Medijska Svoboda po Golobovo: Na svoje tiskovne konference vabi le izbrane medije

Novinarska konferenca predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki se je odzval na nekatere aktualne politične teme. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob (Foto: STA)

Malo več kot mesec dni pred volitvami je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob predstavil del svojih kandidatov na volitvah. Programa še ni predstavil, medtem pa svojo prisotnost v medijih skrbno izbira. Odziva se le na določene medije, medtem ko drugi na njegove novinarske konference niso vabljeni, denimo Nova24TV. Naša televizija prav tako ni bila zaželena pri stranki SD, nakar je usoda hotela, da je bila v eni situaciji celo “hišni medij stranke SD”

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je včeraj deloma predstavil svojo kandidatno listo. Sam bo kandidiral v dveh ljubljanskih okrajih: v Centru in Šiški 1. V Ljubljana – Center bo sicer kandidiral prvak še ene levosredinske stranke – koordinator Levice Luka Mesec. Med kandidati so novi in stari obrazi politike.  V Ljubljani bodo nastopili tudi podpredsednica in nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič,  nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klanjšček, zgodovinar Martin Premk, novinarka Mojca Šetinc Pašek in nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.

V njegove vrste vstopa tudi nekdanja poslanka SMC, zdaj nepovezana poslanka Janja Sluga, ki bo kandidirala v Celju. Nekdanji poslanec DeSUS Jurij Lep bo kandidiral v Rušah. Najverjetneje na Ptuju pa se bo za poslanski mandat potegoval nekdanji boksar Dejan Zavec. Tudi ostali kandidati so po Golobovih besedah dovolj znani v lokalnem okolju, hkrati pa “po svoje tudi nepopisani listi, kar se tiče politične kariere”.

Kandidati za poslance Roberta Goloba (Foto: STA)

Golob se za poslansko mesto tako ne bo potegoval na domačem novogoriškem terenu. Kot je dejal, ima Gibanje Svoboda v Novi Gorici zelo močnega kandidata, bivšega župana Mateja Arčona, ki bo kandidiral v obeh tamkajšnjih okrajih. “Odločili smo se, da bomo tam, kjer imamo močne kandidate, te uporabili z enim samim namenom: da dobimo čim več glasov za levo sredino. Temu smo podredili vse, tudi to, kje bo kdo kandidiral,” je dejal Golob.

Komunicira le z izbranimi mediji
S svojo medijsko kampanjo je precej previden. Sprva se je popolnoma umaknil iz javnosti, nato pa je pričel javno nastopati le pri izbranih medijih. Povabilu Nova24TV in Planet TV se ne odziva. Po zatišju je stopil med medije na svojih novinarskih konferencah, kamor pa so vabljeni le izbrani mediji. Na njegovih konferencah prisostvujejo RTV, Planet TV, N1 in Voduškova Top News. Nova24TV ni vabljena na njegove konference.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob (Foto: STA)

Naša televizija prav tako ni bila zaželena pri stranki SD. Politiki bi načeloma morali bolj ceniti medije, ki jim namenjajo pozornost, kajti kaj hitro se lahko zgodi, da ravno tisti medij, ki ga najbolj črtijo, edini prisostvuje njihovemu nastopu. To se je zgodilo na novinarski konferenci stranke SD, ko je bil prisoten samo snemalec Nova24tv pred interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija. Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič se je takrat pošalil, da smo postali “hišni medij stranke SD”.

Foto: Nova24TV

Dober dan spoštovane, spoštovani in hvala da ste se udeležili novinarske konference Socialnih demokratov,” je nadvse vljudno dejal nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček pozdravil snemalca našega medija. Ta dogodek se je zgodil nedolgo po tem, ko so v stranki SD snemalcu Nove24TV preprečili na novinarsko konferenco Tanje Fajon. Takrat je njihov tiskovni predstavnik Denis Sarkić v telefonskem pogovoru direktorju omenjenega medija dejal, da si prisotnosti medija v stranki SD ne želijo.

Sara Rančigaj