Matej Tonin postal predsednik Nove Slovenije: “Zadnje desetletje je bilo za državo izgubljeno, po volitvah smo dolžni nadaljevati drugače,” je napovedal.

Matej Tonin je postal predsednik Nove Slovenije krščanskih demokratov. (Foto: STA)

Dosedanji v. d. predsednika NSi Matej Tonin je na strankinem kongresu v Grosupljem po pričakovanjih postal novi predsednik stranke. Zanj je od 372 delegatov glasovalo 345 delegatov, 27 glasovnic pa je bilo neveljavnih. V svojem nagovoru je dejal, da ima stranka program, s katerim lahko državo popelje med 15 najuspešnejših držav na svetu. Pri tem pa ne potrebuje 100 dni miru, ampak lahko z delom začne takoj, je dejal. NSi sicer po njegovih besedah ne bo vstopila v katerokoli vlado, pač pa le v vlado, ki bo naravnana razvojno.

Kot je dejal Tonin, v stranki težko gledajo, kako na tisoče mladih zapušča Slovenijo, kako ljudje, ki delajo dan za dnem, težko živijo, in kako upokojenci po 40 letih trdega dela životarijo. Vsemu temu nameravajo v NSi narediti konec, če bodo po volitvah le dobili priložnost, da vstopijo v vlado. “In pri tem mislimo strašansko resno,” je dejal.

Volivce, ki bodo 3. junija na novo razdelili politične karte, je pozval, naj ne nasedajo paroli, da so vsi isti. “Nismo vsi isti, med nami so pomembne razlike. Mi stranko gradimo na skupnih vrednotah. Iz naših skupnih vrednot izhaja tudi naša vsebina. Instant stranke so prazne lupine. Njih ne povezujejo vrednote, ampak interes biti zraven, ko se bo delilo. Bodite drzni, na tokratnih volitvah podprite NSi – stranko z vsebino, stranko z delovnimi ljudmi, predvsem pa stranko, v kateri imamo radi Slovenijo,” je dejal.

Foto: STA

Ker je bilo zadnje desetletje za državo po oceni Tonina izgubljeno, so po volitvah dolžni nadaljevati drugače, boljše. Če bo stranka na volitvah dobila možnost, da oblikuje vladno politiko, se bo po besedah Tonina med drugim zavzela za strožje prestajanje zapornih kazni, boljši pregon gospodarskega kriminala ter enake vatle pri tem za vse. “Ko bo roka pravice dosegla tudi nedotakljive, bomo znova verjeli v Slovenijo,” je dejal.

 

 Glede sodstva je napovedal, da nameravajo sodnike razbremeniti administrativnih opravil, uvesti poskusni sodniški mandat in spremeniti sestavo Sodnega sveta. Ena prvih potez v zdravstvu bo zdravstvena reforma, ki bi vsem zagotovila dostopno zdravstvo, pri plačah pa nameravajo z znižanjem davčnih bremen zagotoviti povišanje povprečne neto plače za 50 evrov.

Na področju javne uprave je napovedal ukinitev vseh javnih služb, ki obstajajo samo zaradi uradnikov, na področju socialne politike pa spremembo sistema socialnih transferjev na način, da ne bodo razvrednotili dela.

Ker želijo zajeziti staranje prebivalstva, je napovedal uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka za vsakega otroka do 18. leta starosti. Na področju zunanje politike pa je napovedal povrnitev podpore zahodnih zaveznikov, ki jo je s pretiranim približevanjem Rusiji po njegovem mnenju izgubil zdajšnji zunanji minister Karl Erjavec. Begunsko krizo pa je treba po njegovem reševati na izvoru.

 

Bog živi Slovenijo
V svojem skoraj uro trajajočem govoru se je Tonin spomnil tudi prejšnjih dveh predsednikov – Andreja Bajuka in Ljudmile Novak. Za slednjo je dejal, da bo v zgodovino stranke zapisana z zlatimi črkami, saj ji je uspelo stranko znova pripeljati v parlament in poenotiti, poroča STA. Zahvalil se je tudi vsem drugim, ki prispevajo k delovanju stranke, ter izrazil prepričanje, da bo kmalu prišel čas, ko “bomo krščanski demokrati pokazali, da znamo in zmoremo ustvariti državo, priložnosti in zadovoljne ljudi”. Svoj govor pred 369 zbranimi delegati je sklenil z besedami “Bog živi Slovenijo”.

C. Š.

 • učko

  Ta Kučanov ritoliznik je izjavu, da se že vidi kot premier, pa še v parlament ne bojo pr’šli, cepci. Sama “žlahtno-žlehtno konservativna” kolaboracija po meri in potrebah Udbo-mafije !!!!!!

 • Tom Žnidarčič

  Žlahtna desnica je na pohodu!

