fbpx

Matej Tonin ob izvolitvi za predsednika Državnega zbora RS: “Bog živi Slovenijo!”

Matej Tonin (Foto: STA)

Potem ko je bilo potrjenih vseh 90 mandatov novoizvoljenih poslancev, smo dobili novega predsednika Državnega zbora RS Mateja Tonina, ki bo nasledil Milana Brgleza. Na tajnem glasovanju je bil deležen podpore 80 poslancev, kar mu bo omogočilo, da bo lahko pričel z vodenjem dela državnega zbora, skliceval in vodil bo seje, podpisoval zakone in druge akte, ki jih bo sprejel državni zbor. Zmagovalec volitev Janez Janša je že pred začetkom glasovanja izrazil podporo Toninu in ob tem dodal, da s tem zaenkrat rešujejo zagato t. i. levice, ki se je sposobna dogovoriti le o nekomu, ki ni njihov. 

Toninova kandidatura je bila vložena s strani 50 poslancev s prvopodpisanim Marjanom Šarcem, ki je pojasnil, da vložitev kandidature predstavlja usklajen predlog, ki so ga podpisale stranke LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in NSi, ob tem pa dodal, da bo bo Toninovo predsedovanje začasno, dokler se ne oblikuje koalicija. Človek se ob tem vpraša, če si je Šarec že pogledal Ustavo RS in Poslovnik DZ RS, nikjer namreč ni termina začasni predsednik Državnega zbora RS.

To ne pomeni vstopa NSi v kakršno koli koalicijo
Poslanec Jožef Horvat iz NSi je na seji izrazil podporo Toninu in se državljankam in državljanom zahvalil, da so se udeležili državnozborskih volitev. “Želimo si državo, ki je usmerjena k zvezdam prihodnosti, ki bo usmerjena v Evropo in ne bo zagledana v lastne zdrahe. Želimo takšno parlamentarno demokracijo, kjer bo človek temeljna skrb za politiko. V Sloveniji večina plačuje visoke davke, da lahko zahteva pošteno sojenje, zdravstvo, skrb za okolje in varnost.” Glede izbire Tonine je povedal, da je za funkcijo predsednika Državnega zbora RS primeren, saj ima občutek za sočloveka. Ob tem pa je dodal, da bo s tem omogočeno konstituiranje državnega zbora, izvolitev Tonina pa nikakor ne pomeni vstopa NSi v kakršno koli koalicijo.

Ljudmila Novak iz NSi, ki se je med prvimi prijavila k poslanski razpravi, je povedala, da tudi njen glas podpore avtomatično ne pomeni tudi podpore novi koaliciji. Poudarila je, da si želi, da bo bodoča koalicija izpolnjevala program NSi, in dodala, da je skeptična do tega, da bi stranke, ki so bile del prejšnje koalicije, v novem mandatu delovala kako drugače.

Zmagovalec volitev Janša je že pred glasovanjem napovedal, da ne vidi razloga, zakaj ne bi podprli Tonina. “Danes smo pripravljeni podpreti kateregakoli kandidata kot predsednika DZ, da lahko gredo postopki naprej, ker v slo so resni problemi, ki se kopičijo. Konstituiranje Državnega zbora je predpogoj, da se problemi pričnejo reševati.”

Peter Jožef Česnik je po zaključku tajnega glasovanja sporočil, da je Tonin prejel 80 glasov podpore, 9 glasovnic je bilo proti, ena pa je bila neveljavna.

Novoizvoljene poslanke in poslanci DZ RS (Foto: Twitter)

Tonin je ob izvolitvi povedal, da bo naredil vse, da bo izražena podpora slišana. “Poskrbel bom, da bo vsak glas slišan.” Izrazil je iskrene čestitke vsem poslankam in poslancem za izvolitev in dodal, da bo potekalo delo Državnega zbora RS v dobro ljudi in domovine. “Smo predstavniki ljudstva, zato smo se dolžni pogovarjati in sodelovati. Kljub izjemno razdeljenemu parlamentu je današnje sporočilo slovenski javnosti vendarle pozitivno. Ko gre zares, se je slovenska politika sposobna dogovoriti in najti rešitev, in to rešitev, ki presega klasično blokovsko delitev.”

Tonin je povedal, da bo storil vse, da se čim hitreje končajo vsi postopki, in dodal, da obstaja potreba po čim hitrejšem oblikovanju odbora za zunanjo politiko, pred katerim so pomembne odločitve. “Slovenija čim prej potrebuje razvojno vlado. Naredil bom vse, da takšno vlado hitro dobimo. Če želimo te izzive uspešno premagati, mora Slovenija zadihati z obema pljučnima kriloma: levim in desnim. Danes še ne vemo, kakšna bo nova koalicija. Ko bosta znani koalicija in vlada, sem se z mesta predsednika DZ RS pripravljen umakniti.” Tonin pa je končal z mislijo: “Bog živi Slovenijo!”

N. Ž.