Marjan Šarec zrel za odstop: Kljub njegovim zagotovilom, kako je na Sovi vse v najlepšem redu, Inšpektorat za javni sektor le ugotovil kršitve pri zaposlitvi štirih javnih uslužbencev na Sovi!

Premier Marjan Šarec. (Foto: STA)

Kljub temu, da je predsednik vlade Marjan Šarec sveto zatrjeval, kako Inšpektorat za javni sektor ne bo odkril ničesar spornega glede zaposlovanja na Sovi, pa je postalo jasno, da temu ni tako. V nadzoru nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev na Sovi je inšpektorat ugotovil nekaj kršitev. Po podatkih Ministrstva za javno upravo je ta izrekel ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje. Ker Šarčeva zagotovila ne držijo vode, bi bilo edino prav, da ta odstopi, saj lahko afera le še eskalira, saj se pred Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb obeta zaslišanje vseh vpletenih in obstaja še večja verjetnost, da se dodatno potrdijo laži Šarca in njegovih sodelavcev.

Sicer zakonskih pogojev za razveljavitev sklenjenih pogodb ni bilo. V sporočilu so navedli, da  so se v vseh štirih primerih kršitve nanašale na postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta, v dveh primerih pa tudi na izpolnjevanje določenega pogoja (pridobitev zahtevanega dovoljenja). Pri tem so bile ugotovljene še nekatere druge manjše nepravilnosti, ki so se nanašale na izvajanje internih aktov agencije v zvezi s postopki zaposlovanja.

Kozmelj lahko vloži ugovor
Na inšpektoratu so pojasnili, da so podrobnejše ugotovitve z vsemi podatki del posebnega dokumenta, ki je v skladu z zakonom o tajnih podatkih označen s stopnjo tajno, kar pomeni, da javnosti ni dostopen. Oba dokumenta v zvezi z nepravilnostmi pri zaposlitvi sta bila v petek vročena direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajku Kozmelju. Sedaj ima ta pravico, da v roku osmih dni vloži ugovor zoper zapisnik.

Nataša Hribar na dogodku Slovenec leta 2005. Gre za 13 let staro fotografijo, posneto 20. januarja 2016. (Foto: Mediaspeed)

Zaenkrat še ni znano, zaposlitve katerih štirih oseb so preverjali, poroča STA. Dejstvo pa je, da v javnosti že nekaj časa odmeva sporna zaposlitev Šarčeve znanke Nataše Hribar. Ravno ta zaposlitev je predstavljala povod za nadzor inšpektorata nad kadrovanjem na Sovi potem, ko Sova glede omenjene zaposlitve ni želela sodelovati s Komisijo Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in je ta kar sama primer prijavila inšpektoratu.

Sporna zaposlitev Nataše H. privedla do zaslišanja, Šarca, Črnčeca, Kozmelja, Jordana pred KNOVS
Na račun nesodelovanja Sove je prišlo do zaostritve odnosov med Sovo in Knovsom. Knovs se je odločil, da bo v zvezi s tem zaslišal Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi samo Natašo H. Povabljen pa bo tudi Šarec in pa njegova desna roka Damir Črnčec, ki zaseda mesto svetovalca za nacionalno varnost v njegovem kabinetu.

Foto: STA

Nedavno smo lahko videli, kako se je pričel izvrševati medijski napad nad predsednika Knovs Mateja Tonina, kar kaže na to, da je pri duetu Šarec-Črnčec obstajala nervoza pred razkritjem resnice o zaposlitvi Šarčeve znanke. Razkritje inšpektorata, da je pri zaposlitvi štirih javnih uslužbencev na Sovi prišlo do kršitev kaže, da so zadeve na Sovi zaskrbljujoče. Še posebej v luči izjave direktorja Sove, ki je v intervjuju za Mladino priznal, da “špijonirajo” zgolj za politiki, kar pa je seveda prepovedano. “Če bomo delo dobro opravljali, bomo nevarni za del politike,” se je namreč glasil naslov intervjuja v Mladini. Na podlagi tega lahko upravičeno sklepamo, da se Sova spreminja v Udbo, medtem ko trpi nacionalna varnost države.