  • Vera

   Hvala Bogu, če bo to res !

   • Tom Žnidarčič

    Mene je tega strah!

 • garfi

  v nsi je sedaj Ludamila tetka iz ozadja
  še vedno ruši JAneza JAnšo
  verjetnost, da bodo v “levi” vladi šarca murgelskega
  in uničevanje Slovenije se bo nadaljevalo
  VSA “LEVICA” DELUJE KOT KLIKA in je protiSlovenska klika
  vsi so udbomafijski, leva politična opcija sploh ne obstaja samostojno
  DOL Z MAFIJSKO POLITIČNO OPCIJO šarec-sd-desus-smc-l-bratušek-sloga itd JUNIJA NA VOLITVAH !!!
  GOR Z SlovenskimiDomoljubnimiStrankami SDS-ZD-itd !!!
  VSI NA VOLITVE BREZ IZGOVOROV, SITUACIJA JE ZELO RESNA !!!
  uničiti nas hočejo

  • Franc Šink

   Garfi ne gre se za nič drugega kot rušenja komunistične nadvlade.

   • garfi

    veliko več, gre za preživetje
    SDSu in ZDu gre za Slovenijo in nas Slovence
    pojdi na vse referendume in volitve in tam se “leve” ruši brez izgovorov

 • Tom Žnidarčič

  Torej, zgubljene leve ovce, sedaj imate priložnost malo popravit vaš renome!

 • janez.pokoncni

  Zelo zadržano, z izjemno veliko mero opreza bom vseeno “bevsknil” : Tonin je v zadnjih dneh in tednih dal nekaj zelo pametnih izjav in podal nekaj, meni zelo všečnih stališč. Deluje tudi precej odločen …
  Za vse je še prezgodaj pa vendarle, zamenjava Novakove je bila v vsakem primeru pametna poteza. V nobenem primeru s tem NSi ni nič izgubila ali pa je OGROMNO pridobila, bo pokazal čas. Zaenkrat, vsaj mene, Tonin zelo pozitivno preseneča.

  • učko

   Jebeš ti izjave. Jest ti jih tle lahko napišem tolk takih, da boš doživu orgazem. Ko bo Tonin spet imel priložnost, bo svinja mala scagal in skolaboriral za močnejšimi, torej z režimom. On je lulček !

   • Prdo

    Dobro si povedal in sds bo pobral ogromno glasov. Če bi zamenjali ivana bi prdobili veliko volilcev tak pa izgledate slabše od kpj

    • Tom Žnidarčič

     Ja se strinjam, da bi SDS pobral več glasov brez Janše, ampak to se bodo člani SDS odločali, ne pa mi dežurni pljuvatorji po vsem in počez.

   • Tom Žnidarčič

    Tonin in NSi so žlahtna desnica in to je zame ad acta.

  • Tom Žnidarčič

   Bog ne daj, da nebi vsaj teh dveh pametnih izjav dal, ki jih bevskamo že na vsakem vogalu! Odločen pa je samo v stališčih do SDS! Jebeš ti tako desnico!

 • Franc Šink

  To je to. Bomo videli.

 • MižekFiga

  Reku je: “Bog živi Slovenijo”?
  Torej najmanj ADIJO DR. titula.
  Kdo mu verjame, da FDVjec resno razmišlja?

 • FORT WORTH

  Koliko je vreden Tonin smo ze videli…
  Glas za Kucanov dodatek k ze tako super pokojnini in glas za zaprtje arhivov je glas levici.
  Tonin ?
  Ne hvala.
  Fuck you !!

  • Tom Žnidarčič

   Nikoli ne bo vsaj zame zanesljiv! Je dedič ekipe ki je od znotraj razbila DEMOS.

 • anzek

  Največji dosežek Tonina, odkar je postal v.d. predsednika stranke, je, da je malo utišal Pogorelca. A se zadnje čase zopet oglaša. Torej je šlo samo za zatišje. Južni bratje bi rekli: zavaravanje protivnika.

  Pri politiku moraš biti vedno pozoren na to kaj govori in kaj dela!!

  Zgovoren primer članov NSI:
  Kolikor sem seznanjen, si je Pogorelec, zelo prizadeval, da sta referendum in volitve na različne datume.

  Kolikor vidim, je NSI ljubljenka globokega ozadja, ki ji domoljubi pravimo UDBOMAFIJA!!
  Poglejte si naslovnica Dela in vse vam bo jasno!!

  Velikokrat si lahko pomagamo razločiti med zrnom in plevami, s Slovenskimimi pregovori. V tem primeru je primeren pregovor: pokaži mi prijatelja in povem ti kdo si. Škrabec, Kučan,…press!!

  Glas za NSI je glas za levico, v to sem prepričan!!

