fbpx

Medijski “strokovnjak” Marko Milosavljević dokazano trosil laži v Evropskem parlamentu!

dr. Marko Milosavljević. (Foto: STA)

Poslanci Evropskega parlamenta, člani skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) so opravili sicer enostransko razpravo o položaju medijev v Sloveniji. Posebej se je izkazal “strokovnjak” za medije, dr. Marko Milosavljevič, ki je povsem neresnično povedal, da je sedanja vlada predčasno razrešila generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Na besede Milosavljeviča se je ostro odzval strokovnjak za komuniciranje Edvard Kadič, ki za Milosavljeviča zahteva kazenski pregon zaradi blatenja države v tujini. “Upam, da državni tožilec po uradni dolžnosti sproži kazenski pregon zaradi načrtnega blatenja države,” je zapisal Kadič.

Razprava o slovenskih medijih se je v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) spremenila še v eno farso in burlesko, ki jo slovenski javnosti prodajajo osrednji mediji v lasti tranzicijskih elit. Razprava je bila osredotočena izrazito enodimenzonalno, kar je dokazuje že nabor gostov, ki so nastopali na odboru. Slovensko medijsko krajino so pred poslanci EP slikali  Goran ForbiciPetra Lesjak Tušek, Lenart J. Kučić  in Marko Milosavljević.

Predsednik vlade Janez Janša, minister za kulturo Vasko Simoniti ter ostali vabljeni se dogodka niso udeležili, so pa predlagali, da z veseljem sprejmejo povabilo na takšen pogovor, vendar pa bi izmenjava mnenj morala biti organizirana v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta, seja bi morala biti javna, prav tako pa bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi bile vse teme, ki bi jih želeli obravnavati, celovito predstavljene. S predlaganim terminom 26. marca se je strinjal tudi Varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Dokaz, da so pred evropsko javnostjo širili očitne neresnice
Prav Milosavljević se je pred celotno evropsko javnostjo zlagal, da je sedanja vlada predčasno razrešila Igorja Kadunca z mesta generalnega direktorja RTV Slovenija. To seveda ne drži. Kmalu nekdanji prvi mož javnega medija se je v preteklosti večkrat soočil z očitki o slabem vodenju javnega zavoda. Vanj vsako leto slovenski davkoplačevalci vplačamo 100 milijonov evrov. Slabo vodenje Kadunca je v preteklih letih večkrat potrdil tudi nadzorni svet RTV Slovenija. Res je, da ga hoteli predčasno zamenjati tako v Šarčevi kot v sedanji vladi, a se je Kadunc vedno obdržal na stolčku. Medijski strokovnjak levega omrežja Milosavljevič je v svojem nastopu zamolčal, da je sedanjemu generalnemu direktorju javne medijske hiše, mandat potekel in so programski svetniki izbrali novega šefa RTV Slovenije. Med tremi izbranimi kandidati je svetnike s svojo kandidaturo prepričal nekdanji predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija  Andrej Grah Whatmough.

Dežurni medijski strokovnjak levice Marko Milosavljevič dokazano lagal o predčasni razrešitvi Igorja Kadunca in zamolčal politično odstavitev Jadranke Rebernik kot odgovorne urednice informativnega programa
Prav nastop Milosavljeviča in ostalih je sprožil nekaj burnih reakcij v slovenski javnosti. Ob tem ne smemo zamolčati dejstva, da so evropski poslanci izhajali iz gradiva, ki so ga najverjetneje pripravili Primož Cirman, Blaž Zgaga, Grega Repovž in Društvo novinarjev Slovenije. Na enostranski vidik prikazovanja dejstev o slovenski medijski krajini je opozorila evropska poslanka iz vrst SDS, Romana Tomc. “Gosti, Goran ForbiciPetra Lesjak Tušek, Lenart J. KučićMarko Milosavljević, niso razočarali. Navijaško in zavajajoče v slogu – medijska svoboda je ogrožena, novinarji so napadeni, Madžari nas bodo uničili,” je poudarila Tomčeva in dodala, da se čuti strah pred izgubo monopola v četrti veji oblasti. “Najbolj se bojijo medija Nova24TV.”

Na očitno laž se je poleg Kadiča odzval odgovorni urednik spletnega medija Siol Peter Jančič. Gre za medij, ki ima v Sloveniji drugi največji doseg dnevnih bralcev, zato je mnenje Jančiča še toliko bolj pomembno. V odgovoru na Milosavljevičeve laži je dejal, da je “namerno in podlo zavajal evropski parlament,”.  V nadaljevanju še dodaja, da je dežurni medijski strokovnjak iz Fakultete za družbene vede zamolčal dejstvo, da levega Kadunca zamenjuje Grah Whatmough, ki je funkcijo predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija zasedel kot predstavnik liberalne stranke (SMC).

Levosučni mediji pa pozabljajo na lastne kršitve iz preteklosti. Tako je Jančič izpostavil še dejstvo, da so zaradi političnih pritiskov v aferi Thompson prav isti borci za medijsko svobodo, odnesli takratno odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik in jo zamenjali z veliko bolj ustrežljivo Manico Ambrožic. Ne smemo pozabiti, da je zaradi intervjuja s tem hrvaškim glasbenikom moral Igor Pirkovič zapustiti mesto urednika v oddaji Tednik.

Na nekdanjega novinarja Dela in sedaj glavnega lovca na anonimne twiteraške žvižgače, urednika medija Podčrto Lenarta J. Kučića se je spomnil Miro Petek. Kučić je omenil, da si danes novinarji ne upajo pisati o poslih svojih lastnikov. Nekdanji novinar Večera in žrtev brutalnega fizičnega napada je spomnil Kučića, da se v zadnjem času Delo nikoli ni poglobilo v poslovno hobotnico svojega lastnika Stojana Petriča. Enako se lahko vprašamo o lastništvu drugih večjih medijev, ki jih obvladujejo Bojan Petan, omrežje Martina Odlazka, Uroš Hakl in po novem še sporni srbski poslovnež Drago Šolak.

Kot alternativa se jim postavljajo spletni portali naše hiše, Demokracija, Domovina, Požareport, Portalplus in še nekaj manjših lokalnih portalov. Televiziji RTV Slovenija in POP TV imata s svojim pristranskim poročanjem največji doseg v javnosti, medtem ko je medijsko poročanje na Planet TV v zadnjih mesecih korektno in uravnoteženo. Vendar, kot je ugotovila raziskava Fakultete za medije, je v Sloveniji medijski prostor izrazito levo usmerjen. Raziskava še ugotavlja, da ima več kot devetdeset odstotkov medijev v Sloveniji, izrazito levo noto. Zato je smešno, ko se prav tisti, ki so izvor težav, delajo največje žrtve pred evropsko javnostjo.

Luka Perš