Direktor Sove Rajko Kozmelj. (Foto: STA)

Žalostno je, da živimo v državi, kjer se predsednik vlade in direktor Sove, ki predstavlja njegovo desno roko, ne zavedata, da pregon političnih nasprotnikov nikakor ni med nalogami temeljnimi nalogami Sove. Med temeljnimi nalogami je namreč delovanje pri zaščiti nacionalnih interesov na varnostnem, političnem in gospodarskem področju oziroma zagotavljanje nacionalne varnosti. Med tremi osnovnimi nalogami agencije so pridobivanje in vrednotenje podatkov in posredovanje informacij iz tujine ali v povezavi s tujino, navaja 2. člen zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (ZSOVA).

Šarec in Kozmelj se več kot očitno požvižgata na pravno mnenje iz katerega je razvidno jasno na belem, da je Knovs pristojen za nadzor nad zaposlovanjem na Sovi. Preveritev zaposlovanja oziroma spoštovanje ustave in zakona pri zaposlovanju posameznikov namreč sodi v okvir pristojnosti Knovsa. Ker je v tem primeru šlo po mnenju pravnikov za poskus de facto oženja pristojnosti Knovsa in s tem za poskus odvrnitve neodvisnega nadzora, je naravnost nesprejemljiva samovolja Kozmelja. Glede na to, da se sedaj celo izkazalo, da je pri zaposlovanju na Sovi le prišlo do nepravilnosti, čeprav je Šarec zagotavljal, da jih naj ne bi bilo, bi bilo prav, da Šarec odstopi.

Hana Murn

 • Janez Mayer

  Vsi dobro vemo, konec šarčeve vlade bo, ko se bodo tako odločili tisti, ki so ga nastavili, no.

  • mginko

   Stara udbomafija s svojim podmladkom. Janez Mayer – a je to greh napisat?

   • Janez Mayer

    Greh ni, spodobi se pa tudi ne, no.

  • zokispoki

   Itaq !

 • Vera

  ” Laž ima kratke noge “, toda ti tovariši se ne zavedajo,da bodo 1x morali polagati račune za svoje grdobije.

  • Franc Šink

   Saj on ni neumen, on je primiittiven.

   • zokispoki

    Meni deluje kot neki drugorazredni kelner, v boljsevisticni restavraciji, de !

    • Schemva Miro

     Meni pa bolj kot totengrobar,kar v bistvu tudi je,državo bo pripeljal na britof,če bo dolgo šaril po parlamentu.

   • SIMON ROZIC

    …to je težka bolezen: shizofrena narcisoidnost !

  • Janez Korenjak

   Do sedaj jim gre dobro, kaj dobro, odlično! Na obzorju pa je samo upanje…

 • Franc Šink

  Kdor ni vladar ne more niti izstopiti

 • Antonius

  Šarčeva koalicijska vlada je kot iz trhlih desk postavljena drvarnica. Zagotavlja nam, da je kvalitetna, trdno zgrajena, nepremočljivo pokrita, nova in varna.
  Hvalil se je z drugačnimi ljudmi, novo politiko in poštenjem. Sedaj se pa poštenjakar boji zaslišanj in KNOVSA.
  Grafološko zanimiv je Šarčev podpis. Batak Obama, Janković in Šarec imajo zelo jasno izražen ego. Polni so samega sebe, ostali jih pa ne zanimajo. V krogu zaobjeti podpis dokazuje njihov pretirani ego.

  • zokispoki

   A zna pisat ?!? Sam vprasam !

   • samotoje

    Podpisati se menda že zna.

    • SIMON ROZIC

     …ponavadi se znajo podpisat, ker dneve in leta vadijo samo
     eno: podpis!

     • samotoje

      he he

    • milanček

     ja zna, to je njegov podpis: X

   • SIMON ROZIC

    …tudi jaz nisem prepričan; malo mu žena pomaga, ko mu vleče
    ročico gor in dol…..