  • Jan Kovalski

   “Kolikor sem seznanjen, si je Pogorelec, zelo prizadeval, da sta referendum in volitve na različne datume.”
   ===============
   Res je, sem gledal tisti odbor, zelo je bil odločen, bolj kot kdorkoli drug, glede različnih datumov, v “imenu prava”.

 • Jan Kovalski

  Izjave članov stranke NSi se mi včasih zdijo, kot bi 5 minut preden so jih izjavili, pogledali v kakšen priročnik “Liberalizem za začetnike”. Liberalizem imajo za zunanjo šminko, niso pa v resnici liberalci “po duši”, in potem od njih poslušamo tudi izjave kot so “Država je pomembnejša kot posameznik” in podobne nebuloze. Tudi krščanstvo imajo za šminko, vendar to v manjši meri. Tako mi Tonin in druščina ne izkazujejo neke globine ampak zgolj aktivizem, to sicer ni slabo samo po sebi, vendar glede tega je Bojan Požar boljši.

  • Tom Žnidarčič

   Ha,ha,ha Bojan Požar boljši, ha,ha,ha,ha, ma bi včasih levakom res pritisnil plus, ko desnico spravijo na nivo opice.

   • Prdo

    To ni smešno

    • Tom Žnidarčič

     Tebe pa ni nobeden nič vprašal !

   • Jan Kovalski

    “Ha,ha,ha Bojan Požar boljši …”
    ===================
    Tega nisem napisal, tudi opica bi to razumela, opica bi.

    • Tom Žnidarčič

     Ja, oprosti, sem malo prenaglo odpisal.

  • anzek

   +++++, NSI se zelo rada hvali s svojim programom, ampak napisal jim ga je Rado Pezdir, menda po Nemškem vzorcu.
   Ta program krščanski stranki ne pristoji, ga niso ponotranjili, zato zunanjemu opazovalcu izgleda kot bi se opica ponašala s pavovim perjem.

   • Jan Kovalski

    Več kot očitno je tudi, da se je Rado Pezdir distanciral od njih.

    • Tom Žnidarčič

     Rado Pezdir se ne rabi od nobenega distancirat! Izkoriščanje njegovega imena za program NSi, pa je najmanj podlo.

     • Jan Kovalski

      Jah, ne mi ti, se dobro spominjam kako je Rado Pezdir nastopil na kongresu stranke NSi in jih javno hvalil z odra dol, kako so najboljša stranka in bodočnost za Slovenijo. Posnetek verjetno še kje obstaja, Zelo aktivistično, sem se prav čudil. Sedaj mu že dolgo časa očitno ne pride na misel kakšna podobna izjava, ker je imel dovolj prilik, da bi jih kje ponovil pa jih ni.
      V tem smislu se je nanašala moja izjava o tem, da se je distanciral od njih.

      Drugače pa se mi zdi, da ne izkoriščajo njegovega imena pač pa se neprestano hvalijo, da imajo najboljši program, kar ni isto.

 • Novakec1

  Polna usta o vrednotah, katerih, za ene je rezanje glav vrednota!

  • Tom Žnidarčič

   OOOO, A JE ZATO MILKA RATALA PREMIJEJKA?

   • Novakec1

    Čokolado misliš?

 • xtc

  Čas je ,da tale Nora Slovenija z Noro Milko in Tončijem ,kot Žlahtna Kučanovo-Škrabčeva desnica izgine iz parlamenta.

 • žogica

  Čestitam Matej Tonin, zdaj pa pokaži desnici, da si ti glavni !

  • Tom Žnidarčič

   Ma dej no butelj! Kdo misliš da ti še nasede? Tonin je pač samo še en izdajalec v vrsti izdajalcev slovenskega naroda.

   • žogica

    To je tvoje mnenje, butelj !

    • Tom Žnidarčič

     Ja seveda, da je moje! Ni namreč naše,kot ti prodajaš svoje!

     • žogica

      Ti boš najboljše naredil, če še sebe prodaš.

     • Tom Žnidarčič

      Mogoče da se bom, ma po tvojem zapisu bi rekel, da si se ti že zdavnaj prodal.

     • žogica

      Jaz se nisem nikoli prodala in se tudi ne bom, brez veze se midva prerekava !

     • Tom Žnidarčič

      Če si pa radodajka, pa še bolje.

     • žogica

      Si ponosen, da si tak podlež?

 • skorpijon93

  krivi so si volivci sami in nihče drug hahaha, naivnost pač stane

 • učko

  NSi = Žlahtna desnica = Udbo-prasica !!!!

 • učko

  Normalni bojo volili Požarja !

  • žogica

   Kdo bo pa Janeza, nenormalni ?

   • učko

    Ovce !

