorja občinske uprave Kamnik in predsednika nadzornega odbora občine, ki je razkril omenjeno nepravilnost v času županovanja Marjana Šarca.

Pri tem pa je Marjan Šarec pokazal svoj pravi obraz. Na Nova24TV smo ga povabili v studio, da bi razložil, zakaj občina ni spoštovala zakonov, in da bi soočil svoje izgovore z nekdanjim direktorjem občinske uprave Ivanom Kendo. V stilu tipičnega političnega bleferja se je soočenja ustrašil.

Vprašanja o koruptivnosti posla in smotrnosti javne porabe sredstev smo poslali tudi na KPK in računsko sodišče. Na KPK so nam odgovorili, da je primer v fazi predhodnega preizkusa, zato nam podrobnosti zaradi objektivnosti postopka niso predstavili. Računsko sodišče primera ni vzelo v obravnavo, so pa nadzorni komisiji občine Kamnik poslali načelna mnenja.

Peter Truden