fbpx

Matej Tonin na letnem taboru NSi izpostavil tri ključne zaveze v primeru sodelovanja v vladi

Foto: Twitter

Stranka Nova Slovenija je imela v Ajdovščini redni letni tabor, ki se ga je udeležilo okoli 2 tisoč ljudi. Poleg predsednika NSi Mateja Tonina so se dogodka udeležili tudi ostali vidni predstavniki stranke. 

Tonin je v nagovoru udeležencem tabora v Ajdovščini poudaril, da je stranka NSi zagotovilo normalnosti, saj bo v vsaki vladi poskrbela, da te ne bo odnašalo v kakršno koli skrajnost. Prav tako je garancija, da delo spet postane vrednota, garancija za odpravo predolgih čakalnih vrst v zdravstvu in za učinkovito zaseganje nezakonito pridobljenega premoženja. “Barabija se ne sme izplačati,” je poudaril.

Tonin je izpostavil tri zaveze, ki jih namerava NSi uresničiti, če bo v novi vladi. Do 1. januarja 2020 tako nameravajo zmanjšati čakalne dobe v zdravstvu na dopustno raven, zvišati neto plače zaposlenim za vsaj 50 evrov na mesec in pospešiti postopke za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja. Kot je napovedal Tonin, bodo, če teh ciljev ne izpolnijo, iz koalicije takoj izstopili, saj ne bi imelo smisla vztrajati v njej.

Ciljajo nad 10 odstotkov
Poslanec NSi Jernej Vrtovec je poudaril, da je močna NSi zagotovilo za boljše življenje v Sloveniji. Izrazil je željo, da bi na volitvah zmagal “glas normalnosti”, za NSi pa je prepričan, da je sposobna prihodnji teden preseči 10-odstotno podporo. Normalna Slovenija za NSi pomeni predvsem, da se človeka spoštuje in da pravna država deluje, je v izjavi za medije dodal evropski poslanec Lojze Peterle. O možnosti sodelovanja s SDS je ocenil, da bi lahko o bistvenih zadevah našli skupni jezik. “Mislim, da je treba strniti sile za nov razvojni preskok,” je dejal. Sicer pa je poudaril, da je kriterij stranke program, zato želijo biti v koaliciji, v kateri ga bodo v največji možni meri lahko uresničili.

Dotaknil se je tudi vprašanja splava in dejal, da ima stranka glede tega jasno pozicijo in da je tudi Tonin s svojimi izjavami na to temo ni v ničemer spremenil. “Bi pa želeli v NSi, da bi bilo več veselja do življenja in da bi imeli tudi čez 50 let še koga voliti,” je povedal.

Ivan Oman

Zbrane je nagovoril tudi starosta slovenske politike Ivan Oman. Kot je dejal, je ravno pred 30 leti priletela “prva lastovka slovenske pomladi”. “Po 30 letih je potrebna nova pomlad. Čas je za novo pomlad in novo lastovko. Čas je za Novo Slovenijo,” je dejal. Po oceni organizatorjev se je na taboru NSi zbralo okoli 2.000 ljudi. NSi sta prišla podpret tudi nekdanja predsednika SLS Marjan in Janez Podobnik.

C. Š., STA