fbpx

Marjan Šarec zrel za odstop: Kljub njegovim zagotovilom, kako je na Sovi vse v najlepšem redu, Inšpektorat za javni sektor le ugotovil kršitve pri zaposlitvi štirih javnih uslužbencev na Sovi!

Premier Marjan Šarec. (Foto: STA)

Kljub temu, da je predsednik vlade Marjan Šarec sveto zatrjeval, kako Inšpektorat za javni sektor ne bo odkril ničesar spornega glede zaposlovanja na Sovi, pa je postalo jasno, da temu ni tako. V nadzoru nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev na Sovi je inšpektorat ugotovil nekaj kršitev. Po podatkih Ministrstva za javno upravo je ta izrekel ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje. Ker Šarčeva zagotovila ne držijo vode, bi bilo edino prav, da ta odstopi, saj lahko afera le še eskalira, saj se pred Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb obeta zaslišanje vseh vpletenih in obstaja še večja verjetnost, da se dodatno potrdijo laži Šarca in njegovih sodelavcev.

Sicer zakonskih pogojev za razveljavitev sklenjenih pogodb ni bilo. V sporočilu so navedli, da  so se v vseh štirih primerih kršitve nanašale na postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta, v dveh primerih pa tudi na izpolnjevanje določenega pogoja (pridobitev zahtevanega dovoljenja). Pri tem so bile ugotovljene še nekatere druge manjše nepravilnosti, ki so se nanašale na izvajanje internih aktov agencije v zvezi s postopki zaposlovanja.

Kozmelj lahko vloži ugovor
Na inšpektoratu so pojasnili, da so podrobnejše ugotovitve z vsemi podatki del posebnega dokumenta, ki je v skladu z zakonom o tajnih podatkih označen s stopnjo tajno, kar pomeni, da javnosti ni dostopen. Oba dokumenta v zvezi z nepravilnostmi pri zaposlitvi sta bila v petek vročena direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajku Kozmelju. Sedaj ima ta pravico, da v roku osmih dni vloži ugovor zoper zapisnik.

Nataša Hribar na dogodku Slovenec leta 2005. Gre za 13 let staro fotografijo, posneto 20. januarja 2016. (Foto: Mediaspeed)

Zaenkrat še ni znano, zaposlitve katerih štirih oseb so preverjali, poroča STA. Dejstvo pa je, da v javnosti že nekaj časa odmeva sporna zaposlitev Šarčeve znanke Nataše Hribar. Ravno ta zaposlitev je predstavljala povod za nadzor inšpektorata nad kadrovanjem na Sovi potem, ko Sova glede omenjene zaposlitve ni želela sodelovati s Komisijo Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in je ta kar sama primer prijavila inšpektoratu.

Sporna zaposlitev Nataše H. privedla do zaslišanja, Šarca, Črnčeca, Kozmelja, Jordana pred KNOVS
Na račun nesodelovanja Sove je prišlo do zaostritve odnosov med Sovo in Knovsom. Knovs se je odločil, da bo v zvezi s tem zaslišal Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi samo Natašo H. Povabljen pa bo tudi Šarec in pa njegova desna roka Damir Črnčec, ki zaseda mesto svetovalca za nacionalno varnost v njegovem kabinetu.

Foto: STA

Nedavno smo lahko videli, kako se je pričel izvrševati medijski napad nad predsednika Knovs Mateja Tonina, kar kaže na to, da je pri duetu Šarec-Črnčec obstajala nervoza pred razkritjem resnice o zaposlitvi Šarčeve znanke. Razkritje inšpektorata, da je pri zaposlitvi štirih javnih uslužbencev na Sovi prišlo do kršitev kaže, da so zadeve na Sovi zaskrbljujoče. Še posebej v luči izjave direktorja Sove, ki je v intervjuju za Mladino priznal, da “špijonirajo” zgolj za politiki, kar pa je seveda prepovedano. “Če bomo delo dobro opravljali, bomo nevarni za del politike,” se je namreč glasil naslov intervjuja v Mladini. Na podlagi tega lahko upravičeno sklepamo, da se Sova spreminja v Udbo, medtem ko trpi nacionalna varnost države.

Direktor Sove Rajko Kozmelj. (Foto: STA)

Žalostno je, da živimo v državi, kjer se predsednik vlade in direktor Sove, ki predstavlja njegovo desno roko, ne zavedata, da pregon političnih nasprotnikov nikakor ni med nalogami temeljnimi nalogami Sove. Med temeljnimi nalogami je namreč delovanje pri zaščiti nacionalnih interesov na varnostnem, političnem in gospodarskem področju oziroma zagotavljanje nacionalne varnosti. Med tremi osnovnimi nalogami agencije so pridobivanje in vrednotenje podatkov in posredovanje informacij iz tujine ali v povezavi s tujino, navaja 2. člen zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (ZSOVA).

Šarec in Kozmelj se več kot očitno požvižgata na pravno mnenje iz katerega je razvidno jasno na belem, da je Knovs pristojen za nadzor nad zaposlovanjem na Sovi. Preveritev zaposlovanja oziroma spoštovanje ustave in zakona pri zaposlovanju posameznikov namreč sodi v okvir pristojnosti Knovsa. Ker je v tem primeru šlo po mnenju pravnikov za poskus de facto oženja pristojnosti Knovsa in s tem za poskus odvrnitve neodvisnega nadzora, je naravnost nesprejemljiva samovolja Kozmelja. Glede na to, da se sedaj celo izkazalo, da je pri zaposlovanju na Sovi le prišlo do nepravilnosti, čeprav je Šarec zagotavljal, da jih naj ne bi bilo, bi bilo prav, da Šarec odstopi.

Hana Murn