    • žogica

     A nisi bil ti včasih Janezov?

     • učko

      Do leta ’92, pol pa čedalje manj. Sem ga pa hodu volt 25 let kot najmanjše politično zlo.

  • žogica

   Požarja poznam, kot novinarja, ali je on že od nekdaj desničar, nimam ga v takem spominu !

   • učko

    Mah, zakaj pa naj bi bil desničar? A so režimski privilegiranci, ki kradejo davkoplačevalski denar in s tem živijo na “veliki nogi” zate “levičarji”? Nihče od njih ni niti malo levičar, pa tudi desničar ne, pač pa levuhar !!!!! Jaz sem “pravi levičar”, delu čast in oblast, režimskim svinjam pa smrt !!!!

   • janez cepec

    ma kašn desničar, komunajzar je biu, glih tko kot ljubljeni vodja, dokler se je to splačau, poj se je pa prefarbu, glih tko kot ljubljeni vodja,zdej pa špila nekega kvazi demokrata, glih tko kot ljubljeni vodja, na volitvah o popušiu, glih tko kot ljubljeni vodja

   • sprehajalec

    saj ravno v tem je njegova kvaliteta Žogica, hihihihi. Da je morda desničar.

    kaj želiš Levičarja na oblasti? Naslednike ljudi kot Pol Pot, Mao, Stalin, Broz, Striček Ho, Kimi, chauscescu, Honecker, Stane Dolanc, Džemal Bijedič, Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Ulbricht, Gomulka, Milan Kučan, Lenin, Castro, Mugabe, Idi Amin dada (ljudožerec), Sadam Husein, Klan Asadov, Maduro, Sandin, Che Guevara, Mesec, Kordiš, Tomićka, Hanžek, Trocki, Karadžić,….

    To želiš na oblast Žogica? Kaj si prfuknjena?

   • Tom Žnidarčič

    Saj ti sploh ne veš kdo je desni in kdo levi in zakaj so tam!

    • žogica

     Ti si desni v levo obrnjen.

 • učko

  Ha, ha, zdele sem slišal na RTVS1, da ŠOS prejme več denarja kot vse politične parlamentarne stranke skupaj, hahahahaha. In kam gre ta denar? Študentom sigurno ne !!! SOŠ obvladujejo falirani študenti, ki jih je nastavila Udbo-mafija in se kalijo za specialni kader v podzemlju Slovenije oziroma v globoki državi.

 • Sredina

  Ljudmila Novak: “Naša stranka je več kot ena oseba. Naša stranka nima svojega boga, kot kakšna druga stranka.”

  Vedno mi je bla simpatična, pa vedno zna zadet bistvo

  • sprehajalec

   Sredinec, koliko glasov bi dobila Stranka Marjana Serpentinška brez Marjana Serpentinška?

   • Sredina

    Ne vem, kdo je Marjan Serpentinšek in da bi imel stranko

    • sprehajalec
    • Korenjak

     Ivan Serpentinšek je vaški komik, ki za potrebe Murgel sedaj igra Marjana Šarca, vodjo vaškega kulta osebnosti z neko listo nekdanjih Zares propadlih politikov.

     • Sredina

      In kdo je iz Zares?

  • xtc

   Defnitivno ga nima saj je njiho bog v Murgljah in ni član NSi.

   • Sredina

    Oh te izpete in davno preživete finte SDSS fanatikov..

    • xtc

     Ki mu hodite vsak dan umivat in lizat noge.

  • SmashFascism

   In prav ona je bila prepričana, da je poslana ob boga.

   • Sredina

    Tega ni rekla nikol, je pa očitna res zadela bistvo, glede na to kako vas to boli..

 • ĐĐ Style

  Kučan nima sina a ima Tonina #NajSeNePozabi

 • SmashFascism

  Če bi njegovo predhodnico nagnali že pred leti, nam danes ne bi vladali levičarski kriminalci.

 • Jan Kovalski

  Ljudmila Novak: “Naša stranka je več kot ena oseba. Naša stranka nima svojega boga, kot kakšna druga stranka.”
  ==================
  Ustvarjanje umišljenih demonov in potem na tem graditi demonizacijo političnih nasprotnikov je osnova vsakega fašizma. Od tega, pa do zaukazane nošnje razpoznavnega znaka “Davidove Judovske zvezde” za predstavnike neke druge stranke, ni več daleč. Ljudmila bi temu ukrepu glasno zaploskala.

  • PIA PlA

   Bi si pa to želela, Ljudmila namreč, da ima njena stranka svojega boga. In ta bog bi morala biti ona.

 • žogica

  Matej Tonin, samo naprej in pokaži, da si glavni na desnici !

 • Caetano

  Morda bo le boljši od Novakove. Bomo videli kaj bo…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!