Mediana se ponavlja kot papiga: Leta 2018 “pumpala” Šarca, ki ni dosegel namerjenih odstotkov, letos pa napihuje Goloba

Letos opažamo podobno manipulativno simptomatiko agencije Mediana: Leta 2018 je tik pred volitvami LMŠ-ju namenjala občutno prednost, na volitvah pa je sledilo "razočaranje". Isto simptomatiko opažamo tudi v primeru Gibanja svoboda. (Foto: Twitter)

“Kako se zgodovina ponavlja … Mediana ponovno ustvarja umetno javno mnenje, ki ga želi globoka država ustvariti. Medtem pa se Robert Golob po ponesrečenih javnih nastopih skriva brez programa, brez strategije za Slovenijo …” se je poslanka SDS Furmanova odzvala na nove (stare) manipulacije agencije Mediana, ki je Goloba pričakovano ustoličila kot najbolj priljubljenega politika. S tem pa je zgolj sledila utečenemu receptu “pumpanja” t. i. “novih obrazov” tik pred volitvami (enako kot pri Šarcu) … Osel gre le enkrat na led, levi volivci pa večkrat. 

Mimogrede: ker folk ne konzumira več bolj kot ne umetno lansiranih medijskih afer (zaradi prenasičenosti je prišlo do imunosti), bolj kot ne umetno lansirane “znanstvene ankete” postajajo precej pomembno predvolilno orodje/orožje. No, na RTV Slovenija to plačujemo davkoplačevalci,” je ob bizarnih rezultatih agencije Mediana zapisal novinar Bojan Požar, v nadaljevanju pa podrobneje razčlenil samo stranko Roberta Goloba z bizarnim partizanskim imenom Gibanje svoboda, ki jo je anketa glede “priljubljenosti” zavihtela na prvo mesto, in ki jadra na antijanšističnih sentimentih Opozicije Kul.

Kot je poudaril, je izjemna priljubljenost stranke sila nenavadna, saj gre za politično grupacijo z neznanimi ljudmi (razen štirih častnih izjem), je brez programa, brez spletne strani in kontaktov, nastala je na tajnem kongresu in si obenem pravi Gibanje “Bravo slovenski volivci, za tak dober želodec.” Na manipulacije Mediane se je odzval tudi Mitja Iršič z Ministrstva za kulturo: “Mislim, da je nastopil tisti čas v letu, ko je treba tole retvitat. Potem pa še enkrat aprila.” 

https://twitter.com/MitjaIrsic/status/1490412766737358857

Anketa Mediane (Foto: posnetek zaslona)

Ob tem je spomnil, kako je Mediana identično, v mesecih pred volitvami pumpala Marjana Šarca. Na 25.2.2018 je raziskava Mediane namerila: stranki LMŠ 25.2 odstotka, stranki SDS 18.3 odstotka; 25.3.2018 je raziskava Mediane namerila: stranka LMŠ 23.8 odstotka, stranki SDS 17.6 odstotka; 15.6.2018 na volitvah pa je bil izid glasovanja sledeč: stranke LMŠ 12.6 odstotka, stranke SDS 24.9 odstotka. Premier Janez Janša pa je za primerjavo skupaj objavil anketi iz leta 2018 in 2022 ter pomenljivo pripisal “papagaji”.

Agencija Mediana znova napihuje svoj “nov obraz”, tokrat Roberta Goloba. Na volitvah pa vsakokrat sledi boleča streznitev. Osel gre le enkrat na led, slovenski volivci pa večkrat. (Foto: Twitter)

Na podoben način je bil kritičen tudi novinar naše medijske hiše Luka Svetina: “Mediana: “Na lestvici ocene dela politikov je Golob s prvega mesta izrinil predsednika republike Boruta Pahorja.” Read that again. “Ocene dela politikov”. Kakšnega dela? Tip še nič ni naredil kot politik, nima niti programa, ampak vodi pred Pahorjem. A temu resno kdo verjame?” O lastnici in direktorici agencije Mediana Janji Božič Marolt in njenih manipulacijah za državne milijone smo že poročali.

Izjava nekdanjega ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija (Foto: Twitter)

Ugotavljali smo, da se ji pred volitvami venomer prikazujejo “čudežni dečki”. Spomnimo kako je Šarca primerjala z Luko Dončićem. Možno je le dvoje: ali se dobesedno norčuje iz slovenskih volivcev ali pa je zbolela za shizofrenijo in je zrela za v kakšno ustanovo. Spomnimo še na besede bivšega veleposlanika ZDA Josepha A. Mussomelija: “Če je v Sloveniji kaj, kar me spominja na države tretjega sveta, so to javnomnenjske raziskave, ne moreš jim zaupati.”

Domen Mezeg