 • dež

  Za kršitve v Sovi seveda ni odgovoren PV, v tem primeru Šarec, ampak direktor Sove, piše se Kozmelj. Čisto nekaj drugega pa je zaposlitev blonde Nataše H., domnevne bivše?) Šarčeve ljubice. Torej, če se ugotovi, da je Šarec karkoli posredoval za njeno zaposlitev, bi moral takoj odstopiti. A po mojem mnenju inšpekcija tega sploh ni raziskovala, tu bo morala zadevo raziskati KNOVS.

  • Stajerka

   …seveda je odgovoren Šarec…..zaradi tega ker krši zakonodajo, ker preprečuje zunanji vsebinski nadzor (ta komisija je preverjala pravilnost postopkov in NE vsebinskih kršitev) in ker izrablja varnostne organe v politične namene (svet za nacionalno varnost)……90% krivde je na Šarcu…..če bi bilo drugače, bi Šarec zahteval oz. izvedel zamenjavo Kozmelja…..pa NE more, kr ga držijo za mednožni organ…..pa ni problem samo to…..sporne bi naj bile 4 zaposlitve…..torej 4 razlogi za razrešitev direktorja in predsednika vlade!!

   • dež

    Inšpektorat je preverjal postopke pri zaposlitvah novih uslužbencev na Sovo. Kaj ima Šarec s tem ? On je PV ne direktor Sove, pravno formalno Šarec z vsem tem nima nič.
    Veš, da ne zagovarjam Šarca, mi gre pa na jetra neumen naslov tega prispevka in razmišljanje, da mora PV odstopiti, ker so na Sovi bile nepravilnosti pri zaposlovanju novih uslužbencev. Čisto nekaj drugega bi bilo, če bi v poročilu pisalo, da je Šarec pritiskal na Kozmelja, naj zaposli ono blondinko.

 • montyamp

  Kdaj in kje so rdeči cigani storili normalno državo ???
  Navadni čokoladni cigani tako dolgo kradejo da dobi vsak svoje nazaj , pri rdečih ciganih je podobno z menjavami stolčkov , na katere pašejo kot sedlo na kravo .
  Rotiranje udbovskih mladičev po javni in državni upravi financirajo tudi butalci ki bojkotirajo volitve in seveda omogočajo murglosrbskim kokakartelnim partijskim fosilom in kurćanističnim zločincem igrice s klovni po oblasti .
  ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K-K*O*K-……………..

 • Kučko pod pručko

  Murgelsko iskanje z lučjo na lubadarski šoli

  Če nekdo, ki mu prfoksi dajo še in še možnosti za popravo cveka, pridela na koncu leta popravca, je več kot očitno, da ni kakšna perla. Takih, ki so jih imeli kar šest, pa je zelo malo in bi jih bilo treba iskati z lučjo.

  Če pa jih ima nekdo šest in to še na lubadarski šoli, je pa več kot očitno, da ni zrel za kaj drugega, kot holcanje v gmajni. In prav take je iskal murgelski generalštab in ga našel v pokvarjenem Serpentinšku, da nam lahko še naprej uničuje Slovenijo!!!

  • Luiggi

   Takih, ki so jih imeli kar šest, pa je zelo malo in bi jih bilo treba iskati z lučjo.

   Pozabu si dodat z lucjo opoldne!…Ce bi jih iskal z lucjo po noci,jih nebi nikoli nasel!

 • Kučko pod pručko

  Šarcu se iztekajo dnevi. Požar mu je že spravil s poti sedem njegovih, sedaj bo pa še njega. Obroč, v katerega se tako nespretno zateka maloumni Serpentinšek, je vsak dan ožji. Sicer pa česa drugega od praznega blebetanja in laganja od takega butlja, kot je, ne moremo pričakovati!!!

