fbpx

Matej Tonin: NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico

Predsednik NSi Matej Tonin (Foto: STA)

NSi ne želi biti ovira koaliciji Marjana Šarca pri pogajanjih z Levico, je v odzivu na ponudbo petih strank, naj do ponedeljka sporoči odločitev glede vrnitve k pogajanjem, na Twitterju zapisal predsednik NSi Matej Tonin. Po zadnji odločitvi izvršilnega odbora NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj, se okoliščine niso spremenile, je pojasnil.

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so namreč na današnjem nadaljevanju pogovorov o oblikovanju koalicije sprejeli sklep, da NSi dajo do ponedeljka čas za odločitev, ali se bo vrnila h koalicijskim pogajanjem.

Kot je pojasnil predsednik LMŠ Marjan Šarec, so se za takšen sklep odločili zaradi doseženega napredka v vsebinskih pogajanjih z NSi. Ker so pogajanja s to stranko dala rezultate, se Šarcu zdi korektno, da NSi pove, ali sodelovanje s sredinskim peterčkom zanjo ostaja opcija. Če bo odgovor NSi negativen, bodo začeli pogovore z drugim potencialnim partnerjem, torej Levico, je napovedal Šarec.

Vendar pa se v NSi k pogajanjem očitno ne nameravajo vrniti. Tonin je namreč navedel, da se koalicijska pogajanja z Levico lahko začnejo takoj. “Tako bomo lahko v drugem krogu čim prej izvedeli, ali sta Šarčeva koalicija in Levica kompatibilni,” je dodal.

NSi se je iz koalicijskih pogajanj šesterice strank pod okriljem LMŠ po sklepu izvršilnega odbora stranke umaknila 16. julija. Kot je tedaj sporočil predsednik NSi Matej Tonin, razlog ni koalicijska pogodba, pač pa dvom o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank.

D. Č.