fbpx

Marko Balažic je novi predsednik Slovenske ljudske stranke

Marko Balažic (Foto: STA)

Delegatke in delegati SLS so na volilnem Kongresu Slovenske ljudske stranke za novega predsednika s skoraj popolno večino izvolili Marka Balažica. Kot edini kandidat za predsednika je v svoji predstavitvi izpostavil pomen nove mladostniške energije za vodenje najstarejše in prve demokratične slovenske politične stranke, ustanovljene po 2. svetovni vojni, na slovenskih tleh, tedaj kot Slovenske kmečke zveze (SKZ), katere pravna naslednica je SLS, v času izzivov stranke pred letošnjimi lokalnimi volitvami ter razvojnih izzivov Slovenije v času sedanjih zaostrenih razmer na področju energetske in prehranske varnosti.

Marko Balažic je poudaril, da mora SLS zopet postati močna zmerna stranka, ki bo sledila viziji Ivana Omana. Slovenija po njegovih besedah potrebuje liberalno državo in konzervativno politiko.“Liberalno v smislu, da se država ne vmešava v zadeve, ki se lahko urejajo brez nje, konzervativno pa v smislu, da se velja držati najprej preverjenih stvari, ne pa eksperimentirati, kjer za to ni potrebe,” je zbranim dejal Balažic.

Foto: STA

Po izvedenih volilnih postopkih je bil Balažič izvoljen skoraj s popolno večino, s 78 glasovi ZA, in eno neveljavno glasovnico (79 glasovnic). Po izvolitvi je za STA povedal, da stranko nedvomno čaka še veliko dela. Prihajajoče lokalne volitve namreč predstavljajo prioriteto. Kot je povedal, bodo precej pozornosti namenili stabilizaciji lokalne mreže, nato pa bodo sledile priprave na državnozborske volitve.

SLS bo predstavljala in se zavzemala za Slovenijo:

•             ki bo na prvo mesto postavljala dobrobit posameznika in ne parcialnih interesov,

•             ki bo socialno pravična,

•             kjer je delo cenjeno,

•             kjer birokracija, sodstvo in ekonomija delujejo v dobrobit posameznika, in

•             kjer se naši otroci ne delijo na vaše in naše.

Balažic vodenje stranke prevzema od Marjana Podobnika, enega od soustanoviteljev stranke. “Če želimo iti naprej, moramo s starimi vzorci nehati. Danes smo z njimi de facto nehali. Ukvarjati se moramo s tem, kakšno Slovenijo si želimo in kakšne odgovore na ključna vprašanja bomo ponudili, ne pa s tem, kakšne zamere so se dogajale v preteklosti,” je poudaril in dodal, da meni, da je to edina in prava pot, ki jo je potrebno opraviti tudi na zmerni desni sredini. Izpostavil je, da se še, da bo skupaj z ekipo SLS vrnil na tisto mesto, kjer je zgodovinsko že bila in kjer bi morala biti. Poudaril je tudi, da bo podal večjo vlogo mladim in ženskam pri svojem vodenju Slovenske ljudske stranke ter napovedal, da bo kmalu sklican tudi Programski Kongres SLS.

Sara Kovač