  • milanček

   ampak nekaj hudičevo narobe je z ljudmi, s slovencljni, ne morem verjeti, da lahko tak idiot izvoljen v parlament! ljudje, zavedni Slovenci, zelo hitro, oz takoj je treba ukrepati, odstranit to kućanovo golazen!

  • Rožle

   Pručko ..

   ja kje se pa ti potepaš ?!

 • Stajerka

  …..ob vsej tej štali, je poslanec z ukradenim sendvičem, res bil prepošten, da bi še delal med to LMŠ mafijo…..Šarec je zrel za zaprti oddelek……pa še kdo iz koalicije bi lahko z njim delil rešetke……pa čimprej, že včeraj bi bilo prepozno….

  • SIMON ROZIC

   …poglej, draga Štajerka res ga ne bomo ga naprej redili! Drugo rešitev moramo
   izumit in to – hitro! Podgane bežijo z ladje!

 • Slovenec 33

  Da bo veleizdajalec slovenskega naroda, ki vlada skupaj z okupatorji odstopil? saj se hecate.
  Ni mu potrebno, ker ga krijejo okupatorji in ostali veleizdajalci.

  • Vera

   Prav kmalu ga bodo vrgli na smetišče zgodovine .

 • xtc

  Padec Šiptar vladeje le še vprašanje,časa seveda pa je vprašanje ,če bo Šiptar odšelmirno-Požar opozarja,da gre za nevarnega človeka-psihoti pa so nevarni.

 • Ros

  Ma daj. Komunisti so nam pobili pol družine, večino pa pohabili ali na kak drug način uničili življenje. Le najsrečnejši imajo neko, na pol, normalno življenje. In Slovenija to podpira. Pač. prekleta hudičeva dežela. Je, in izgleda bo za vedno. Verjetno zadnja na svetu. Žal, tako je.

 • Common Sense

  Saj niste pri sebi. Zaradi tega pa on že ne bo odstopil. Saj ve, da je potem z njim konec, da lahko spet slabe vice poka po vaških veselicah (cash na roko). Tega pa noče.

  • samotoje

   Pa bo verjetno moral svojo igralsko kariero nadaljevati tam, kjer je najboljši- na gasilskih veselicah. Le publike bo manj pa tudi ploskala bo manj, imam občutek.

 • lena

  To me sedaj spominja na laznivega Kljukca iz nase mladosti, enostavno butasto nor!

 • Jan Kovalski

  Pravijo: Manjše nebistvene nepravilnosti pri zaposlovitvah:
  Niso preverjali državljanstva (torej bi lahko zaposlili tudi tujega vohuna)
  Niso preverjali bivše nekaznovanosti (torej bi lahko zaposlili tudi zločinca)
  Niso preverjali trenutnega statusa glede vpletenost v sodne postopke (torej bi lahko zaposlili bodočega obsojenca za zločin)

  Če so to majhne nepomembne nepravilnosti, kaj so potem bistvene in pomembne?

  Bistvo afere Lepa Nataša je sum na zlorabo oblasti (kabineta) predsednika vlade pri zaposlitvi prijateljice predsednika, ne glede na domnevne (ne)pravilnosti zaposlitvenega postopka.
  To s Knovsom je samo zamegljevanje in odvračanje pozornosti in ščitenje vojaka Šarca.
  Lahko se še enkrat reče:
  Mafija ščiti mafijo!

  • marijan

   To bo Damir vse uredil. On ne bo dovolil takšne šlam parije .

 • ROMAN Naprudnik

  Ne bo odstopil,ker ZZ zaposlovanje ne sprejemajo več vlog.Kvota tišlerjev je polna!

 • Jožef Švarc

  Koliko besed za prazen nič. V tekstu piše dobesedno #Sicer zakonskih pogojev za razveljavitev sklenjenih pogodb ni bilo.#
  Tudi Šarec se je skliceval na zakon.

 • Ros

  Ma daj. Šarec in njegovi komunisti podpirajo zlo in satana. Zlorabo in korupcijo. M. Šarec, vse za dobro plačico in nelegalne privilegije. Beda.