fbpx

Medijski “strokovnjak” Milosavljević večkrat širil manipulacije in dezinformacije

dr. Marko Milosavljević. (Foto: STA)

V času, ko poskušajo pred volitvami na vsak način diskreditirati stranko SDS v smislu, kako naj bi se ta nezakonito financirala, v vse skupaj pa vplesti še Novo 24TV, ker je le ta prispevala k pluralizaciji medijske krajine, se je vnovič oglasil “strokovnjak” za medije Marko Milosavljević, da bi izrazil svojo kritiko medijem, ki ne tulijo v isti rog kot večinski mediji, ki so v rokah tranzicijske levice. “Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno hiperprodukcijo manipulacij, sovraštva in laži, pravi Milosavljević“, je namreč naslov članka v Reporterju, v lasti medijskega mogotca Martina Odlazka, s katerim poskuša profesor na novinarski katedri FDV-ja ustvariti vtis, kako naj bi resnico razširjali le mainstream mediji. 

Marko Milosavljević pravi, da naj bi stranka SDS poskušala preko medijev pod svojim vplivom razširjati laži in dezinformacije. Pod drobnogled je vzel lokalne portale, kot sta denimo E-Maribor in Moja Dolenjska. Ti portali naj bi namreč po njegovo predstavljali le promocijske spletne strani, ki se “pretvarjajo, da so mediji”. “Vsebine so polne netočnosti, dezinformacij, anonimk ali neresnic in laži,” je zatrdil in dodal, naj bi bil njihov namen ustvariti občutek, da gre za vsesplošne poglede širše javnosti. Po njegovem prepričanju naj bi šlo namreč za pogled centrale SDS.

Na Milosavljevićeve manipulacije opozoril Rončević
Lokalni mediji, ki so po besedah Milosavljevića del medijske hobotnice SDS, v večini razširjajo vsebine Nove24TV in Demokracije, ki pa so po besedah “strokovnjaka” za medije rahlo predelane ali pa se dobesedno razširjajo. “Gre torej za precej poceni copy-paste vsebine, večinoma brez lastnih izvirnih vsebin, temveč le za reprodukcijo istih tekstov in istih (pogosto anonimnih) avtorjev,” pravi profesor na FDV. Glede na to, da Milosavljević sveto trdi, da naj bi šlo v celotni zadevi, ki ne trobi v rog mainstream medijev, le za širjenje laži, se človek upravičeno vpraša, kako bi sploh verjel nekomu, ki pred Evropskim parlamentom zavaja, čeprav naj bi bil medijski strokovnjak, težavno pa mu ni niti manipulirati in lagati za New York Times ter izkrivljati resnico po Balkanu.

“Če me spomin ne vara, so tega “medijskega strokovnjaka” že nekajkrat zasačili pri manipulaciji in podajanju neresnic. Zato bi bilo morda primerno, da bi bil pri podajanju kategoričnih trditev o hiperprodukciji manipulacij, sovraštva in laži nekoliko zadržan,” je glede navedb “medijskega strokovnjaka” zatrdil poznavalec medijske krajine v Sloveniji in profesor dr. Borut Rončević iz Fakultete za medije.

Trosil laži v Evropskem parlamentu
Med zaslišanjem pred poslanci Evropskega parlamenta, konkretneje pred člani skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), je Milosavljević marca letos neresnično zatrdil, da naj bi sedanja vlada predčasno razrešila generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Tako je medijski strokovnjak levega omrežja Milosavljević v svojem nastopu zamolčal, da je sedanjemu generalnemu direktorju javne medijske hiše potekel mandat. Programski svetniki so zato izbrali novega šefa RTV Slovenije. Med tremi izbranimi kandidati je svetnike s svojo kandidaturo prepričal nekdanji predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

V tem letu je Milosavljević predstavljal enega glavnih agitatorjev na tujem. Spomnimo. Za oddajo The Listening Post na angleškem kanalu Al Jazeere je dejal, da je v Sloveniji “veliko novinarjev in urednikov strah, da se jim bo kaj zgodilo”, ob tem pa je opozoril na primere umorov novinarjev v več državah Evropske unije, denimo na Slovaškem, na Malti ter v Grčiji. V drugi polovici septembra je zadnje razbijaške proteste pred parlamentom za N1 Hrvaška dejansko označil za “vodo na mlin” Janševi vladi, saj naj bi bila s tem preusmerjena pozornost od drugih perečih tem, povezanih z zakonodajno oblastjo. S svojim mnenjem je želel seveda očrniti vlado navzven, kot to sicer redno počnejo KUL-ovci.

Foto: Printscreen

A ni se ustavilo pri tem. Za New York Times je namreč prodal zgodbo o tem, kako naj bi v Sloveniji premier Janez Janša panično kontroliral medije, celo POP TV. “Še posebej zaskrbljujoči so znaki, da se je pritisnilo na slovenski najbolj priljubljen televizijski kanal, POP TV, da ta omeji kritično poročanje glede vlade, odkar se je decembra češki lastnik Petr Kellner srečal z Janšo v Ljubljani. Kellner je umrl tri mesece pozneje v nesreči helikopterja na Aljaski, toda njegovo češko podjetje je od takrat naprej naročilo urednikom informativnega programa, naj pošljejo prevode svojih objav v Prago vsak dan, da lahko vodstvo to pregleda, če je kaj takega, kar bi lahko vznemirilo Janšo,” je namreč zatrdil Milosavljević.

Vir: Twitter

S tem ko je Milosavljević toliko časa in energije namenil poročanju medijev, ki niso del medijskega mainstrema, je nedvomno dokazal, da imajo ti očitno velik doseg in vpliv. Ljudje namreč dobijo s tem pogled z drugega zornega kota, kar pred prihodom Nove24TV ni bilo mogoče zaznati. Ni prav, da obstajajo svete krave, ki so nedotakljive. Očitno pa se s tem medijski strokovnjaki tipa Milosavljević ne strinjajo, saj jim to ni po godu. Želijo si namreč, da bi bila oblast spet leva, mediji pa naklonjeni le eni politični opciji, ki se vnaprej odloči, kaj želi sporočiti javnosti. Če bi javnosti namreč ponudili bolj celostno sliko, bi lahko ljudje kaj kmalu ugotovili, da mnogokrat prodajajo lažne novice, ki so, glej ga zlomka, po godu prvorazrednim.

Sara Kovač