fbpx

Napoved medijskega linča: To je pet ukrepov za prevzgojo vlade!?

Novinar Ervin Hladnik Milharčič in odgovorna urednica informativnega programa RTVS Manica Janežič Ambrožič (Foto: STA)

Vsi normalni mediji vpeljejo bojkot uporabe imen in priimkov vseh slovenskih politikov. Opisujemo jih samo s funkcijami: predsednik vlade, minister za obrambo, vodja poslanske skupine,” je v članku aktivistično pozval novinar Dnevnika ter predlagal svojim kolegom, naj se poleg tega tudi ukine objavljanje fotografij, videoposnetkov in risb politikov pri opravljanju funkcij. Avtor članka je namreč mnenja, da je zrak treba očistiti in ponovno vzpostaviti normalnost – v ta namen pa je predlagal pet ukrepov za prevzgojo vlade. Videti je, da mediji vršijo pritiske na vlado in ne obratno, kot pogosto trdijo prav ti isti mediji.

Novinar in kolumnist levičarskega pamfleta Dnevnik Ervin Hladnik Milharčič je včeraj objavil članek s pomenljivim naslovom “Pet urepov za prevzgojo vlade”, v katerem se je razgovoril o STA, ki naj bi bila po njegovem mnenju najbolj spodobna novinarska organizacija ter hkrati osrednji problem Slovenije. “STA je eden od instrumentov normalnosti, skozi katerega družba komunicira sama s sabo. Ključen instrument komuniciranja. Ljudožerstvo ni normalna oblika komuniciranja. To je treba zaustaviti. Ni si treba prav veliko izmišljevati. Treba je zgolj uporabiti prijeme, ki so se pokazali za uspešne že pred 40 leti,” je zapisal. Ciljal je seveda na aktualno vlado, ki naj bi bila kriva za to, da STA še ni sklenila nove pogodbe z Ukomom. Ne bomo še enkrat ponavljali dejstva, da direktor STA Bojan Veselinovič v pol leta ni uspel dostaviti poslovne dokumentacije, o tem čivkajo že vsi, ne le vrabci na strehi.

“Slovenska radikalna levica preko msm “novinarjev” po non-paperju ustvarja še non-ljudi. To so predstavniki demokratično izvoljene slovenske vlade. Jutri boš na vrsti ti. To blaznost je potrebno ustaviti,” se je na članek odzval uporabnik Twitterja. Novinar Milharčič je namreč pojasnil, da je zrak treba očistiti in ponovno vzpostaviti normalnost, vsak mora narediti tisto, kar zna. “Novinarji pa v tem svetu znamo marsikaj. Za začetek zadošča pet vzgojnih ukrepov,” je predlagal in še opozoril, da za STA ukrepi ne veljajo, saj oni lahko objavijo vse – če hočejo politiki videti sebe, naj gredo pogledat na njihov strežnik. Zanimiva pripomba, glede na to, da naj bi bila STA najbolj spodobna novinarska organizacija – torej vsaj objektivna pri pisanju, če že ne tudi sicer nepristranska. Društvo novinarjev Slovenije je sicer tudi uradno naznanilo začetek kampanje, v kateri zbirajo sredstva za STA – njihov cilj naj bi bil 2 milijona evrov. Ob tej priložnosti je bilo opaziti novinarja Dnevnika v družbi odgovorne urednice informativnega programa RTVS Manice Janežič Ambrožič. Kdo ve, morda ji je pojasnjeval, na kakšen način naj se v javni televizijski hiši poslužujejo njegovih prevzgojnih prijemov.

https://twitter.com/MPrtenja/status/1390963081384185859?s=20

Pet ukrepov za prevzgojo vlade:

1. Vsi normalni mediji vpeljejo bojkot uporabe imen in priimkov vseh slovenskih politikov. Opisujemo jih samo s funkcijami: predsednik vlade, minister za obrambo, vodja poslanske skupine.

2. Ukinjeno je objavljanje fotografij, videoposnetkov in risb politikov pri opravljanju funkcij. Namesto njihovih podob se objavi simbolične slike ali posnetke. Na radiu in televiziji njihove izjave z nevtralnim glasom prebere voditelj.

3. Vpelje se popolna prepoved citiranja, povzemanja in komentiranja vseh tvitov in zapisov na Facebooku ter drugih ekscentričnosti. Tega ni. Delovalo je za Trumpa in ni hudič, da ne bo tudi za slovensko vlado.

4. Piše se izključno o tistih relevantnih potezah vlade in parlamenta, ki imajo vpliv na delovanje družbe. O njih se piše ekstenzivno, temeljito in brez zadržkov.

5. Pri vsakem članku ali prispevku je treba omeniti, kaj o dogodku pravi STA. Da ne pozabimo, zakaj to počnemo.

No, če bi se izjave politikov zares bralo z nevtralnim glasom, bi bil to za naše večinske medije pravzaprav napredek. Pri poročanju o potezah aktualne vlade, ki imajo vpliv na delovanje družbe, pa bi se najbrž že zataknilo – o dosežkih se namreč že nekaj časa zelo nerado poroča, prednost se predvsem daje potezam, ki jih večinski mediji lahko predstavijo v luči, ki je tako ali drugače v skladu z njihovo agendo. Pri vsakem članku ali prispevku je treba omeniti, kaj o dogodku pravi STA? Naloga STA naj bi bila, da objektivno in nepristransko poroča o dnevnih novicah – brez svojega lastnega komentarja. V praksi pa lahko vidimo, da STA velikokrat o dogodku poroča pristransko, to pa nato pridno povzame večina medijev. Tako je krog zavajanja sklenjen, kar seveda gre na roko lepe politične opcije, ki je lačna oblasti.

Sara Bertoncelj