[Ekskluzivno] Med Klakočarjevo in Sajovicem počilo zaradi menjave Paškove!

Na kolegiju predsednice državnega zbora je bilo pestro dogajanje. (Foto: STA)

Na današnjem kolegiju predsednice državnega zbora naj bi bila točka spora zamenjava Mojce Pašek Šetinc za Tamaro Vonta, zaradi česar naj bi počilo med predsednico Urška Klakočar Zupančič in predsednikom poslanske skupine Gibanja Svoboda Borutom Sajovicem.

Kot je znano, v stranki Gibanje Svoboda potekajo frakcijski boji med skupinami okoli predsednika Roberta Goloba in tistimi proti njemu, zaradi česar je bila iz stranke izključena vplivna poslanka Mojca Šetinc Pašek, nato pa so ji vzeli še vodenje preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je ravno danes sporočila, da je za odločanje na plenarni seji DZ-ja pripravila tudi predlog za razrešitev predsednice preiskovalne komisije Mojce Šetinc Pašek, namesto nje pa se za članico in predsednico imenuje Tamaro Vonta. Sklep, ki sledi temu predlogu in o katerem bo na plenarni seji odločal DZ, je MVK sprejel brez razprave, z desetimi glasovi za in nobenim proti.

Počilo med Klakočar Zupančičevo in Sajovicem
Pri tem pa smo izvedeli, da je bilo že pred današnjim kolegijem predsednice državnega zbora zelo pestro dogajanje, saj je Urška Klakočar Zupančič napadla zaposlene v službah DZ, in sicer jo je zanimalo, kdo je določil točko za menjavo Pašek Šetinčeve ravno na ponedeljek. Ti so ji potrdili, da se je vmešal sam vodja poslanske skupine Borut Sajovic. Pri določitvi časovnice seje DZ naj bi namreč Klakočar Zupančičeva napovedala menjavo svoje kolegice Pašek Šetinčeve v četrtek, kar naj bi močno šokiralo predsednika poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, zaradi česar naj bi ta zahteval obrazložitev te odločitve. Kakor je Klakočarjevi v naravi, naj bi mu ta v svoji ihti odgovorila, da je to v njeni pristojnosti, nato pa naj bi zahtevala od sekretarja Gibanja Svobode, naj ji ne podtikajo zadev za dnevni red sej državnega zbora.

Razmere v Gibanju Svoboda so med nekaterimi vodstvenimi člani že dlje časa napete, še dodatno pa so se poslabšale po Golobovi izključitvi Mojce Pašek Šetinc iz stranke.

M. P.