fbpx

Marta Kos je odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda

Marta Kos (Foto: STA)

Marta Kos je odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda, so za STA potrdili v stranki. Kosova je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, med drugim zapisala, da je njeno življenje po odstopu od predsedniške kandidature dobilo nove usmeritve, zaradi katerih podpredsedniškim dolžnostim ne bo mogla posvetiti “dovolj časa in predanosti”. Se morda pripravlja, da prevzame vlogo veleposlanice Slovenije v Washingtonu ali ima drugačne načrte? N1 medtem poroča, da naj bi morala odstopiti zaradi dokumentov, ki pričajo o njenem sodelovanju z Udbo.

V Gibanju Svoboda odločitve Marte Kos podrobneje ne komentirajo, odgovarjajo le, da spoštujejo njeno osebno odločitev. V odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, naslovljeni na člane sveta stranke, je Kosova sicer med drugim zapisala, da verjame, da je v interesu stranke, da “reorganizira vodenje na način, ki bo stranki omogočal, da se bo postavila na trdne temelje in uspešno nastopila na letošnjih lokalnih volitvah in šla enotna in močna tudi na naslednje parlamentarne volitve“.

Kot je še zapisala, z mesta podpredsednice odstopa “iz spoštovanje do funkcije”. Ob tem je spomnila, da je s stranko intenzivno sodelovala od februarja letos, mesto podpredsednice pa zasedla aprila, ko so se “borili za zmago na parlamentarnih volitvah”. “Naš cilj je bil, da ponovno vzpostavimo spoštovanje do naših državljanov, do vladavine prava in do naših demokratičnih institucij in da vsem prebivalcem Slovenije zagotovimo dostojanstveno življenje v svobodi,” je zapisala in izrazila prepričanje, da jim je to tudi uspelo. Sama je pozneje dobila tudi podporo stranke za vstop v tekmo za predsednico republike, a je nato – menda iz osebnih razlogov, od kandidature odstopila.

Po navedbah nekaterih sogovornikov medija N1 naj bi Marto Kos dan pred izstopom iz predsedniške tekme poklicala vodja strankinih odnosov z javnostmi in nekdanja novinarja portala Necenzurirano Vesna Vuković ter ji dejala, da v Svobodi pričakujejo njen umik. Med razlogi za to odločitev naj bi bila nizka podpora v javnomnenjskih raziskavah, še toliko bolj pa dokumenti o njeni preteklosti, ki so zakrožili v javnosti. Robert Golob pa naj bi ji postavil ultimat: ali bo odstopila in navedla, da je to storila iz osebnih razlogov, ali pa bo svet stranke seznanil z obremenilnimi informacijami o njej, kar da bo privedlo do umika strankine podpore njeni kandidaturi, še piše N1. O tem, da dejstva in podatki v Arhivu republike Slovenije dokazujejo, da je Kosova sodelovala z Udbo, je v preteklosti pisal tudi naš medij, to znano dejstvo pa je dodatno razgalil še portal Požareport. Vukovićeva navedb ni želela komentirati.

Sara Kovač