fbpx

Matej Tonin vnovič izvoljen na mesto predsednika stranke NSi

Predsednik NSI Matej Tonin (Foto: Printscreen)

Minister za obrambo Matej Tonin je bil vnovič izvoljen na čelo stranke NSi brez protikandidata. Na volitvah, ki so potekale po pošti, je prejel 420 glasov delegatov, kar predstavlja 95,7 odstotka oddanih glasov. V treh letih vodenja je stranko popeljal tako na parlamentarne, kot tudi lokalne in evropske volitve, letos pa še v vlado Janeza Janše. Gre za politika mlade generacije, ki vseskozi poudarja, da je pripravljen iti na kavo tako z levimi in desnimi, stavi namreč na povezovanje. 

Matej Tonin je svojo politično pot pričel pred skoraj 20 leti z vključitvijo v občinski odbor NSi Kamnik in podmladek stranke NSi Mlada Slovenija. Podpredsednik stranke NSi je postal leta 2010, od leta 2011 dalje pa je na vseh volitvah osvojil mesto v Državnem zboru RS, kjer je dva mandata tudi vodil poslansko skupino.

Tonin je vodenje stranke prevzel 31. januarja 2018 po odstopu Ljudmile Novak, ki se je tedaj pred bližajočimi se volitvami odločila dati priložnost mlajši generaciji. Svet stranke je tako Tonina imenoval za v. d. predsednika. Polni mandat je dobil na kongresu nekaj mesecev pozneje, ki je potekal v znamenju same kampanje pred junijskimi volitvami, poroča STA. Tonin je tedaj napovedal podvojitev dotedanjih petih poslanskih mest. Ker so jih osvojili sedem, je ponudil svoj odstop, a ga svet stranke ni sprejel.

V takratni predvolilni kampanji se je Tonin večkrat pohvalil, da je NSi za večino strank sprejemljiva koalicijska partnerica. Po volitvah so se vključili v pogovore o oblikovanju koalicije tako s predsednikom zmagovalne SDS Janezom Janšo kot drugouvrščene LMŠ Marjanom Šarcem. Dva meseca je zasedal mesto predsednika DZ, po oblikovanju Šarčeve vlade, v katero se NSi ni odločila vstopiti, je to mesto zapustil.

Prepričan, da Slovenija potrebuje stabilno in operativno vlado

Ob vstopu v vlado je Tonin prevzel vodenje obrambnega ministrstva. Med pomembnejše dokumente, s katerim se lahko Tonin pohvali, je nedavno sprejeti zakon o investicijah v Slovensko vojsko, ki je ključnega pomena za obstoj Slovenske vojske. Tonin, magister politologije, se je oktobra sešel z misijo Jožetom P. Damijanom, ki se nadeja nastanka koalicije KUL. Po opravljenem pogovoru je sporočil, da NSi pri omenjenem projektu ne bo sodelovala, saj se Slovenija sooča z največja preizkušnja po osamosvojitvi, ki terja stabilno in operativno vlado.

“Pred mano je dveletni mandat na čelu NSi. Izzivov se ne bojim. Trudil se bom najti rešitve in se obdal z boljšimi od sebe. Moj cilj je zgraditi močno organizacijo, močno ekipo, ki si deli isto vizijo sodobne in napredne Slovenije. Ostajamo zavezani vrednotam krščanske demokracije, ki jih ponosno postavljamo v sredino političnega prostora. Nova Slovenija bo delovala, da Slovenija postane gospodarsko močna, socialno občutljiva in evropsko pluralna država,” je med drugim po izvolitvi izpostavil Tonin.

Sara Kovač