fbpx

Marjana Šarca čaka ustavna obtožba zaradi kršenja ustave in hujših kršitev zakona!

Marjan Šarec (Foto: STA)

V največji opozicijski stranki SDS so napovedali, da bo danes zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva vložena ustavna obtožba zoper predsednika vlade Marjana Šarca. V četrtek je namreč zakonodajno pot končal predlog novele, s katero je SDS večkrat želel doseči uresničitev odločbe ustavnega sodišča. Predlog ustavne obtožbe Marjana Šarca pred ustavnim sodiščem zaradi kršenja ustave in hujših kršitev zakona bosta danes ob 14. uri predstavila poslanca Tomaž Lisec in Zmago Jelinčič Plemeniti.

V začetku meseca so poslanske skupine SDS, NSi in SNS pričele pripravljati predlog ustavne obtožbe, nato pa sporočile, da bodo z vložitvijo počakale do obravnave predloga novele zakona na decembrski seji. Po več ur trajajoči razpravi so poslanci nadaljnjo obravnavo predloga novele zakona zavrnili s 44 glasovi, za pa je bilo 31 glasov.

Vlada Marjana Šarca je izrazila nasprotovanje predlogu novele zakona, saj naj bi bilo po njihovo delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno.

Foto: STA

V minulem mandatu so v SDS konkretno novelo vložili že kar štirikrat, saj tedanja vladajoča koalicija ni imela nikakršnega posluha zanjo. Z novelo so v SDS želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je leta 2014 sprejelo ugotovitev, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država poskrbeti za uzakonitev 100-odstotnega financiranja, poroča STA. Državni zbor RS bi moral poskrbeti za to, da se neskladje odpravi v roku enega leta, a do tega zaenkrat še ni prišlo.

Podrobni razlogi bodo predstavljeni na novinarski konferenci
Poslanec SDS Tomaž Lisec in vodja poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti bosta na današnji novinarski konferenci ob 14. uri predstavila predlog ustavne obtožbe Marjana Šarca pred ustavnim sodiščem zaradi kršenja ustave in hujših kršitev zakona.

H. M.